Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (485)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o film pro mládež, je příběh temný místy skoro až dospěle. Hned úvodní scéna (odprásknutí chlápka s krucifixem) mě příjemně překvapila, a zároveň i navnadila. A doufal jsem, že v podobném duchu bude příběh pokračovat až do konce. A ještě dlouho poté tomu tak i bylo a já si připravoval spokojené čyři. Ale v poslední půlhodině scénář zesenilní a atmoška jde nenávratně do kopru. Nejdřív se mimozemšťan Evan v mozkorvoucím proslovu přizná, že láska k husičce Cassie z něj udělala člověka, a vzápětí jsme svědky absurdní klauniády při likvidaci vojenské základny jedním mužem a osvobozování malého brášky z rukou nelidské armády. Takže výsledný dojem je hodně hodně vlažný a nebýt dobré výpravy, hudby a skvělé role pro Marii Bello, váhal bych i se třetí hvězdou. Jsem rozpačitě zvědavý na další díl (nebo možná na seriál?). ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bych nejradši poslal hned zpátky do Ameriky s dopisem, že o takovýhle filmy fakt zájem nemáme. Ústřední námět mohl být docela fajn, ale TŘI evidentně neschopní scenáristé z něj vytěžili maximálně další hrdinský epos o záchraně a důležitost rodiny a nepravděpodobnosti jednoho pravděpodobného vztahu. Mnohem lépe mapovat těch 5 vln, by nebylo vůbec špatné, ale zaměřit si jen na jednu z nich, tu nudnou, docela je. Jsem schopen odpustit hodně, ale když už posrali příběh, mohli trochu zapracovat na akci a vizuálu. Akce je slabá a skoro není a ty efekty? Měl jsem pocit, že sleduje spíš nějaký mockbuster, jak otřesné byly například ty vlny, výbuchy a vesmírná loď. Hvězdička za Chloe a za to, že to nebylo nejnudnější. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Zvonek zvoní, škola končí, po schodech se běží. Novák leze po jabloni a je náhle svěží. Bláznivej den. A já smíchem umírám, kdosi mě kárá a páni, já nenabírám, neboť pátá, právě teď odbila. -Od prvního záběru, kdy vidíte bloncku s kvérem v ruce, pochopíte, že tady něco nehraje. A není to něco, ale někdo. Ale to není to hlavní. Už jak s tím máchá, jako kdyby to bylo z plastu, víte, že to bude celé špatné. Později jen pozorujete, jak se na sebe vrší jedna nelogičnost za druhou a korunuje to skutečnost, že tou pátou vlnou je parta fakanů, které emzáci "důmyslným" trikem přinutili k pozabíjení všech zbývajících přeživších. A víte proč právě dětí? Že prý dospělý by na ten tupý trik emzákům nenaletěl. A to je celé to kouzlo. Blbost, že? No, je, a velká! Nedoporučuju! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hvězdu za Chloë a dvě hvězdy za film, kterej je po dějově stránce nedotaženej a neambiciózní až to bolí. Navzdory tomu, že vetřelci tvoří ústřední motiv celého filmu, divák o nich prakticky vůbec nic nezjistí. Celé to působí jako filmová kopie Falling Skies, která veškerý rozpočet vyplácá v prvních dvaceti minutách a zbytek filmu obstará nějaký cenově nenáročný kanadský les. To že je film komornějšího rázu by vůbec nevadilo, ale vzhledem k relativně nadupanému úvodu je ten nepoměr znát. Zhruba od půlky, kde jsou pořád přítomny flashbacky a různé vysvětlovačky, je jasné, že než film stihne vygradovat, bude konec a skončí to otevřeně. Takže ani nepřekvapí, když se tak skutečně stane. Chloë samozřejmě celý film táhne a vůbec bych se nezlobil za případné pokračování, které by mohlo být i nějakého budgetového rázu. Jen kdyby scénář napsal někdo kompetentní. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekal poněkud větší hrůzu. Kromě předvídatelnosti je největší problém, že autoři nemají jasno, co vlastně točí. Katastrofický film? Sci-fi? Young Adult? Chytré míchání žánrů přináší zajímavé plody, dort pejska a kočičky je průšvih. Filmu by snad prospěl jen sestřih na hodinovou délku, vyhození červené knihovny a temnější konec. Nevyrovnané triky jsou z levnější přihrádky...jo, voda a oheň patří podle specialistů mezi nejtěžší digitální efekty, a tak nejen lidi prchající po schodišti vzhůru pronásledují jednoduché pixely. Brýle odhalující mimozemšťany ukradli Carpenterovi, zbytek je jak cvičný materiál od Emmericha. Jelikož mi ale snímek vcelku utekl, hodnotím 3*. Za další zhlédnutí ovšem nestojí. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Při přípravách na odjezd z domova si Cassie (Chloë Grace Moretz) zabalí do batohu svůj telefon, když ji však vyruší bratr ve dveřích, můžete vidět telefon ležet opět na posteli. (hansel97)
  • V knižní předloze je seržant Reznik muž, ve filmu je to žena (Maria Bello). Poundcake (kterého ve filmu hraje Nadji Jeter) je v knižní předloze obézní sedmiletý chlapec. V knize má Ringer (ve filmu představovaná Maikou Monroe)  černé vlasy a je asijské národnosti. Podle knižní předlohy se příběh se odehrává v Daytonu v Ohio. (willy1)

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama