Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I z těžkého života, se dá udělat ještě těžší... Film s Martinem Dejdarem a Jiřím Lábusem v hlavních rolích vypráví o vztahu mentálně postiženého strýce (J. Lábus) se svým synovcem (M. Dejdar), které osud svede v jedné chvíli dohromady, aby postupně mezi nimi vzniklo pouto, které je prezentací síly a „moci“ přátelství. To je posléze vystaveno zkoušce ze strany těch, kteří se je snaží z různých důvodů od sebe rozdělit. Snímek je mj. i konfrontací dvou hlavních, charakterově bezelstných protagonistů s těmi, kteří svou bezelstnost dávno ztratili a řídí se převážně tím, co jim může přinést prospěch, a to často za jakoukoliv cenu. (APK Cinema Service)

(více)

Recenze (151)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Bart Simpson zahraňuje Marge Simpsonovou. Směšný film, který si hraje na drama a humanistické umění. Nesmysl po stránce medicínské, psychiatrické, právní, bez jasných motivací jednotlivých postav. Nikdy jsem Jiřího Lábuse neviděl hrát ta špatně. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Přesně tak, Magnusek natočil variaci několika starých, klasických snímků, ovšem v horším podání a hodně mu hapruje logika (nejvíc asi na konci závěrečných titulků, kde se píše, že v ústavech už to takhle dávno nefunguje -a skoro nic nesvědčí o tom, že je to dobovka- tak proč je tak zobrazil?) V tom zůstává pořád stejný, technicky se sice zlepšuje, promiňte, ale v tom ho chválit fakt nemůžu, jak dlouho budeme od něj čekat na film, který by byl aspoň průměrný? Samé otázky. Od kamaráda, který s Magnuskem spolupracuje, vím, že se chystá na "velký" film, tak jsem se chtěl přesvědčit, zda by na to mohl mít. Podle mě prostě ne. 30%. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Magnusek se netají tím, že filmy točí kvůli záchraně vysloužilých herců, což je jistě bohulibá činnost. Bohužel i tady selhává ve všech oblastech a dokonce i název působí jako naprostý nesmysl. Zřejmě chtěl zamést stopy, aby nikdo nepoznal, že společně s ochotnickým scenáristou brutálně vykradli snímky Rain Man a Přelet nad kukaččím hnízdem. Všemu pak nasadil korunu, když nám sdělil, že nežijeme v 50. letech. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Fakt se mi líbí, jak se Magnusek učí za pochodu. Člověk, jehož debut Pamětnice vzbudil až absurdně negativní emoce, dokázal zase o kousek víc. Magnuskovo know-how, které bohatě vyvažuje absenci vzdělání v oboru, je práce s českými herci všech generací, kteří si jeho natáčení užívají. A on jim na oplátku dává příležitosti, které mohou znamenat hodně, ať už poslední zážitek před kamerou nebo osmělení se k další práci. Magnusek dekádu sbíral zkušenosti jako producent, scenárista, herec i režisér. Zkusil si udělat vlastní filmy, zahrát si v profesionálních filmech různých kvalit a ničeho se nebojí. Pokud by tohle všechno dokázal každý amatér, který jde do svého prvního celovečeráku na slepo, nebylo by nad čím lamentovat. Nikdy není samozřejmě ideální, pokud si jednotlivec věří natolik, že dělá na filmu všechny hlavní práce a ještě si odbíhá před kameru zahrát, ale Magnusek se postupně učí a výsledky jsou s každým projektem znát víc a víc. Kluci z hor jsou dárkem pro Dejdara s Lábusem a ačkoli to ještě není úplně ono, o žádnou prohru se nejedná ani v nejmenší. Protože stejně jako Dejdar s Lábusem uhrají cokoli, pokud mají prostor, tak Magnusek umí obsadit i ty nejmenší role herci nemenších kvalit. Takže sem tam nějaké to zaškobrtnutí skutečně nemrzí. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tomáš Magnusek je přírodní úkaz v české kinematografii! Vždycky se mu to nějak povede a vytvoří něco podobného filmu, co má zepředu i zezadu titulky. Většinou si k tomu bere straší ne příliš často obsazované herce, ovšem tentokrát sáhnul ke hvězdám. Dejdar, Lábus, Huba + dojemný příběh ... to by mělo na diváky fungovat ... Miraj zpívá, když nemůžeš, tak přidej, já bych řekla spíš, když neumíš, tak uber. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

V jiných tvůrčích rukou by skvělý výkon Jirky Lábuse měl možná smysl, takhle sledujeme jen klasicky přehnanou a nepovedenou Magnuskovinu a opět i samotného Tomáška, jenž se nám už skoro nevejde do záběru, hrajícího si na filmovém pískovišti zase s vypučenými bábovičkami. Ovšem, když dva dělají totéž, není to totéž. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Magnuskovo upřímné vyznání k filmům typu Fany a Rain Man. A šel na to přes kluky z Ypsilonky. Můj počáteční stud, že poprvé uvidím gay porno, rázem vzal za své, neb Magnusek se po Bastardech, kaloriích a modelkách nepustil do okrajové produkce a naservíroval nám příběh jednoho vesnického retardéra (Jiří Lábus), kterým oživuje i vzdálené vzpomínky na Vesničko má středisková a Václava, načež film jako celek není ani jedním z nich a dokáže dojemně i lidsky fungovat i svým vlastním stylem. Martin Dejdar a Jiří Lábus a jejich společné scény jsou nebývale emocemi nabité a silné, slabší je, když ti dva zmizí ze scény a divák se má spokojit i s jinými hereckými představiteli a jejich (povětšinou) amatérským uchopením rolí. Z této nelibé kategorie bych vypíchl jen zábavně zlou Ljubu Krbovou coby odpudivou sociální pracovnici, zbytek je až krajně nevěrohodný (viz třeba Václav Neckář). Nepřehlédnutelný je i herecký návrat Evy Vejmělkové před kamery, sice už je to odkvetlá kráska, ale Magnuskovo libido obsazovat zapomenuté herce jistě náležitě ukojila. A jeho režijní um se prudce zlepšuje. Prosakující amatérismus úplně nezredukoval, sám sebe nadbytečně obsadil do role starosty obce, měl však pevněji v režijních rukou vývoj velmi neveselého, pochmurného a depresemi zmítajícího se příběhu, který má i velmi nečekané vyústění. Takže nemám námitek, když takto příjemně ambiciozní zůstane jeho režijní tvorba i do budoucna. A třeba i on bude jednou mezi kandidáty na cenu za dobrý film. Tohle je jeho doposud nejlepší počin. 7/10 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Tomáše Magnuska! Nedělal scénář, hraje tam Lábus. Takže dvě. Né vážně, Magnusek by měl shánět peníze a dobré herce, ale na to režírování by se měl vykašlat. Je to katastrofa a nikdy to nebude lepší. Kluci z hor jsou ukázkou silného námětu, jehož příběhová věrohodnost už ale místy skřípá, a silného herectví, režijně naprosto nezvládnutelného. Poznáte to tak, že nejenom neherci jsou ve většině scén příšerně toporní. Ljuba jako soudružka Zubatá. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že tentokrát se všeuměl amatér Magnusek poprvé snaží něco sdělit, což dnes v době divácké nenáročnosti rychlokvašených českých filmů není úplně obvyklé. Náznakové je motiv bažení developera podobné Otíkově chýši ve Vesničce má středisková. prahli tehdejší mocipáni. Zde mocipáni baží po domku Lábusovy postavy. Viditelná dlouholetá kolegiální herecká souhra Dejdara s Lábusem snímek zachraňují podobně jako snímek Rain Man.Ústavní teror a milostné vydírání Dejdarova reka zase připomíná Přelet nad kukaččím hnízdem. Erotické scény náležejí k vůbec nejhorším. Další mínusy , které mi vadili jsou černobílé charaktery, zbytečné přejezdy s kocháním se přírodou, opakované záblesky minulosti, šablona města proti venkovu, špatná hudba, obraz bez svícení utopený v šeru a telenovelové tajemství původu ve finále, ač proti první verzi zmírněné. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Na to, že to režírovat Magnusek, tak to mohlo dopadnou mnohem hůř. Pořád je to ale prvoplánové a po filmařské stránce nezajímavé. Skoro všechny scény jsou epizodní a nedotažené do konce. Zase nad tím u sledování nemusíte přemýšlet :). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No nemoc a starost a nechtič se spojil, bláznivy film ktery hodné zkouší hrát na dramatické chvíle a city, nic moc nepovedlo se. ()

Necrotongue odpad!

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem se nestačil divit, protože to vypadalo na to, že se dal Tomáš Magnusek na cestu opravdového dramatu. Od chvíle, kdy došlo na "mocenské" intriky, jsem už režisérův rukopis zřetelně rozeznával. Všechny postavy byly najednou výrazně černobílé, děj se stal jasně předvídatelným a já se jen divím, že se Tomáš Magnusek nedal na politiku, protože tohle byl krásný příklad populismu. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Pan magnusek chce něco sdělit. Není to tak iritující jako když něco sděluje hřebejk - je to stejně amatérské. Někde je to nevěrohodné, naivní až nesmyslné (lékařské a možná i právní závěry). Otázka mají-li filmaři něco sdělovat nebo svými filmy raději jen bavit zůstává tedy (v českém teritoriu) nezodpovězená. A u Dejdara mně průměrné herectví nepřekvapuje, u Lábuse ano. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Je to zkrátka takový televizní film. Neurazí, nenadchne. Ani Lábus to moc nezachránil. 50%. A je to drama, komedie bych tam nedávala, myslím, že tam nebylo nic k smíchu. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

no hrozný. tolik dějových zvratů v závěrečných minutách se neodehrálo ani v Jára Cimrman, ležící spící... Nejsem tvůj otec, jsem tvůj syn. Tatínku. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Bastardy jsem nebyl schopen ani dokoukat a považuji je za snad nejhorší český film (ještě, že jsou tady ti Kameňáci). Na tomto filmu si, ale Magnusek dal práci. Jeho scénář se vylepšoval tři roky. Taky dlouho trvalo než se dostal do distribuce. Mezitím s nim jezdil Magnusek po republice, aby zjistil reakce diváků. Podle toho všeho a i pěkného příběhu to vypadalo na slušný film, kterým by si mohl skutečně postrach českého filmu napravit reputaci. Bohužel propagace Kluků byla špatná (trailer vyšel na svět den před premiérou.) V kině nás bylo dohromady pět. Trochu smutné, protože tento film by si určitě zasloužil víc diváků. Není žádným veledílem, ale má svou myšlenku. V první řadě je, ale cítit, že si na něm dal někdo práci a točil ho s dobrými úmysly. Magnusek nikdy nebude nějaký velký režisér a už vůbec ne velký herec. Ale je vidět, že se zlepšil a svou snahou je mi sympatický. I když ani tady si v jedné chvíli neodpustil karikatury sprostých děcek, které mě naštvaly. Na scénáři samotném je vidět, že ho psal debutant. Některé situace mi přišly celkem naivní a nevěrohodné. Ta postava Hromady byla taky karikatura záporáka jak z nějakého anímáku. Celkově by scénáři občas slušela větší propracovanost a dialogy taky místy malinko skřípaly. Ale příběh to byl jinak pěkný a určitě měl v současné době, co říct. Od napadení sociální pracovnice se film stal čím dál silnější a působivější kávou. Posledních tak 20 minut bylo o hvězdičku lepších než zbytek i přes to patrné a dost na sílu tlačené citové vydírání. Aspoň dokázal ten film vyvolat nějaké emoce a já jsem měl teda místy i na krajíčku. Lábus zahrál neobvyklou roli moc pěkně a film ode mě čisté tři hvězdy. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem k filmu přistupoval s velikým despektem, neboť pojem Tomáš Magnusek mluví za vše. Ale světe div se, tohle vůbec nebyl špatný film! Magnusek si dal asi hodně záležet a k natáčení přistupoval s odhodláním kvalitně natočit konečně něco, co by odpovídalo nějakému sdělení, bez amatérského feelingu. Ve snímku se obsadil i do role starosty a zahrál dobře! Oproti Bastardům a Jedlíkům to je jako nebe a dudy! Jak nemusím Martina Dejdara, tak tady byl civilní a přesvědčivý. Jiří Lábus v roli retardovaného strýce taky. Moje milovaná Adelheid, Emma Černá byla asi ze všech nejlepší. Potěšila i role dřívější krasavice Evy Vejmělkové. Hudba velice příjemně dokreslovala. Zkrátka a dobře : žádné převratné dílo a rozhodně ne komedie, ale příjemný a koukatelný film a pro mě překvapení, že Tomáš Magnusek šel do sebe. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Závažné ambiciózní téma trpí nevýrazným zpracováním. 68letý Jiří Lábus nemá chybu, ale když všechno ostatní pokulhává... ()

Reklama

Reklama