Reklama

Reklama

Zátopek

  • Slovensko Zátopek
Trailer 1
Životopisný / Drama / Sportovní
Česko, 2021, 131 min (Alternativní 123 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Martha Issová, James Frecheville, Robert Mikluš, Jiří Šimek, Milan Mikulčík, Jaroslav Plesl, Jiří Rendl, Filip Březina, Štěpán Kozub (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu. Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (548)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Plešoun Ťopek si vyběhal pět olympijských medailí a Neužil si jistě doběhne pro několik filmových cen, poněvadž Zátopkovu mluvu, dikci i křečí modelované grimasy předvádí až podezřele autenticky. Stejně jako jeho bujarou, přesto poněkud podivínskou povahu. Film možná paradoxně víc osloví zahraničního diváka - našince můžou trochu otravovat doslovné scény na téma "socialismus versus úspěšný člověk". Přeci jen už jsme to viděli a četli (a starší z nás zažili) mockrát. Masivní výprava a soundtrack jsou další dvě věci, mající mezinárodní parametry. Retrospektivní forma vyprávění hezky vrství zásadní momentky Zátopkova života, v nichž se střídá běžecký fanatismus, souboj s totalitním aparátem a věčná bitva na poli manželství. Až je možná škoda, že se víc nepřitlačilo na pilu. Každá scéna má totiž náboj, technickou kvalitu i herecké zastoupení, scénář zase skvělou strukturu i volbu situací, v zátylku neustále cítíte potenciál i hrozby na všech frontách... ale TO tnutí do nervových zakončení, TEN pravý FEEL přijde jen málokdy. Klouže se spíše po povrchu, jak se říká. Jako filmu tak Zátopkovi zlatou medaili sice nedám, ale jsem rád, že ho máme. Je suverénní a kouká se na něj moc dobře. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Malý, milý český příběh bez přehnaného konfliktu zabalený do velkofilmu. Velkofilmu s hodně silnou energií, za kterou stojí ústřední dvojice Neužil, Issová. Jejich výměny jsou to nejlepší, co Zátopek přináší. Smál jsem se, měl jsem husí kůži, i nějaká ta slza se vydala na svůj běh. Jen jsem se po skončení nemohl ubránit pocitu, že jsem se díval na zfilmovaná políčka komiksu od Jaromíra 99 a Jana Nováka. Podívaná je to nádherná, svižná, ale málokdy se dostane pod povrch. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Já chci vždy vyhrát... Zúčastňovat se mohou ty za mnou." Velmi autentický a procítěný český film. Pokud by se tímto směrem ubírala česká scéna, tak já to budu jen vítat. Herci parádně vybraní a velmi uvěřitelní. Zátopek v Neužilově podaní je sympatická osobnost, která hýbala dějinami. Vytvořil prosťáčka, kterého nelze nemít rád. Český Forrest Gump, kterého bavilo jen běhat. Nechybí samozřejmě nechutná doba komunismu. Za mě možná jen zbytečně dlouhé, ale nechybí mnoho vtipných i dramatických chvil. Za mě velmi pozitivní hodnocení se skoro až dokumentární tématikou. Teď toho Bicana! (72 %) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Od Zátopka jsem měl velká očekávání, protože jsem od Davida Ondříčka viděl dosud všechny celovečeráky a postupně si u mě nastavil laťku hodně vysoko. Navíc jsem si uvědomoval, jak dlouho trvalo tenhle film zrealizovat, a kolik úsilí to stálo. A aby toho nebylo málo, v přímém přenosu jsem sledoval, jak si Zátopek ukradl České lvy z velké části pro sebe. Teď už můžu konstatovat, že poměrně dost zaslouženě. Zátopek je kvalitou filmem takřka světové úrovně, a to bez nadsázky. Ondříček natočil podívanou, která nenudí a baví, má víc než podařenou technickou stránku, dynamické sportovní scény, pro mě překvapivý humor, výborně zahrané postavy (úsilí, které do přípravy na svou roli vložil např. Neužil, jde opravdu vidět) a slušný příběh…ano, právě na něm vidím asi jedinou kaňku na celém jinak podařeném celku, protože z těch 2 dějových linií mě ta novější až tak nebavila, víc jsem si užíval dění ze Zátopkovy aktivní kariéry. Podtrženo sečteno, hodnotím solidními 4*. Vrcholy Ondříčkovy tvorby vidím jinde, přesto jde o velmi kvalitní záležitost. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Nesmí to být nuda. Nesmí to být vězení." Ondříčkovi se podobně jako Ševčíkovi před pěti lety s Masarykem podařilo natočit životopisný film, jenž by zcela v pohodě ustál porovnání se zahraničními snímky. Z technického hlediska jde o audiovizuálně dobře uchopený film, který nepůsobí lacině a veskrz ani kýčovitě. Herecké výkony si zaslouží pochvalu - od zdánlivě přitroublého Neužila, přes zásadovou Issovou, až ke grázlovitému Miklušovi. Našlo by se pár scén, které byly, ehm, zvláštní ("Ach, Ťopko, Ťopko!" či Zátopkova lekce koupání následovaná Clarkovým prozřením), nicméně ty se v porovnání s kvalitním zbytkem snímku ztratí (v davu). Nejvíce mě asi dostala scéna s vysíleným maratonistou. Poetická a na první pohled nezapadající vize s domorodcem měla nakonec své opodstatnění a "kouzlo". P.S. "Když nemůžeš, přidej!" ()

Galerie (29)

Zajímavosti (52)

  • Herec Václav Neužil při přípravě na roli zhubl sedm kilo, podstatně upravil svůj jídelníček a třikrát týdně běhal. (raininface)
  • Záběr, kdy Zátopek (Václav Neužil) překonává rekord v běhu na 10 km v Ostravě, se natáčel také v Brně Za Lužánkami, ale na ragbyovém hřišti. (kelley)

Související novinky

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

29. ročník Českých lvů ovládl Zátopek

29. ročník Českých lvů ovládl Zátopek

05.03.2022

Dnešní večer se nesl mimo tradičního oceňovaní české filmové tvorby rovněž v duchu sounáležitosti s válkou zpustošenou Ukrajinou. Vystoupil například i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen… (více)

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

17.01.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila kompletní seznam nominací pro 29. ročník udělování cen Český lev. Mimo to byly během dnešní tiskové konference oznámeny i dvě nestatutární… (více)

Reklama

Reklama