Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Naloďte se na Millennium Falcon a vydejte se do předaleké galaxie ve filmu Solo: Star Wars Story, zbrusu novém dobrodružství nejoblíbenějšího syčáka v galaxii. V řadě troufalých eskapád hluboko v temném a nebezpečném zločineckém podsvětí potkává Han Solo nejen mohutného Chewbaccu, svého budoucího kopilota, ale narazí i na nechvalně známého hazardního hráče Landa Calrissiana. Na této cestě se zrodí jeden z nejnepravděpodobnějších hrdinů ságy Star Wars. (Falcon)

(více)

Recenze (869)

pepo 

všechny recenze uživatele

Zabudnime na to, ze ten film je uplne zbytocny a jeho udalosti sme nepotrebovali poznat. Ale kedze ho uz mame, tak budme radi, ze je super. Aj ked trochu inak, nez sme pri tejto sage zvyknuti. Atmosfera Star Wars je (az na stare hudobne motivy) prec a ostal "iba" mimoriadne zabavny blockbuster. Herci su vynikajuci (az na to serialove poleno), Howard opat dokazuje, ze je uzasny remeselnik a obaja Johnovia zlozili svoje najlepsie motivy za poslednu dekadu. Takze trochu kulturny sok zo zmeny stylu, no stale spickovy bijak s obcasnym zavanom nostalgie. Ale pocit, ze kadencia SW filmov je az prilis rychla (a tym padom prisli o exkluzivitu) je coraz silnejsi. Tentoraz sa to vsak kvoli zmene stylu (a vlastne aj zanru) da odpustit. Subjektivnych 9/10. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Když nic nečekáš, nic tě nezklame. A možná i z tohoto důvodu funguje Solova sólovka (Ha!! Humor!) i na nás, kteří bychom chtěli scénáristům ep. 8 nacpat do uší roztopený vosk s přídavkem extra pálivého čili. Největší problém tu mám s úporně unylým příběhem, který je jen kompilátem různých (špinavých) space oper se sem tam přidanými prvky třebas westernu. Jenže i tak to jako celek funguje perfektně (možná až na moment s vesmírnou chapadlovitostí) a přestože Solo ani jednou nenahodí ikonický škleb Harisonna Forda, tak tu herci fungují na zcela v pohodě a má to nádhernej špinavej vizuál bez nablýskaných plechů, či zářících světelných mečů a trochu toho lidského zmrdství, které nemá nic společného s temnou stranou síly. Ale teď chci sólovku pro Obi-Wana Kenobiho! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Solo ve mě znovu navodil tu správnou Star Wars atmosféru. Nevadí mi že je zde zcela nové obsazení oproti filmům z původní trilogie. Mě se prostě líbí, že tyto postavy znám, mám je rád a dle mého Ron Howard obstál na jedničku s hvězdičkou. Nic nevymýšlel, nic neinovoval a prostě nám fanouškům dal to na co máme právo. Hana Sola já prostě můžu. V nové Osmičce tato postava zoufale chybí. V Roque One taky. Tady jej máme dostatek. Ten chlápek mě prostě baví. Pro film mám zkrátka jen slova chvály. Už jsem ani nedoufal po dvou posledních propadácích. PS: Podruhé to už taková sláva není, takže 70% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Se vlastně ani moc nedivim, že se v kinech nekonal kolosální úspěch - na SW je tahle Sólo jízda překvapivě málo epická a málo osudová, přestože je audiovizuál naprosto boží od začátku až do konce. V podstatě se jedná o takovej neškodnej heist filmeček v úžasným SW retro kabátku, jehož jedinou slabinou je poněkud přepálená stopáž. Jsem rád, že si někdo hraje a přidává kousky do tohohle populárního univerza - páč když odhlídneme od fňukání chamtivých nerdů a věčnýho nadávání na nekonečnou komerci, kdo si rád nehraje s oblíbenýma hračkama, že jo? Buďme za tyhle minivejlety rádi. Sedum parseků z deseti. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak opět mnohem lepší než předchozí Poslední z Jediů. Obecně se vedlejší příběhy daří více, snad že nejsou prvoplánově mířeny na nejmladší publikum. Kdo má rád svět SW, dostano všechno, co očekává. Velkolepé záběry vesmírné mlhoviny, třeskutou akci přepadení vlaku v horách, útok imperiálních stíhaček i chapadlovité monstrum obřích rozměrů. Ehrenreich je nečekaně sympatický, i když hraje protivu kříženého s broukem Pytlíkem. Přesně takový ale Han Solo byl! Jasně, intriky, podvody, pašeráci a nikdo nemůže věřit nikomu. Ale to je přeci také náš svět. Hnidopiši si vždycky něco najdou, kdo si ale chce v kině užít na vesmírném trenažéru, zklamán nebude. Potěšila mě Emilia. Sice skoro nehraje, ani prostoru k tomu moc nemá, ale moc hezky se na ni dívá... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příjemné nenucené překvapení ze světa SW z boční linky, která vede jednoho z hlavních hrdinů ságy směrem až ke zničení Impéria. Rozhodně příjemnější zpracování, než hlavní dějová linka nových tří příběhů. Akorát mě pořád u podobných příběhů štve ten ksicht Harrelsona, to nemají jiného a lepšího "kreténa" v HW.??! ()

CrypzzXD 

všechny recenze uživatele

Pokud si dobře vzpomínám, tak posledním filmem, který si prošel takovou spoustou trápení, byla tři roky stará Fantastická čtyřka a všichni víme, jak špatně nakonec dopadla. Je tedy až k nevíře, že Solo po všech těch produkčních problémech překonal většinu nástrach se vztyčenou hlavou a nedopadl totálním fiaskem (tentokrát se nebavím o tržbách) a kvalitativním průšvihem. Z mého pohledu to, i přes rutinní zpracování, drží bez větších potíží pohromadě a nechybí tomu svižné tempo, fajn chemie mezi postavami a slušná akce. Největším neduhem je však béčkový vizuál, který jakoby vypadl z drahého seriálového pilotu. Nebojím se avšak říci, že tuto vadu na kráse naštěstí bez obtíží přebíjí sympatický casting. Jako součást Star Wars to opravdu nefunguje, ale po tragickém Posledním Jedi nemám sebemenší problém napálit tomuto oldschoolovému dobrodružství silné tři hvězdičky. Přesto se ale nikdy nezbavím pocitu, že z toho šlo vytřískat mnohem víc. 6/10 (Star Wars series: SW Episode I 3/10 SW Episode II dosud jsem to nebyl schopen dokoukat (Hayden Christensen jako Darth Vader? WTF…) SW Episode III 7/10 SW Episode IV 8/10 SW Episode V 8/10 SW Episode VI dosud neviděno, ale chystám se to napravit a očekávám solidní zábavu SW TFA 9/10 RO SWS 6/10 SW TLJ 4/10) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

O filme Solo sa dá v stručnosti povedať, že ide o absolútnu a s láskou vyrábanú poctu dlhoročným fanúšikom Star Wars. To už síce platilo aj o Rogue One, ale teraz je na úplné pochopenie filmu bez preháňania potrebné poznať nielen filmy pôvodné a prequelové trilógie, ale v istých podstatných ohľadoch dokonca aj animované televízne seriály Star Wars: Klonové vojny a Star Wars Povstalci. Je tu aj doslova tona odkazov na knihy a komiksy. Ja osobne som si vo všetkých týchto faktoch vyslovene rochnil a musím zato dať veľký palec hore, ale plne si uvedomujem, že to nie je prípad väčšiny. Samotný dej filmu je svižná jazda, ktorá v sebe nesie silne westernový "feeling" a podobne ako Rogue One sa vo formálnych prvkoch veľmi líši od filmových epizód Star Wars. Tam, kde bol Rogue One vážny vojnový film, je Solo vtipným a ľahkým dobrodružstvom. Pravou trefou do čierneho je ale tá kopa postáv, charakterov a figúrok, ktorú Han na svojej ceste stretne. Všetky totiž, od tých najdôležitejších až po tie takmer epizodické, dýchajú životom a dokazujú, že si s nimi filmári aj herci vyhrali. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Takže Solo teraz ide Solo. Fajn. Keď bol film ešte v plienkach, tak nie len ja, ale určite aj ostatný frflali na to, že sa chystá zbytočný spin-off. Keby tento film neexistoval nič sa samozrejme nedeje, nič prevratne vo svete Star Wars neprinesie, no na druhú stranu musím priznať, že ma to vlastne aj bavilo a aspoň tu zábavu priniesol. A vlastne som aj za tieto spin-offy (Rogue One, Solo) rád, pretože ma bavia viac ako pokračovania hlavnej serie, ktorá mám pocit, si skôr získava novú generáciu divákou, zatiaľ čo spin-offy sa zavďačia aj tým starším. Samotný Solo je fajn film, kulisami pekne ladí pred epizódu IV a nielen, že je fajn vidieť ako sa tvorcovia popasujú s tým, aby všetko zapadlo medzi jednotlive diely, ale na druhu stranu mame možnosť stretnúť znova známe postavy. A keď už sme u tých postav, tak načnem hneď casting. Na nového Hana Sola Aldena Ehrenreicha som si trošku musel zvykať (pretože Ford je len jeden), ale zahral to celkom v pohode, síce nebol tak výrazný, ale ani neprekážal. Čo sa ostatných týka, tak je obsadenie v celku vydarené, Woody a Emila sú sympaťáci a čo sa nového Landa týka, tak Donald Glover mi zapasoval asi najviac. Na to, že tento film sprevádzali drobné problémy na filme mám pocit, že sa nič nepodpísalo. Rovnako ako aj Rogou One aj toto je vydarený "medzi diel", ktorý opäť ponuka známe kulisy, masky, efekty, dobrú Powellovu hudbu šmrcnutu troškou Williamsa, či akciu na špičkovej úrovni. Trošku mi tu chýba výraznejšia zaporna postava, pretože Impérium tu hraje len také druhu husle a nikto moc hlavným hrdinom pod Falconom poriadne nezatopí, čo je škoda. Tak či tak sa jedna o ďalší dobrý diel do serie, ktorý v závere poteší aj fanúšikov seriálov Clone Wars a Rebels. Rozhodne sa teším na pokračovanie, ktoré už teraz podla mňa bude lepšie. Obľúbený soundtrack: The Adventures of Han, Meet Han, Train Heist. 75% - 4* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Do hyperprostoru, Star Wars fanoušci jsou zakomplexovaný incelové který by byli nejradši kdyby SW filmy pokračovaly v zajetejch kolejích, protože Solova sólovka je řemeslně poctivým scífkem/heist komedií/neo-westernovou space-operou, která se snaží jít proti proudu a jde jí to víc než na výbornou. Já jsem spoko.... 8 žvejkalů z 10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Solidní letní oddechovka, ale v takové poloze nikdo SW vidět nechtěl. Jsou tu fajn akční sekvence, fajn chemie mezi Hanem a Chewbaccou (jejichž spřátelení je až překvapivě dobře promyšleno) a sem tam vtipná hláška či pomrknutí k minulým epizodám, ale takhle rutinní, podivně neuzavřený scénář to prostě neutáhne a po nadějné první hodince mu postupně dochází dech, až se nakonec plácá v nezajímavých spikleneckých buddy vodách. Není to žádný velký průšvih, avšak nejslavnější vesmírnej grázlík si zasloužil značně prďáčtější a osudovější story, takhle nezbývá než zpětně znovu smeknout před Garethem Edwardsem, jehož Rogue One je úplně jiná zážitková liga (což se spravedlivě projevilo i na samotných tržbách)... 65% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno v jedné předaleké galaxii asi 10 let před Novou nadějí Han Solo ještě nevlastnil Millenium Falcon, neznal Chewbaccu ani Landa Calrissiana a jeho povídačky o tom, že se stane nejlepším pilotem v galaxii zněli spíše jako planý sen. Origin story Hana Sola vlastně ukazuje vše o čem se slavný pašerák zmínil v předchozích dílech a ukazuje nám jak se z něj stal ten slavný povstalecký hrdina jak ho známe. Problémy zmítaný projekt nakonec dopadl nejlépe jak mohl-Solo: Star Wars Story je totiž další povedená řemeslná práce která baví od začátku do konce a tak nějak plní snad každou věc kterou pravý člověk chce od Star Wars. Na rozdíl od Posledního z Jediů se nejedná o žádný velký experiment ani úkaz nových pravidel v sáze ale ukáže nám pohled na vesmír Hvězdných válek z jiného úhlu. Tedy z úhlu ve kterém není Impérium žádné povinné zlo ale spíše krutě vládnoucí strana s pevnou rukou. Z pohledu ve kterém jsou Jediové opravdu pouze vyhořelé legendy a z pohledu někoho kdo ještě neví o co se ve vesmíru hraje a zjistí to teprve za nějakých 10 let v Nové naději. Nejvíc řešená věc byl jasný fakt, že Harrison Ford se do role Hana nevrací a jeho mladší verzi ztvárňuje Alden Ehrenreich. Jakékoliv řeči o tom jaký byl Ehrenreich castingový fail může směle spláchnout jelikož Ehrenreich je v roli mladého Hana perfektní. Jistě není Harrison Ford ale on ani Harrison Ford být nemá. Han v tomto filmu má daleko od Hana z originální trilogie. Ehrenreich Hana hraje po svém, od Harrisona Forda si vypůjčil jen nějaká gesta a úšklebky, nijak zvlášť ho neimituje a PŘESTO JE TO HAN SOLO! Další řešený fakt byl ten, že byli uprostřed natáčení vyhozeni původní režiséři Phil Lord a Chris Miller a film převzal Ron Howard. Tento fakt není na filmu vůbec poznat a dovolím si tvrdit, že výsledný produkt funguje více. ROGUE ONE je sice jinde ale funguje. Je možná škoda, že verzi původních režisérů nikdy neuvidíme ale je to jen malé smítko na výborně odvedené práci. Štěstí možná tkví v tom, že Ron Howard spolupracoval s tvůrcem Star Wars Georgem Lucasem a Star Wars jsou proto pro něj srdcovou záležitostí. Solo zároveň je v sérii jakýsi unikát jelikož se žádná velká osudovost, žádný boj o záchranu vesmíru a chybí jakékoliv odkazy na sílu, Jedie nebo Sithy. Solo atmosférou hodně připomíná western říznutý heist movie a baví od začátku jelikož se jede s nohou u plynu a nic se tak dlouho nevysvětluje ale zároveň se nenaskytne pocit, že něco chybí. Perfektní práce je s postavami. A tím nemyslím jenom ty které dobře známe ale i třeba postavy které vidíme poprvé a přesto si k nim rychle uděláme vztah. Chewbacca má pravděpodobně největší prostor za celou dobu Star Wars a konečně funguje jako plnokrevná postava zatím co Lando v podání Donalda Glovera je super náhrada za Billyho Dee Williamse a člověk by okamžitě chtěl sólový film s Landem. Z nových postav potěší Tobias Beckett v podání Woodyho Harrelsona jenž funguje jako mentor i akční postava. Soundtrack je perfektním spojením původních motivů od Johna Williamse s novou hudbou od Johna Powella a pravděpodobně se z nové éry Star Wars jedná o nejlepší soundtrack. Sečteno podtrženo, proklínaný projekt se stal zárukou perfektní řemeslné práce s perfektními postavami, atmosférou, hudbou a vlastně vším možným co by měl správný Star Wars film mít. Tak snad to vyjde i za rok a půl u Epizody IX. () (méně) (více)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Solo by bol priemerný, aj keby vyšiel ako obskúrny komiks v expanded universe. Mizerný scenár bolestivo inscenuje odpovede na otázky, ktoré sa nikto nepýta. Kocky, stretnutie s Chewiem, jeho prezývka, kessel run, stretnutie s Landom, gambling o Millenium Falcon a dokonca i priezvisko Hana Sola - toto je kostra príbehu, tomu je podriadený primárny dej. Úmorná nekonečná nuda a rutina najhoršieho razenia. A k tomu ešte big screen cameo postavy, ktorej oživenie bolo jedným z najstupídnejších nápadov "expanded universe". Jediným svetlým okamihom je Emilia Clarke, čoby jediná osoba na plátne s charizmou a s niečim čomu sa hovorí herecký výkon. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Další spinoff, který je lepší než celovečerní film(y) z nové trilogie? Bingo! Dostal jsem přesně to co jsem chtěl, akcí nabušený příběh jak se jedna z nejlepších filmových dvojic z předaleké galaxie dala dohromady a jak se z nich stali kamarádi až za hrob. Nová trologie se jisto jistě zavděčuje teenage publiku, kdežto spinoffy budou žrát starší fandové. [IMAX 3D] ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Špalíček/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// PLUS: casting a představitel Hana Sola, potěší Chwebacca, nové vedlejší postavy, svět Star Wars MÍNUS: tuctovější dějová linie, bezvýznamná záporná postava (Paul Bettany), chyběl mi silnější hudební motiv, očekával bych větší atmosféru, nějakou zapamatovatelnou wow scénu/// Shrnutí: Jako jeden z mála považuji Rogue One snad za vůbec nejlepší díl celé série, proto jsem věřil i dalšímu spin-offu. Bohužel se zařadím mezi většinu, která není ze Sola až tak unešená. Což o to, on je to hodně dobrý a zajímavý film a celou dobu to osýpá, ale rozhodně z toho všeho kolem nejsem nějak odvázaný. Kdyby to nebyly Hvězdné války, ale protože je jasná konkurence, tak tato epizoda při srovnání se všemi ostatními ztrácí. Přesto mě zatraceně mrzí, že film finančně pohořel, na další filmy jsem se moc těšil./// Celkem 74%/// ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Disney spin-offy paradoxne kraľujú nad kľúčovou ságou. Solo rozširuje SW mytológiu iba minimalistickým spôsobom a málokedy dokáže navodiť závan nostalgie. To ma síce mrzí, ale na druhej strane predstaví skvelú a zábavnú akciu, pri ktorej som sa vôbec nenudil. A ak už mytológiu nerozširuje, aspoň ju s prepáčením nedosie*a (The Last Jedi, posielam pozdrav). A Chewie je najväčšie zlatíčko ako vždy. P.S. SPOILER Darth Maul, si najlepší. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

O chloupek slabší než Rogue One, nicméně o poznání chytlavější než nové epizody. Solo mi v podstatě spravil chuť po té Poslední tragédii, a za to jsem mu opravdu vděčný. Chytré, akční, vtipné a hemžící se Star Wars odkazy, včetně pár nových informací pro skalní fanoušky. Film, který si na nic nehraje, ani na Star Wars. Howardova režie rutinně poctivá a i přes původní negativní zvěsti se žádné fiasko nekoná, ba naopak. Alden Ehrenreich umí hrát, Donald Glover je jako Lando super, Chewie je bezkonkurenční (a ani k tomu nepotřebuje Porgy) a nové postavy celek krásně doplňují, včetně chemie. Emilia je k sežrání, i bez draků, a dočkáme se i jednoho nečekaného camea. Přes lehce rozpačitý začátek už to pak jede jako po másle a film mi v několika scénách vykouzlil nostalgický fanouškovský úsměv na tváři, za což veliké díky. Klidně bych si dal dvojku, což asi neklapne, takže sem s tím Obi-Wanem. Ať žijí Story! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Solo by mnohem lépe fungoval jako seriál. Nenarážím na to že se podobá Firefly, to je fajn bonus, ale nic zásadního. Ale jde o to že tenhle spin-off v podstatě vůbec nemá hlavní příběh. Vůbec žádný. Kasdan si vzal za úkol seznámit Hana, Žvejka, Falcon a Landa - a v tomhle boduje kvalitně, jinak je to nicméně epizodická směska pár samostatně stojících misí, která v rámci celku vůbec nijak negraduje, a v úvodu nastíněnou premisu (Han a jeho buchta) vůbec nijak neřeší. A Ehrenreich jako Han je překvapivě docela fajn, zato Emilia Clarke dokazuje že je fakt mizerná herečka, ta by měla už provždy zůstat u draků a full frontal nudity. 8/10 ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Akce je naprosto nezajímavá, postavy se chovají dost podivně (někomu umře velká láska, ale za chvilenku si už na ní ani nevzpomene), což nám jen připomíná, že bylo hodně dotáčeno. Humor naprosto nefunguje a je spíše na hranici cringe a marně se čeká na pointu (droid balící Landa, uf). Postavy jsou tak nezajímavé, jak jen můžou být (režiséři by si konečně měli uvědomit, že Emilia Clarke je dobrá ve Hře o trůny, naprosto nezajímavá pro cokoli jiného), takže mi bylo vlastně fuk, co s nimi bude. Bod za dobrý nápad prvního setkání Hana a Chewieho a za "I hate you!" "I know." ()

Související novinky

Lando nebude seriál, ale další Star Wars film

Lando nebude seriál, ale další Star Wars film

14.09.2023

Je to jen pár měsíců, co Donald Glover a jeho bratr Stephen Glover převzali otěže nad scénářem k očekávanému seriálovému spin-offu o Lando Calrissianovi. Chystaný Star Wars projekt si tak od… (více)

Donald Glover přebírá otěže nad Landem

Donald Glover přebírá otěže nad Landem

28.07.2023

Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy před pár lety oznámila řadu nových seriálů a filmů ze světa Star Wars, z nichž víceméně na většinu stále zatím čekáme. Byl mezi nimi každopádně i samostatný projekt… (více)

Šéf Disney chce být se Star Wars opatrný

Šéf Disney chce být se Star Wars opatrný

12.03.2023

Jen před několika dny se objevily zprávy, podle nichž jsou filmy Star Wars, jedné z největších franšíz všech dob, víceméně v bodu mrazu. Jediný projekt, co by mohl v dohledné době dorazit, je prý… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Reklama

Reklama