Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (110)

Cival 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A mně ta dokumentární série přjde cenná - protože i přes svou rozkolísanost a různé režiséry, se může pochlubit jednotným audiovizuálem a hlavně existenciálním pocitem velkoměstského prázdna vůkol, vyplněného aspoň něčím, pro co se dá nadchnout, užívat si, dejchat a rvát se za to. Pro co žít. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu unikátní, mimořádně zdařilá kniha, ale jen průměrný televizní ,,seriál" na její motivy... O čem se tak dobře čte, na to se někdy špatně dívá. Věčná škoda prohospodařeného potenciálu knižní předlohy, věčná škoda autorského přístupu tvůrců... ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako celku musím Kmenům dát bohužel jen lehce nadprůměrné hodnocení, byť některé díly mě oslovily podstatně více. Líbí se mi ten koncept, kdy tvůrce neinvazivním způsobem vstupuje do různých subkultur a snaží se zdokumentovat jich každodenní život. Jak již bylo napsáno - pocit velkoměsta, ale přitom určité prázdnoty je zde zachycen velmi dobře. 6/10 ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Převedení kmenů do televizní podoby slibovalo velké věci. Přiblížení, osvětu a možná i zapojení se do subkultur, z niž mnohé melou z posledního a jistě by dříve zmíněné ocenily. Ano, "práce, nákupy a spát" není subkultura, ale tento, řekněme životní styl, má nejvíce aktivních členů (já to mám naštěstí bez těch nákupů) a někdo by mohl touto cestou dostat chuť na změnu. Nakonec však diváci dostali pouze sestřih nic neříkajících artových záběrů, při kterých si vzhledem ke krátké stopáži snad každý musím klepat na čelo. Pak skutečně nezbývá prostor na nějaké sdělení o daném kmenu či jeho členech. Už úvodní Punk se mi nezdál úplně dotažený, ale oproti dalším skvostům patří k tomu nejlepšímu. Nastíní jeho historii, možné cesty, hodnoty, polemizuje nad současností a nechá vyjádřit pár členů, což se pak nepovede už skoro v žádném kmenu. K tomu lepšímu lze zařadit ještě Rainbow, jehož členové dostali slušný prostor k vyjádření, dále Skinheads, kde se tvůrci snaží ukázat skutečnost a ne českou "Landa" představu o nich a pak samozřejmě Cosplay, vrchol celé série, který navíc netrpí neduhem většiny ostatních dílů. Tím samozřejmě myslím to, že sice ukazuje zvláštní lidi, ale jejich vykreslením a samotnou atmosférou dílu netlačí diváka k tomu, aby je měl za magory, ale naopak s nimi sympatizuje. Nejhůře v tomto ohledu dopadli metloši, kteří jsou od teď synonymem pro smradlavého burana. Kritizovaný díl Hooligans je sice ukázkou lidského odpadu, ale ze sociologického hlediska nejde nic vytknout. Pozorovací metodou předkládá přípravy, cestu i samotné fandění na zápasech a ta jednoduchost je vidět z každého záběru. Opíjení se před vlastním dítětem a buranský zpěv sprosté odrhovačky jsou jedním z vrcholů celých Kmenů. Především však předkládá ukázku těch hooligans, které si každý představí, ale naštěstí málokdo potká, těch, kteří se z nudy musí každý víkend někde pokopat, protože jim z té výrobní linky už hrabe. Všechny díly do odpadu sice nepatří, ale to artové peklo a obsahové prázdno (vlajková loď rozhodně Graffiti) si nic jiného nezaslouží. Díl, který to u mě celé zlomil, byl rozhodně ten s "hackery". Všichni samozřejmě čekali kyberzločince a oni nám ve jménu artu naservírují geeky hrabající se v elektrobordelu a sestavující z něho zbytečné hračky pro ukojení svého ega. Rád bych ještě zmínil naprosto revoluční (v tom nejhorším slova smyslu) pojetí dokumentu v případě Straight edge, kdy režisér použil z velké části záběry z brainstormingu, v jehož úvodu jasně naznačil, že absolutně neví kudy kam a hned první jeho nápad byl Vladimírem i hlavním protagonistou smeten ze stolu, takže znovu zůstalo jen u artových záběrů (někdo dlouho jde, někdo čumí do blba). Plus ta naprosto zbytečná účast člověka, který za celou dobu režisérova vaření z vody neprohodil jediné slovo! Tahle mladá generace dokumentaristů se může jít zahrabat. Propadák roku. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Podivná podivnost teoreticky reprezentujcící něco, co ve skutečnosti ale vypadá úplně jinak. Snad ještě chyběl díl o swingers. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televízny seriálový cyklus dokumentov "Kmeny" o súčastný mestských subkultúrach pozostáva zo šestnástich zhruba pol hodinových epizód: 1. "Punk", 2. "Hooligans", 3. "Rap", 4. "Cosplay", 5. "Motorkáři", 6. "Rainbow", 7. "Skinheads", 8. "Tattoo", 9. "Tuning", 10. "Meatheads", 11. "Hipsteři", 12. "Goths", 13. "Straight edge", 14. "Hackeři", 15. "Thrash metal", 16. "Graffiti". Témy sú to zaujímavé, ale spracovanie väčšiny z nich bolo povrchné, skreslené a miestami i mylné a zavádzajúce. ** ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prvé řadě je nutné si uvědomit že toto není dokument - navzdory tomu že se to tak Vladimir 518 snaží prezentovat, s dokumentarismem nemá série Kmeny společného prakticky nic - je to jen rozpohybovaná a nezřídka dost amatérsky sestříhaná ilustrace jeho stejnojmenné knihy. A jako taková je vlastně úplně zbytečná. O subkulturách neřekne vůbec nic co by nebylo vidět už z těch pár fotek v knize, a to mě mrzí obzvlášť proto že poznávání různých subkultur je mě osobně velmi blízké a trávím mezi nimi i jako dokumentarista nemálo času - mnohé z lidí tady v několika dílech vystupujících znám osobně, v jednom z nich se rovnou i já sám vyskytuji. Speciálně k dílům které točil Bohdan Bláhovec - problém s jeho pojetím Kmenů jak tady o nich mluví a jak jsem to tehdy sám viděl když jsem byl u natáčení je, že se nevědomky snaží v dokumentu nějak vykreslující subkultury ukázat že na těch subkulturách vlastně vůbec nezáleží a všechno jsou to obyčejný lidi, resp že ta subkulturnost vlastně neexistuje. K čemu je točit o něčem vymykajícím se z normálu, když zachytím hlavně to co se vůbec nevymyká? ()

lillien

všechny recenze uživatele

Cožeee? Díl Punk odpad? Tyvado, vždyť to byla úžasná veselohra. Mlátila sem se tady smíchy nad těma hláškama. Petr Hošek, Plexisák na dietě Petra Nováka (místo guláše čtyři piva), neuvěřitelně perlí a on sám by zasloužil samostatný díl. Filozofování nad systémem, biblí a koránem na gauči s lahváčem: Vždycky jde o stejnej systém vymývání mozků a je jedno, jestli ti někdo vymejvá mozek kecama nebo kozama, voe. Vždycky je to vod K, vole..kecy, kozy koks..Kristus..Kurva..:) I kdyby všechny ostatní díly měly stát za vyliž, tak tohle byla strašná prdel. A navíc mají hoši pravdu. Děti? Já sem zodpovědnej tím, že je nemám.Na co vyrábět systému dalšího otroka. Mrdat systém! Díky, Volku, tohle mě bavilo! Edit: Hooligans: Nudná sonda do životní náplně vypatlanců (rvaní, řvaní). Po skvělém díle o punku a slabých hooligans tedy koukatelný průměr. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak mám konečně za sebou tuto seriálovou sbírku „rádoby dokumentů“ o městských subkulturách a přežil jsem to relativně se zdravím. Kvalita jednotlivých dílů je opravdu různorodá. Z těch šestnácti se mi opravdu líbili tak tři-čtyři, za to zbytek většinou stojí za nefalšované HOVNO!!! Spíše u mě převládá velké zklamání, nežli bych měl potřebu Kmeny někomu doporučovat, či se snad na ně ještě někdy podívat znovu. Toť hrubý souhrn (více z mých dojmů si můžete přečíst u jednotlivých dílů)…Slabých 50% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Malo sa jednať o pohľad za oponu jednotlivých subkultúr. Odstrániť nános všeobecného zjednodušenia a ukázať holú pravdu, skutočnú podstatu. Prečo tí ľudia žijú ako žijú, prečo ich baví čo ich baví, v čom spočíva čaro ich komunity. A realita? Nikto nič zmysluplné nehovorí, nikto nič neozrejmuje. Orion si vybaluje nákup z igelitky. "Fanúškovia" chlastajú v autobuse, následne močia pri autobuse, aby opäť chlastali v autobuse. A vďaka týmto skvostným záberom mám zistiť o čom je rap a hooligans? Ešte veľa dielov čaká na svoju premiéru, takže nádej zomiera posledná, ale zatiaľ bezobsažný prúser. Našťastie od Cosplay išla kvalita hore (stále kolísa, ale už v rámci znesiteľného rozmedzia) a celkový dojem sa ustálil na 2+. Hlavný problém bude v tom, že pol hodinový priestor je na nejakú kvalitnú sontáž jednoducho málo. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Po prvních třech dílech mám pocit, že tvůrci hrají soutěž, kdo toho dokáže k tématu říct míň a kdo dokáže líp zpochybnit, že něco jako městské kmeny (aka subkultury) skutečně existuje. Punk - přehlídka několika náhodných tváří v náhodných rozhovorech o náhodných věcech (ale pořád ještě poměrně k tématu). Hooligans - záběry zpívajících polonahejch exotů střídaj záběry oblečenejch exotů, kteří si chtěj dát do držky (a to je vše). Rap - několikadenní stalkování jednoho až dvou raperů, kterak si vybíraj boty a jedí oběd přímo z pekáče, přičemž k tématu - překvápko! - neřeknou vůbec nic. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že v tuhle chvíli můžu s čistým svědomím hodnotit, protože těch posledních pár dílů už to nevytrhne. Půlhodinová stopáž je vražedná i samospásná zároveň, protože sice na jednu stranu brání proniknutí pod povrch, ale podělá-li se to, je 30 minut snesitelná doba i na blbej dokument. Vlastně jediné dva díly, kterým se povedlo dohrabat se k nějaké podstatě jsou rainbow a cosplay, také výrazně ční nad ostatními. Fakt, že místo na takové meatheads se je i po těch letech pořád lepší podívat na Železnýho Schwarzíka je výsměch sám o sobě. Tvrzení, že v některých subkulturách se už k hodnotám apod. ani nedá dojít je podle mě jenom averzí vůči konkrétní subkultuře. (V případě některých jsem se sama neubránila podobným myšlenkám.) Jde hlavně o to vybrat si z davu ty správné lidi, kteří dokáží svoje zaměření poutavě zprostředkovat. Docela chápu snahu některých tvůrců vybírat si už tak v rámci minorit ty opravdové exoty, mám ale pochybnosti o tom, jestli je z hlediska relevance tenhle přístup skutečně vhodný... ()

erased 

všechny recenze uživatele

Televizní Kmeny se sice samotným zpracováním nepovedly tak, jak by si téma zasloužilo, nicméně co do obsahu sdělení dodržují přesně to, co si předsevzaly. Jsou tak nedokonalým vhledem do života zájmových skupin odhalujícím prázdnotu všech těch vznešených, velkohubých a vzdělaných keců o městských subkulturách, ať už pocházejí z úst jejich členů nebo zapálených hospodských sociologů. A přestože se některé díly povedly víc, než jiné, žádnému z nich v dané podobě nesluší roztahaná délka slabé půlhodinky, protože jejich informační hodnota odpovídá povedeným pětiminutovým medailonkům, nikoliv půlhodinovým výčtům faktů, za které by je očividně většina diváků ráda měla. Třebaže se takto tedy jednotlivým epizodám dá vytknout první i poslední, jako celku si tohoto projektu vážím a jeho nízké hodnocení zde vypovídá spíš o vztahu hodnotících k dané skupince človíčků, než o kvalitě autorských výpovědí. ()

fallangell 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trvalo mi dlouho si k tomuto seriálu zaujmout pevné stanovisko, protože kvalita jednotlivých dílů mi přišla silně kolísavá. Až pri metalheads mi došlo, že je jedno co si kdo o určité subkultuře myslí, autoři vám zkrátka odmítnou ukázat bezduché pozéry. To automaticky neznamená nadprůměrně inteligentní lidi. Ale ty, co to dělají s láskou a srdcem. Nepohybují se zrovna v nějaké životní fázi kdy se snaží někam patřit, ale skutečně tím žijí. Proto si myslím, že ať má kterýkoliv díl jakkoliv nevyužitý potenciál, musím za plný počet. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nezdá se mi, že výpoveď několika příslušníků dané subkultury a pár domácích videí mapují tyto entity. Takže sem tam zajímavá zpověď člověka, ale jako celek nevypovídající o ničem. ()

Reklama

Reklama