Reklama

Reklama

Aimee a Jaguár

  • Německo Aimée und Jaguar (více)

Obsahy(1)

Neobvyklý milostný příběh podle skutečných událostí. Píše se rok 1943 a druhá světová válka už zasáhla i Berlín. Lilly Wustová je ženou nacistického důstojníka a stará se hlavně o svou rodinu, ale když potká tajemnou Felice, její život se úplně změní. Ta totiž má svá tajemství a žije každý den naplno, a mezi oběma ženami vznikne vášnivý milostný vztah. Když se Lillin manžel vrátí z fronty a zjistí, že ho jeho žena podvádí s jinou ženou, osud všech nabere tragický spád.

Nominace na Zlatý globus a Stříbrný medvěd pro nejlepší herečky na Berlínském festivalu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vskutku báječná romance dle rozebrané semidokumentární knihy Ericy Fischer. Sapfická láska v Berlíně roku 1943 kvetla stejně přirozeně jako kdekoli a kdykoli jindy... Jen právě zde měla o tolik příkoří více. Nádherný příběh, velmi poučný co do složitosti doby. Ale také plný naděje a radosti. Někdy je skutečně snadné se zamilovat do filmu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že se na tenhle film nešetřilo s medvědema, protože i mě, člověka co si na filmovou romantiku moc nepotrpí tahle lesbí láska dostala. Ostatně když se do sebe během války uprostřed nacistickýho Německa zabouchne židovka a žena nacistickýho důstojníka má to grády už ve svý podstatě. Max Färberböck velmi směle prostřídával záběry lásky a štěstí s nálety a bombardováním spojeneckých vojsk, ovšem to všechno nic není proti famoznímu výkonu Marie Schrader ta tu židovskou holku plnou života, dychtivosti a emocí zahrála na jedničku s hvězdičkou, vlastně s medvědem. "Já nechci žít na věky, já chci žít teď" . ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet DEM 15miliónov($6,8milióna)Tržby USA $927,107Tržby Celosvetovo $6,500,000 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Takhle vypadá nenápadná dokonalost. Velmi orginální a odvážný příběh zrežírovaný a zahraný s takovou nekompromisní bezohlednou pravdivostí, že to chvílemi až bere dech. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bolo by to ťažké vymyslieť, ak by sa to nestalo. Lesbická láska pred 70 rokmi, v bombardovanom hlavnom meste tisícročnej ríše krátko pred jej zánikom, spojenie manželky nacistu a matky štyroch detí so skrývajúcou sa židovkou, už by ma neprekvapilo ani keby Lily Wustová bola v skutočnosti Evou Braunovou. Vďaka príbehu a hereckým výkonom pozerateľný film, ktorý ma práve vďaka tomu príbehu míňal ako guľka mladého vojaka v Suchého poviedke. Ale potešilo ma, že som v priebehu štyroch dní videl najkrajšiu Írku (Nora-Jane Noone v Padlých ženách) i najkrajšiu Nemku (Maria Schrader). ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

3,5*. Dobrý námět, role Felice se dokonale povedla, oproti Lilly, která mi do filmu absolutně neseděla, jenže na můj vkus slabé drama, které mohlo být lepší.. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Příběh velké lásky mezi Lilly a Felice jsem znala již dříve z knižní podoby. Ta filmová překvapivě nezaostává. Znovu mě tohle tragické drama inspirované skutečnou událostí zcela pohltilo a trochu i dojalo. - Od prvních tónů mě zaujala taky hudba, kterou složil Jan A. Kaczmarek (např. Karamazovi). ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Obsahuje SPOILERy! Popravdě mám docela rozporuplné pocity po shlédnutí tohoto filmu. Námět byl jednoznačně zajímavý - žena německého důstojníka se čtyřmi dětmi se zamiluje do židovky Felice a její život se rázem úplně změní. Moc se mi líbilo zobrazení pár intimních chvilek tohoto nesourodého páru se zajímavou hudbou. Odnáším si z toho takovou větu: To byl skutečný Berlín: Venku lidé umírali a uvnitř se vyhrávaly poklidné písničky...Neuškodilo by zkrátit stopáž a ubrat trochu těch částí kde bylo zřetelně slyšet rádio kde se hlásalo co a jak se dělo..Bylo mi jasné, že to skončí s Felice zle, ale pořád jsem něják doufala, že se něco změní..ale nezměnilo. Stará žena se setká se svou přítelkyní z tehdejší doby(obě tehdy a Lilly i nyní zamilované do Felice)ve starobinci. Zase další zajímavý pohled na druhou světovou očima člověka z lidu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný příběh, ale cesty osudu jsou velmi spletité. Nevybíráme si ho a nic se neděje náhodně. Můžeme mu jít vstříc nebo se dát jinou cestou. Nejdříve jsem si myslela, že Felice (Jaguár) jen s Lilly (Aimee) flirtuje, že ji chce pouze zneužít pro svůj prospěch, přece jenom byla Lilly manželkou německého důstojníka. Tak proč toho nevyužít? Možná to byl jen můj pocit, ale ten se po dalších minutách změnil, protože jsem se nechala vtáhnout do děje. Ano neuvěřitelný příběh tragické lásky, která se nemohla pořádně rovzvinout, protože ho překazila krutost druhé světové války. Ta si vybrala svou daň. Felice byla zatčena, několik dní byla v nemocnici a pak byla deportována do koncentračního tábora. Prošla jich několik a pak v jednom zemřela. Od jejího zatčení si Aimee začala psát deník, který je k vidění v židovském muzeu v Berlíně. Obsahuje i korespondenci obou žen a fotografie. Vyprávění samotné Lilly a deník posloužili Erice Fischer k napsání knihy Aimee a Jaguár, podle níž je film natočen. Knihu jsem bohužel neměla možnost si přečíst. Docela mě to mrzí. Obě mladé ženy musely být v tak nelehké době hodně silné. Přestože jsem znala některé souvisloti, tak mě film dostal. Určitě se k němu budu vracet. Změna: Knihu se mi podařilo po dlouhých tahanicích získat. Tedy pokud se to dá nazvat knihou, když si to stáhnete do počítače. Samozřejmě svírat v ruce skutečnou knihu a hladit ji po hřběte je něco jiného. To už samo o sobě zavání jistým rituálem. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Slušné drama z válečného Berlína o manželce důstojníka se čtyřmi dětmi, která se zamiluje do lesbické Židovky - horší konstelace už snad ani nešla. Láska i tragédie, to vše se vznáši nad jednou blonďatou Němkou a tmavovlasou Felice,za doprovodu skvělé hudby Kaczmareka. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Ufff za mne vše napsala blackrain, Není co dodat jen , ten film stojí určitě za zhlédnutí a to ze dvou důvodů. Za prvé jde o skutečný příběh. Za druhé film vznikl v době kdy ještě nebyla povinnost, že se musí v každém filmu objevit homosexuál nebo lesbička. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Příběhy z války mají vždycky potenciál člověka emocionálně strhnout. Vyzařuje z nich celá ta křehkost a konečnost existence, která každého zaručeně vyděsí a aktivuje empatické reakce. V jeden moment jste v nejlepších letech, vykračujete si po ulici, v druhém vás někdo udá, jste uštváni, zatčeni a odvlečeni do koncentráku, kde si počkáte na smrt, nebo v "horším" případě rovnou zastřeleni na ulici. Jeden život neznamená nic - v honbě za ideologií je dovoleno vše. Nemůžete ani na vteřinu zamhouřit oko bez strachu, že už se neprobudíte. Takové jsou tyto příběhy normálně, takže jsem očekávala něco podobného, plus mi přišla hlavní linie s rodící se romancí mezi dvěma ženami v tomto dobovém kontextu poměrně působivá. Ačkoliv hlavní bloncka nepůsobila nejdřív vůbec sympaticky, v druhé půlce filmu se už trochu dala dohromady a dalo se na ní dívat, takže celkově hodně nadprůměrný movie. Škoda jen, že má tak málo zhlédnutí. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Koupil jsem si original DVD, ale takhle spatnou kvalitu jsem necekal. Je to jak nejaky kinorip...To filmu bohuzel strasne moc ubira. Prokousal jsem se (sedym obrazem s titulky ktere nejdou vypnout) asi do pulky filmu a pak jsem to prozatim vzdal. Zkusim to jeste nekdy jindy az budu vic odpocinuty... ()

Jane18CZ 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh, krásné zpracování, ale chyby to na můj vkus mělo. Nemůžu jít výš než na 3*, už jen za to, že jsem očekávala že budu brečet :-D některé ty scénky mě trošku zklamaly a říkala jsem si "to měli natočit lépe" ale slušivých 80% dejme tomu :) ()

Monka03 

všechny recenze uživatele

V té tragické době bylo na homosexualitu pohlíženo jako na zrůdnost, vždyť jen kolik homosexuálů označených růžovými trojúhelníky zahynulo v koncentračních táborech... Přestože tento příběh vypráví o lásce dvou žen, nekončí tragicky proto, že se jedná o tzv. zakázanou a nepatřičnou lásku, ale protože jedna z žen je židovka. Tento příběh nemoralizuje, jen zobrazuje lásku, která neměla čas se rozvinout a rozplynout ve všednosti. A o to je tento příběh smutnější. ()

Reklama

Reklama