Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (156)

Radko 

všechny recenze uživatele

Aby som si to prebral z vlastného detstva: čmuchačov lepidla poznám veľa, mnohí z nich sú mojimi kamošmi dodnes. Historky s ukrižovanými mačkami a žabami nafúknutými kompresorom som skôr počul ako videl, no pár ukrižovaných, či vzduchovkou dostrieľaných mačiek som videl na vlastné oči. Alkoholika sme mali v paneláku, čosi sa našlo aj medzi učiteľmi na základke. Myslím takých, čo o ich výčinoch kolovali historky po malomeste. Jaj a sex, to je samostatná kapitola, no paralely by sa našli. Čo sa týka zasvinenosti príbytkov, tam víťazí Amerika, no kamoši v škole vyprávali, že keď sa im doma nechce na wecko, vyštia sa v izbe v dome kľudne pod koberec. Podivínov, brázdiacich ulice v svojskom odeve či stále jazdiacich na starých bicykloch Ukrajina tiež bolo. Takže Gummo mi neprišlo nejako od toho čom som aspoň občas, ale sústavne, prežíval ako teenager nejaké brutál odlišné. A to, prosím pekne, v slovenskom kúpeľnom meste 80. rokov 20. storočia. Gummo je veľmi trefný, ale ako tu viacerí poznamenávajú, je viac dumavo vážny, ako príjemne odvalený. Pretože hoci vonkajšie znaky môjho detstva sa s Gummom v čomsi prelínali, tak tej americkej filmovej verzii absentoval humor a nadhľad, ktoré boli pre slovenskú odvrátenú tvár mestskej kúpeľnej mladosti príznačné. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je na tomto filmu rozporuplného, myslím si, že zde není co řešit. Gummo je něco mezi absolutním kýčem a rádoby progresivním kýčem. Takže zde je možná jediný rozpor. Film se snaží být hodně drsný a používá k tomu scény, které jsou dost nechutné, ale narozdíl od jiných podobných filmů, tyto snahy vychází zcela naprázdno a co je ještě horší jsou vyloženě trapné. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nezávislé a alternatívne? Jednoznačne! Skutočne kvalitné a výpovedné? Ťažko! Čo možno čakať od autora scenárov ku dielkam Kids a Ken Park...Gummo ukazuje ľudské (ne)normálne úchylky, život (ne)normálnych američanov v jednom malo zaprdenom (ne)normálnom meste, to všetko podporené (ne)normálnou hudbou (napr. Burzum - znalci poznajú príbeh tejto "skupiny"), (ne)normálnou kamerou a všetkým možným. Casting bol skutočne podarený, toľko tupých ksichtov a "provokačných typov" sa len tak ľahko nevidí, pričom IQ postáv zásadne nesmie prekročiť prah mentálnej subnormy (postava malého týpka, ktorý je vyobrazený aj na obale k filmu- čistá fantasmagória!!!) . OK, je to absurdné a bizardné... otázka znie, čo tým chcel autor povedať, okrem toho, že aj TOTO existuje. Pre mňa to má predsa len bližšie k prvoplánovosti a bezvýznamnosti Kena Parka ako ku podarenému Kids, ale chápem, že niekto to môže považovať za kultové dielo (len potom očakávam nejaké opodstatnené argumenty, to že je to "cool" a "nekonformné" nestačí). Uznávam, že Harmony Korine nie je chlapík bez talentu, ale Gummo je vágna alternatíva, ktorá mi nestojí za bližšie rozjímanie... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

V poradí 4.444 hodnotenie na čsfd som sa rozhodol udeliť filmu, ktorý sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch filmov, ktoré majú ľudia problém dopozerať a ktorý rozhodne medzi kontroverzné filmy patrí. Nielen vulgárny jazyk, ale najmä kontroverzné témy ako incest, násilie na zvieratách či na ženách a prostitúcia (aj) detí sú však vyobrazené svojim spôsobom realisticky. Ďaľším dôvodom, kvôli ktorému zvažujem zaradenie filmu medzi obľúbených 10 je skvelá kamera, strih a hudba. Nakoniec si na svoje prišiel aj Rabbit a film sa svojou kontroverziou nielenže vyrovná, ale určite prekoná Srpski film. V lepšom svetle. Kým niektoré pasáže spomínaného filmu boli doslova nechutné len keď človek na nich pomyslel, v tejto dráme človek často narazil na úsmevné scény a najmä keď začal Sullivan cvičiť na pesničky od Madonny som si povedal, že toto patrí medzi vrchol pasáži z filmového plátna. Škoda že Harmony v niektorých fázach absolútne nevedel čo s filmom a tie hluché miesta momentálne tvoria spomínaný otáznik, či Gummo posunúť do svojej top desiatky alebo to ešte zvážiť. Jedenástku by mal istú. Ťažká dilema a skvelá voľba 4.444 hodnotenia na tejto databáze. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale toto vynikající dílko mně vulgární (až na jednu samoúčelnou scénu se zastřelením králíčka) nepřišlo, spíše naopak bylo docela decentní vzhledem k tomu, kam až mohli autoři zajít, kdyby měli více odvahy. Tedy pokud někomu připadá vulgární pohled na jednoduššího jedince, který se živí zabíjením koček, nebo na pár různě postižených sousedů, tak pak chápu, že je tento film vrchol vší vulgarity a nejhorší špíny, se kterou se může slušný člověk potkat, a nejenom v Ohio. Jinak pornografie a dokonce erotika je ve filmu tak umně ukryta, že jsem žádnou neviděl. Uzavřel bych to sdělením, že mě povedená ústřední dvojice čichačů kvalitního lepidla více než pobavila. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Keď sa dvaja chlapci (Nick Sutton a Jacob Reynolds) vkrádajú do domu, v jednej izbe si môžeme na stene všimnúť plagát skupiny Iron Maiden. Ide o ich v poradí 8. štúdiový album s názvom "No Prayer for the Dying". (TomX2)
  • Z nepoužitých scén spravil režisér Harmony Korine o rok neskôr výstavu s premietaním 30 minútového experimentálneho filmu s provokatívnym názvom The Diary of Anne Frank Part II. (classic)
  • Samotné nakrúcanie prebiehalo v jednej z najchudších štvrtí mesta Nashville. V ňom vyrastal aj kontroverzný režisér snímku Harmony Korine. (classic)

Reklama

Reklama