Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriálová adaptácia ruského režiséra Vladimíra Chotinenka, ktorá vznikla na základe rovnomenného románu Fiodora Michailoviča Dostojevského. V tichom, vidieckom mestečku rozvíri pokojné hladiny vôd návrat dvoch mladých mužov z Petrohradu. Sú to: egocentrický aristokrat Nikolaj Stavrogin a politický oportunista Pjotr Verchovenský, túžiaci po moci. Stavrogin sa opakovane stáva stredobodom škandálov, je to škriepivý a konfliktný maniak, ktorý neustále ničí tých, ktorí ho majú radi. Verchovenský, je intelektuál a cynik, ktorý zriaďuje „tajné spoločenstvo" šíriace zlo, chaos a beznádej. Mestom zametá vlna strachu a jeho obyvatelia sa pred inváziou zloby začínajú cítiť bezmocní. (STV)

(více)

Recenze (5)

Aky 

všechny recenze uživatele

Je třeba přečkat první čtvrtinu naprosté nepřehlednosti. Pak se z toho vyklube docela slušný seriál s velkolepou výpravou. K jeho škodě výrazně jen "na motivy" Dostojevského. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý seriál. Okrem peknej vizuálnej stránky má aj pútavý spôsob rozprávania. Vytvára to napätie, postupne sa kryštalizujú vzťahy medzi postavami. Herectvo je občas trochu strojené, ale myslím, že úmyslene, aby vynikla démonickosť. Zaujímavý pohľad na mladú generáciu i obraz doby. V príbehu, ktorý je však aktuálny stále... ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Tento seriál, má čo dnes ponúknuť a povedať, pretože veľké množstvo ľudí sú diablom posadnutí a to stačí len vidieť a počuť, okolo seba! /80 %/ ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ne jako seriál, ale tříhodinovou filmovou verzi. Chvíli jsem si musel zvykat na hodně nepřirozený způsob hraní dovedený až ad absurdum, aby se zřejmě posílila atmosféra evokující běsy dřímající ve většině zobrazených postav. Toto bych bral vcelku za samozřejmé na divadle, ale ve filmu to je přinejmenším nezvyklé. Nicméně postupně jsem si zvykl, což podpořila také skvělá kamera i hudba. Knihu jsem bohužel nečetl, nicméně režisér dle vlastních slov vytvořil tento film právě pro ty, kdo ji nečetli. Sám je přesvědčen o tom, že román ani zfilmovat nelze, přistoupil k tomu jen proto, že dříve natočil seriál Dostojevský.  Film zobrazuje škodlivost nihilismu, zároveň je ale kritikou snah o revoluci, což je sice spojeno s tehdejší dobovou situací v Rusku, ale ze snímku je patrný zobecňující přesah tohoto postoje. Jedinými postavami, které v sobě nemají běsy, jsou zde proto vyšetřovatel a kněz, tedy opory zavedených pořádků. Zejména v závěru je pak ještě zdůrazněna role pravoslaví, které má podle vyjádření kněze v sobě cosi mystického, protože je spojeno s tajemstvím. Netuším, zda takto jednoznačně konzervativně vyznívá i samotná kniha, ale nemůžu se ubránit pocitu, že film tím dobře zapadá do současného klimatu v Rusku, tj. podprahově podporuje snahy o posilování role státu i posilování vlivu církve, že je tak svým způsobem poplatný stávajícímu režimu v Rusku, který se vymezuje proti západnímu liberalismu. Což ale neznamená, že spousta filmů točených na západě nedělá zrcadlově totéž, jen v opačném gardu. Zkrátka i kultura je často účinným nástrojem propagandy, jenom ne vždy je to tak zřetelné, jako právě v tomto snímku. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Velice dobře natočený seriál s podmanivou hudbou a dobrým budováním napětí. Tvůrci úplně překopali časovou postupnost románu a chronologii: nejsem si jistý, jestli se mi to líbí. Přece jen tak ochudili diváka o moment překvapení. V rámci žánru za 4. ()

Reklama

Reklama