Reklama

Reklama

Vzpoura údolí

  • Česko Valley Uprising (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Yosemity jsou Mekkou velkých stěn. Celovečerní dokument Valley Uprising popisuje počátky a lezeckou scénu v Yosemitech za posledních 50 let. Film oživuje všechny tamní legendy, od epické bitvy Royala Robbinse s Warrenem Hardingem o nejvyšší stěny, přes havárii letadla s pašovanou marihuanou v roce 1977 až ke stupňujícímu se napětí mezi horolezci a strážci národního parku. Závěr potom patří modernímu trendu závratných sólových výstupů. (Sherpafest)

(více)

Recenze (21)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne sa jedná o jeden z najlepších dokumentov o horolezectve. Je tu rada známych horolezcov a ešte známejších hôr, ktoré sa ľudia snažili už dlhé roky zdolať. Dozvedáme sa že ako plynú roky, hory sa zdolávajú rýchlejšie a niektorí dokonca lezú bez istenia, čo si už vyžiadalo mnoho životov. Asi najzaujímavejšie je, že v úplných začiatkoch horolezectva niektorí horolezci zdolávali vysoké hory aj mesiace, keďže si niekde na bezpečnom mieste urobili tábor a táborom myslím upevnenie jednej stoličky na 90 stupňovej skalnej stene. Dokument je rozmanitý, pozrieme sa dokonca aj na skydiverov. (7.6.2022) ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled do historie lezení po skalách v Yosemitském národním parku. Obsahově nesmírně poutavý, od doby hipízáků, kteří byli svobodní víc než je kdekdo dnes - jen drogy, chlast, kamarádi, dobrodružství a naprostá svoboda a žití jen pro žití. Smutné, kam to v Yosemitech došlo dnes. Konzumní svět všechno ovládl, příroda musela ustoupit hotelům, silnicím, informačním centrům. Lidi si ani neuvědomují jak snadno se přistoupením na konzum zbavili své svobody, nemluvě o tom, jak se rozmáhá lenost. I proto je třeba o lidech jako Royal Robbins, Dean Potter či Lynn Hillová mluvit a dávat je jako vzory. Nikoli jako vzory horolezecké, ale vzory svobody. To zpracování se mi moc nelíbilo, spousta záběrů za moc nestála, ale svým obsahem je Vzpoura údolí vhodná klidně i do výuky na ZŠ a SŠ. Tu poslední hvězdu možná ještě přihodím. Docela mě to zasáhlo... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mit k horolezectvi nejaky vztah nebo kdybych alespon sympatizoval se vsemi ucinkujicimi, dam bez debat plny pocet. Opravdu uceleny pohled na historii lezeni po skalach v jednom z nejznamejsich narodnich parku v USA. Film prekvapi mnozstvim dobovych zaberu v dobre kvalite, ze kterych dycha cas a atmosfera te doby. Obdivuhodne ve vsech smerech. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Parádní dokumentární kousek, nejen po stránce obsahové, ale i po stránce režisérské. Fakt lahůdka. Sice sem nikdy nebyl a nikdy nebudu horolezec, ale všichni zúčastnění jsou pro mě hrdinové a mají můj obrovský obdiv. V dokumentu je popsána historie lezení v Yosemitech. Je ukázáno, že lezci jsou uplně normální lidi jako my, taky si dávaj do trumpety čím to jde, akorát místo hraní na kejtru lezou po skalách. Jedno je ale jasný, hulej všichni :o).Co mě hodně potěšilo, tak stylová hippie hudba a taky černobílý fotky, který ti ožívaj před očima. Jo, podobnejch dokumentů víc! ()

oliwer10 

všechny recenze uživatele

Velký respekt ke všem, kteří se v průběhu dekád podepsali pod vytvoření Yosemitské legendy a taky velký respekt k lezení jako takovému. Tento dokument není ale zdaleka jen o lezení. Je o svobodě mysli a života. O filozofii, která bojovala a bojuje celou svojí podstatou proti společnosti a jejím stupidním standardům, které já osobně tak nenávidím. Tohle je naše a budeš tu jen 7 dní. WTF??? Dyť je to skála. Jak může být ,,něčí,, ??? Kéž bych mohl prožít aspoň týden v táboře 4 v průběhu sedmdesátek ;) ()

NikaLango 

všechny recenze uživatele

I přesto, nebo právě proto, že působí dokument tak nějak béčkovým dojmem, zdá se, že mu to vůbec neškodí, ba naopak. Zábavný, informativní a s velkým množstvím historických záběrů. ()

shereen 

všechny recenze uživatele

Měla jsem veliká očekávání, ale vydržela jsem jen cca 20 minut. Téma je úžasné, ale zpracování je naprostý trapas. Upachtěný, nudný dokument - až je neuvěřitelné, že se o tak zajímavých lidech da natočit něco tak nekoukatelného. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Nádherné Yosemity a fundovaně vyprávěný příběh jejich posledních 50ti let. Dokument s lidskou, kulturní, geografickou i historickou hodnotou. Spousta velmi zajímavých informací, rozhovorů a také archivních záběrů. Dech beroucí záběry lezců na stěnách - jako byste tam byli s nima. Autoři se tématu chopili s nadhledem a objektivně. Jste pozváni na důvěrnou cestu za unikátní historií StoneMasters - snímek vás vtáhne do děje. Stojí za vidění ;-) ()

Locco 

všechny recenze uživatele

Takřka hypnotické.Fascinovalo mě hlavně to období sedmdesátých let, jestliže se hipíkům alespoň částečně podařilo kamsi přesáhnout a zkrátka žít jinak, tak partička co si říkala Stone Masters, tomu všemu dala ještě vyšší smysl.Skály jako božstvo, lezení bez lana a zážitky blízké smrti téměř každý den.A nejen na tripu. Stačí když o tom jen sním, a naplňuje mě to úžasem. ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Několik generací lezců a jedna skála. Dokument má nakažlivou atmosféru, po shlédnutí jsme měl hroznou chuť jít lézt. Krásně ukazuje vývoj lezení během posledních 50 let. Každé období mělo svojí nedotknutelnou metu, která nakonec byla slavnostně dobyta, aby pak byla překonána ještě neuvěřitelnějším výkonem. Cením, že se autoři zaměřili kromě sportovní stránky taky na společnost lezců a jejich životní filozofii. A ten plakát je luxusní! ()

Oudee33 

všechny recenze uživatele

Parádní průřez lezením ve stěnách. A to hlavně těch big wallových. Netušil jsem, kolik se toho v Yosemitech za poslední půlstoletí událo a o to víc chápu jejich sílu. Každá generace i osobnost do toho vložila svůj originální životní styl... Jakoby lezení samo o sobě nebylo dost crazy. Přitahuje povětšinou taková individua, díky nimž se tento sport posouvá ještě o příčku výš co se vyjímečnosti týče. Volnomyšlenkářský postoj a drogová kultura s tím spojená je s otazníkem pokud člověk visí ve stěně, ovšem krásně zapadá do škatulek život na hraně a osvobození se. Hodně zajímavou náhodou, která do toho zapadla bylo letadlo co se tam zřítilo. To jim tam seslal snad sám Šiva. Filmová komediální rovina s tím spojená tam sedla jak prdel na hrnec. Pojetí snímku celkově pecka, aneb jak prodat kotel materiálu ve fotkách. Každopádně svobodný pocit, který s sebou tento počin přináší je k nezaplacení. Bohužel jsem dostatečně ukotvený v dnešním světě a svůj jistotkářský životní styl za les a nonstop party nevyměním, ale další dovolenou spojím s lezením a nějakou vícedélkovou drsnocestou minimálně za 6+ na tuty :) 90% ()

alba 

všechny recenze uživatele

Ide o náučný dokument, to sa mu musí uznať. Netušila som, akí ľudia boli v tom období horolezcami. Nechcem ich uraziť, takže jedným slovom ich nepomenujem.. boli to však ľudia, ktorí sa každý večer opíjali, balili ženy a brali drogy v parku pri horách, aby potom cez deň mohli liezť po skalách s pomôckami, ktoré predtým ukradli. Smrdeli a robili bordel, nerešpektovali policajtov. A v opozícii k nim sa poslednú polhodinu objavuje Alex Honnold - free solo horolezec, ktorý je slušný, introvert, nepije, nefajčí, drogy neberie, je vegetarián a ako tvrdí, aj feminista. Zobrazenie minulost a súčasnosti. Táto náučná zložka ma teda zaujala. No technické spracovanie mohlo byť omnoho lepšie. ()

thonic 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale každá fotka nebo video s Lynn Hill vypadá jako kdyby někdo fotil hippies v 60. letech i když je to novou supr HD kamerou :D I ten plakát na Smích-Offě s jejím podpisem tak vypadá... zpátky k filmu, jeslti se vám nebudou potit dlaně s nutkáním jít si zalízt, koukali jste na to špatně :) ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Ať jste fandy lezení či nikoliv, pusťte si to. Nejen lidský příběh, nádherné hory a překonávání limitů, ale i dokumentární pohled do života deroucí se ho mládí a ustupujících legend. A pozor, některé záběry vyvolávají nevolnost z výšek. ()

DannyVlk 

všechny recenze uživatele

Zábavně shrnutá celá historie lezení v Yosemitech se spoustou dechberoucích záběrů ať už původních, doplněných o fotky, nebo současných. Ukazuje, že rivalita posunuje meze opravdu kdekoliv. ()

Mr.Hackels 

všechny recenze uživatele

V době kdy spousta lidí tráví hodiny, dny a týdny před obrazovkou monitoru, se dokument jako tento zdá jako z jiné planety. Krása vidět několik generací leyců, kteří si umí užít život. Třeba to někoho od toho monitoru zvedne a donutí ho užít si krásy přírody. Nemusí to ani být prostřednictvím horolezení. Já si díky tomuhle filmu definitivně řadím Yosemite na vršek seznamu míst, které si nenechám ujít při příští návštěvě Kalifornie. Chronologicky seřezené mi to závěrem bralo dech. Jako lezecký analfabet jsem neměl ani tušení čeho je člověk schopný. S naprosto klidnou hlavou a prakticky beze strachu (ale s respektem) slézat bez jištění kilometrové úseky skal. WOW!!! ()

Reklama

Reklama