Reklama

Reklama

Kmeny


Rap (E03)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje třetí odvysílaný díl Rap. Touha překonávat hranice a hlavně limity sociálních tříd, snaha přeskakovat kaskády společenské předurčenosti, lekce češtiny bez doktorátu z jazyka, okázalý konzum jako provokace společenských daností. Přední hudební odvětví dneška jako objekt dokumentárního průzkumu a analýzy životního stylu. Sonda do každodennosti těch, kdo jej ztělesňují a produkují coby zasloužilí i začínající rapeři. Režisér Bohdan Bláhovec pátrá po podstatě současného rapu mezi těmi, kdo mu v Česku dávají jméno. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Rap odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (78)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu nevím, co mě to popadlo čumět třicet minut na recitační kroužek trapných buzíků, co si vsugerovali, že jsou negři, a tak plivou do bítboxu dementní básničky plné krutohustěrymicky gangsta skoro zrýmovaných životních mouder zfetovaného obráběče kovů. Slovo kultura mi v tomto kontextu přijde stejně příhodné jako například stylizace Homérovy Iliady do fekálního homoporna. Myslím, že subdegenerace by byl daleko příhodnější termit. Takže si to shrňme vše vystihujícími moudrými verši finálové poémy slavné básnické soutěže o Nejdebilnějšího rapla - Seifertovo hiphopéro 2015 (Pochybuji, že někoho napadnou vhodnější a přesnější rýmy než ty, co jsou uvedeny v uvozovkách, a pokud byste ztráceli rytmus, udělejte sem tam hubou „bb bb bb jééé“): Není to těžká robota, dělat ze sebe „rapera“, kamna, kamna, oje, kamna – oje evrybády! // Nedal bych za to ani burák, že vypadám jako hustej „gangsta“ / a podle rozštěpu hnedka poznáte, proč mi i matka říká „Em Cé Kladivo“, ojééé / (drsný, několikanásobný pohyb pěstí vpřed za účelem rozpumpování downů v kotli) Kamna, kamna evrybády - Není to těžká robota, dělat ze sebe „rapera“, kamna, kamna, oje, kamna – oje evrybády! // Rapl: Jsem tvrdší než ten nejtvrdší cement a chci teď slyšet svý jméno, co zní? Kotel downů: „Oryjóón!“ Rapl: Jé, jé, kurva, jéééé. Ať je sucho nebo květen, má kůl přezdívka zní? Kotel downů: „Oryjóón!“ Rapl: Jé, jé, kurva, kurva, jééé…. ()

zsn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těžcí, obstarožní, raperští papaláši s pivním pupkem ve své 8 míli dvaceti párů "Najek", které jsou jejich jediným majetkem. Povstalí z ničeho, žijící v ničem, manuálně soběstační, schopní žít bez hospodyňky. "Jou, jou". Nevidím žáden rozdíl mezi nimi a teplákovými homeboyi, které potkávám na ulici v Nike dresu, tlačící důležitou raperskou chůzí kočárek se svým x-tým parchantem. Nesnáším, když si někdo hraje na něco, co stejně nakonec v dokumentu ukáže, že není. Aby vám ty tiky s hlavou chlapci nezůstaly :) ()

Reklama

Angelic-77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí díl, tentokrát o rapu, mám shlédnutý a musím říct, že byl...o hovně :/. Těšil jsem se na něco zábavnějšího, na nějaká zajímavá setkání, příběhy atd., místo toho jsem viděl vyřízenýho Oriona, který působí, jako že na tom zřejmě za chvíli bude podobně jako Hošek z Plexis v prvním dílu o punku. Zrovna PSH mám rád, ale prostě tohle mě zklamalo no, co dodat.... ()

Radko odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Debilné xichty, reči, frázovanie. O rýmoch a zmysle textov skoro ani nemá zmysel hovoriť. Skoro. Isté je, že všetko je plné namachrovaných bublín a nanič rýmov. Vidieť, že chlapci nejak moc nečítajú. No kde by potom potom našli čas na topánky, facebúk, povaľovanie sa pri bazéne, pridrbané "vole" rozhovory a ulepené dohovory s organizátormi? Umenie si žiada obete! Inak je to pekelne nudné, len s ťažkosťami dopozerateľné. Do tohto kmeňa som nikdy nepatril a patriť nebudem. Poznámku: v českej rapovej scéne nie som nejako extra doma, od čias Chaozzzu som na youtube nepočul nič, čo by nejako výnimočnejšie zaujalo. Všetko na jedno brdo, taký ultravážny alebo ironizujúci, zmúdrený či posmešný, ale stále len "Landa" štýl poučujúceho mentora. V porovnaní s progresívnym i komerčným slovenským rapom je ten český strašná zaprdená hlúposť (a to pritom ten slovenský rap nie je žiadne extra terno). No celá "česko-slovenská scéna" sa tvári div nie ako stvoriteľ a gigant tejto hudby. Možno sa mýlim, ale pustite si niečo od kapiel ako Modré hory, Kontrafakt, H16, Vec, Dharma Inc., A. M. O. a porovnajte to s českými rapovými kapelami. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tenhle díl kmenů je asi největší zklamání! Vůbec jsem nepochopil koncepci, proč byl díl Kmenů věnovaný českému rapu zúžen jen na osobu Oriona? Ano, díky záběrům na mlčenlivého rapera jsme se dozvěděli, že bydlí v panelovém domě, suší prádlo v lodžii, má sbírku bot v originálních krabicích, na Facebook se přihlašuje z notebooku, občas zkouší, chodí pít do baru se známými koktejly, rád se koupe a popíjí u ztemnělého nočního bazénu, fascinují ho můry a když už konečně promluví, možná by bylo lépe, kdyby i mlčel... Co je tohle za tvůrčí záměr? Ukázat, že i rapper žije všední život? Proč tady nikdo neříká nic bližšího o dané subkomunitě? Jediným objevným momentem byla scéna v Nike shopu, ale ani ta nebyla dotažena k nějaké pointě či přesahu. Možná měl celou stopáž jen recitovat Vladimir518 (jeho přednes, intonace a barva hlasu je skutečně charismatická). Dokumentární Česká RAPublika byla tisíckrát víc vypovídající o tomhle bezesporu zajímavém fenoménu... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama