Reklama

Reklama

Pan Hire

  • Francie Monsieur Hire (více)

Obsahy(1)

Drama osamělého člověka, který se svým způsobem odlišuje od svého okolí a lidé ho tedy nemají rádi. Když je ve městě zavražděna mladá dívka, podezření padá na něho. Nedokazuje svou nevinnost, neuvědomuje si vážnost svého postavení. Je zcela zaujat pozorováníme dívky, která bydlí v protějším bytě, vášnivě se do ní zamiluje a je ochoten obětovat vše za její náklonnost... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve filmu sice figuruje vražda mladé ženy, ale dakeko spíše než klasické kriminální drama se jedná o zajímavou psychologickou studii lidské osamělosti, zatrpklosti a odcizení. V první polovině snímku nás scénárista ještě nechává tápat a film díky útržkovitým scénám a nelineárně vyprávěnému příběhu vzbuzuje v divákovi řadu otázek, jaká je role jednotlivých postav dramatu, ale v polovině snímku odhalí karty a film funguje především díky emocím lítosti nad tragickou postavou podivínského krejčího. Pan Hire bydlí sám a jeho jedinými společníky jsou bílé myšky v teráriu. Ba co hůř, vedle příležitostných návštěv bordelu je jeho jediným koníčkem šmírování půvabné sousedky od naproti. Jednoho dne ale jeden z nich udělá krok ke sblížení... Jenže se nejedná o milostné drama, ale o hořký příběh nenaplněných citů. Pomalý film, kde i nelítostný zápas v boxerském ringu doprovází tóny smyčců klasické hudby. Celkový dojem: 80 %. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Víte co se stane, když pravda, kterou si sami v hlavě vsugerujete, se náhle rozplyne, protože Vám okolnosti ukážou, že je skutečnost vlastně jinak, než jste si ji vysnili? Budete v šoku. Stejně tak, jako v případě tohoto filmu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nečekejte žádnou sentimentální podívanou, ale bolest, smutek a touhu ukrytou pod nevýrazným povrchem pana Hireho. Dalo by se říct, že jeho pocity dostatečně vyjadřují mimické výrazy v jeho tváři při různých situacích. Jeho nepřístupná a uzavřená povaha je proto terčem nejen různých posměšků, ale potažmo i závažného podezření. Velmi bolestný, mrazivý a depresivní snímek, kde souhlasím se slovy, které tam jsou vyjádřeny : "Všechno je možné". ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Křehký, subtilní film mistrovsky zacházející se znalostí psychologie samotářů, což je nepochybně dáno autorem předlohy G. Simenonem. Skvělý M. Blanc, originální vtíravá a vkusná muzika - všechno směřuje k jedinému: vtáhnout diváka do zvláštního studeného světa lidské samoty. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, úvod bol veľmi náročný a tiež mi to prišlo akosi dejovo nevyvážené. No postupne veľmi rýchlo, ako sa začali odkrývať karty a pozadie postavy pána Hire, tak ma to vtiahlo a už nepustilo. Režisérovi sa tu podarilo pomerne slušne vykresliť nemohúcnosť, samotu a nešťastie hlavnej postavy. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Představte si, že ležíte na pláži, od moře vane příjemný větřík, sluníčko svítí tak akorát a vám je tak mile ospalo. Najednou od moře zafouká vítr silněji a první vlna vám slaně zamokří nohy. A než se nadějete, je tady bouře, která nemá obdoby. Najednou se ocitáte v oku hurikánu, který s vámi cloumá na všechny strany a vy vůbec netušíte, kdy a jestli vůbec vás vyvrhne. Přesně takhle působí tento prazvláštní film. Nejdříve unyle a odtažitě a najednou vás zahltí takovými informacemi, že je vůbec nejste schopni v tom zběsilém tempu zpracovávat. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Takový se dnes už jen tak nevidí. Smutný a hlavně nesmírně citlivý, jiné slovo mě teď právě nezapadá. O samotě, na kterou si člověk už skoro zvykl, ale také o vzplanutí, přece jen, co kdyby tohle náhodou vyšlo. Zahodit nálepku, kterou Vám lidé dali, bez toho, aniž by o Vás věděli cokoliv bližšího. Za pokus to přece stojí a pak už to půjde jak po másle. Třeba, snad, dám do toho opravdu všechno a budu jen pevně věřit a čekat u vlaku. Ona snad přijde... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zvláštny pán Hire, zvláštny film. Určite zaujímavý, určite inšpiratívny, určite s niekoľkými nedostatkami, najmä v oblasti proporcií. Ale s krásnou, dobre zvolenou hudbou a hercami, ktorí boli uveriteľní. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Málokdy zachrání celý film jedna myšlenka, jeden obrat. Tady se podařilo, i když prvních 40 minut musíte vydržet. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Monsieur Hire šustí zažloutlým románovým papírem, má vystupování Oldřicha Nového v depresi a je nějak tak zvráceně, jako ta stará, pochraplaná deska, sentimentááálníííííí... a jeho sledování mně nebylo vůbec příjemné. ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Lahodné, vkusné, podmanivé. Ale hlubokomyslného v tom nic nenajdete. Film dokáže vykresať erotickou slasť z okamihu. Voyerizmus kouzelných chvíl. Lásky vždycky nejak zvláštne posunuté. Melodrama s noirovskými postavami. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších a zároveň nejcitlivějších filmů o lidské touze a osamělosti, co jsem kdy viděla. Výborný výkon Michela Blanca a melancholická atmosféra podbarvená příjemným hudebním motivem. Nenápadný snímek, který mi dal o mnoho víc než jsem čekala. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Rukopis mého oblíbeného autora Georgese Simenona je zde znát. S panem Hire(m?) se dokonale soucítí a je výborně zahraný. Celou dobu mi asocioval Delonova Jeffa Costella. Myslím si, že by se Delon v dobách Samuraje na takového pana Hire(ho?) dost hodil. Jinak mě film spíš nudil. Závěr byl, ale hodně zajímavý. Donutil mě snímek přehodnotit. Enšpígl to ve svém komentáři vystihl naprosto přesně. Přijímám tedy nakonec nenápadnost filmu jako důkaz velikosti (hustý, co?) a zaokrouhluji na slabší čtyři hvězdy. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Michael Nyman se z talentu stal hvězdou, kromě jiného také proto, že i takováhle hudba se může stát filmovou, ba dokonce, že se k němu může i skvěle hodit. Sám Monsieur Hire, který si s libostí Nymana často přehrává, je temnou postavou ani ne proto, jak se chová a co dělá, ale proto, že neznáme ani píď jeho minulosti. Ale ostatně tu neznáme u nikoho. Známe jen obrysy budoucnosti načtávané a do skicáku přítomnosti. Když se M. Hireovi tyto obrysy pokřiví a propletou, pak ví, že už nemá co ztratit. Vsadil vše na jednu karta a ta mu nevyšla. Film má dvě části: ta první, kdy ještě karta nedopadla na hrací stůl, se mi líbila více. Pozn.: Zajímalo by mě, zda by to fungovalo, kdyby všichni herci byli opačného pohlaví. ()

Reklama

Reklama