Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (156)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Já nevím...špatné to asi nebylo, ale vlastně mě to vůbec nebavilo.. Vůbec mě nezajímalo co tam ty postavy řeší protože je od začátku jasné, že tohle je totál No Future a je to vlastně jako sledovat hovno se zájmem jestli na něm přistanou dvě nebo tři mouchy... ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

(z odpadu na 5*) - čas mení človeka... Life is beautiful. Really, it is. Full of beauty and illusions. Life is great. Without it, you'd be dead. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Krutá a místy nechutná sonda do života lidí na velmi nízké úrovni. Mentální úroveň hlavních hrdinů je zde opravdu velmi nízká a spolu s nízkou životní úrovní jde o celkem depresivní snímek. Ale bohužel jsem zde nanešel nějakou hlubší myšlenu... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový hodně zvláštní zážitek, který už si popravdě ani nechci moc opakovat. Není to něco, co by mě naplnilo, ale je to zase něco, co ukazuje, jak mohou film také vypadat. Je to hodně syrové, hodně realistické, ale přitom je to až příliš temné, až příliš takové, že to ani moc nechcete celé vidět. Asi na to hned tak nezapomenete, což je přece jen docela dobrá vizitka pro film. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Trochu zbytecne expresivni, ale zajimava sonda do zivota emericke mladeze - neco jako Kids, ale kapku min akutni, presto zajimave ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Baszmeg, to bolo čo, za totálne obskúrny bizár? Nič podobného som, pred touto extrémne čudnou snímkou, nevidel, a to mi môžete veriť, že som už videl kadečo Ide o silne experimentálnu snímku, ktorá naratívne nahliada do vnútra medziľudských vzťahov nesmierne chudobnej vrstvy Amerického predmestia. Napíšem to „po lopate“, ono v podstate zobrazuje v poetickom duchu život štandartných Južanských „buranov“, ako inak, bez prikrášlenia, ide v skutku po krku všetkých zahalených tabu a dusí ich v surrealistických víziách. Taký najpodstatnejší príbeh nás sprevádza kamarátstvom dvoch chlapcov ktorý si privyrábajú tým, že lovia divé mačky a potom ich predávajú do obchodu, kde ich majiteľ spracuje do mäsa. Za peniaze si kúpia fľašku toulenu a riadne sa nafetujú. V celej snímke nám tvorca poukazuje na nesmierne autentickú štruktúru sociálnych interakcií. Sám síce tak úplne nepochádzam, až s takéhoto hrozného prostredia ale v detstve som sa s podobnými indivíduami túlal po vonku, takže viem, že to u nich doma vyzeralo presne tak isto ako domovy ľudí v tejto snímke. Na jednej strane je snímka nechutne odpudivá, týranie mačiek, neustála špina, žiadne neformálne kontroly, nevychované deti. Na strane druhej je však smutné, že ľudia žijú v takýchto podmienkach skutočne dobrovoľne a sú s tým spokojný. Snímka poukázala aj na niektoré deviácie (hlavne sexuálne), ktoré sa bez patričnej výchovy uvoľňujú samovoľne. Je to nesmierne choré.... ale iba tak ako samotný svet ()

Arcadan 

všechny recenze uživatele

ADHD poezie a óda na tvůrčí svobodu. Kočky, hurikány, Roy Orbison a králičí uši. Fragmentární vyprávění o situacích a motivech, které by se daly pojmenovat chronologicky jen těžko. Gummo je často o krutých a zlých věcech, ale skrz svou estetiku a obrovskou empatii, kterou ke svým nedokonalým postavám chová, zle ani krutě nikdy nevyznívá. Je to na první pohled bizarní film, jasně, ale ve skutečnosti je hlavně citlivý jako málokterý jiný. „Life is beautiful. Really, it is. Full of beauty and illusions. Life is great. Without it, you'd be dead.“ ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastický film. Mých pět hvězdiček není žádná intošská pózička, ale jednoduše skutečnost, že jsem byl nadšený... Většina lidí se ohrazuje vulgárností a hloupostí, ale takové jsou postavy, o kterých film vypovídá. Gummo je ovšem chytrý film... Je to taková koláž bizarních až surrealistických okamžiků, neuvěřitelně podmanivý a poetický zážitek. Harmony Korine střídá materiál a ukazuje jakej je vlastně pankáč.Film musí být vulgární, protože taková je skutečnost a k tomu se vyjadřuje. Za všemi těmi vulgarismy a dementními postavami se schovává děsivá reflexe společnosti. Radyo očividně opět nepochopil, že film nemusí být jen o vyumělkovaných příbězích s krásnými herci a elfíma ušima. Marně se táže po jménu scénáristy, protože nechápe co je to autorský film, že né všechno musí být sterilní a čistý, mechanicky roztříděný a na zakázku vyrobený... Nechci vést války vkusu, ale unavuje mě, když někdo má potřebu sledovat a hodnotit filmy, které mu nic nedávají, jen aby povrchními soudy odrazoval ostatní zájemce... (což se stalo i u Wese Andersona, který je vlastně mnohem méně kontroverzní). ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

V poradí 4.444 hodnotenie na čsfd som sa rozhodol udeliť filmu, ktorý sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch filmov, ktoré majú ľudia problém dopozerať a ktorý rozhodne medzi kontroverzné filmy patrí. Nielen vulgárny jazyk, ale najmä kontroverzné témy ako incest, násilie na zvieratách či na ženách a prostitúcia (aj) detí sú však vyobrazené svojim spôsobom realisticky. Ďaľším dôvodom, kvôli ktorému zvažujem zaradenie filmu medzi obľúbených 10 je skvelá kamera, strih a hudba. Nakoniec si na svoje prišiel aj Rabbit a film sa svojou kontroverziou nielenže vyrovná, ale určite prekoná Srpski film. V lepšom svetle. Kým niektoré pasáže spomínaného filmu boli doslova nechutné len keď človek na nich pomyslel, v tejto dráme človek často narazil na úsmevné scény a najmä keď začal Sullivan cvičiť na pesničky od Madonny som si povedal, že toto patrí medzi vrchol pasáži z filmového plátna. Škoda že Harmony v niektorých fázach absolútne nevedel čo s filmom a tie hluché miesta momentálne tvoria spomínaný otáznik, či Gummo posunúť do svojej top desiatky alebo to ešte zvážiť. Jedenástku by mal istú. Ťažká dilema a skvelá voľba 4.444 hodnotenia na tejto databáze. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tak, a Ulrich Seidl ztratil svoji hegemonii. Samozřejmě, co je v Rakousku, nesmí chybět ani v Americe. I když nejspíš nejde o vzájemnou inspiraci, ale vzájemnou zkušenost uzavřených společností s nezamčenými dveřmi. Vstoupit může tak každý, kdo na to má, tedy lépe řečeno: kdo na to nemá, nebo kdo má jen na teplo pospolitosti... O kočkách a jejich mystice jsem se zmínil někde jinde (Elfride Jelinek)... O společnostech tohoto typu, které dostaly po prvním kole koronaviru zelenou, se pobavíme později. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Film v dokumentárním stylu, s jistou dávkou výpovědní hodnoty, ale bez děje (což by zas tolik nevadilo), bez atmosféry a hlavně bez pointy (pokud nepovažujete za pointu to, že byste nechtěli žít v takový zvrácený díře plný zhovadilejch omezenejch "lidí"), který by byl rád uměním, ale bohužel se jen se tak tváří, protože na víc prostě nemá. Ohrazuju se proti tvrzení, že když mě "film" podobnýho ražení znechutil, nehodnotim ho přívětivě. Uvědomuju si, že takové věci se ve světě děli, dějí a dít budou, ale o to přece vůbec nejde. Prostě nemůžu hodnotit kladně film, který se ani filmem nazvat nedá, když už, tak možná hraným dokumentem, ale to - jak už tu někdo řekl - zahleděným do sebe, bez přesahu, bez něčeho víc, co by z něho dělalo ono umění. ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem se na tenhlerádoby experiment vydržel dívat asi tak 40 minut což vzhledem k obsahu není málo. Jak píše woody - pár dialogů bylo dobrých, ale já tuhle jednu hvězdu věnuju odhaleným kozám Chloë Sevigny. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Bez pocitu znechutenia alebo pohoršenia, s kľudným svedomím môžem povedať, že tento film je bezvýznamná blbosť ... možno som mohol dať jednu* za zopár vydarených obskúrnych, alebo inak zaujímavých záberov, za zaujímavý kasting (Jacob Reynolds pôsobí v niektorách záberoch naozaj kultovo) a vcelku príjemný hudobný podmaz... ale nedám..... tento film je hlúposť, ktorá "klame telom", a snaží sa divákovi nahovoriť, že je hlbokou umeleckou sondou do deziluzovanej americkej spoločnosti mladých... žiaľ, nie je!.... ak si niekto myslí, že ma iba znechutili sexizmus, uletenosť, fet, vulgarizmy...tak je iba povrchný dement .... videl som množstvo "horších" vecí, a hodnotil som ich vyššie (bárs aj ten oveľa zaujímavejší Ken Park).... film je proste výrazovo veľmi plochý, bezkoncepčný, jednoduchý až primitívny, zdĺhavý a prázdny.... sorry, ale mňa nejaké týranie mačiek a nasávanie toluénu fakt z kresla nedvíha :-/ ....úprimne, tešil som sa na čistokrvnú lynchovinu, film som mal "v hľadáčiku" už pár rokov, ale naozaj ma sklamal.... nedal mi zhola nič (a práve pocit rezignácie, stratenosti a existenciálnej prázdnoty mladého človeka som tak túžobne od tohto snímku očakával :-/ ) ..... Korine nech sa dá radšej na dokumentárnu tvorbu, myslím že by mu sadla viac.... alebo ok, dám 1* :) predsa len som si z toho dosť pamätal aj po 5 dňoch, čo znamená že mi to iba tak neprešumelo hlavou ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

"Life is beautiful. Really, it is. Full of beauty and illusions. Life is great. Without it, you'd be dead." Absolútny klenot amerického nezávislého filmu a pre mňa veľmi osobná záležitosť, ktorá mi každým ďalším zhliadnutím dáva viac a viac (a vždy niečo iné!). Harmony Korine je pravdepodobne najzaujímavejším súčasným americkým tvorcom a hovorí nám o tejto krajine omnoho viac, než ktokoľvek z hollywoodu. „Médiá sú v New Yorku a v Los Angeles.‘ vysvetlil Korine. ‚A čokoľvek, čo sa udeje v strede buď nechcú vidieť, alebo vyfabulujú. Číže keď ľudia vidia pravdivý portrét toho prostredia, tak sa buď nahnevajú, alebo to poprú, alebo ich to nezaujíma.‘“ Nenechajme sa zmiasť nihilistickou white trash škrupinou, ako sa to stalo mne pri prvom zhliadnutí pred desiatimi rokmi. Ľudskosti je v nej omnoho viac. ()

4ward 

všechny recenze uživatele

Harmony Korine vás nechá prožít vzpomínku, kterou jste neměli. Gummo naplňuje umělecké úsilí o zachycení momentu v čase, pohybu, emoce apod., především proto, že jde o improvizační hru, jejímž cílem je míchat (pravdu a lež, hudbu všech druhů, obrazové formáty, nebo např. střihové a zvukové postupy). Nesnaží se sdělovat, mluvit, popisovat, zhodnocovat a právě tím řekne mnohem víc. Není to svět zamčený do krabice, ale prostě nápodoba světa ponechaného v celé šíři a zároveň jasné ztělesnění filmového média. U většiny filmů se můžeme ptát: o čem to je, co tím autor chtěl říct? V případě Gummo se ptáme: kam se podíváme, co nám Harmony Korine ukáže? ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Po celkem zajímavé úvodní scéně se to nějak zvrtne. Neděje se prakticky nic a to jediné co člověk vnímá je zoufalství, které už téměř hraničí s odevzdaností. Popravdě nevím, co si o tomhle filmu myslet. Svým svérázným způsobem se může zdát originálním a zajímavým, ale mě to nějak minulo. Sice mě to nepohoršilo (jak tu někdo píše), ale ani mě to nebavilo. Přes to se musím přiznat, že atmosféra je celkem hutná a nechává mě i po shlédnutí na rozpacích. Říkám si- co to proboha bylo ? Ani dokument, ani příběh- spíš takové lyrické vyobrazení života v zapadákově- ve státě Ohio. Za mě se to pohybuje někde mezi 1 a dvěma hvězdičkami. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Opat nieco na sposob nedejovych filmov a la Zabriskie Point, dej tu absolutne chyba, skor je to len sled volnych asociacii. Harmony Korine ako rejzu nepoznam, ale ma to super priesahy do surrealizmu a film si hodne tyka s artom. 74 % ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěl srovnávat třeba s Kids tak bych musel dát odpad. Kdybych chtěl srovnávat s Korineho scenáristickým počinem Ken Park, tak bych vpálil hvězdu jednu. Gummo totiž nenabídne nic než poflakování se v toluenem nasáklém obláčku éteru. To vše v redneck zapadákově, kde duševní obzor napříč generacemi zůstává poznamenán podobností v genetické informaci rodičů. Film plný beznaděje a bizarních symbolů se vám může od začátku hnusit ale rozhodně stojí za zhlédnutí. Infekce, špína, smrad. ()

Reklama

Reklama