Reklama

Reklama

Dutchman

všechny plakáty
Velká Británie, 1966, 55 min

Obsahy(1)

Horký den. Dokonce i v newyorské podzemce, kde téměř prázdný vlak zastavuje u ještě vylidněnějšího nástupiště. Stojí tu jen dívka (Shirley Knight) v tmavých brýlích orámovaných bílými obroučky, oblečená v letní šaty s pruhovaným vzorem. Ve vagonu stojícím na její úrovni sedí v obleku muž černé pleti (Al Freeman Jr.). Oba na sebe přes sklo mlčky zírají, pak se souprava rozjede. Muž si dál čte magazín, v prázdném voze je sám, kromě dívky z perónu, která právě nastoupila a pod naplno běžícími větráky zavěšenými u stropu rozvážně míří k jeho sedadlu. Lascivní řeč těla odkrývá úmysly, dívka bez okolků začne s mužem flirtovat. Uvolněné chování plné teatrálních výstupů i rasisticky mířených poznámek zastírá předem dobře promyšlený postup. (dopitak)

(více)

Recenze (3)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Podle divadelní hry Amiri Baraka. Kus pro dva herce, jehož pochopení není úplně nejsnadnější. Možno uchopit jako absurdní drama, alegorii, obžalobu. Nezakrytě se točící větráky u stropu vagónů mohly být docela nebezpečné. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dívka muže svádí, pak ztropí scénu a nakonec.....Muže vynesou....a dívka začne stejný kolotoč s dalším osamělým tmavým pasažérem.....Drastické, provokativní, vícevýznamové. ()

Reklama

Reklama