Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele journeyman k tomuto seriálu (2)

Goths (2015) (E12) 

Na Bohdanových dokumentech mě pokaždé baví to, jak si s určitou dávkou vtipu vybírá, co zobrazí, a udržuje si přitom dostatečně svéráznej rukopis. Když točí film o hudební kapele, vybere si holčičky z 5Angels. Když točí film o sobě, vybere si muzikál, uloží si v něm roli zpívajícího vypravěče a skrze něj popisuje osudy rodnýho domu. Kdo to takhle dělá? Je to originál a to se u mě počítá! A když přijde na gothiky, režisér si netypicky (nebo pro Bohdana možná typicky) vybírá transvestitu a ženu od piva na vcelku atraktivních místech pro dokument, jako jsou nalejvárna, kostel nebo Olšanský hřbitovy (tahle partička na hřbitovní exkurzi byla hezky vystižená, takhle znám zástupce gothiků přímo ve svým okolí). A to je mi na Kmenech celou dobu sympatický - že nepopisujou reprezentativní vzorky v rámci subkultury, ale dokážou se zaměřit na zajímavý extrémy už tak v rámci extrémů. O gothicích má člověk předem nějakou představu a tady jsou mu navíc naservírovaný dva typy, který z celkovýho stereotypu vyčnívají. Podle mě dost dobrej nápad. Navíc orámovanej trefnou písničkou. A já si pustím Type O Negative. ()

Thrash metal (2015) (E15) odpad!

Škoda. Na thrash jsem se těšil hodně a nevyplatilo se. U dokumentu o dokonale vyhrazeným žánru bych čekal adekvátní tempo a říz, ne tuhle nedovařenou kaši. Rád jsem se podíval do zákulisí Debustrolu, ale co jsem se dozvěděl? Že si Kolins v klidu usere? Že to mají muzikanti těžký? Poprvé z celých Kmenů musím hodnotit úplně nejníž - a jsem z toho zklamanej, protože tahle subkultura má pro dokument mnohem větší potenciál, což se podařilo zachytit aspoň u záběrů s nášivkama. Dávno už nejsem metalista, ale ani trocha té nostalgie na mě navzdory očekávání nedejchla. Škoda. ()

Reklama

Reklama