Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Olík k tomuto seriálu (16)

Punk (2015) (E01) 

První kmenová rada a hned zděšení.....zděšení je asi silné slovo, hodilo by se spíše zklamání a nebo nenaplněné očekávání. Jestli se chcete přijít na kloub letité záhadě pracovně nazvané "punk je když", tak si snad radši opatřete slepovanou pásku se stejnojmenným válem pražských V.T.Marvin. Mám li zmínit nějaký klad zde hodnocených 26 minut, tak snad jakási konfrontace mezi v čase zamrzlým old-shool punkýšem "Sidem" Hoškem a novou pokrokovou vlnou presentovanou "punkovým Jindrou Hojerem" Vincou Pipesem.........ale holky říkaly, že punk je jinde. ()

Hooligans (2015) (E02) 

Tak tady jsem se dobře pobavil.....to snad nemohlo být myšleno vážně. Rekonstrukce zájezdu na tuzemáku přežívajících ošetřovatelů skotu z Horní Dolní do hlavního města podívat se prvně v životě na orloj, z které vyplívá asi tolik, že hooligans je ten, komu není hloupé před školou povinnými dětmi hulákat "mrdáme starý baby do špinavejch prdelí". Jako druhý chod tu máme minutu slávy 30 kilového bitkaře, který jako jediný dorazí na domluvený "třetí poločas" s bandou natěšenejch hovádek (jejich road-movie k domluvenému místu jsem měli předtím tu čest sledovat ). A aby bylo úplně každému jasno, že jsme se opravu dostali na území těch nejradikálnějších z radikálních, tak na závěr několik záběrů domluvených fightů, dle mého názoru stažených z youtube. Zajímal by mne fundovaný názor skutečných fotbalových rváčů, ale za mne dobrý Slunce,seno,hooligans :D ()

Rap (2015) (E03) 

"Ja som MC Erik a to my microphone a ten kdo nechce veriť tem je z toho von".......ha, ha, ha. Tak tady vůbec netuším, co chtěl básník svými rýmy sdělit a přitom vzhledem k osobnosti Vladimíra 518 jsem čekal stěžejní díl celé série. Když už se rapující díl tak nějak celý točí kolem labelu BiggBoss, tak bych doporučil větší prostor pro Orionovu lidovost na úkor X-kmenově všehomíru. ps: Neznalému, jenž se blíže seznámit s tématem, bych spíše doporučil Abrhámovu Českou RAPubliku. ()

Cosplay (2015) (E04) 

Čtvrtý a doposavad nejlepší díl cyklu. Po (nazvu to vznešeně) umělecké stránce pořád jenom sedmá třída druhého stupně, ale s jasnou vypovídající hodnotou.....nebo chcete-li - nevíš nic o cosplayové subkultůře, tak tu máš kohouta. Žádné honění si trika, ale jasné costume play je tohle a tohle, tehdy a tehdy. Pro mne určitě lepší cesta, než ta zvolená například Bohdanem Bláhovcem. ()

Motorkáři (2015) (E05) 

Mix prvního punkového dílu (myšleno, že jeho jádrem je konfrontace jednotlivých podkmenů) a předešlého costplaye (tím, že nevymýšlí pi....y a snaží se k tématu něco sdělit). Bohužel zatím stále funguje, že buď se režisér stává obětí svých ambicí a když ne, tak jeho počin působí příliš primárně. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Jeden z těch dílů, který má svojí jasnou vypovídací hodnotu a především díl, který mne doposavad nejvíce donutil přemýšlet (za což tedy klouboček). Obrázek možná nejšťastnějších lidí na světě si celou dobu jede svoji duhovou linku a neplýtvá materiálem při nic neříkajících pasážích (s čímž se perou předešlé díly).....bohužel tato subkultura by si zasloužila nějaký časosběrný dokument, více minut, hlubší vrt, protože kromě otázky "zda můj způsob života mne činí šťastným" (což považuji za to nejdůležitější poslání tohoto dílu) nejde než se nezamyslet nad tím jak novodobý hippie žijí celý rok, čí jsou ty pozemky, jak v zimě, co nemoci, zranění, vyšší moc..........otázky, otázky, otázky a já chci odpovědi, odpovědi, odpovědi!?!?!?! ()

Skinheads (2015) (E07) 

Zatím nejpřirozenější a pro většinovou společnost svým významem nejsmysluplnější díl cyklu. A i když se v jádru ukázalo, že skuteční skinheads, kromě toho že nejsou nacisti, nemají světu vlastně vůbec co říci, tak jenom to vyvrácení hromady předsudků, které jim od doby Orlíku byly nakydány na hlavu, má hodnotu dalších 100 minut filmařsky atraktivnějších záběrů. I když.....ono několik minut zmiňovaných filmařsky atraktivnějších záběrů na úkor zpomalených pohledů na tančící nebo fandící "holohlavce" by přece jenom celkovému obrazu pomohlo. Za největší devízu lze považovat účast dvou person tuzemského hnutí, které pražské skins rozdělují na „buqičákovce“ a „červeňáky“ a to praktikující encyklopedii Vláďu Červeného a respektovanou postavičku Buqičáka, jejichž přítomnost dává zapomenout na hluchá místa, které jsou otravnými mouchami celého cyklu. ()

Tattoo (2015) (E08) 

Punk a Tatoo, kdybych se měl s pistolí u hlavy přihlásit k příslušnosti k některému z cyklem nabízených kmenů, byly by to právě tyto dva. A proto co se týče jejich krátkometrážní zdravice musím konstatoval zklamání a velké zklamání. Co to jako bylo? Ospalý medailonek leklé divnoženky? Když už nedisponuji nadbytkem času, tak proč si vyberu ten nejméně vypovídacího pohledu? Jestli jste co se týče tetování panicové a chtěli jste si na něj utvořit nějaký názor nebo se o něm něco bližšího dozvědět, tak tady nehledejte!?!?!?! ()

Tuning (2015) (E09) 

Viděl jsem auto bílé, viděl jsem auto modré, viděl jsem pána v montérkách, viděl jsem pána bez montérek......zřejmě je to tím, že s touto subkulturou mám společného pouze vlastnictví řidičského oprávnění, ale tady jsem usínal už po prvních pěti minutách. Na druhou stranu, když už tuning, tak v tomto balení a ne v podání 20letých šampónků a jejich "tuc tuc tuc tuc" znějícím ze stažených okýnek. ()

Meatheads (2015) (E10) 

Famfáru prosím "tram ta da dááááááááá" máme tady vítěze (dobře, ještě nejsme na konci a tak prozatímního) v anketě "nejvíce prázdných záběrů". Ta holka (no holka, ona je to mistryně světa) ještě OK, některé věty, které od ní padly měli v dokumentu své opodstatnění, ale co ten "děda“?!?!? Děda čistí stěrač, děda svačí cottage, děda zvedá činku, děda kouká jak cvičí někdo jiný......pán je určitě v "činka kruzích" uznávanou personou, ovšem jeho přínos pro dokumentární cyklus?!?!?!? Už teď mám trochu strach z trash metalu, protože kolega Hátle mne tedy dvakrát nepřesvědčil. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Hipster je když.......definice subkultury, jejíž stoupenci jí ani sami nedokážou dost dobře formulovat působí tak neurčitě, že je vlastně ve své podstatě tím dílem cyklu, který má jednu z nejcennějších vypovídacích hodnot. ()

Goths (2015) (E12) 

Rap, Goths.....při sledování právě těchto dvou dílů dokumentárního cyklu, mne evokovalo k definici dalšího kmene, kmene Bohdan Bláhovec, kmene nic nedefinujících dokumentaristů. Co teď vím nového o goticích.......že chodí odívání do tmavého.......ne to už jsem věděl.........jo, že si můžou pronajmout hospodu. ()

Straight edge (2015) (E13) 

Koncepční novinka v podobě pohovoru autorů s představiteli dané subkultury.....za mne určitě OK. Málo říkající záběry sXe pohostinského výběru....určitě to o něčem vypovídá, ale. Zase spousta pokusů o něco, o čem dokument mapující cokoliv být nemá, na úkor prachsprostých faktů. O sXe komunitě jsem základní informace měl, ale co například proč "X" jako jakýsi znak, zmínil bych se o kapele Minor Threat a jejich písničce Straight Edge nebo že někteří stoupenci maso ve svém jídelníčku mají a někteří zase nepijí ani čaj.....bylo by toho více. Tohle bylo "Ahoj, špenát si připravuji bez másla, nemám rád policajty a chodím se procházet do lesa" a to je řečeno školní terminologií dostačující, ale ani o milimetr víc. ()

Hackeři (2015) (E14) 

Tak v prvé řadě, ačkoliv se nepovažuji za odborníka, bych si troufnul tvrdit, že definice človíčka označujícího se přídomkem "hacker" se liší od té odprezentované Janem Zajíčkem. Dobře tak za prvé by bylo uváženíhodné jestli nezměnit název tohoto dílu, třeba na zažité "nerd". Ale jinak pomineme-li, že se tady bavíme o trochu jiných osobách, tak těchto 26 minut patří k těm podařenějším, co se cyklu Kmeny týče. Respondenti svým ulítlým způsobem sympatičtí (teda doma bych to mít nechtěl, ale jako objekt před kamerou fajn). Jejich konání, ač může působit zmatečně a pro prostého člověka neuchopitelně, dokumentem celkem obstojně definováno. Takže ačkoliv vůbec nevíme co se na obrazovce děje, máme nějaké vnitřní tušení jaký byl impuls tohoto jednání....a to je svým způsobem více, než pro nás měly připravené některé z předešlých dílů. ()

Thrash metal (2015) (E15) 

Trashmetalisti pijí (tedy oni spíše pijou) pivo, trahmetalisti hrají rychle a zběsile na kytary.....děkuji, byl jsem již obeznámen. Trashmetalisti si chodí pro oběd s jídlonosičem, trashmetalisti ještě stále nosí džínové vestičky s nášivkami Iron Maiden.....tím jsem si sice nebyl zase tak stoprocentně jist, ale stojím o takové informace? Pokud jste zrovna někde pod pódiem společně s Kolinssem házeli máňou nahoru a dolů v důsledku čehož Vám utekl právě tento dílek ze skládačky s názvem Kmeny, nepanikařte!!!! Klidně si pusťte díl třeba o graffiti nebo meatheads, o trash metálu se z nich dozvíte přibližně stejně. ()

Graffiti (2015) (E16) 

Tak v prvé řadě jsem si myslel, že se tento díl nese název "Graffiti" a ne "Myslíme si, že jsme nekrutější vládci všech moří a přitom by se na tomto světě našlo jen málo trapnějších existencí". Ne vážně, "hrdinové" první třetiny dokumentu snad netřeba točit....snad maximálně chytnou za flígr a dovést k mamince, na policejní stanici a nebo na brigádu do kamenolomu. To je jako fakt součást sprejerské komunity? Takový šašky, co si myslí, že jejich životním posláním je ničit co sami nevytvořili, máme u nás na vesnici taky....nechce si je taky přijet natočit? I když na druhou stranu si to dotyční třeba jednou pustí a se slovy "To jsme my? Tak to jsme se solidně ztrapnili" půjdou spáchat hromadnou sebevraždu pomocí inhalace zeleného spreje. Následuje veteránskými nochsledy doprovázený Vladimír 518, jenž se nás opět snaží přesvědčit, že jeho intelekt hvězd se dotýká.....kdyby jsi ještě mluvil latinsky, to by teprve byla Smetanova Litomyšl. A jako bonus "noční metro"......tohle jsou kurva graffiti. Suma sumárum jsem po zkušenostech z předešlými díly nečekal nic jiného......bohužel :( ()

Reklama

Reklama