Reklama

Reklama

Muž z vlaku

  • Česko Strojvůdce (více)

Na opuštěné železniční stanici se setkávají učitel a gangster. Vzniká mezi nimi zvláštní pouto a začínají si navzájem závidět své životy. Konec týdne přinese zásadní změny do životů obou mužů. (oficiální text distributora)

Recenze (25)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na starou dobrou Francii nedám dopustit. V mládí jsem neustále koukal na komedie, ale kamarád Enšpígl mi představil i řadu těch opravdu drsných kriminálek, které fanoušek filmu prostě musí vidět. V tu chvíli jsem si uvědomil, že Francouzi v minulosti zvládali neuvěřitelné kousky. Dokázali rozesmát, ale třeba i pouhým pohledem očí zatrnout. To všechno bylo obaleno do pojmu kamarádství, které se v dnešní době málokdy a málokde nosí. Muž z vlaku je i v tomhle ohledu takový zvláštní klenot, protože se snaží být jako staré dobré kriminálky. Táhne se pomalu, klade důraz ne dvě hlavní postavy, burcuje emoce, ale nikdy nijak výrazně. Prostě nechává film plynout. Možná bych ale uvítal větší důraz na hru očima, kterou dřív Francouzi výborně ovládali. Na druhou stranu je radost vědět, že v současné době je ve Francii pořád někdo, kdo nedá na sedmdesátá a osmdesátá léta dopustit. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hodně ukecané, hodně francouzské. :o) Ale muži se nepotkávají na opuštěné železniční stanici nýbrž v lékarně. A neřekla bych, že by si své životy záviděli, spíš si povídají. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Poctivá pomalá francúzska gangsterka zo starej školy a vynikajúca konverzačka s westernovým nádychom a skvelou hereckou dvojicou Rochefort - Hallyday. Do malého mestečka prichádza osamelý, málovravný muž v koženej bunde s cestovnou taškou a stretáva bývalého učiteľa na dôchodku, ktorý ho nechá prespať vo svojom dome. Pomedzi rozprávanie o živote, umení, poézii a dávnych láskach medzi nimi začína vznikať zvláštny emocionálny vzťah. Ako plynie čas, blíži sa dátum lúpeže, ktorú sa muž v koženej bunde chystá uskutočniť, a učiteľovej operácie, a s nimi aj koniec cesty, ktorá ich oboch silno poznamenala. Atmosférický príbeh, odľahčovaný občasným Rochefortovým humorným rozprávaním, ktorý zanechá stopy aj vo vás. 85% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdyby tenhle film nebyl osamocený, znamenal by návrat francouzského filmu na výsluní. Z náhodného setkání dvou naprosto rozdílných mužů vzniká přes nazájem, zvědavost a respekt nakonec přátelství, které přináší obdiv k životu toho druhého,až jsou schopni žít jeho život. Herci i režie jsou bezchybní. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Rochefort v jedné ze svých mála charakterních rolí dostal podobnou příležitost jako v roce 1981 jeho kolega Serrault ve filmu Svědek. Sarrault byl ve zvýhodněné pozici, měl kvalitnější scénář a hlavně kvalitnějšího spoluhráče. I tak Rochefort vyšel z tohoto pomyslného střetu velmi dobře a prokázal své nesporné herecké kvality. Opět se projevila zvláštní Rochefortova vlastnost, když nehraje svůdníka, hýří šarmem. Muž z vlaku je komorním dramatem postupně vznikajícího přátelství dvou mužů. Snímku velmi prospěl mírně mystický konec. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet, dobre vytváraná atmosféra, vynaliezavá kamera a výborné herecké výkony (okrem očakávaného od Jeana Rocheforta aj neočakávaný od Johnnyho Hallydaya) zabezpečujú tomuto filmu, že nezapadne v šedi súčasnej francúzskej produkcie. Ale tiež, že ho nikto nebude považovať za prelomový film, ktorým sa začalo niečo nové. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Z Muže z vlaku jsem měl pocit jakési mírně zrychlené variace na styl Jeana-Pierra Melvilla. Stále je to podmanivě pomalý krimi thriller s tajuplnou ponurou atmosférou, jen pro tu mírnou zrýchlenost spolu se svižným střihem tu zdaleka není cítit onu melvillovskou zádumčivost. Docela mě tak i zaskočily některé zvláštní střihy, třeba když se J. Hallyday v noci vydá se svou gangsterskou partičkou kamsi autem, stoupá napětí ohledně nebezpečné akce, jaká může přijít – a najednou střih a už si zase zpátky v pokoji povídá s Rochefortem... Přesto má film skvělou atmosféru a dobře vystavěný námět s konfrontací dvou rozdílných mužů. Jeana Rocherta v hlavní roli jsem bral jako sázku na jistotu, ovšem Johnny Hallyday mě velmi překvapil, nakolik se v rámci filmové kariéry posunul od doby, kdy se jeho účast na plátně odvíjela čistě z pěvecké popularity, až po například tento film, v němž dokázal ztvárnit plnohodnotně svébytnou postavu. Jeho napůl mlčenlivý gangster hýří zvláštně tajemným charismatem. Hlavní dva herci pozvedají film po celou dobu a v závěru ho snad ještě víc pozvedne působivá, mysteriózně zpracovaná tečka. [80%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o setkání dvou zcela rozdílných mužů, kteří si navzájem ovlivní až změní své životy. Výborní herci a komorně -až příliš- vleklá režie. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nudná záležitosť, kedy celý čas čakáte, kým príde k nejakej akcii, tá prebehne tak, že si to takmer ani nevšimnete a úspech je, že dovtedy nezaspíte. Aj komorný príbeh dvoch starnúcich mužov môže byť zaujímavý, ak má dobré dialógy, no aj tie sú tu nudné. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Za přátelství je označován mezilidský vztah, který se vyznačuje vzájemnou nákloností a porozuměním. Dá se samozřejmě těžko správně definovat, protože pro každého člověka znamená něco jiného a každý ho vnímá jinak. Má také mnoho podob a jednu takovou předvedl v tomto filmu Jean Rochefort s Johnnym Hallydayem. Oba dva herci nesou celý příběh na svých bedrech. Jean Rochefort je jako vždy velice šarmantní a Hallyday vlastně taky. Stvořili trošku neobvyklou dvojici, tedy, co se jejich profesí týká. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Star dobra Francia, opustena zeleznicna stanica, kde sa toho deje len minimum viac sa keca. Ale to nie su tuna nejake vatovo plane plky /dobre, tak 1/4 hej/, ale namakane dialogy, ktore ma oslovili i po 20 rokoch. Patrice leConte ma proste talent, film sa urcite oplati mat   : 70 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších smutně poetických filmů o stáří, jaký jsem dosud viděl. A Karel Gott se se svým neherectvím může jít zahrabat, protože Hallyday tu není za hvězdu filmu, která si sem odskočila z nahrávacího studia, ale proto, že tvoří s Rochefortem skvěle se doplňující duo. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

S režisérem Patricem Lecontem jsem už měl tu čest ve filmu Tango. Tento byl tedy o chlup lepší, ale stejně pro normálního diváka těžko stravitelný, hledající asi něco víc. Na druhou stranu je hezké, když se porovnávají osudy rozdílných lidí navzájem a lidé se pak zamýšlí nad otázkou - "je ten život, který žiji,, opravdu ten, který chci žít?" Pro mě byl tento film především objevením francouzského zpěváka Johnyho Hallydaye, kterého jsem do té doby neznal. Jean Rochefort je vynikající herec, avšak svědčí mu filmy s příběhem, což se u muže z vlaku rozhodně říct nedá. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Důležitě se tvářící film, který občas velice slušně boduje v jednotlivostech, ale jako celek je to těžká nuda. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

velice zvláštní largo... pomalé, ale nikoliv nudné... lepší průměr... ale Leconte má lepší pecky... mmj. opět skvělý mistr Rochefort.. ()

Reklama

Reklama