Reklama

Reklama

Třicet dva krátkých filmů o Glennu Gouldovi

  • Kanada Thirty Two Short Films About Glenn Gould (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve 32 různorodých epizodách se před námi skládá osobnost torontského pianisty, skladatele a tvůrce rozhlasových pásem Glenna Goulda (1932–1982). Nápaditý přístup ke kontroverznímu umělci, který ve 32 letech skončil svou koncertní kariéru a jako jeden z prvních docenil význam médií. (Letní filmová škola)

Recenze (19)

Artran 

všechny recenze uživatele

Lidé bohužel bývají častěji fascinováni těmito genius freaks než vážnou hudbou samotnou (Bach je tu typicky degradován na hudební doprovod). Je to bulvár ukrývající se za roušku umění, neboť Gould je zachycen atraktivní formou jarmarečních snapshotů svého bizarního chování. Jen jaksi mimochodem a pod povrchem vede cesta k porozumění Gouldovy interpretace J. S. Bacha skrze jeho obdiv ke druhé vídeňské škole (jež ovlivnila i Gouldův, podle mého názoru pozoru hodný, Opus č. 1). ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Snad žádný z hudebních filmů, které jsem kdy viděla, nevystihoval autora tolik jako právě tento. Glenn Gould - autistický klavírní génius topící se vlastní samotě a nadání. Očekáváte-li příběh plný životních zvratů, pádů a vzestpů, nejste na správné adrese... Chcete-li se nechat unést geniálním, ale přesto neuvěřitelně prostým pojetím rozmanitosti života, vítejte... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dosť možno najexperimentálnejší životopisný film, aký bol kedy nakrútený. Niektoré krátke filmy sú samozrejme zaujímavejšie než tie ostatné, máme tu hovoriace hlavy, "normálne" filmíky, dialógy, animácie a čisté experimenty ako napríklad geniálny rontgen. Ako celok možno film nie je až tak vyvážený, ale predstavuje skutočne niečo veľmi netradičné a pre znalcov diela tohto umelca musí ísť takmer až o extázu. Ja si neviem predstaviť, že by som počúval dlhšie ako 5 minút čisto klavírnu skladbu, naopak s filmom o niekom, kto takéto skladby skladal, problém nemám ani vyše 90 minút. Inak dokonalé dielo pre rôzne formálne rozbory. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velké zklamání :( Po dobrém rozjezdu byl film už jen velká nuda. Zajímavá a originální forma, které však chyběl zajímavější obsah. Skvělá hudba. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý sa "vzbúril" proti žánrovým konvenciám a po vzore Glenna Goulda sa rozbehol svojim nekontrolovaným smerom. Tak vznikajú kongeniálne diela. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film zaujme na první pohled tím, o kom vlastně je. Glenn Gould byl rozhodně zajímavou osobností, a to hlavně ve smyslu geniální a divnou. Ale na druhý pohled tenhle životopisný dokument/hraný film zaujme i svým provedením, kde jsou scény ze života, rozhovory, animace, prostě všechno možné. A přitom to drží pohromadě. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jo, kdyz si neznaly divak o zivote Goulda neco malo precte, da mu film smysl. Z filmoveho hlediska me jinak nic zvlast nezaujalo. ()

eccola 

všechny recenze uživatele

Geniální, sérií krátkých filmů se člověk dozví a pochopí víc než prostřednictvím biografického filmu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Životopisná dráma so zaujímavou a nezvyklou formou, v ktorej sa scénky dokumentárneho charakteru (rozhovory) prelínajú s dramatickými epizódkami, akýmisi čriepkami zo života klavírneho virtuóza. Z celého filmu cítiť silnú vášeň pre (klasickú) hudbu, ktorá je zároveň spojivom medzi jednotlivými epizódkami. Názvom a štruktúrou film vtipne odkazuje na Bachove Goldbergove variácie (tých je 30), prípadne na 32 variácií C mol od Beethovena. Hudobná zložka filmu je jednoducho úžasná, pozostáva hlavne z (klavírnych) diel práve Bacha a Beethovena (ale aj mnohých ďalších skladateľov, aj samotného Goulda), takže srdce každého obdivovateľa týchto hudobných velikánov musí zaplesať. Glenn Gould bol geniálny podivín, absolútne oddaný hudbe, ktorý ešte aj v ľudskej reči hľadal melódiu a rytmiku a rozhovory s pôžitkom aranžoval do orchestrácie. Dielo je to nesmierne nápadité a pôsobivé aj po vizuálnej stránke, vyniká najmä geniálna scéna s RTG snímkou kostry klavíristu. ()

galiyosha 

všechny recenze uživatele

Fantastický nekonvenčný dokument/nedokument vykreslujúci geniálneho klaviristu scénami z jeho života, rozhovormi s jeho priateľmi a spolupracovníkmi či úryvkami z jeho nahrávok... Vynikajúco zahrané, brilantne natočené a fanasticky poskladané do konečného diela. Takto sa majú točiť životopisné filmy! ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Zajímavý projekt, ale jednotlivé celky jsou úrovní kvality natolik nevyvážené, že nemůžu hodnotit výše. ()

Jincom 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězdička je za originalitu formy, ale jinak musím říct, že i já jsem od takto zaměřeného snímku čekal víc než jen originální formu a dobrou muziku... ()

Konvička 

všechny recenze uživatele

Dávám nejvyšší hodnocení, protože mě uchvátila jak forma, tak obsah. Ty krátké filmy na různé téma, propojené jen osobou pianisty a jeho hudbou, podle mě přesně vystihovaly jeho charakteristické rysy. Originalita, údernost, výstižnost a dokonale zvládnutá technika okořeněná vlastní dávkou invence a ohromné muzikálnosti. ()

Reklama

Reklama