Reklama

Reklama

Monty Python živě (převážně)

  • Velká Británie Monty Python Live (Mostly)

Obsahy(1)

Po více než třiceti letech se na pódiu znovu sejdou členové legendární komediální skupiny Monty Python. Představení Monty Python živě (převážně) můžete vidět 20. července v přímém přenosu z Londýna i v českých kinech. V souhrnném věku pouhých 358 let se John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin chystají znovu zahrát některé ze svých nejlepších skečů, a to s moderním, aktuálním, pythonovským švihem. Monty Python jsou po právu považováni za jedny z největších komiků všech dob. Ovlivnili celou generaci a způsobili revoluci ve světě komedie. Jejich netrpělivě očekávaný návrat je jednou z největších divadelních událostí roku 2014. (Aerofilms)

(více)

Recenze (43)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

(viděno 12. 8. 2014 v malym sále Světozoru, první řada, dojetí, slzičky a tak, zapomněla jsem, co jsem tehdy chtěla napsat, třeba si časem vzpomenu, asi něco o plesnivejch dědcích, který TO v sobě pořád ještě maj) ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Bez tohoto reunionu bychom se klidně obešli. Nový materiál skoro žádný, a i ten starý byl před 40 lety tak nějak lepší (třeba "kliniku pří" tu úplně zazdili). Navíc pro představení programově vybrali ty nejsexističtější skeče a písně, což v podání 70+ sivých staříků není úplně ideální. Kdybych seděl v OZ aréně v první řadě, bavil bych se asi víc, ale v TV už bych si toto podruhé nepustil. Na původní MPFC se můžu dívat do zblbnutí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tanečních čísel bylo na můj vkus příliš a jediné opravdu dobré (ba přímo skvělé) doprovázelo píseň I Like Chinese. Jinak si myslím, že tanečníci Pythonům celou tu pravděpodobněrozlučkovou show jen narušovali (a bohužel ne tím vtipně anarchistickým způsobem). Show to však byla velká a dobrá. Já jsem na rozdíl od jiných zklamaných nečekal lavinu nových skečů, ale těšil se právě na ty prověřené a byl zvědavý, co s nimi pánové provedou (případně co skeče provedou s pány). Dočkal jsem se spousty výborných momentů, Pythoni do sebe navíc roztomile rýpali (Palin a Idle do Cleesových rozvodů, Cleese a Jones do Palinových cestopisů..) a ve scéně s papouškem se pustili i do kritiků. Pokud se mi něco líbilo méně než moc, byli to asi jen Brucové, kterým nějak chyběla šťáva. A doopravdy mě zamrzela neúčast jedné zásadní postavy - rytíře s oškubaným kuřetem. Čtyři a kousek. Snad vyjde DVD. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"Jeden hotový, piatich to čaká..." Takže rozlúčka. Pravdupovediac, nečakal som, že pythonov ešte uvidím pohromade. A stalo sa. Možno naposledy, stále geniálne, vo forme aj po sedemdesiatke. Výber z Cirkusu, z filmov, ich klasické - stále a vždy rovnako - navždy vtipné skeče. Pár pesničiek bez nich by som vynechal, ale chápem, že chceli do rozlúčkového predstavenia zakomponovať aj klasiky ako Ministry of Silly Walks, a nikto predsa od Cleesa nemôže chcieť gymnastiku v 74-och rokoch. A ešte Mike Myers, ten neviem čo chcel. To sú však len malinké dataily, ktoré nijak nerušia inak neuveriteľné predstavenie, kde prestávka uprostred je nutnosť, potreba, inak by hrozili zdravotné ťažkosti. Takto ma len bolí sánka. Komu to prišlo zbytočné, nechápe načo sa pozeral.. Díky za všetko. Ps: Horriblovo povzdychnutie; V Británii vypredané za niekoľko sekúnd a naša tupá krajina nie je schopná ani naplniť sálu ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Výborná rozlučka (opravdu?) Monty Pythonů ve velkém stylu. Tohle Live (Mostly) představení mělo všeho tak akorát - skvěle zahrané scénky (i s pár záseky a improvizacemi), vhodný výběr starých skečů i zajímavá a choreograficky ne vždy nenáročná taneční čísla dávají dohromady celek, který je důstojným zakončením působení této grupy. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Panoptikum vrcholového britského humoru. A nekorektného, že to svet nevidel, ale tak ich poznáme a tak ich máme radi. O niečom svedčí aj fakt, že zabudnutie textu, či rozosmiate samého seba vlastným vtipom, predstaveniu len pridáva na kvalite. Starí páni si to neskutočne užili a ja môžem byť len neskonale rád, že aj my s nimi. A ďalej sa už rozpisovať nebudem, pretože every sperm is sacred... ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Hilarious (mostly). Priamy prenos u nás na Slovensku dávali len v Martine a Kremnici a tam sa mi ísť nepodarilo, ale svoje čaro malo aj reprízované premietanie v kine, to už som si ujsť nenechala. (Lumiere - 14.8.2014) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Moc dobře chápu, že se ještě pánové na starý kolena potřebovali vyblbnout, nicméně nakonec spíš sdílim pohled uživatele Dadela. Za ten rozkošnej smích na pódiu a vzkaz Chapmanovi to stálo, ne že ne, ale napříště si radši nostalgicky zavzpomínám při originálnim materiálu. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Důstojné a nostalgické rozloučení britské komediální partičky, která i přes svůj pokročilý důchodový věk umí dobře pobavit i v novém tisíciletí a ještě k tomu naživo. Respekt. A nejlepší na tom je, že většina scének spolehlivě funguje i po těch 40 letech. I wish to register a complaint. ()

Grran 

všechny recenze uživatele

Inu poslední dílo legend, nejde na něj pohlížet stejně jako na mladší materiál, berme to jako jejich odkaz a jako takový jde o kvalitní kousek, který stojí za to shlédnout.. a pak si udělat MP marathon a umřít ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Výborné. Kde kdo sice může remcat, že už se jejich věk podepsal na preciznosti provedení best of jejich skečů, nicméně pro mě to byl ten správný punc na jinak skvělém aktuálním přednesu dnes již legendárních scének, ozvláštněných o velkolepou humorně-hudební kulisu. Pythoni se prostě loučí ve velkém stylu. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Bez sentimentu řečeno, staří MP se svým mladým já nevyrovnají. Opakované vtipy mají příliš málo nové nadstavby, některé ani zopakovat nelze. ALE pořád je to ujetý MP humor, s šílenými hláškami, neuvěřitelně svižnými písněmi a koneckonců i ty připomínky starých dobrých časů jsou vtipné. Zkrátka nedůstojné rozloučení hodné téhle britské partičky (samozřejmě vím, že Terry G. není Brit, ale tím, že o něm tak píšu, mu skládám tu největší poctu). ()

Larushka 

všechny recenze uživatele

Pobavila jsem se, v jednu chvíli jsem až smíchy brečela stejně jako postarší paní vedle mě. Jinak byl ale můj zážitek oslaben neznalostí Létajícího cirkusu. Na můj vkus tam bylo moc muzikálních čísel (je zvláštní, že to říkám). ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Velmi podobné pocity jako u 40. výročí ("... very naughty boy"). Jasně, je tam i John, ale z představení je jasné, že hlavní taktovku držel zase Idle. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Když pominu, že těch hudebních a tanečních čísel tam bylo na můj vkus až moc, musím ještě započítat docela dost starých (viděných) promítaných sekvencí z předchozí tvorby Pythonů... a dostanu minimální množství hraných scének, které jsme už však stokrát viděli, navíc podaných mnohem lépe. Ano, bylo tam pár obměn, ale ne nic extra vtipného. A i když starci tam pobíhají, hrají, tančí, zpívají a snaží se, co to dá, nemá to ve starobním podání ten správný efekt. Nejsou už holt mladí, není tam téměř žádný originální nápad. Snad jedině na choreografa, kterej se vyřádil až po strop, ale zrovna tohle není to, co bych od takového představení chtěl. Ale měli plno! A rozzářené rozesmáté tváře mluvily za vše, takže očividně ten vadnej jsem já. PS: a nezdálo se vám to celé takové jakési dost přiteplené? Nevědět, že to má kvalitní základ v předchozí tvorbě, měl bych to za pěknou sračku. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Naprv pozitíva. Veľkú pochváli si zaslúži réžia, výprava a celá dramaturgia. Bola to vskutku veľkolepá show a ak to celé riadil Eric Idle, zaslúži si rešpekt. Muzikálové čísla ma nebavili všetky, ale určite boli vždy veľmi pekne spravené. Dobrým rozhodnutím bolo aj osvieženie záplavy starých skečov tu drobnou zmenou, improvizáciou či požmurknutím na publikum. Skrátka bolo vidieť, že keď už sa páni na túto šaškáreň a hanebné žmýkanie peňazí dali, nestratili kontakt s realitou či nadhľad a dali si úprimne záležať. Táto uvedomelosť show v zásade zachránila a zbavila ju kŕčovitosti, ktorú síce v menšom množstve predsa len nájdeme, ale v žiadnom prípade sa nejedná o nejakú smutnú blamáž. Páni samozrejme majú už naozaj svoje roky a pokusy o odviazaný a streštený humor od partie dôchodcov nie vždy fungujú. Problémom pre mňa je aj, že humor je z podstaty veci založený na momente prekvapenia. Vtip funguje keď vás zaskočí, resp. ak už má predvídateľnú pointu, v tom konkrétnom prevedení ju vidíte/počujete po prvý krát. Preto je v zásade zvláštne spraviť komediálnu show postavenú na tom, že diváci sú notoricky oboznámení s prezentovaným materiálom. A na príslušných miestach sa samozrejme smejú - napriek tomu, že skeče vidia po tristý krát. Má také niečo význam? Môžeme sa na to pozerať cynicko-pragmaticky a povedať, že to je silené (aj zo strany publika, aj zo strany účinkujúcich) , zbytočné a smutné parazitovanie pár starcov na ich zašlej sláve. Aby sa zarobili prachy na rozvody (Cleese), alebo trochu komfortnejší dôchodok (ostatní). Alebo sa na to môžeme pozerať s nostalgickým úsmevom (čo je alfa a omega celej veci) a akceptovať, že chlapi sú holt len ľudia, chcú/potrebujú si zarobiť a divákom za tie drahé vstupenky ponúkli poctivo a dobre odvedenú prácu, ktorá má pre všetkých zúčastnených drobné miestečko aj v ich srdci (hádam). Unikátnosť takéhoto projektu a fakt, že po lístkoch sa len zaprášilo slúži zároveň ako dôkaz toho akou obrovskou legendou Monty Python je. Čiže ako nostalgická a vkusná rozlúčka show funguje fajn. Páni si dúfam na zostávajúce roky života touto seansou zarobili dosť na to, aby podobné kusy nemuseli predvádzať o pár rokov znova. Za snahu a z nostalgie za štyri. ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Jeden je dole, pět zbývá! Já tedy také nemůžu dát jinak než za pět! Velkolepé představení, při kterém jsem nestačila utírat slzy smíchu, protože tyhle skeče mě nikdy nemůžou omrzet. I když jsou mrtvý papoušek a oddělení pří na světě asi 259 let, jsou pořád steně vtipné. Tohle je takové Best of Monty Python. A na mém hodnocení nic nemění to, že mou největší modlu nechali srazit a přejet Stephenem Hawkingem. Těším se na reprízy a DVD. Prostě always look on the bright side of life... ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Reklama

Reklama