Reklama

Reklama

Kmeny


Hooligans (E02)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje druhý odvysílaný díl Hooligans. Kmen organizovaných radikálních fanoušků, který k fotbalu patří odjakživa. Jedni se bijí za svůj klub na hřišti, druzí pak v hledišti nebo na předem domluveném místě mimo stadion, kde si s chutí užívají svůj tzv. "třetí poločas". Spojuje je stejná vášeň: hrdost na klubové barvy, hájení tradice a kamarádství. Vazby na ostatní členy kmene bývají tak silné, že společně sdílejí jak radost z vítězství, tak i průšvihy. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Hooligans odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

verbal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vytříbená společnost astrofyziků, nukleárních vědců a molekulárních mikrobiologů míří se svými krásnými a kultivovanými partnerkami a prudce oduševnělými geniálními ratolestmi do Prahy na kopanou. Aby jim cesta rychleji ubíhala, krátí si čas komplikovanými intelektuálními debatami, které je běžný smrtelník schopen jen stěží pochopit, a také zpěvem něžných, tklivých a romantických skladeb klasických mistrů. Součet intelektů plně obsazeného autobusu nekompromisně atakuje pro mnohé z nich téměř astronomické číslo vyjadřující počet jeho kol bez rezervy a já jsem opravdu upřímně zděšen zjištěním, že se takové katalogové exempláře vypatlaných pičusů vůbec volně pohybují mimo bezpečí laboratoří s biohazardem 4 a vyšším. Nějaké agresivní bakteriální kultury asi holt unikly. A to je jediná interpretace pojmu kultura, kterou jsem schopen s tímto svinstvem vstřebat. Medailonek vyrachtaných otylých plzeňských solvin pouze vyděsí, aniž by vypovídal o čemkoliv. Takové dokumenty o jednobuněčných organismech by měly být točeny výhradně pro Animal planet a obávám se, že tady zaberou jen opravdu účinná antibiotika. Třeba Tetracyklon B. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To, co scházelo dílu o punkovém hnutí v Čechách, je obsaženo v Kmenech o plzeňských hooligans. Jiří Volek pochopil, že musí mezi ně, teprve s kamerou uvnitř dané subkultury má daný projekt nějakou vypovídací hodnotu. Tihle ,,hooligans" jsou to, čemu američtí sociologové říkají ,,white trash", plebs, bílý odpad společnosti a Volek to ,,jenom" natočil, nebylo ani nutno surový materiál nějak zvlášť upravovat (ty efektní zpomalené záběry na začátku byly vlastně nadbytečné). Osobně jsem docela překvapen, že jsou dotyční lidé tak omezení, že se nechají dobrovolně natáčet při těch nejprimitivnějších úkonech, sledovat jejich všednodenní zábavu skoro až bolí, jak jsou její aktéři tupí a buranští. Umaštění dělníci ze čtvrté cenové zpívají své odrhovačky a vystavují tuny špeku a sádla, sem tam taky holou prdel. Neskonale vulgární prostředí fanouškovského autobusu kontra nezletilý syn jednoho z primitivů plus jeho nesoudná matka v objetí láhve s rumem. To, že její dítě kdosi celkem surově tahá zezadu za vlasy, asi neregistruje. Tyhle kmeny jsou námětem spíš pro sociálku... ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hmmm, jako hrubáč dobrej. Teď do střihny, dát tomu trochu drajv a názor, a snad z toho bude i fajn dokument. Jinak ty vyestetizované zpomalovačky kontra reálné bitky by byly balzámem na duši. Takhle je to jen projížděčka "nejlepších" scének, které jsme si ve výsledku i mohli sami domyslet. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak si nalejme, zabékajme oplzlé popevky (prepitým chraplákom a furt tie isté). Ukážme pivné bruchá a nahé zadky. Pekne sa vyštíme pred busom na odpočívadle. Po príchode do miesta zápasu sa zgrupíme. Ohrozenie tým zmizne. Prevalíme zátarasy stavby. Zahulákame na štadióne. A ak sa dohodneme so súpermi, ešte si aj kdesi za mestom dáme do držky. Výstižné vystihnuté konanie kmeňa s odlišným zdrojovým aj genetickým kódom. Prostý záznam a jeho zostrih na to stačili. Ak sa v tomto moduse oddaní fans cítia fajn, nič proti. Pozn.: Počas vojny na raketovej brigáde som stretol veľa fasa týpkov. Jeden bol Marek, ultras Spartaku Trnava. Porozprával kopec zážitkov. Užíval si násilie, demolácie a úniky pred fízlami. Tešil sa na opušťák strávený s parťákmi. Vyprával: "Vieš Radko, fucik je fasa, no často hrajú šeci tak na pyču. Ždycki sa najvác tešým na to, jak sa do krvi dodžubeme tých druhých. Ket Nye, aspon dorežeme gumy autám. Toto je tom najfasa. Adrenalín jag hovado. Len musím dávať bacha na fízlov, lebo podmienka." ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pred pár dňami som si pozrel diel z českého dokumentárneho cyklu "Kmeny", ktorý sa volal "Punk". Bol som z neho načisto sklamaný a rozčarovaný. Ku punkovej subkultúre mám veľmi blízko, takže tie nezmysly, čo som videl ma hodne nasrali. Teraz som si skusil kuknúť časť s názvom "Hooligans". Rád chodím na futbal medzi skalných Ultras, tým pádom mám kontakt a kamarátske vzťahy aj s radikálnymi chuligánmi. A poviem vám, že tento dokument je úplne mimo. Režisér Jiří Volek je poriadny vol. Natočil úplne zbytočnú, povrchnú, smiešnu, hlúpu sračku za ktorú by zaslúžil dostať poriadne po papuli. * ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oh, komon, tohle má s hooligans společného asi tolik, co kávová lžička se chemickými zbraněmi totálního nasazení, velká část zde představených je sice směsice skalních fanoušků, ale vožralej pitralon (ono hovado, co předzpívává onu dementní písničku a vypadá jako zcela zchlastalá troska, kterou nejspíš i sám je) rozhodně není členem toho nejtvrdšího jádra, to jsou jiní hoši (ovšem pozor, rozhodně ne lepší). Takže, když dokument selhává i v tom, že nedokáže proniknout do dané subkultury, neznačí to nic dobrého, stejně tak je nevhodný způsob dokumentování, kdy zoufale chybí nějaký komentář z venčí. Nebo komentář alespoň někoho, kdo zvládl střední školu...? ......... Tak jako tak, Plzeň, kurva! ()

666teen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten krásný slogan o koitu s nedefinovaným gerontoanálem by opravdu mělo slyšet každé děcko. Ne jen to, které si omylem stopne autobus z Pilznu do Práglu. Pak už ho totiž na Hlaváku nic nepřekvapí. A pokud (Satan s námi chlapci) ty děti patřili neandrtálům ve vozidle, tak se přikláním k soudruhovi Hitlerovi a pro určité skupiny občanů navrhuji řízenou sterilizaci. Vystihl pan režisér hůligány? Doufám, že ne. ()

Foox 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejspíše tradiční výlet na fotbalové utkání úplně nestačí k přiblížení téhle sorty lidí, alespoň autentické záběry z po-fotbalových bitek dokážou strhnout svou syrovostí. ()

HAL odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to formou i obsahem tak odporné a zbytečné, že jsem musel jet rychloposuvem. Nevím jestli bych se dřív poblil, nebo umřel nudou. Mám skoro až pocit že tento "dokument" musel vytvořit přímo nějaký člen Hooligans - protože slepit dohromady pár prakticky nesestříhaných random záběrů ze stadionu a autobusu, a na konec plácnout pár záběrů ukradených z youtube, to opravdu dokáže i cvičená opice. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vcelku dost legrační pohled do jednoho amatérského, fanouškovského ovčína. Fandové fotbalu, které fotbal vlastně ani moc nezajímá - a ještě v totálně podřadné formě. Toto ukázat zahraničním Hooligans - musely by se nám vysmát do ksichtu. Nejzajímavější, na tomto ubohém, kamerovém stalkingu bandy vožralých buranů, byl poslední záznam bitky - polonazí tleskají oblečeným za odvahu, aby za necelých pět minut všichni polonazí leželi zmlácení na zemi. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já tomu nakonec musím dát o hvězdu více a ač je to stále hrůznost, tak pod tu všechnu kritiku můžu schovat i žďobek pochvaly. Narozdíl od dílu prvního tu totiž vidím pokus o rezonanci, která dokonce možná krátkodobě i funguje. Zřejmě to vůbec nesplňuje účel a nebo to ani žádný účel splnit nechce, nedokážu posoudit. Ač se mi to stále nelíbilo a nudil jsem se - uvědomuji si, že popisné scény by v tomhle případě byly bezúčelné. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkně agresivní frustrovaní típci. Organizované bitky za městem to už je extremismus, ale oproti třeba organizovaným přátelským bitkám ruských hooligans, kde teče krev a jsou i mrtví, jsou ti naši holubičí povahy. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takéto naturalistické video bez akéhokoľvek komentára, je vlastne adekvátnym dokumentom o Hooligans. Pretože naozaj si neviem a nechcem predstaviť pokus o seriózny rozhovor s nimi, kde by zaznievali otázky typu: "Prečo sa vy na ten futbal vlastne chodíte biť?" "A prečo podpaľujete štadión, ktorý je tam pre vás?" Odpoveď by mohla byť len jediná a univerzálna: "Víš co, ty vole!" ()

Pítrs85 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vysočajna, olé! Jestli chcete vidět, jak to mezi hools chodí, hoďte okem radši po těhle chuligánech a tenhle trash rovnou odmávněte. (Navíc fakt netuším, proč tam byli fanoušci z Plzně, ani jsem nevěděl, že má Viktorka nějaký hooligans... To s chacharama by asi byla větší prdel :-). ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Málo věcí na světě miluju tak jako fotbal. Ale mít cokoli společného s touto skupinkou tupých, zpocených, špínavých, nechutných, tlustých individuí, které si v autobuse zpívají o tom, jak si strkají ruku do p*dele, tak se stydím. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jen na začátek chci říct, že jsem od malička fandou Baníku. To však neznamená, že bych měl potřebu dávat si po zápase do držky s Ultras jiných týmů. Kvůli tomu tam opravdu nechodím a je mi úplně jedno, jestli přijedou létající Sparťani, nebo ubrečená Plzeň. Ať si klidně rozmlátí ksichty někde za městem, ale ničení stadionů (v tom jsou tihle ubožáci machři a teď myslím všechny Hooligans i ty naše). Do tohohle dokumentu jsem vkládal velké naděje se na ty bezmozky podívat pěkně z blízka, ale kromě popěvků ožralých ocasů v autobusu, jejich chcaní a nahrávek přes mobil jsem se vlastně nic důležitého nedozvěděl. Opět tak zůstanu u podprůměrného hodnocení stejně jako v případě Punku. ()

Reklama

Reklama