Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje šestnáctý díl Graffiti. Duch bezohlednosti, anarchie a zároveň lásky k písmu a pokrývání všech dostupných - pohyblivých i nepohyblivých - ploch stále žije ve většině světových velkoměst. Touha soutěžit s ostatními, ovládnout teritorium, zdolávat překážky a být stále lepší. České a hlavně pražské prostředí vygenerovalo jednu z nejoriginálnějších evropských graffiti scén. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Graffiti odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejspíš jen málokdo ocení odvahu tvůrců, kdy se v zájmu svého pořadu účastnili i trestné činnosti. Na druhou stranu z důvody ochrany grafitistů je po celý pořad kamera namířena kamsi do zdi, na nohy, anebo je obraz rozmazaný, což není na oči zrovna příjemné. Horší však je, že tyhle Kmeny neříkají o subkultuře jako takové téměř nic. Ano, vidíme záběry, jak je TO provedeno, ale nedozvíme se nic o lidech, kteří TO provádějí... 3/10 ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta pětiminutových záběrů na nic... no hotový Tarkovský. Jen u něj tedy většinou nebývá jako komentář parta kluků mluvících nonsens hovna, aniž by to jakkoli vypovdalo o subkultuře. "dokument" který se naprosto míjí s dokumentarismem v jakémkoli smyslu. I jako akční reportáž v televizi by to byla bída. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

FC crew - maximum TOY - dětské vandalství maskované za tagy a gangsterský kecy z hospody. Wrahovo legal nic moc a akce v metru docela slušná. Ovšem, nepochopitelné absurdní záběry, které neberou konce a diskuze o všem možném, jen ne o graffiti, místo pěti minutového záběru na nohy bych určitě uvítal pár slov o historii graffiti v ČR, které by se do zmíněného času krásně vešly (když dokument zklame, pusť si klip). Protagonisty a jejich projev beru jako režisérovu volbu i jeho zodpovědnost - tento způsob představení scény je pro mě opět nepřijatelný. Jen další home video z cyklu Kmeny za několik desítek tisíc ká čé? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani bych se nedivil, kdyby Pavel Abrahám obdržel předvolání za spoluúčast na trestné činnosti, poškozování cizího majetku. Tyhle lidi nepovažuju za žádné umělce, ale totální dementy, kteří by potřebovali dostat pořádně přes držku, vyfasovat čisticí prostředky a barvu (na jejich vlastní náklady) a všechno uvést do původního stavu. Jediní kdo se můžou snad považovat za „umělce“ jsou pouliční malíři, kteří dokáží za pomoci sprejů vytvořit nádherné věci na papír či plátno (několik jsem jich viděl v cizině a snad i v Praze). Každopádně ani tento díl mě nějak neoslovil. Snad jen utvrdil v tom, že „sprejerům“ je potřeba pořádně nakopat prdel, kdykoliv je někdo uvidí při jejich rádoby tvorbě… ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: V polovině dílu jsem si říkal, že jestli bude ještě jeden artový záběr na projíždějící vlak, tak pod jeden skočím. Vlaků pak projelo ještě asi pět. Panebože proč? ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Roztrasená dynamická kamera síce vtiahne priamo do deja, no pri absencii akcie ako v sérii Bourne stráca umelecký význam. Natočené uvoľnené, ale nikam nevedúce reči môže viesť hociktorá skupina z predošlých Kmenov. Pre mňa a skôr ani pre fanúšikov graffiti nie je dokument uspokojujúci. Nehovorí nič o tom, čo majú jednotliví aktéri na tom radi, môžeme to považovať aj za stretnutie náhodných ľudí, ktorým bol do rúk daný sprej a stretli sa pri tvorbe niekoho iného. Vlakov bolo fakt zbytočne veľa, keď mám chuť na trainspotting, púšťam si jednoznačne a len film Dannyho Boyla. ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Volové co ničí fasády dělají pravím umělcům akorát ostudu . Tento díl byl vo tom jak zahulíme zakalíme zníčime, fasadu a vynadáme občanum a nechame natočit . ()

Hadriel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět zcestné záběry jak z nějakého artu a ne z dokumentu. Naštěstí poslední třetina s akcí v metru to alespoň trochu zachraňuje. Ty první tagerský výrostci, to je hrozná tragédie. Kámo, frajer, frajerka, milion zcestných vulgarismů (vulgarismy jsou skvělé, ale musí být chytře použité). Trapný dětský tag (to pro mě není graffiti, to je čistá stupidita) a velká ramena dokud se nic neděje. Odpad společnosti. Graffiti u tunelu a v metru už slušné a je to znát i podle obsahu rozhovorů nebo určité "profesionality a respektu" v případě metra. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chcete se dozvědět něco o Graffiti? Tak si radši pusťte Gympl nebo Vejšku vod Vorla a tomuhle se obloukem vyhněte. To myslim smrtelně vážně. A Pavla Abraháma jsem si tak trochu od dob skvělé České RAPubliky přestal díky jeho počinům v Kmenech vážit. ()

gonga odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přehlídka nicneříkajících záběrů na utíkající nohy, vlaky, zdi pokryté patlaninami namísto kvalitního graffiti a dementů, kteří se o tom všem "nenuceně" baví. Být sprejer, který se snaží o svého druhu umění, tak bych tvůrce nakopal do prdele. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlasím, že tenhle díl není nijak skvělý. Souhlasím, že nic neříkajících roztřešenených záběrů bylo příliš. Ale lidi tu kritizují nejen nepovedenou řežii, ale i samotné protagonisty. Znovu se ukazuje, že zdejší kritikové zesměšňují režiséry Kmenů jak se dá a přitom mají elementární problém rozlišit nesympatického hrdinu dokumentu se špatně natočeným filmem. Tageři dělají to, co dělají (mně se jejich "díla" taky nelíbí), aby provokovali a jestliže to diváky zdvihlo ze židlí a donutilo je to k reakcím na netu, znamená to ve skutečnosti, že režisér odvedl dobrou práci. Protože takto na většinu lidí přece tagy působí. Nadávat tedy můžeme FC crew, ale ne režisérovi. To samé platí o těch kecích na začátku. Režisér chce zachytit jejich mluvu, slang, témata a daří se mu to. Podařilo se mu zachytit bezobsažnost frajerských póz, takže ta série pičí, kund a trapných pubertálních hlášek("ten je jako MOC")má svůj smysl. Dobrodružná akce z metra taky skvělá. Trochu tápu u legálních graffiti "vysloužilejch" sprejerů. Skoro začínám být paranoidní, že náš týpci chtějí vytrollovat a dělali si z toho srandu. Anebo vázně chtějí působit takto strojeně a intelektuálně? Působí to strašně: Podívejte, já jsem hrozně chytrej a vzdělanej, dokonce jezdím na Smetanovu Litomyšl. To koukáte, co? ()

Olík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak v prvé řadě jsem si myslel, že se tento díl nese název "Graffiti" a ne "Myslíme si, že jsme nekrutější vládci všech moří a přitom by se na tomto světě našlo jen málo trapnějších existencí". Ne vážně, "hrdinové" první třetiny dokumentu snad netřeba točit....snad maximálně chytnou za flígr a dovést k mamince, na policejní stanici a nebo na brigádu do kamenolomu. To je jako fakt součást sprejerské komunity? Takový šašky, co si myslí, že jejich životním posláním je ničit co sami nevytvořili, máme u nás na vesnici taky....nechce si je taky přijet natočit? I když na druhou stranu si to dotyční třeba jednou pustí a se slovy "To jsme my? Tak to jsme se solidně ztrapnili" půjdou spáchat hromadnou sebevraždu pomocí inhalace zeleného spreje. Následuje veteránskými nochsledy doprovázený Vladimír 518, jenž se nás opět snaží přesvědčit, že jeho intelekt hvězd se dotýká.....kdyby jsi ještě mluvil latinsky, to by teprve byla Smetanova Litomyšl. A jako bonus "noční metro"......tohle jsou kurva graffiti. Suma sumárum jsem po zkušenostech z předešlými díly nečekal nic jiného......bohužel :( ()

papaguy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zanechává ve mě znepokojivý dojem, u krátkometrážního cyklu Kmeny obzvláště, když režisér vyplňuje vzácný čas těkavým bloumáním kamery nebo dlouhým snímáním něčích pat při chůzi (a když už víme, jak vypadají boty, střihne totéž na kšiltovku). Záměrem možná bylo zachytit určitou tenzi mezi dobou před akcí a akcí samotnou. To se daří ale jenom v situaci, když se kamera netřepe. Rozumím tomu, že se nedá do 20 min. vměstnat vše, ale ty sprosté keci v úvodu mohli být poloviční, jalové záběry na něčí paty rovněž a místo toho se tam dalo dát něco informačně výživnějšího. Bod plus je za dokumentaci těch dvou ilegálních akcí a za dva tři zajímavé záběry. ()

Reklama

Reklama