Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Naloďte se na Millennium Falcon a vydejte se do předaleké galaxie ve filmu Solo: Star Wars Story, zbrusu novém dobrodružství nejoblíbenějšího syčáka v galaxii. V řadě troufalých eskapád hluboko v temném a nebezpečném zločineckém podsvětí potkává Han Solo nejen mohutného Chewbaccu, svého budoucího kopilota, ale narazí i na nechvalně známého hazardního hráče Landa Calrissiana. Na této cestě se zrodí jeden z nejnepravděpodobnějších hrdinů ságy Star Wars. (Falcon)

(více)

Recenze (869)

Satan 

všechny recenze uživatele

Bezpohlavní a bezkrevný příspěvek do už tak okatě nabobtnalého filmového světa Star Wars. Velmi by mě zajímala verze s Lordem a Millerem, naneštěstí vše nakonec dostal do rukou univerzální Ron Howard, který zřejmě zachránil, co mohl, ale záživný film z toho nevylezl. V době, kdy MCU sype tři trháky za rok, je Solo: Star Wars Story strašně chudý příbuzný. Film, který nikdo nechtěl a nic neříká ve výsledku nikoho nezajímá. Nechci, aby se nějaký díl Star Wars srovnával s Firefly nebo Valerianem. Chci, aby Star Wars byly zase událost! ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Ať tak či onak, tento film mezi fanoušky velice rychle upadne v zapomění a nebude to proto, že tady nebyl žádný světělný meč, jedy nebo sith (ty finální 3 vteřiny nepočítám). Nebude to ani proto, že je celý film koncipovaný tak nějak jinak (westernově a odlehčeně), než všechny Star wars před ním a také ani proto, že zde není opravdu žádná návaznost na 8 respektive 9 dílnou ságu. Myslím, že to bude proto, protože je tu NAPROSTÁ absence SÍLY a toho stálého (byť mnohdy podprahového) souboje dobra a zla. Star Wars jsou sice světelné meče v předaleké galaxii a všechno ostatní s nimi spojené, ale PRIMÁRNĚ jsou Star Wars o souboji dobra a zla díky pomoci (nebo chcete li) použití všudepřítomné SÍLY. A podle mého chce fanoušek Star Wars zejména tohle. Lucas vytvořil galaxii ve které je Síla. A Síla vždy odlišovala Star Wars od ostatních sci-fi. Pokud mám vezmou Sílu, Star Wars bude už jen obyčejné sci-fi a exotika předaleké galaxie už nebude ani zdaleka tak lákavá. Za mě 65% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) Viděno v kině ve 2D s CZ Dabingem. No páni! To byla ale pecka! Mě to neskutečně bavilo. Samozřejmě tu bylo dost věcí, které bych upravil nebo přidal, ale v rozhodování mezi 4 a 5* jsem měl po chvíli jasno. Režisérovi se vydařila spousta věcí. Třeba AKCE, ta bylo přímo perfektní. Nejen, že jí bylo hodně, ale byla propracovaná do největších detailů. Postavy – hlavní hrdina mě zaujal hned od začátku. Nedá se tedy moc srovnávat s H.Fordem, ale ani jsem ho nemohl nijak kritizovat. Chewbacca – to je můj velký oblíbenec – měl zde moře prostoru, jeho role mě vždy potěší. Ostatní herci též bez problému až na E.Clarke, která mě zde moc nebavila. Vyloženě jsem s ní neměl problém, ale i jako postava mi sem moc nepasovala. Chemie mezi ní a mladým Hanem absolutně nefungovala, alespoň tak jsem to cítil já, takže tohle je jen z těch menších záporů. Jenže snímek mě bavil natolik, abych byl z tohoto pohoršen. Co se týče příběhu, scénáře a nějaké té menší pointy na konci – to vše bylo dobré. Hudba byla skvělá, skladatel Powell jel podle své noty, soudtrack mě bavil a i se tam objevilo pár upravených známých hudeb.motivů od Williemse. Takže co k tomu dál dodávat ? Žádné hlubší chyby jsem tam nenašel. Těším se na další shlédnutí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Splašené vesmírné dobrodružství značky Star Wars (počátek) našlo konečně oporu v tvůrčím zázemí. Po otřesných opusech z roku 2016 a 2017 konečně dostal projekt kvalitního režiséra. A Ron Howard je kvalitní režisér, léty prověřený. To, co jeho nemožným dvěma předchůdcům dělalo problémy, tedy tempo, dobrodružná linka, zájem o postavy, to on sfoukne raz dva, akční sekvence mají švih, události mají spád, úmrtími se nešetří. Už to také chtělo zkušené scenáristy. Kasdanovci mezi ně spadají. A nyní k obsazení hlavní role, které je přece jen problematické, jakkoliv se Alden Ehrenreich snaží, přece jen to charismatik formátu Harrisona Forda není. Popral se s tím statečně. Zajímavější lidičky i příšerky má kolem sebe. Půvabně vnadná Emilia Clark sehrává v ději výrazný kamarádský prvek, Woody Harrelson už je zvyklý, že v blockbusterech působí nevypočitatelně, budoucí ikona série, chlupáč a budoucí Hanův kopilot Chewbacca, má zpočátku hodně negativní charakter, důležitost je kladena na hazardního hráče Landa Calrissiana a výčet postav zakončím zajímavě obsazeným Paulem Bettanym, je z něj arcipadouch. Technická analýza není třeba, film triky přetéká, jsou na úrovni nároků současného diváka. Film to není krátký, i splašený rychlík si dopřeje oddychovější jízdu vesmírnou krajinkou. Howard prokázal režijní cit, který proslulé značce vrátil kvalitu, která se s minulými léty postupně vytrácela. Předem byl ale film diváky vnímán dost negativně, tržby se nevyšplhaly do závratných výšin. Máte-li zájem nahlédnout na Hana Sola v jeho prvopočátcích, prostory galaxie vám nabízejí akční a dobrodružné chvilky v příjemné kvalitě. 9/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Sranda, jak mali skalní hysterický záchvat pri Last Jedi, ale že Han Sola hrá hezounek z Nádherných bytostí, to nevadilo. Príjemný filmík na nedeľu ráno, asi jak samostatné filmy o Ewokoch, bohužiaľ bez jedinej zapamätateľnej scény. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se po celou dobu, u přepadení vlaku přímo výtečně. Ehrenreich je snesitelná náhrada za nenahraditelného Forda a i zbytek castu mi dost sedl (Harrelson odvádí svůj standard, Emilia Clarke je podle mě úplně ok, jen ten Gloverův Lando je fakt podezřele nevyužitý). Gangstersko-westernový styl tu cítit určitě je, ale pořád se primárně jedná o lehkonohé sci-fi dobrodružství. Škoda, že to ke konci spíš uvadá, než graduje. Solo je ucházející fan-service, jako SW spin-off je výživnější než Rogue One (především kvůli zajímavějším postavám a velkému množství atrakcí), ale pachuť lehce nevyužité příležitosti (Han Solo si svoji sólovku zasloužil jako málokdo) je i zde poměrně silná. 70 % MÍRNÉ SPOILERY: Nečekal bych, že nejvíc cool postavou pro mě bude no-name zrzavá pihovatá holka a že se tu dočkáme totálně wtf zbytečného vzkříšení dávno mrtvé postavy... ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Pár postřehů po první projekci. // Solo do velké míry stojí na rozšiřování a variování známých motivů či promluv. Některé jsou nápadné (I love you / I know -> I hate you / I know) a jiné trochu obratnější - v klíčový okamžik je třeba potvrzeno, že Han opravdu střílí první, čímž vzniká dojemná parafráze přestřelky s Greedem v Mos Eisley. Film zpětně dodává význam zlatým kostkám, které se v Nové naději objevily pouze letmo a výraznější roli hrály v Posledním z Jediů. A velkou radost mi dělají praktické efekty v úvodu s Lady Proximou připomínající souboj s Diagonou v Nové naději. // Han Solo je také známý pro svou rošťáckou aroganci a tendenci přibarvovat si skutečnost. Na těchto povahových rysech spin-off stojí a výborně je shrnuje mýtus pašerácké cesty zvané Kessel Run. V Nové naději Han tvrdí, že ji zvládl za dvanáct parseků, ale skeptického Obi-wana nepřesvědčí. Rey zase slyšela, že Millennium Falcon stihl stezku za parseků čtrnáct. "Dvanáct!" opraví ji okamžitě Han. Spin-off nabízí fantastickou vesmírnou sekvenci, která za onou historkou stojí. Nikdy se ale nedozvíme, zda šlo o dvanáct, čtrnáct nebo více parseků. Přesné číslo sice řekne Chewie, ale pouze ve svém jazyce Shyriiwook, načež Han reaguje, že dvanáct, pokud zaokrouhlujeme dolů. Jakkoli banální se taková drobnost zdá, potvrzuje Hanův klíčový povahový rys – je to nafoukaný "scoundrel", který trochu lže, ale někde hluboko existují pro jeho nekonečnou aroganci důvody. // Dokonce se mi líbilo strukturování vyprávění do krátkých (cca patnáctiminutových) segmentů, které pravidelně mění prostředí, postavy, motivace a často i různá žánrová pravidla. Film také nemá tradičního záporáka. Mohlo by se zdát, že jím bude mafián Dryden Vos, ale ten se objeví zhruba ve třetině a pak až na konci. Solo totiž nabízí fikční svět, který je definovaný motivy zrady a hierarchie. Na jedné straně tak máme Beckettovu radu “Nikomu nevěř” a na druhé pevně hierarchizovaný svět, v němž “Všichni někomu slouží”. Solo neustále zdůrazňuje, že každá postava je součástí nějaké vertikální řady a tato pozice uvnitř systému ji nutí konat. Dílčí konflikty tak nevychází z působení jediného záporáka, ale objevují se operativní komplikace způsobené zradou nebo nečekaně příchozí postavou. Tyto postavy pak chtějí zaujmout nové (nebo udržet své) místo v hierarchii fikčního světa. A jedinou postavou, která ostatním otevřeně důvěřuje a odmítá stoupat v tomto uspořádání, je Han. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na prdel si z toho nesednu, první třetina mě tolik neoslovila, ale jinak koukatelnej dobrodružnej film, co doplňuje souvislosti Ster Wars, ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Úvod je vlastně super, Ehrenreich ikonickou roli zvládá velmi slušně, a vlastně celé herecké osazenstvo je fajn, jenže s přibývající stopáží film kontinuálně ztrácí na atraktivitě a je čím dál tím rutinnější a já jsem měl vlastně čím dál tím větší problém ho vůbec dokoukat... no a musel jsem se k němu vrátit na několikrát. To prvotní rošťácké kouzlo rebelského scífka se vlastně vlastně celkem rychle rozplynulo. Škoda. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Eh... tohle mi trochu připadá jako adaptace béčkové knihy z rozšířeného SW univerza (vím, že to tak není). Nedozvíme se nic závažného, nejsme v nijak velkém napětí (víme, že Han i Žvejkal přežijí), akce je kvalitní, ale rutinérská... Taková epizodka, u které nevidím moc smysl pro její existenci (kromě peněz pro hrabivé studio Disney). Rogue One měl alespoň sympatické hrdiny, cool konec (ta bitva!) a nejlepšího robota v SW. Solo je hrozná rutina - krásná, blýskavá, ale předvídatelná. Nedávám to za vinu Ronu Howardovi, problematický zrod tohohle filmu znám. Ale za to si Disney může samo kombinací špatného managementu (výběru režisérů a pak jejich vyhazovu v půlce produkce), timingu premiéry (jen pět měsíců po The Last Jedi) a slabšího marketingu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakoniec celkom milé prekvapenie, bohužiaľ devalvované nutnosťou vidieť film v 3D, keďže už iná možnosť, v zrejme posledný týždeň premietania v sk kinách, nebola, čo je samo o sebe dosť trestuhodné pre túto značku...5 týždňov v distribúcii a finito. Film je až prehnane tmavý, pričom tu máme kopec snehu alebo púšť, na druhú stranu sa podarilo ponúknuť uzavretý tvar ako príbehovo, tak atmosféricky a ostal aj duch SW, čo je myslím najlepšia vizitka celého projektu. Herci vybratí fajn, absencia brutálneho záporáka mi nevadila, naopak ambivalentnosť postáv a nerozprávkové rozdelenie na nie dobrých a zlých, ale iba na ľudí s vlastnými záujmami pôsobila prekvapivo dospelo. Pritom ale stále cítime, že bolo potrebné sa držať pri zemi a poskytnúť aj zábavu pre deti. Osobne mi fakt svetelné meče a žvásty o sprevádzaní sily vôbec nechýbali. 70% a v 2D a s titulkami by to bolo za štyri hviezdy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Howard by si zasloužil gratulaci, protože se mi dokonale podařilo znásilnit Hvězdné války. Raději by měl chlapec zůstat už navždy u životopisných filmů, protože tam je jeho rajón. Tento film uchopil naprosto příšerně. Netuším, zda Howardovi po večerech Alden Ehrenreich kouří jeho chloubu, ale jinak si jeho účast nedovedu vysvětlit. Neskutečně mě ten "herec" iritoval a vytáčel. Dialogy zřejmě vymýšlelo ve družině nějaké dítko nízkého věku a ještě nižšího intelektu, protože nic tak debilního, nevtipného a otravného jsem už dlouho neslyšel. Za celou stopáž nezazněla jediná hláška. Tento díl opravdu nebyl dobrý nápad. Výprava do nezajímavé doby mezi nezajímavé pašeráky a psance vesmíru dopadla katastrofálně. Naprostou korunu celému dílu nasadil feministická revolucionářská robotka, která zachovávala genderovou, kulturní a náboženskou vyváženost, aby se náhodou nějaká menšina necítila ve filmu nezastoupena. Já mám o nejotravnější postavě tohoto tisíciletí tedy jasno. Obrovské zklamání. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

A je to tu. Neuplynul ani půl rok a my tu máme další Star Wars, tentokrát spin-off. Přesto, že je film super, absence světelných mečů mi tu trochu vadila. Děj je zasazen zhruba 10 let před 4. epizodu. Vidíme tu, jak se mladý Solo dostal ke své pověsti a vůbec do branže pašeráků. I obsazení je slušné. Akčním scénám nemám co vytknout. Možná trochu víc momentů překvapení. Dostaneme vlastně všechno, co chceme, ale je to dost? Pro mě asi ne. Jinak ale film působí skvěle, stejně tak příjemná hudba. Místy má film lehce westernovou atmosféru. Jestli bude další díl je ve hvězdách, ale každopádně by mě víc zajímaly sólovky jiných postav... Jinak super. "Vzpoura robotů!" :D Recenze ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Star Wars mi vždycky přišlo až moc plné zdlouhavých bitev. Ale tenhle díl mě kupodivu bavil víc, než jsem čekala. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ne že bych Howarda nějak uctíval, ale jsem celkem překvapen, že toto vyprodukoval on. A celkem i Disneymu přeju ty do hajzlu spláchnuté stamiliony dolarů za tenhle paskvil. Emilii Clarke jsem jako herečku nikdy moc neuznával, v roli Qi'ry to má o to těžší, že je její postava dost zbytečná. Resp. má našemu hrdinovi zřejmě dodávat nějaký osudový rozměr (?), což nedělá. Má to nějaké fajn momenty, jako třeba jak Han k Solovi nebo Chewiemu přišel, i vlaková krádež je super (zřejmě highlight celého filmu), ale celkově bída. V Rogue One naše dva robůtky R2 + C3PO nahradil skvělý K2, místní pokus v podobně feministické, levičácké aktivistky (?) L3 vyznívá poněkud pochybně. V původní sáze X-krát zmiňovaný Kessel Run pod dvanáct parseků taky nuda. Woodyho Beckett, jakkoli je Woody povětšinou záruka kvality, ve finále taky nic moc... 50% ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Scénárista: "Tak Kathhleen, čím v tomhle filmu začneme?" Kathleen Kennedy: "Dětští otroci." Scénárista: "Tak to bohužel nejde. To bohužel nejde, s tím už přišel George Lucas." Kathleen Kennedy: "To nechápu." Scénárista: "Nechápete to? Tenhle motiv byl použit už ve Skryté hrozbě a úspěšně jsme to zkopírovali do sedmičky a osmičky, tak to nebudeme používat znova. Takže čím začneme?" Kathleen Kennedy: "Dětští otroci." Scénárista: "A vy si nedáte říct! Kathleen, vy si nedáte říct a vy to tam perete pořád!" V tomhle duchu se nese celý film. Obecně bych éru pod taktovkou Dartha Disneyho rozdělil na dvě kategorie. Tou první jsou sequely, které představují to nejhorší dno současného Hollywoodu. Druhou kategorií jsou spin-offy, kde pouze Rogue One si zaslouží být začleněn do slavné rodiny Star Wars jako její nejhorší film z oněch sedmi, ale pořád zasloužilý člen rodiny. Solo se řadí do stejné kategorie jako Rogue One, akorát je z filmového hlediska o třídu horší, což ho řadí do filmového průměru. Problémy při natáčení jsou vidět na každém kroku stejně jako snaha zalíbit se fanouškům různými odkazy na starší epizody. Politický podtext zde nepředstavuje problém, horší už je ta zjevná absence nových nápadů (červ zotročující děti = Jabba). Celkově hodnotím 4 hvězdičkami jen proto, že všem sedmi Star Wars jsem udělil plný počet (politickým sequelům odpad). PS: Jak si vůbec tvůrci dovolí říct, že ten ufňukanec s tváří jinak skvělého Woodyho Harrelsona zabil třetí nejlepší námezdní lovkyni v galaxii Aurru Sing? ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Za mě velká spokojenost. Super jednohubka ze SW univerza, u které jsem se ani chvíli nenudil. Trochu jsem se bál, jak se Alden Ehrenreich popasuje s rolí Hana Sola – ono navázat na Harrisona Forda je věru nelehký a nevděčný úkol –, ale hned na začátku jsem své obavy hodil za hlavu a casting tak musím pochválit. Skvěle obsazené byly i ostatní postavy – zejména Woody Harrelson a Donald Glover vyčnívají nad ostatními. Svět asi nepotřeboval, aby tenhle film vznikl – Star Wars to nijak zvlášť neobohacuje o zásadní kousek do její ságy –, já s tím ale problém nemám. Rád jsem se dověděl víc o Hanovo minulosti – obzvlášť jeho první setkání s Chewbaccou stálo za to. Na Solovo sólovku se někdy s chutí znovu podívám. ()

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Lando nebude seriál, ale další Star Wars film

Lando nebude seriál, ale další Star Wars film

14.09.2023

Je to jen pár měsíců, co Donald Glover a jeho bratr Stephen Glover převzali otěže nad scénářem k očekávanému seriálovému spin-offu o Lando Calrissianovi. Chystaný Star Wars projekt si tak od… (více)

Donald Glover přebírá otěže nad Landem

Donald Glover přebírá otěže nad Landem

28.07.2023

Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy před pár lety oznámila řadu nových seriálů a filmů ze světa Star Wars, z nichž víceméně na většinu stále zatím čekáme. Byl mezi nimi každopádně i samostatný projekt… (více)

Šéf Disney chce být se Star Wars opatrný

Šéf Disney chce být se Star Wars opatrný

12.03.2023

Jen před několika dny se objevily zprávy, podle nichž jsou filmy Star Wars, jedné z největších franšíz všech dob, víceméně v bodu mrazu. Jediný projekt, co by mohl v dohledné době dorazit, je prý… (více)

Reklama

Reklama