Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (156)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Xenia Ohio, před pár lety se tady prohnalo tornádo, lidi chcípali, psi chcípali a takhle to dopadlo. Už jen spojení filmu s realitou, umocněnou soukromými záběry z domácí kamery, dává snímku jedinečnou atmosféru, která se nedá napodobit. Zoufalost, satanáši, uchyláci, sadisti, dementi, ale i romantika. Tohle je pohled na osudy buranů z Ohia, který už sami osobě jsou dost "divní". Což potom po zásahu tornáda, který jim zničí domy a převrátí jejich životy na ruby. Nahlédneme do jejich soukromí, někomu detailně, někoho jen přelítneme. Zde jsou vlastní pravidla žití, postrádající jakoukoli morálku či odpovědný přístup k životu. Srát na všechno. Stačí opojení z lepidla či šlehačkové bombičky. Originální znění umocňuje atmosféru na maximum. Tohle je prostě Harmony Korine, nebo-li punk´s not death ve filmu. Tady to máte, toto je jeden ze způsobu žití v USA, kde podobu člověka určuje každodenní americká show. "Víš kam jedu zejtra? Do blázince" Do "blázince?" "Píchat s parádní šílenkou". Skvělá hudební dramaturgie. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pokud byl někdo pohoršen při South Parku spoustou vulgarit, doporučil bych mu shlédnout tento film. Pak mu bude South Park připadat stejně nevinně jako Princezna se zlatou hvězdou nebo Mrazík. Popravdě řečeno, kromě záplavy (ne, to není to pravé slovo, ale nic lepšího mě nenapadlo) neuvěřitelných sprosťáren, které se v drtivé většině linuly z úst dětských hrdinů filmu, nemá toto do určité míry unikátní "dílo" vpodstatě co nabídnout. Odhadnul bych, že scénárista (ani nechci vědět jeho jméno) si svůj mozek vyšňupal místo kokainu, než sedl k psacímu stolu a stvořil tohle. Jinak snad ani není možné postavit děj jen na nadávkách. Před odpadem film zachránila píseň Roye Orbisona "Cryin'". I když se Roy asi obrací v hrobě, že zazněla zrovna v takovémto filmu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bezbřehá prezentačka lowlife případů, smetánka všech možných retardů, ošklivců a kočkolovců, Roy Orbison & heavy metal, smrad z důchodců. A škoda absence alespoň sebemenší dějový linie, dal bych ty 4* s radostí. Nicméně dnes je to po právu malý kulturní fenomén - přes ten nihilismus se ne každý přenese a Solomonova spaghetti koupel (x) je jedna z vtipně nejodpudivějších scén, co si snad kdy vybavím. Ať žije slanina. "I didn’t care about making things that made sense, I wanted to make perfect nonsense." (Korine) ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Každý mohl v minulosti chodit po tomhle světě a na hlavě mít velké růžové králičí uši. Korine zobrazuje úděl lidí, realitu, všednost každého dne nejen na druhém konci světa, ale i v naší blízkosti. Bizarnost, která zaslouží pozornost. Rozhovor dívenky a jejím otci zamrazí. Vše podané amatérsky a realisticky. Svět je špatný a Gummo to krásně zobrazuje. Přesto jde o film na jedno zhlédnutí a bez emocionální vsuvky. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemá dobrý děj jako Kids (vlastně nemá žádný), ani není tak přehnaný (tj. legrační) jako Ken Park. Takhle to v běžných amerických zapadákovech opravdu vypadá (vím to z vlastní zkušenosti:), ale v tomhle filmu se většinou nedělo nic moc zajímavého, aby mě bavilo na to koukat. Měl jsem z toho pocit, jako bych sledoval nějaké domácí video cizích lidí, které vůbec neznám. Navíc jsem neměl k dispozici titulky, a tenhle film není k nerodilým mluvčím zrovna "user friendly", takže mi možná něco esenciálního uniklo:) ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Dávam body za experiment a výborný zjevy použitý ve filmu, ale jinak je to takový nekonzistentní a bez příběhu - čekal sem víc ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat nezávislá filmařina! Sociologicky pichlavá, přitom filmařsky výborná, a atmosféra, že by se dala krájet. ()

Hitman_47 odpad!

všechny recenze uživatele

Sehnat starou kameru (pro efekt...ať to vypadá jako něco uměleckého), zaplatit 5 babek bezdomovcům, humusákům a pokud se poštěstí, tak i deformovaným děckám nebo ještě lépe mentálně postiženým, "pronajmout" si předměstí poblíž smeťáku, ujistit se že není žádný scénář a že to bude úplně o hovně....tohle je přesný recept, jak vznikalo toto "něco"...jinými slovy: "Nejzbytečnějších 89 minut mého života." ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Aby som si to prebral z vlastného detstva: čmuchačov lepidla poznám veľa, mnohí z nich sú mojimi kamošmi dodnes. Historky s ukrižovanými mačkami a žabami nafúknutými kompresorom som skôr počul ako videl, no pár ukrižovaných, či vzduchovkou dostrieľaných mačiek som videl na vlastné oči. Alkoholika sme mali v paneláku, čosi sa našlo aj medzi učiteľmi na základke. Myslím takých, čo o ich výčinoch kolovali historky po malomeste. Jaj a sex, to je samostatná kapitola, no paralely by sa našli. Čo sa týka zasvinenosti príbytkov, tam víťazí Amerika, no kamoši v škole vyprávali, že keď sa im doma nechce na wecko, vyštia sa v izbe v dome kľudne pod koberec. Podivínov, brázdiacich ulice v svojskom odeve či stále jazdiacich na starých bicykloch Ukrajina tiež bolo. Takže Gummo mi neprišlo nejako od toho čom som aspoň občas, ale sústavne, prežíval ako teenager nejaké brutál odlišné. A to, prosím pekne, v slovenskom kúpeľnom meste 80. rokov 20. storočia. Gummo je veľmi trefný, ale ako tu viacerí poznamenávajú, je viac dumavo vážny, ako príjemne odvalený. Pretože hoci vonkajšie znaky môjho detstva sa s Gummom v čomsi prelínali, tak tej americkej filmovej verzii absentoval humor a nadhľad, ktoré boli pre slovenskú odvrátenú tvár mestskej kúpeľnej mladosti príznačné. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Idylický zapadákov se spoustou bizarních figurek dokáže možná občas nudit, převážnou část filmu jsem se ale dokonale bavil nad jejich nicneděláním a zabíjením času. Absolutně vyniká rachitická figura Jacoba Reynoldse, obzvlášť když zdokonaluje za rytmu Madonny svoje tělo či se pečlivě stará o svou hygienu : ) Hodina a půl, kterou jsem si báječně užil a u které se tak úžasně nicnedělá, ovšem rozhodně neztrácí čas. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Napadlo mě trochu nerovné srovnání s Černou kočkou, bílým kocourem. Oba filmy prezentují nedonošený svět, plný zažitých defektů. Ovšem jak mě Kusturicovy fyzicky i psychicky neúplné postavy, různé nedodělávky, feťáci a auta ožraná od prasat nabíjejí optimismem! Gummo má opačný efekt. Zatímco Kusturica maluje svůj bláznivý kus země spíš nadzemsky, takřka utopicky, američtí tvůrci se tady se svou syrovou dokumentárností drží hodně dole. Ani těm kočkám se tu moc nedaří. Hrdiny jsou děsivě reálné kreatury, mezi kterými marně hledáme nějakou záchytnou výjimku. Ani prostředí, kde se pohybují, není zrovna utěšující. V jejich beznadějné letargii, směšnosti a nechutném jednání je jistá síla vyjádření. Svět je prostě hnusný a hnusný i bude. Je to opravdu celkem působivé, ale tím to hasne. Od něčeho, čemu se říká film, bych přece jen čekala víc. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Gummo je snímek, u kterého nesmíte očekávat žádný děj, ale docela nesouvisející kousíčky života lidí, kteří můžou být rádi, že vychodí základku. Je to film, který se snaží šokovat a i když to někoho může pohoršovat, tak já bych klidně ještě přitvrdil. Sice jsem neviděl ještě film, kde by natáčeli tlučení zdechlé kočky tyčí a nějakým způsobem to necenzurovali, ale když už se pustím do něčeho takového, tak bych uvítal větší ponoření se do podobných zvráceností. No a proč jsem tomu nakonec dal dvě hvězdičky? Jedna je určitě za tu odvahu natočit něco takového a druhou za kluka s růžovou maskou zajíce. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale toto vynikající dílko mně vulgární (až na jednu samoúčelnou scénu se zastřelením králíčka) nepřišlo, spíše naopak bylo docela decentní vzhledem k tomu, kam až mohli autoři zajít, kdyby měli více odvahy. Tedy pokud někomu připadá vulgární pohled na jednoduššího jedince, který se živí zabíjením koček, nebo na pár různě postižených sousedů, tak pak chápu, že je tento film vrchol vší vulgarity a nejhorší špíny, se kterou se může slušný člověk potkat, a nejenom v Ohio. Jinak pornografie a dokonce erotika je ve filmu tak umně ukryta, že jsem žádnou neviděl. Uzavřel bych to sdělením, že mě povedená ústřední dvojice čichačů kvalitního lepidla více než pobavila. ()

666teen

všechny recenze uživatele

Potácejíc se mezi pěti a odpadem, nehodnotím. V Severní Koreji, nebo v Kalifátu budou určitě bučet blahem při představě, že západní společnost reprezentují perverti, zabíječi koček, downi, čichači lepidla, redardi, alkoholici , buzeranti a podobná šlechta....American Nightmare. ()

Reklama

Reklama