Reklama

Reklama

Rogue One: Star Wars Story

  • USA Rogue One: A Star Wars Story (více)
Trailer 7

Rogue One: Star Wars Story je první z nové série samostatných filmů Lucasfilmu. Vypráví příběh skupiny netradičních hrdinů, kteří se dají dohromady, aby splnili odvážný a zdánlivě nemožný úkol: Ukrást plány Hvězdy smrti. (Falcon)

Zajímavosti (72)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 533,5 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 1058,7 mil. (NIRO)
  • Iontová torpéda, která v tomto filmu Zlatá letka Y-Wingů úspěšně nasadila proti hvězdnému destruktoru, nebyla v expandovaném univerzu (v tzv. "Star Wars legendách") příliš obvyklá. Objevila se jen v několika dílech, včetně datadisku k videohře „Empire at War“ či „The Old Republic“. V Expandovaném univerzu bývaly Y-Wingy obvykle vybavené iontovými kanóny, které dosahovaly stejného efektu, tedy těžšího poškození štítů a možného zkratování elektroniky nepřátelských lodí, aby je bylo možné zajmout. Díky iontovým kanónům dokázala Nová Republika zajmout mnoho hvězdných destruktorů a bylo pomocí nich možné zneškodnit nepřátelskou stíhačku bez jejího zničení. Piloti Y-Wingů to ale většinou nedělali, pokud nedostali explicitní rozkaz k zajetí pilota, protože většině z nich dělalo zabíjení imperiálních pilotů radost (expandované univerzum není zdaleka tak černobílé jako kánon). (vojtaruzek)
  • Režisérovi snímku Garethu Edwardsovi pochopitelně velmi záleželo na tom, jaký bude mít na film názor George Lucas, původní autor Star Wars. Médiím sdělil, že se mu dost ulevilo (doslova řekl, že teď už může spokojeně zemřít), když mu Lucas v telefonickém rozhovoru sdělil, že se mu film hodně líbil. Názor Lucase byl pro Edwardse tím nejdůležitějším hodnocením vůbec. (Luxocculta)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. prosince 2016 v Hollywoodu. (Varan)
  • Natáčelo se od 8. srpna 2015 do 11. února 2016 a od 7. června do 3. srpna 2016 v Anglii, Jordánsku, na Islandu a na Maledivách. (Varan)
  • Film byl do kin distribuován pod názvem Los Alamos. (Maulincio)
  • Postava Galena Ersa (Mads Mikkelsen) je inspirována americkým teoretickým fyzikem J. Robertem Oppenheimerem, který se podílel na projektu Manhattan, kde řídil vývoj první jaderné zbraně v tajné laboratoři v Los Alamos v Novém Mexiku. (Maulincio)
  • K-2SO (Alan Tudyk) měl být původně imperiální protokolární droid podobný C-3PO (Anthony Daniels), ale po pár úpravách se z něj stal vysoký bezpečnostní droid. (Maulincio)
  • V trailerech se objevila scéna, v níž Jyn Erso (Felicity Jones) stojí tváří tvář stíhačce Tie. Tato scéna nebyla použita ve finální verzi filmu, která se promítala v kinech. (Veskoslav)
  • Ve filmu se na okamžik mihnou také roboti R2-D2 (Jimmy Vee) a C-3PO (Anthony Daniels). Jedná se o jediné dvě postavy, které se objevily ve všech dosud natočených filmech ze světa Star Wars. (rudicz)
  • Tvář guvernéra Tarkina byla vytvořena digitálně trikovým studiem ILM. Postavu v prvním filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) ztvárnil Peter Cushing, který zemřel v roce 1994. Postavu v Rogue One: Star Wars Story hrál Guy Henry, který napodobil i Cushingův ikonický hlas. Princeznu Leiu zase ztvárnila Ingvild Deila, jejíž tvář byla rovněž digitálně upravena, aby vypadala jako dvacetiletá Carrie Fisher, která hrála Leiu v předešlých filmech. (TwoFace)
  • X-Wing a jeho pilot s volacím znakem Red Five (hraje ho kaskadér David Forman) je při Bitvě o Scarif zničen. Je to nenápadný, ale podstatný odkaz na film Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977), kde tento volací znak poté získá a používá Luke Skywalker (Mark Hamill) v Bitvě o Yavin 4. (Sidarius)
  • Mezi fanoušky dlouhé roky kolovaly vtipy o tom, že stormtroopeři neumějí střílet. Figurka v rukou death troopera je zde proto odkazem na fakt, že tohle pravidlo dále neplatí. Naznačuje, že od tohoto filmu již nejsou troopeři dětské hračky, za které je obecně fanoušci měli, protože nikdy netrefili cíl a byli spíš jen obětní beránci s nulovým IQ, ale opravdoví vojáci, ze kterých si již nelze dělat legraci. Proto death trooper drží v ruce starou verzi vojáka, tedy figurku stormtroopera. Poté ve filmu rukou stormtrooperů umře několik hlavních postav a rebelů. (Anagram)
  • Když Jyn Erso (Felicity Jones) dorazí na planetu Jedha, tak narazí (doslova) na dvojici složenou ze znetvořeného člověka a aqualishe. Jedná se o Corneliuse Evazana (Paul Sharky) a Pondu Baba, tedy stejnou dvojici, která provokuje Luka Skywalkera (Mark Hamill) v Chalmově kantýně na Tatooinu ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977). (Sidarius)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Reklama

Reklama