Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje osmý odvysílaný díl Tattoo. Asi vůbec nejrozšířenější formou zdobení těla je tetování. Dnes se s ním setkáte napříč všemi společenskými vrstvami a kulturami. Samotný akt tetování je tisíce let starý a jeho praktikování je spojeno s mnoha kmeny. Ať už jde o symboly s jasným odkazem, náboženské a nebo dekorační účely. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Tattoo odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

RedAK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já zastávám rozumný názor, že tetovačky nejsou určeny pro všechny. Je to podobné jako když si tlustá sádelnice bez soudnosti vezme v létě legíny, pupek jí sice pleská o piču, bůček s uzeným ze snídaně jí ještě trčí z prdele a ta psí látka ručně šita podvyživenými vietnamskými dětmi v protitankovém bunkru neví, jestli prasknout, nebo zplesnivět, ale ovárek si to hrdě kráčí dál, špek nešpek, a pak se chlubí Veronice, té pitomé štětce s trapnými padesáti kily, jak se po ní dneska všichni otáčeli. Je totiž zásadní rozdíl v tom, když si slečna adekvátně zaoblených kontur nechá na nožku vytetovat nějaký decentní ornament a v tom, když se ploskonosá rašple z rodiny Grinchů potetuje Ježíškama od hlavy až po prdel, takže vypadá jak omalovánky pro retardy a aby toho nebylo málo, tak si k tomu do heverem roztahanýho ucha bez masa hodí kus dřeva, do jazyka nastřelí traverzu, zuby vymlátí šutrama a pak jde s tímto estetickým šarmem děsit slušné lidi do fronty na heroin. U chlapů bych tetování asi tolik neřešil, ačkoliv ti jsou zase přeborníci v jebání prázdné slámy, páč všechny ty symboly mají zajisté svůj důvod, příběh, duchovno, spirituální poslání, astrální znamení a smysl veškerenstva a vůbec to nejsou jen nesmyslné čmáranice zahrnující čtyři promile, dva debilní nápady a jednoho zfetovanýho černýho tatéra. Já mám taky tetování. Když jsem byl totiž tenkrát v Tibetu a Aštar Šeran s Joladnou mi otevřeli čakry, tak mě osvítil Buddha a řekl mi, že to musím udělat, takže držte laskavě huby. Jo a ta jedna hvězda je za to, že dokument stál za krásné dokonale zakroucené hovno. ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tatéry a potetované lidi jsem nikdy nevnímal jako samostatnou subkulturu, tetování je spjato se spoustou jiných subkultur, což jasně vyplývá i z dalších dílů Kmenů, takže jsem měl trochu obavu, zda bude tenhle díl vůbec mít, co říct. Naštěstí měl. v poklidném tempu jsou nám představeni opět tak trošku jiní lidé. Ač se snaží předstírat, že jejich extravagantní vzhled nemusí nutně znamenat výstřednost uvnitř, řekl bych že opak je pravdou, on opravdu zevnějšek ve velké míře reprezentuje to, co je uvnitř. :) PS: Roztahováky v uších jsou ta nejhorší věc, co kdy lidstvo vymyslelo a to beru v potaz i atomovou bombu a náboženství. 6/10 ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tetovanie inak. Našťastie autori sa nezľakli pohľadu na zdobenie vlastnej kože alternatívne. Neponúkli väčšinou klientely požadovaný štandard. Spočíva v tetovaniach v štýle maľovaných atrakcií na jarmokoch, verných kópií fotografií rodiny, zvierat alebo hercov v rôznych pózach či v hrozivo pôsobiacich symboloch z mytológie alebo inej ideológie. Tá časť divákov, čo si pod tetovaním predstavuje len v predošlej vete opísaný segment trhu, následne v čsfd komentároch hromží a nadáva. Naopak, netradičný štýl ťahania dlhých farebných čiar po línii končatín spolu s premaľovaním skorších maľovaniek bol hravý i zábavný. Neuľpieva na jedinom symbole, jedinej možnej vízii a výklade sveta, je variabilne farebný. Pohľad do tetovacieho štúdia chlapíka priniesol pár výtvorov v hlavnej línii, ale aj niekoľko farebných tetovaní chrbta, pripomínajúcich maľbu na plátno. Občasné spomalenie záberov utvrdilo v tom, že kmeň tetovačov je síce variabilný, ale aj necelá polhodina je veľmi veľa na to, aby stihla pokryť všetku tú jednoduchosť do koncentrovanej výpovede. Jednoducho pár slovami: kšeft, vhodný pre výtvarne cítiacich, ktorý sa dá robiť rôznymi spôsobmi. ()

666teen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tyhle kmeny, to je teda...Nacpat do necelé půl hoďky něco o něčem, je určitě ten...těžká věc. To značí, že výpovědní hodnota dokumentu bude ta....divný dojem. Tenhle díl sleduji z pohledu nestranného pozorovatele, neboť nějaké jehly do kůže jsou pro mě pasé. Mě stačí, že mě děti ve školce počmáraly inkoustovkou a dodnes to nejsem schopnej umejt. ()

Foox 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi vděčné téma zpracované nezajímavým způsobem. Hlavní hrdinka je poměrně nudná a upřímně její styl tetování zaujme diváka co se něco chce dozvědět minimálně. I když je všechno stylově natočeno, ale co na plat, když se dokumentuje něco ze špatného pohledu. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Narazil jsem na tenhle cyklus ale popravdě se mi nechtělo dívat na všechny díly. Na zkoušku jsem prubl dva díly a to PUNK a TATTOO. Oba jsou v podstatě o ničem. Oba díly se zaměřují spíš na jednotlivce než na celkovou subkulturu. Tímto jsem s KMENY končím. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tohle snad stačí jen toto: Jedna velká nuda…Nemám na sobě žádné tetování, to však neznamená, že bych měl něco proti tomu. Tedy spíš je mi jedno co má kdo na sobě, ale už teď jsem zvědavý, jak to bude vypadat (cca za 30 let). Ve dvaceti se každému líbí nechat si vytetovat kdejakou píčovinu, ale v šedesáti už to tak vidět nebude. Tento díl Kmenů je hodně nezáživný, doslova má uspávající tempo a kromě přehlídky několika potetovaných mě nezaujalo vůbec nic. Pokud nebudu počítat to tetování na ženskou prdel. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série Kmeny je obecně tak trochu mimo původní plán, ale tohle bylo od startu až na konec úplně špatně... Od jakožeumělecky pojaté kamery, která by chtěla být strašně cool a osobitá ale je jen otravná, mdlá a nefunkční -přes aktéry, kteří vlasně nemají žádný názor, pořádnou myšlenku či aspoň paměť -až po fakt, že o tetování je to tak z 20% ...hrůza a ztráta času. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší díl cyklu Kmeny, který naprosto selhává v cílu projektu, a sice zmapovat a přiblížit současné městské subkultury. O lidech, kteří se rádi nechávají tetovat se nedozvíme téměř nic, stejně jako o lidech, kteří jim ona tetování dělají. Povrchní, bez nápadu, bez pointy. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čím víc Kmenů vidím, tím je to horší. Jako je mi jasný, že Češi sotva natočí výpravný velkofilm, rozmáchlou fantasy nebo kulervoucí akční film. Ale tvl že nesplácáme ani dokument s elementární výpovědní hodnotou, toho jsem se nenadál. Takže děkuji panu Vodrážkovi, že mi během půl hodiny vyjevil tu úžasnou pravdu, a totiž že existují lidé s tetováním a někteří z nich si chodí zaběhat. Opravdu, vhled do subkultury jak fík. ()

Koryntos odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle byl zatím nejhorší díl dokumentů 26 minut ničeho. Místo natahovaných míst záběrů, jak někdo jede někam, popřípadě běží někam, bych uvítala nějakou historii tetování stačilo by jen v Čechách, ať nežeru. Přijde mi, že záměrem režiséra byla snaha ukázat, že lidé s tetováním jsou naprosto normální. Připomnělo mi to ten vtip s tampónem kde můžete plavat, lyžovat, běhat. ... Tetování není psychický ani fyzický hendicap, můžete s ním dělat všechno jako ostatní lidé i běhat stejně jako by běhal ředitel firmy, lékař, dělník, dojička krav, prostě každý kdo rád ve volném čase běhá. Kérku mám decentní a už před lety jsem si ji vybírala tak abych si za ní mohla stát kdykoliv a tak nějak po těch letech ani nevnímám, že ji mám. Moc nechápu lidi, kteří jsou schopni zamazat kérku, bo změnili názor. ( Má kérka ke mě patří a patřit holt už bude, až do smrti. Vzdala jsem se kdysi roztahováků, ne z důvodu, že by se mi přestaly líbit, ale z důvodu toho, že je v jeden čas začala nosit každá pipina s vizáží barbie v okruhu 20 km, protože to bylo právě nejvíc in. Právě si marně snažím rozpomenout na to, proč už vlastně nemám piercing v jazyku. Jo, už vím, bo mi tenkrát udělali epesní rovnátka na horní i spodní zuby a já si říkala, že toho kovového šajnu je už nějak moc i zpěvák z Prodigy by se mě i ve tmě leknul a asi by i leknul.)Navíc od někoho kdo je umělecky založený jak už paní tatérka tak slečna z umprum, bych tedy čekala větší nářez. Fialový obdélníček by zvládl i školkáček a ta modrá čára mělo být co, žílu bych si také zvládla obtáhnout. Být já odvážnější tak si nechám vytetovat něco v secesním stylu alá Mucha, přes celá záda, ale slečna umělkyně s přístupem mouchy snězte si mě hm nevím. Občas mě zaráží jak se někteří lidé mohli dostat na pracovní pozici na které jsou a říkám si, že je museli vybrat náhodným rozpočítáním lidí z přihlížejícího davu, jinak to snad ani není možné. Také moc nechápu lidi, kteří mají spoustu kérek, které na sebe v ničem nenavazují a tak nějak to vypadá, jako kdyby se malíři rozmazalo plátno, ale jak se říká proti gustu... Čekala jsem od tohoto dílu víc. Navíc v Čechách jsem se setkala vždycky né z tak moc ulítlýma motivama kérek, v tom jsou Češi zatím docela konzervativní, na rozdíl od četnosti. Tady v Rakousku jsem viděla hodně nejen barevných hrůz, ale hlavně infaltivních motivů se kterými hlavně se to teď týká slečen, vypadají roztomile v 17 ti, ale mít na ruce vytetován soubor Micky Mausů v růžových dupačkách, no nechtěla bych dotyčnou potkat za 20 a více let, nebo jsem si vzpomněla na slečnu s vytetovanýma barevnýma útočícíma sršni v dekoltu nad prsy, v 17 je to super cool, ale až se jí prsa srolujou směrem k zemi, nechtěla bych vidět potom ty dva cool sršně. ()

Dargel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto dílu Kmenů se dozvíme nemnoho zajímavého. Když si to shrneme, tak jsme se dověděli, že existují lidé a někteří z těchto existujících lidí mají tetování. Tadá! Závěrečné titulky. Opravdu nepříliš obohacující dokument. ()

f7r 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Času je málo, tak se s ním pro jistotu ještě plýtvá, aby se stihlo říct ještě méně. A pak si pro "zmapování subkultury" ještě vyberou týpka, který si polil paži inkoustem a na zbytku těla má víc hvězdiček, než průměrný slovenský mládežnický reprezentant ve fotbale. Za mne teda: zklamání a jeden z nejhorších dílů. ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím nejhorší díl. O tetování to více méně není, spíš je to exhibice podivný nevyzrálý holky z UmPrum, která se chce nechat tetovat a neví proč. Ani neví kam a vlastně ani neví co. WTF? ()

Reklama

Reklama