Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (156)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Velice surový příběh ukazující panoptikum prapodivných osob, seznamující nás s jejich zvyky. Je to určitě kontroverzní snímek, ale cením si odvahy všech lidí, kteří mají s filmem cokoliv společného. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Fúúú, tak rozhodne nedoporučujem slabším povahám, ochranárom zvierat, rôznym altruistom a pozeračom celebritných programov. Najvyššie IQ tam mala asi tá čierna mačka a tak aj dopadla.. Stále som čakal na pointu a tá do konca neprišla. Hm, veľmi zmiešané pocity mám z toho diela a vidím, že aj ostatní. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Když se snažíte být za každou cenu kontroverzní, může se stát, že se přinejlepším stanete nepochopeným, v horším případě - nudným. Nevím, jestli jsem pouze nepochopil Korineho myšlenkové pochody, nebo se Gummo svým tlačením na míru obskurnosti stal pouze pozérskou podívanou. Zatím se kloním k druhé variantě, protože sledovat hodinu a půl zabíjení koček a do toho poslouchat řeči vedené bandou mentálně nesvéprávných postaviček – Sorry! I don't understand. K sugestivnosti KIDS chybí ujít ještě pěkný pár kilometrů. ()

Colleague 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film o lidech, kterým se filmové plátno zas tak často nevěnuje. Velká změna oproti běžným "krásným" herečkám a hercům. Najednou je film plný naprostých vyhulených loserů, lidí degenerovaných nebo teploušů (popř. vzájemná kombinace). Krásně je zobrazeno, jak starší předávají na mladší, co se už "naučili", takže je jasné, že skončí naprosto stejně. Film je sled různých scén, které spolu často ani nesouvisely, což nemusí být problém, protože to hlavní co asi chtěl znázornit, je život té spodiny a to je pěkný hnus (proto tak časté negativní hodnocení). ()

Redbee odpad!

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení ostatních a faktu, že tento film patří ke sporným, co se hodnocení týče, počítejte s tím, že buď se vám bude líbit (to jsou ty převažující 4 a 5*) nebo nebude líbit vůbec. Zaleží na tom jak moc nezávisle se cítíte. Já jsem asi příliš komerční. ()

mutace 

všechny recenze uživatele

Ano, je to film plný vulgarit, které mohou spoustu diváků pobouřit, ale vzhledem k prostředí, ve kterém se odehrává, mi to přijde naprosto v pořádku. Osobně bych tento snímek ohodnotil jako velmi zajímavou sociální sondu mezi spodinu malého amerického města. ()

UniqueNett 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že Korine musel mít traumatizující dětství. Jinak si Gumma nemůžu normálně vysvětlit. I když.. který z jeho filmů je vlastně normální? Jako experiment dobrý, ale znovu si to nepustím. ()

mancer 

všechny recenze uživatele

Gummo je spletom akýchsi zdanlivo nesúvisejúcich scén, ktoré odrážajú životy ľudí v malom mestečku v Ohiu, ktoré bolo predtým zasiahnuté tornádom. Ľudia, ktorí film zatratia práve kvôli tomu, že mu chýba dej však úplne nevedia o čo prichádzajú. Každá scéna je tak neskutočne úchvatná a nezabudnuteľná, že má tento film väčšiu hodnotu ako celá rada Hollywoodskych trhákov. A ak sa pozeráte pozorne istú súvislosť medzi scénami nájdete. Film, ktorý si vyžaduje druhé pozretie, aby ste skutočne porozumeli režisérovej predstave je vzácnosť. Taktiež každá postava je tak výnimočná a realistická, že by jej kdejaká prázdna postavička od Jamesa Camerona mohla závidieť. "Gummo" skúma celú škálu problémov ako napríklad chudobu, násilie, vraždy, drogovú závislosť, vandalizmus, krutosť voči zvieratám, samovraždu, sexuálne zneužívanie, eutanáziu, prostitúciu, homosexualitu a transsexualitu. Pár scén dokonca vzniklo na základe režisérových snov, ako dievča, ktoré sa práve dozvedelo, že príde o jeden prsník stojace v nemocničnej izbe s balónom priviazaným o ruku. Ďalšie scény obsahujú tínedžerov, ktorí vraždia mačky pre peniaze, liliputánskeho gaya, lesby, chlapa, ktorý zápasí so stoličkou či chlapa, ktorý sa živí ako pasák svojej sestry, ktorá trpí Downovým syndrómom.. Soundtrack je vskutku rozmanitý. Počas filmu môžete počuť všeličo, od detských pesničiek, cez Madonnu až po black metal - pre ešte odpudivejšiu atmosféru. Najviac asi utkvie v pamäti pesnička od Burzum - Rundgang Um Die Transzendentale Säule Der Singularität, ktorá dodáva filmu chmúrny a tajomný nádych. Je takmer isté, že niekde na svete je veľa detí, ktoré z nudy robia podobné veci. Nie každému sa však páči, ak to vidí vo filmoch (nedajbože ešte naživo!) a tak je tento film často označovaný za odpad. Toto naturalistické zobrazenie amerického zapadákova je však hodné pozornosti a nie nadarmo ho takí režiséri ako Werner Herzog, Lukas Moodysson či Gus Van Sant považujú za výborný. "Gummo" je kultový film, ktorý buď milujete alebo nenávidíte, ale zabudnúť sa na neho nedá ()

Carreen 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mě tak dostal a bylo mi z něj tak špatně, že se stále nemohu rozhodnout, co převládá. Nakonec převládlo to znechuceni, tak dávám jedn dvě hvězdičky, ale asi bych to potřebovala vidět znovu. ()

Prince odpad!

všechny recenze uživatele

Jedná se o jakési domácí video, pravděpodobně z nějakého amerického zapadákova plného různých pobudů a divných stvoření. Děj jsem tu vůbec nezaregistroval, video se skládá hlavně z několika za sebou jdoucích scén a scének, například demolování místnosti několika opilci, nebo přednáška na téma Jak zabít kočku... Pro mě jednoznačně nejhorší "film?", co jsem kdy viděl. ()

Trammbo 

všechny recenze uživatele

Gummo je sugestivní portrét lidí, žijících v těch nejnižších možných patrech americké společnosti. Korine se nesnaží vyprávět ucelený příběh, místo toho tvoří extrémně zneklidňující mozaiku lidí, kterým v životě nezbylo nic jiného než čichat lepidlo. O to horší je, že těmi nejdůležitějšími postavami ve filmu jsou děti. Pro film ikonický kluk s růžovýma králičíma ušima, jako by připomínal nevinnost, kterou tyhle děti snad nikdy neměly. _ Reálné lokace zasypané odpadky a prolezlé šváby a až na výjimky neherci. Korine tuto až dokumentární autenticitu podtrhuje ruční kamerou a vkládáním krátkých vhs segmentů a fotek, které obsahují momentky doplňující depresivní obraz života chudé části obyvatelstva jednoho města v Ohiu, které k tomu bylo nedávno zasaženo tornádem (nejvíce se zaryje do mysli monolog ženy o zneužívání otcem a rozhovor, kde jedna postava popisuje, jak zapálila kočku). _ Chudoba, špína, beznaděj, mrtvé kočky, pach chcanek. A lidi žijící v tom. To je Gummo. 9/10 ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Americana vo svojej najšpinavšej podobe. Bez súvislého deja a zmyslu pozliepané výjavy zo života zúfalých figúrok, ktoré možno bez problémov zaradiť ešte nižšie, ako povestný americký "white trash". Miestami skoro až dokumentárne pôsobiaci snímok o malomeste, Everytowne USA, kdesi na Stredozápade, kam Boh umiestnil všetko, čo sa mu pri vytváraní sveta nepodarilo, a zabudol na to. Rozprávanie o mieste, pri ktorom aj michiganský Flint vyzerá ako raj na Zemi. Zároveň pravdepodobne najväčšia nálož mŕtvych mačiek, s akou sa možno v kinematografii stretnúť. Gummo diváka dokonale vygumuje. Až tak, že sa sám seba nebude pýtať, čo to pozerá, ale prečo to vôbec pozerá. Americký sen presne z opačnej strany - americká nočná mora. ()

markyzgero 

všechny recenze uživatele

real people, real life. že to v hranym filmu nejde? ale jde...přestože gummo zdánlivě klouže po povrchu, dostává se až na dřeň lidský existence. death metal and roy orbison are not dead volové. ()

Reklama

Reklama