Reklama

Reklama

12 opic

(seriál)
Trailer 1
Dobrodružný / Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2018), 33 h 45 min (Minutáž: 41–47 min)

Hrají:

Aaron Stanford, Amanda Schull, Kirk Acevedo, Noah Bean, Tom Noonan, Željko Ivanek, Emily Hampshire, Shannon Lucio, Ramon De Ocampo, Barbara Sukowa (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(47)

Obsahy(1)

James Cole je poslán z budoucnosti, aby zachránil lidstvo před virem, který v roce 2017 zabije 7 miliard lidí. Musí najít a zabít muže, který virus vypustil... (TV Prima)

Recenze (74)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Seriálová podoba dnes už kultovního sci-fi filmu mě nechávala až do premiéry zcela chladnou. K mému překvapení nám ale SyFy naservírovala svižnou podívanou, která se sice od filmu celkem dost liší hlavně atmosférou, přesto mě od prvních okamžiků dokázala vtáhnout do dění. Uvidíme, zda tvůrcům nedojde dech. První dva díly - 80% Pokud jste schopni se od filmové předlohy alespoň částečně oprostit, užijete si nadupanou konspirační podívanou, ve které se to časovými paradoxy jen hemží a jež vám nejednou pořádně zamotá hlavu. Řešit tu logiku konání postav mi přijde vzhledem k tématu trochu... inu, nelogické. K dokonalosti to má sice daleko, sem tam jsou ty časové skoky příliš časté a maličko rozmělňují děj, ale rozhodně jsem se u toho královsky bavila. Jen je třeba nebrat to smrtelně vážně. 1. série - 80% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na film fakt zapomenout nejde. Seriálový pilot je tupý, nezajímavě natočený, herci nesahají obsazení Gilliamovy klasiky ani po kotníky, prostě ztráta času. O explozivních časových paradoxech mimochodem lépe nemluvit. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pokud by seriál šel s kůží na trh o pár let později, tak by zřejmě vzbudil větší zájem. Přeci jen téma globální pandemie teď docela letí. Já osobně bych zase šel světa kraj za Amandou Schull, takže důvod mého zájmu je jasný. Problém jsem měl s představitelem hlavního hrdiny, který je děsně nevýrazný a zrovna u ikonické postavy Jamese Colea to zamrzí. Nejlepší postavou je ovšem Jennifer Goines. Od kultovního filmu se seriál rychle odkloní. Stojí to na cestování v čase, takže logika dostává na frak. Hranice snesitelné překombinovanosti děje je také rychle překročena a bohužel dorazí i směšnost. Každá série má však minimálně jednu dokonalou epizodu, kde si to všechno sedne. Postavy začnou hláškovat, hraje k tomu skvělá hudba a jde o stylovou jízdu časem. Koncert pro Hitlera patří mezi ně. V seriálu se mihne několik českých herců. Natáčelo se i u nás, takže je vidět mnoho známých lokací. Vrcholem je pak návštěva Prahy v době pandemie a nasazených roušek. Pro současného diváka je to vskutku absurdní podívaná. S1 - S4: 60% ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch seriálů, který bohužel trpí tím, že první série není ničím výjimečná a tvůrci se zde teprve hledali, řada diváků tak bohužel seriálu nedá další šanci a je to hrozná škoda. 12 Monkeys je však s každou další sérií lepší a lepší a pokud mu dáte šanci, tak dostane velice komplexní, zábavný, epický, originální a chytrý příběh o cestování v čase. A taky jedno z nejlepších seriálových finále vůbec a za tím si stojím. S čistým svědomím 12 Monkeys doporučuji všem, nevzdávejte to v první sérii, opravdu si to nakonec hodně užijete. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pilot: Se svým kultovním celovečerním vzorem to nemá společného skoro vůbec nic. Berte to ale jako neurážející béčkové dobrodružné sci-fi bez jakýchkoli konexí s Gilliamovým majstrštykem, a zklamání nehrozí. Odejpá to, Stanford si Willisova mladického mutanta užívá každou minutou. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem teda nečekal. Zapomeňte na film, tohle je úplně jiné kafe. I když Bruce Willis je v roli Jamese Colea určitě lepší než tady ten herec, pořád je to super. Je to rozhodně téma, které se dá rozvinout na celý seriál. Mají dva roky na to, aby zabránili globální pandemii. James je vážně bouchač. Jeho tělo je neuvěřitelně vylepšené. Nic pro něj není problém. Ale ani po zabití zdánlivě hlavního záporáka se problém nevyřeší. Toho hraje klasicky Željko Ivanek. Na scénu později přichází Bledý muž a děj se komplikuje. Snad ani nevím, kde začít. No rozhodně je to neuvěřitelně zamotané a s každým dílem se všechno mění. Jeden paradox střídá druhý a vzniká a paralelní realita. Nakonec to všechno bylo dané a prostě se to muselo stát. Spoiler: Až na konci se dostanou do situace, kdy se jim podaří něco změnit. Finále je neuvěřitelně otevřené. Jinak doktorka Casandra Railly je docela kus. ;) Je trochu podobná na Nicole Kidman. Ve 2. sérii pokračuje boj proti 12-ti opicím a Svědkovi. Opět dojde ke spoustě šíleným věcem a vyvrcholí to skvělým finále. 3. série přináší další problémy a paradoxy. Nakonec je všechno úplně jinak, než jsme si mysleli. 4. a poslední série je tu, jedna část děje se odehrává v Praze. Nakonec vše dobřě dopadlo a na většinu otázek bylo odpovězeno. "Cestování časem by nevzniklo bez cestování časem." :D ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem šest dílů, ale musel jsem to odpískat a rozhodně ne kvůli tomu, že s Gilliamem to má společné jen to jméno. Čím častější totiž bylo skákání v čase, tím zmatenější byl děj a absurdnější časové paradoxy. K tomu se ani moc nevyvedl casting, takže tu není nikdo, kdo by to zachránil alespoň v herecké rovině. Myslím, že v současné seriálové konkurenci nemá 12 Monkeys moc šancí na výraznější úspěch. 35% ()

Tommassi3

všechny recenze uživatele

12 opic ?? Přesně tolik jich zřejmě pracovalo na scénáři k týhle syfácký šmíře, která si s Gilliamovým kultovním bijákem nejen vytírá řit, ale co je zvlášť iritující, sprostě na něm parazituje.. O tom hloupoučkém prznění motivů cestování časem se raději ani zmiňovat nebudu.. Vedle té řady nesmírně kvalitních seriálových spin-off projektů vycházejících z filmových legend na čele s Fargem, Batesovým motelem či Hannibalem vypadá 12 opic jako regulérní hnůj.. Ne, díky !! ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Pilot: Na film zabudnite. Hlavne pretože cestovanie v čase tu má (iné) dôsledky na budúcnosť a tým sa proste mení všetko. Mená scenáristov pre mňa skôr zneistia, Nikita ani Terra Nova nie sú práve chytré veľdiela a veľmi rýchlo začali nudit. Na základe pilotu ale zatiaľ vôbec nedokážem povedať, aká bude dynamika jednotlivých epizód, pilot rozhodne spád mal a nenútil ani k posmešným úškrnom popod nos. Inak postapo budúcnosť neveľmi zaujímavá, do tej rozpočet rozhodne nešiel. Herci dobrí, i keď dúfam, že si nebudú držať len tie dva výrazy (zmätený a v-bolestiach-ale-odhodlaný) dlho. Zatiaľ určite pozriem ďalej. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Raz to muselo prísť. Zatiaľ čo iné seriály podľa filmov sa s nimi snažia mať spoločnú, či už atmosféru (Hannibal, Fargo) alebo príbeh (From Dusk till Dawn), vždy sa musí nájsť niekto kto sa chce len bohapusto priživiť na názve. Tým prvým je stanice SyFy (že ma to vôbec neprekvapuje) a ich 12 Monkeys, ktoré majú s filmom pramálo spoločné (cestovanie časom je v každom treťom sci-fi, takže to nepočítam) a seriál by sa mohol volať akokoľvek inak a nič by sa v ňom nemuselo meniť. Každopádne máme tu seriálových Dvanásť opíc a na rozdiel od takého Farga alebo Hannibala, ktorí sa smelo vyrovnajú, dokonca aj prekonajú, svoju predlohu, je tento počin len druhou ligou oproti vynikajúcemu Gilliamovému filmu. Oproti nedávnej produkcii z dielne SyFy (otrasné Dominion, Helix, Z Nation a pod.) však podstatné zlepšenie. Má celkom svižné tempo, nijak výrazný, ale dostačujúci vizuál ktorý nerušia chabé CGI efekty ako je u tejto stanice zvykom, slušnú akciu, fajn sa na to pozerá, herci sú dostatočne charizmatickí (polovica osadenstva z Nikity), námet o zabránení pandémie postačujúci, akurát sa u toho nevyžaduje zapájať mozgové závity, pretože celý ten príbeh o cestovaní nedáva zatiaľ zmysel a má množstvo logických dier, teda vlastne hráme sa na to, že to je celé paradox. Ako také dobrodružné seriálové sci-fi B-éčko to však uraziť nemôže, akurát od toho ani zďaleka neočakávať také kvality ako má film alebo iné súčasné seriály podľa filmov. Po prvých dvoch epizódach: 3* (6/10), ale dlhú životnosť tomu nedávam. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Jako sorry, ale takhle doslova a do písmene zprasit takovou kulťárnu, jakou je 12 opic film, tomu říkám průser. Udělali z toho naprosto nesmyslnou patlaninu, kde se furt cestuje v čase, aniž by to mělo nějakej význam a pro jistotu se tam i hodně střílí. Naprostý zneuctění a nepochopení smyslu originálního filmu. Todle je zhola zbytečný. A navíc ještě zcela necharismatickej Cole, no s timdle se fakt jděte bodnout. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Seriálových Dvanáct opic od SyFy nemohlo dopadnout kdovíjak úchvatně, na to má až příliš silného filmového předchůdce. Nečekal jsem nicméně, že si autoři vzhledem ke kultovnímu statusu originálu dovolí až takhle překombinovanou, z prstu vycucanou, a vaty plnou kravinku. Ze začátku se může zdát, že naprosté odproštění se od Gilliamovy klasiky je jediná možná cesta z pasti, kterou si na sebe autoři ušili, jenže díl co díl se původní, v základu vlastně docela jednoduchá zápletka kombinuje daleko za meze mojí tolerance. Komplikování i jiný přístup se totiž dají odkývat jen dokud se za globální katastrofou a cestováním v čase neobjeví záhadní ilumináti. V tu chvíli dojde trpělivost i s "pouze" nevýrazným provedením, ať už jde o nesympatické obsazení, levný vizuál, nebo nulovou atmosféru. A když už to zhruba dva díly před koncem první série vypadá, že by se seriál mohl dočkat alespoň důstejného zakončení, zamotají autoři spikleneckou časoprostorovou šachovnicí pro jistotu ještě jednou, a už tak špatný příběh zbytečně natáhnou i do další řady. Těžko nakonec říct jestli kvalita seriálu postupně rostla nebo se naopak zvyšovala moje tolerance vůči té překombinovanosti, nicméně poslední série snad až na závěrečný křečovitý happyend (...time owes you one... wtf?!) už působí jako solidní béčková sci-fi zábava. Samozřejmě ale jenom při potlačení jakékoli vzpomínky na původní film, seriál si z něj nakonec bere opravdu jen jména, cestování v čase a vir na letišti, jinak by mu nemohl být vzdálenější. ()

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Měla jsem obavy. Velký. Seriál vycházející z tak boží předlohy? To nedopadne dobře... A víte co? Asi ještě žádnej seriál mě nikdy nedokázal tak připutat k obrazovce. Vydržet ten týden čekání na další díl se pro mě stalo utrpením. Jsem prostě unešena, ani náhodou jsem to nečekala. Miluju Colea a Cassie, miluju tu chemii mezi nimi a taky miluju, jak nikdy nepřipustí, aby se jim emoce míchaly do práce. Miluju všechny ty časový skoky, zvraty, ty nervy, který u každýho dílu zažívám. Miluju to napětí, ten spád, akci. Miluju 12 Monkeys. /Druhá série byla o dost horší, téměř jsem to s 12 Monkeys vzdala, třetí série mě zase chytla, i když už tam bylo strašně moc nelogičností, čtvrtá série se dala, jsem ráda, že měl seriál nějaký ukončení i když i to bylo velmi nelogické :) Celkově takové slabší 4*, ale hlavně díky první a třetí sérii :) ()

lucifrid 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem lepší průměr, ale chytlo mě to a značně. Dobře napsané postavy, skvělé drama a jako bonus cestování časem. Film je sice kultovní, ale jeho temnota a bezútěšnost mi nedovolí zařadit ho mezi mé nejoblíbenější filmy, i když oceňuju jeho přínos. To seriál je jiná dimenze. Je zábavný, pořád se v něm něco děje - hluchá místa tu nenajdete -, a když u toho nebudete moc přemýšlet, tak se budete skvěle bavit. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ano,fim to sice není,ale na to,že se jedná o počin syfy byl pilot až překvapivě podařený a za mě seriál šanci určitě dostane...80% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Řadím se mezi fanoušky, kteří slyšeli na to, že se bude předělávat jeden z jejich oblíbených filmů. Ano, 12 Opic je skvělý film , a to nejen proto, že v něm září Bruce Willis a blázní Brad Pitt, je to hlavně proto, že přináší velmi zajímavý nápad. Nápad, který si zaslouží rozvinout. (I když jsem se toho zprvu bál) A seriálu se přesně tohle daří. Díky času, který má seriál navíc, je zde možnost prozkoumat věci, na které by se ve filmu čas nenašel. Vlastně když zkusíte zapomenout na fakt, že film existuje, možná vás to bude bavit víc. Seriál si totiž již od začátku razí vlastní cestu a jen občas přihodí narážku na film (oblečení, jména) a je to tak rozhodně dobře, protože to funguje. Obsazeno je to příjemně, Cole je vcelku sympaťák a doktorka je kočka (jak jinak), ale baví mě hlavně Jennifer, která si tu vyšinutou holku z blázince užívá. Příběh zajímavý, jsem rád, že se nezaměřil pouze na "nápravu situace", ale že se věnoval i přítomnosti (nebo budoucnosti?). Závěr finále rozkopne dveře dokořán a i když jsem původně o obnovení pro další sérii pochyboval, tak už nyní vím, že si ji nenechám utéct. Ano, film je lepší (sakra vždyť patří mezi nejlepší filmy vůbec), ale seriál rozhodně stojí za podívání. 2. série V první sérii jsem si musel připomínat, že existuje film a nesmím to s ním moc porovnávat. Ve druhé už mi film ani jednou nepřišel na mysl. Tvůrci se od původního námětu odpoutali úplně a šli svou cestou. A nedá se říct, že by to seriálu ublížilo, ba naopak. Postavy mě baví, cestování časem mám taky rád a záhady, co se proplétají celou sérií mě ještě neomrzelo. Příjemných 13 epizod (za nejlepší považuji Lullaby) a docela se těším na to, co se ještě stane. 3. série Syfy se rozhodla s třetí sérií 12 Monkeys trochu experimentovat. Celou ji totiž odvysílali během tří dnů a my tak nemuseli čekat dlouho na nové epizody. Už loni si tvůrci šli svojí cestou a letos v tom pokračovali. Tentokrát bylo hlavním motivem odhalení tajemného Svědka a jeho motivu na zničení světa. A bavilo mě to a jsem zvědav, jak to za rok celé uzavřou. Letos pro mě bude nejpamátnější scéna s "99 Luftbalons". 4. série Čtvrtá série aneb časová smyčka se uzavírá. Upřímně jsem byl zvědav, jak bude celý seriál uzavřen a i když se příběh dost odchýlil od původního filmu, tak mě několik pomrknutí směrem k předloze potěšilo. Jsem rád, že se seriál dočkal pořádného ukončení. Nejvíc mě bavila epizoda s Hitlerem a francouzským odbojem, celkově nejzajímavější postavou pak byla určitě Jennifer Gooines. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

I pres prvotni rozpaky vubec ne tak spatne, jak jsem cekal. Trosku dele mi trvalo vstrebat hlavniho pro me ne zrovna charismatickeho hrdinu. Pokud clovek nesrovnava s filmovou predlouhou, muze si uzit neurazejici zanrovou zabavu + snad uz tisicatou az vtipne klisovitou roli nesympatickeho parchanta od Željko Ivanka. Vzdycky pobavi... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film nasadil laťku hodně vysoko, seriál téma v podstatě rozvádí do detailů. Na čtyři série ta látka naprosto nestačí, dvě by ho vyčerpaly na velmi slušné úrovni. Přesto seriál nepostrádá silné momenty, první dvě série jsou zábavné a o něčem. Druhé dvě už je nastavovaná kaše. Nakonec se finále dočkáme a není zas tak špatné. Ale cesta k němu byla dlouhá a vyčerpávající. 60% ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Recyklovat je správné, je to potřeba. To si říkají scénáristé v USA už nějaký ten pátek. Před pár lety si na jednom brífinku řekli, že recyklovat staré seriály nestačí a že je zapotřebí oživit filmové klasiky, které dnešní generace nezná – a buď právě proto, a nebo proto, aby se s těmi klasikami seznámili, se šéfové televizních studií rozhodli, že filmy převedou z velkého plátna na to malé, televizní. Druhým důvodem je to, že tu jsou i „pamětníci“, kteří z nostalgie uslyší na své oblíbené značky a budou chtít prozkoumat nová zákoutí příběhů, které neměli během klasické filmové délky čas se dostatečně rozvinout – a od toho tu jsou seriály. Nebudu se tu zdržovat nad tím, kolika případů se tenhle postup týká, ale zaměřím se jen na aktuální 12 opic. V prvé řadě jsem ráda, že seriál není ortodoxním remakem, ale volnou adaptací, která si už od prvního dílu žije vlastní existencí, jenž má budoucnost. A ne tak temnou a depresivní, jakou zobrazuje. Ať už znáte originál, či ten remake (ano, remake) s Brucem Willisem a Bradem Pittem – nebo jste doposud neměli ponětí, kolikže těch opic vlastně je, seriál si užijete, protože se jedná o skutečně kvalitní sci-fi od kanálu Syfy od dob, co běžela Battlestar Galactica. Samozřejmě, zkazit to ještě pořád můžou, ale prozatím vše funguje, jako ten stroj času, co v seriálu mají (tj. občas výkyv, ale dopraví vás nakonec tam, kam má). ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

S filmem to doopravdy moc společného nemá. Jak už jsem nejednou napsal, do logiky cestování časem rýpat nehodlám, protože nikdo neví jak přesně funguje. Jestli ovšem předloha nastavila nějaké paradigma, nota bene takové na němž stojí celá pointa, měla by ho adaptace respektovat. Pro scenáristy by to byla určitě výzva a pro znalce Gilliamova díla bohužel velký spoiler. To by byla jen jedna výtka. Postupné zamotávání a vaření z vody na principu "fáze očekávání přechází do fáze zklamání" je ta druhá. Děj běží odnikud nikam. Sotva skupina zlikviduje jednu hrozbu, zhmotní se jiná, která popírá vývoj situace a dosažený pokrok. Zajímalo by mě jak dlouho to diváci vydrží, protože další série jsou némlich to samé, jen ještě zamotanější. K hercům napíšu jen to, že jakkoliv jsem rád že Amanda Schull dostala šanci zazářit v hlavní roli, směřování její postavy jí hází klacky pod nohy, Tom Noonan je úchyl a Kirk Acevedo mě překvapil. Zbytek nestojí za zmínku. ()

Související novinky

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

11.06.2018

Zatímco hodnocení kritiků nebylo v případě Sebevražedného oddílu nijak oslnivé, po finanční stránce se filmu dařilo. Momentálně tak vzniká pokračování, které do kin pošle zkušený režisér Gavin O… (více)

Reklama

Reklama