Reklama

Reklama

Po celosvětovém úspěchu filmů Godzilla a Kong: Ostrov lebek uvidíme v kinech další kapitolu z filmového monstrsvěta: Godzilla II Král monster. Ve výpravném akčním dobrodružství se Godzilla střetne s jedněmi z nejznámějších monster v historii popkultury. Nový film sleduje osudy kryptozoologické agentury Monarch, jejíž členové změří síly s armádou obrovských monster, včetně impozantní Godzilly. Ta se střetne s gigantickou radioaktivní můrou Mothrou, kaiju Rodanem a také svým největším nepřítelem, trojhlavým Kingem Ghidorahem. Když tyto předpotopní druhy, které byly doposud pokládány za pouhé mýty, opět ožijí, začnou bojovat o nadvládu a samotná existence lidské rasy tak visí na vlásku. (Vertical Entertainment)

(více)

Zajímavosti (35)

  • Poté, co se Mothra obětuje, aby dala Godzzile život a ta se poté promění v „hořící“ Godzillu, si je možné během jejího nového ohnivého útku všimnout zobrazených křídel v tlakové vlně a v pozadí zazní i skřek typický pro Mothru. (Guilemot)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Jak good-guys tak i bad-guys létají na stejných konvertoplánech OV-22 Osprey. Kromě toho ve filmu lze vidět stíhačky F-35A, raketové torpédoborce třídy Arleigh Burke a panceřované auto Humvee. Veškerá ostatní technika je vymyšlená. Vojáci používají pušky AR-15 což je civilní modifikace útočné pušky M16A3. (Lord_Denvil)
  • Události prvního a druhého dílu Monsterverse Godzilly spojuje komiks s názvem „Godzilla: Aftershock“, jehož události se odehrávají několik měsíců po zničení San Francisca, ke kterému došlo v prvním díle. (Israha)
  • Bojový letoun Argo nese jméno lodi, na které se řecký hrdina Jásón plavil při hledání zlatého rouna. Ve filmové adaptaci této báje, na které se podílela trikařská legenda Ray Harryhausen, se posádka lodi Argo střetne s hydrou. Stejně jako se posádka moderní Argo střetne s trojhlavou hydrou Kingem Ghidorahem. (Israha)
  • Ve scéně konfrontace letky stíhaček s Rodanem spolkne létající monstrum pilota, který se katapultoval z poškozeného stroje. Téměř stejný záběr je k vidění v klasickém americkém monster movie The Giant Claw z roku 1957. (Israha)
  • Na začátku filmu je ve scéně demonstrace proti ochraně monster vidět transparent „Destroy All Monsters“. Stejný název má film z roku 1968, na jehož konci také dochází k souboji pozemských kaiju s Kingem Ghidorahem, který přilétá z vesmíru. (Israha)
  • King Ghidorah, kterého tým režiséra Doughertyho vytvořil, si půjčuje tu větší, tu menší elementy od všech svých předešlých inkarnací. Pochází z vesmíru a jeho krycí jméno zní Monstrum Nula (stejně jako Ghidorah ve filmu Godzilla vs. Monster Zero, r. 1965); v boji s Godzillou se pokouší o přiškrcení svého protivníka jedním z krků, a také přijde o jednu z hlav, stejně jako Ghidorah ve filmu Godzilla vs. King Ghidorah z roku 1991. Schopnost sát energii prostřednictvím kousnutí ovládal Kaiser Ghidorah v Godzilla: Final Wars (2004), hibernace v ledu zase charakterizuje Ghidoraha, vystupujícího v GMK: Giant Monsters All-Out Attack (2001). A konečně sršení paprsků z okrajů křídel bylo typické pro Grand King Ghidoraha, který účinkoval v třetím díle málo známé série Rebirth of Mothra (1998). (Israha)
  • Godzilla v tomto filmu kromě atomového dechu uvolňuje jadernou energii ze svého těla také v podobě takzvaného nukleárního pulzu. Tuto „bojovou techniku“ poprvé použil v roce 1989 ve filmu Godzilla vs. Biollante. Pozorní posluchači také mohli zachytit, že při prvním uvolnění nukleárního pulzu se v pozadí ozvalo charakteristické pískání Mothry (jejíž životní energie umožnila Godzillovi tento druh útoku použít). (Israha)
  • Motiv „přehřívajícího se“ Godzilly poprvé zpracovával film Godzilla vs. Destoroyah (1995). V něm však toto přehřátí v konečném důsledku vedlo k úmrtí Krále monster. (Israha)
  • Ačkoliv se Rodan a Mothra potkávají na plátnech kin a obrazovkách televizí už od šedesátých let, teprve nyní se poprvé ocitli na opačných stranách barikády a došlo mezi nimi k souboji. Naopak Godzilla s Ghidorahem zde mezi sebou mají už neuvěřitelné deváté měření sil. (Israha)
  • Součástí flotily amerického námořnictva je také křižník U.S.S. Brody. Je pravděpodobné, že tato loď nese jméno protagonisty prvního dílu Forda Brodyho, kterého hrál Aaron Taylor-Johnson. (Israha)
  • Americká armáda se pokouší usmrtit Godzillu i Ghidoraha nově sestrojenou superzbraní s názvem Oxygen destroyer. Stejné jméno neslo také zařízení, které způsobilo smrt prvního Godzilly ve filmu z roku 1954. Silueta tohoto původního Oxygen destroyeru je ve filmu dokonce vidět na monitoru, který zobrazuje vnitřní konstrukci zbraně. (Israha)
  • Křestní jméno postavy doktora Serizawy (kterého hraje Ken Watanabe), zní Ishiro. Tento japonský vědec tedy nese křestní jméno režiséra prvního filmu o Godzillovi, a příjmení postavy, která v onom filmu titulní monstrum nakonec přemohla. (Israha)
  • Ve filmu se objeví celkem devět monster. Krom Godzilly, Mothry, Rodana, Ghidoraha a Konga je to ještě další jedinec druhu MUTO, kteří se poprvé objevili v prvním filmu Monsterverse od Garetha Edwardse; poté obří pozemní lenochod s kly, který je identifikován jako biblická nestvůra Behemoth; dále pavoukovitý tvor s chapadly okolo úst, který je identifikován jako monstrum Scylla z řecké báje o Odysseovi; a konečně titán, připomínající horu, a nesoucí jméno Methuselah (česky Metuzalém). Také ostatní titáni, jejichž jména se objeví na obrazovkách organizace Monarch, mají jména mytologických tvorů. Objevují se zde například bibličtí Abaddon či Leviathan, řecké mýty dále reprezentuje Typhon a jako zástupci domorodých bájných tvorů jsou přítomni kupříkladu africký Mokele-Mbembe a australský Bunyip. (Israha)
  • Godzilla, Rodan i King Ghidorah byli ztvárněni pomocí technologie motion capture. Aby byla lépe zachycena skutečnost, že každá Ghidorahova hlava má svou vlastní osobnost, měla každá z nich svého samostatného herce. (Israha)
  • Zhang Ziyi ve dvojroli ztvárnila sestry-dvojčata Chenovy, které jsou v rámci své rodiny několikátou generací dvojčat a třetí generací, pracující pro Monarch. Režisér Dougherty prohlásil, že sestry Chenovy jsou jeho vlastní, moderní verzí Shobijin, miniaturních dvojčat, které v původní sérii figurovaly jako kněžky Mothry. V jedné ze scén si doktorka Chen prohlíží fotografie, a na jedné z nich jsou zachyceny její matka a teta při výzkumu na lokalitě Infant Island. Tento ostrov je místem, kde v roce v 1961 ve stejnojmenném filmu výzkumná expedice poprvé objevila Mothru. (Israha)
  • Základny organizace Monarch, které mají za úkol „dohlížet“ na příslušná monstra, nesou číselné kódy podle roku, kdy spatřily světlo světa první filmy, ve kterých konkrétní monstrum účinkovalo. Godzillu monitoruje základna číslo 54, Rodana základna číslo 56, Mothru základna číslo 61 a v oficiální novelizaci filmu se dočteme, že Kong je pod dohledem základny číslo 33. Pouze antarktická základna monitorující Ghidoraha se tomuto vymyká, protože má číslo 32 a Ghidorah se ve filmu poprvé objevil v roce 1964 (Ghidorah, the Three-Headed Monster). (Israha)
  • Po závěrečných titulcích se objeví ještě jedna scéna. (ČSFD)

Související novinky

Zamíří Godzilla vs. Kong na stream?

Zamíří Godzilla vs. Kong na stream?

27.11.2020

Následovník filmů Godzilla, Godzilla II Král monster a Kong: Skull Island od studií Legendary Pictures a Warner Bros. by mohl dorazit na streamovací službu. Možná. Film Godzilla vs. Kong v režii… (více)

Godzilla vs. Kong se odsouvá

Godzilla vs. Kong se odsouvá

26.11.2019

Duel legendárních monster Godzilly a King Konga, který měl vstoupit do kin 13. března příštího roku, se po dohodě studií Warner Bros. a Legendary nakonec odsouvá až na 20. listopad 2020. Film, jenž… (více)

Godzilla zklamáním, Avengers dochází dech

Godzilla zklamáním, Avengers dochází dech

03.06.2019

Nová Godzilla II Král monster neoslnila ani kritiky, ani diváky. Přeplácaný blockbuster vydělal o prvním víkendu v Americe jen 49 milionů dolarů, což je obzvlášť smutné v porovnání s první Godzillou … (více)

Reklama

Reklama