Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie vypráví s patřičnou dávkou stylizace a nadsázky o dvou přátelích komediantech, muži a dívce, kteří prosazují právo na svobodu a především policejně neomezovanou volnost jednotlivce. Svůj světonázor v praxi potvrzují osvobozením vězně Hansena, aby tak alespoň na jednom člověku prokázali dobrý skutek. Ke svému plánu využijí slabomyslnosti ředitele věznice. Celkově film osciluje mezi crazy komedií, fraškou a groteskou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tradičně ujetá Danielssonovina, ve které si pan režisér netradičně zahrál i hlavní roli. Řeknu vám, naladit se na vlnu této svérázné frašky bez hranice absurdity, kdežto hemží se to zde jednou šílenější postavou než druhou, dává spočátku řádně zabrat. Ale pokud se vám to alespoň trošku povede (u mě to většinou šlo, až na to, jak mě hlavní bláznivá ženská hrdinka občas otravovala) a nenecháte se příliš vyvést z míry roztodivnými příhodami uprostřed rozkvétajícího jara a nekonečných vězeňských trampot plných záměn a až nákažlivého šílenství, začínáte si postupně užívat jedinečné filmové divadélko plné krásných a jedinečných nápadů, v jejichž doprovodu film střídavě skáče od pouhé cirkusové frašky přes muzikál až ke chytré satiře. Za nejvtipnější považuji scény s hrou na televizní pořady, ať už v pokoji, kde si dvojice komediantů v hlavě promítá vtipné podobenství o policajtech, nebo za oknami vězeňské cely s loutkami. Danielsson se slušně vyřádil za kamerou i před ní, byť nejzdařilejší výkon (nepřekvapivě) zajišťuje Gösta Ekman ve figurce ředitele věznice. 65% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Konina, blbost, šílenost, hovadina. Strhat tuhle švédskou bláznovinu je rychlé a snadné. Mnohem zajímavější může být vystopovat, proč vůbec film vznikl. Měla to být satira na švédský vězeňský systém? Nebo skutečně "jen" fraška? Začátek poulíte oči, pak lapete po dechu, ke konci celkem spokojenost. Ono slyšet Josefa Dvořáka v prakticky jediné filmově dabingové roli, to taky není k zahození. Trochu to natahovaly ty v originále zpívané písničky. Takže to nakonec asi fakt byl televizní kabaret, to by ten Dvořák k tomu seděl. Hodnocení není subjektivní, to bych dal o 2* míň. ()

argenson

všechny recenze uživatele

Hodnotit si netroufám, na to si moc málo pamatuju (běželo v ČT někdy počátkem 90. let), ale nezapomněl jsem ojedinělý zážitek z filmového dabingu Josefa Dvořáka. ()

juvelinokivi 

všechny recenze uživatele

Při udělování cen Swedish Guldbagge Award 1976 získal film ocenění za nejlepší snímek a nejlepší herečku v hlavní roli (Margaretha Krook). ()

Reklama

Reklama