Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (485)

maverick10 

všechny recenze uživatele

Naivní připitomělá náhražka postapo filmů, kde pihovatí hoši a culíkaté děvečky, kterým nebylo ani tolik, aby mohli večer sledovat TeleTele, se zbraní v ruce kosíce vše co jim zeleně zabliká, masakrují ty bestiální stvůry. Namísto zběsilé honičky za alzákama, tu je dojemná honička za malým bráškou. A abychom nalákali do kin co nejširší spektrum mladého publika, překecáme scénáristy ať nám tam vlepí i jednu lásku mezi Bellou a Edwardem... ee to je jinej film...no prostě mezidruhové mísení ras mezi ní a mezí ním. No co vecpeme tam prostě všechno, postapo, emzáky, vojáky, lásku, střílečky, honičky, venušiny kuličky a vše se musí nést v duchu rodinných hodnot, bez kterých by lidstvo ztratilo svoji lidskou tvář, na nic z toho ale není moc prostoru a tak je z toho: The 5th Wave - The best cool teen movie ever!!! ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Viděli jste (nebo četli) Hunger Games, Divergenci, Hostitele nebo Labyrint? Pak máte představu o čem je Pátá vlna. Máme zde dívku, která se ocitne v milostném trojúhelníku (Hunger Games), emzáky, kteří vypadají jako my (Hostitel), skupinu dětiček na útěku (Labyrint, Divergence), celkově bojující děti (Hunger Games), postapokalyptickou zemi (Divergence) a záchranu mladšího sourozence (Hunger Games). Naprosto nulová inovace a zcela předvídatelný příběh. Tohle nezachrání ani Chloë Moretz, mokrý sen mužů se zálibou v lolitkách. (A to jsem sakra fanoušek YA knížek.) Vše dovršeno faktem knižní trilogie a tedy očekáváním 4 filmů (Hunger Games, Twilight, Divergence, Labyrint?) ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se to rozjíždělo docela slibně, ale velice rychle se to zvrhne v hroznou slátaninu, na kterou se ke konci už skoro nedá dívat, jak je to dementní. Z poslední doby mě podobným způsobem otrávil film Enderova hra - Pátá vlna je podobná, ne-li hoší kokotina pro teenagery. Scénář vrství jeden nesmysl za druhým a zbytečně zabíjí jinak docela slibný námět - dovedu si představit úpravy, po kterých by se mi ten film líbil, ale bylo by s tím práce jak na kostele a vzniknul by v podstatě úplně jiný film. Pátá vlna na mě působila až zarážejícím způsobem lacině a celkově nemám za sebe problém napsat, že tenhle film za vidění v podstatě nestojí. Pokud tedy člověk vyloženě není fanda Chloë Grace Moretz, která je zde tradičně výborná (Nick Robinson je naopak doslova tragický a místy jsem uvažoval, zda to ve skutečnosti není převlečený Justin Bieber). Ta literární předloha Ricka Yanceyho musí být strašná sračka. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Návnadou pre chalanov je Chloe a pre baby Nick. Američania na poli filmov pre mládež stavili na to, že hviezda nie len priláka divákov, ale rovno utiahne celý film. A Chloe to dokázala! Tu je krásna, milá a skoro v každej scéne, takže fajn. Po obsahovej stránke to bolo takmer o ničom, resp. zase o hrdinsky bojujúcich mladíkoch. To tu už bolo v Hunger Games, Divergencii, Labyrinte a boh vie kde ešte. Je pravdepodobné, že sa jedná o šablónu, ktorú Hollywood nehodlá meniť, lebo funguje. Môžem buď prestať chodiť na tento žáner do kina, alebo vyťažiť z filmu to pozitívne, čo v ňom je. Potom už záleží len na tom, či sa vám zapáči hlavný predstaviteľ, výprava, akcie, či možno dokonca idea filmu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další young adult sci-fi jako Hunger games? Částečně ano, ve výsledku spíše připomínající televizní seriál Falling Skies, protože film vypovídá o pohledu středoškolské dívenky (sladká Chle Grace Moretz) na postupnou invazi mimozemšťanů na naší zelenou planetu. Ať už zní postupných 5 vln jakkoliv bizradně, určitá systematičnost a "snižování" stavu obyvatelstva zde funguje (až na tu poslední vlnu). Za málo peněz tu Blakeson nenatočil tak špatný film, jak by se zdálo, bohužel je to však opakující klišé v mnohém, které ani sebelepší destrukce v závěru nezachrání. Pointa je totiž prozrazena mnohem dříve než na konci a pak jen čekáte, jak se to všechno vyvine (a doufáte, že ne tím způsobem, co myslíte). Hlavní problém však tkví v tom, že je původní literární dílo poměrně slušně přepsáno, urychleno a postavy jsou extrémně zjednodušené (např. Zombie u doktorky skrz sklo zabije svého kamaráda...). Takže jako adaptace podprůměrné, jako film do televize se to dá... PS: kdyby tam nebyla ta vnucená a zbytečná romance (jako popravdě, kdo by Chloe odolal, já být její kolega herec, tak donutím pod výhružkou smrti scénáristu, ať mi tam dá romantickou chvilku... možná dvě... možná celou noc... a já budu aktivní a budu to chtít trénovat) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Podle vyprávění tsunami zničila pobřežní města, když však na záběrech vidíme opravdový průběh tsunami, jsou ukázána města Londýn a Bangok. Ty ale nejsou považována za města pobřežní, pouze nízko položená. (hansel97)

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama