Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šuflandia je legendární trpasličí země, takový malý stát ve státě velkých lidí schovaný v nepoužívané části jakéhosi státního úřadu. Nejsou tam ženy, alkohol a největší pochoutka, kterou si můžete dát v byfé na rohu je čerstvě grilovaná moucha. Těm nejlepším pracovníkům je umožněno za odměnu žít ve světě lidí dávkou látky zvané Kingsajz. Olgierd Jedlina (Jacek Chmielnik) je také zasloužilý pracant, ale stejně jako mnoho jiných v lidském světě emigruje a snaží se o záchranu svých utlačovaných přátel z područí tyranského vládce Nadšiškovníka Kilkujadeka (Jerzy Stuhr), jenž udělá vše, aby jeho utopickou totalitu nikdo nerozvrátil. A když se Olgierdovu příteli podaří vytvořit dosud režimem pečlivě utajovaný Kingsajz, Nadšiškovník začíná jednat. (monolog)

(více)

Recenze (84)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Po režijní stránce poněkud odfláknutý (na Sexmisi to fakt nemá), Machulského snímek na podobné téma, který rozesměje i varuje zároveň. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se kouknu na ročník filmu mám narpsto vyražený dech z toho, jakým způsobem ve filmu dostává sodovku fungování totalitních režimů, některé věty Jerzyho Sthuhra dodnes používají například naši komouši jako advokacii tý svý zkurvený vlády. Juliusz Machulski mě opět přesdvědčil, že patří do režisérské elity. Spoustu záběrů jsou skvělou kombinací hravosti a fantazie. Příběh může zpočátku působit nepřehledně, ale postupem času se vyjasní a pak už je sledování Kingsajzu takovej pohodovej beach time. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně bláznivá komedie, ale ač se nezdá také hodně zábavná a po herecké stránce nabytá kvalitními herci v čele s Jerzy Stuhrem. Bláznivý příběh dokresluje příjemnou atmosféru a ve filmu je hodně vidět rukopis k Sexmisi, kterou jsem jako jediný film od těchto tvůrců viděl. Řada scén se natáčela i u nás a svět trpaslíků je tak velký a pěkně vytvořený, že si nedokážu představit jak velký prostor na natáčení musel vystačit. Rozhodně jedna z těch příjemných, bláznivých komedií u kterých se nemyslí ale za to dobře pobaví. --- A co otec? ještě je králíkem? - Bohůžel ano - Chudák měli bychom mu někde natrhat jetel...nebo pampelišky ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Stejná věta co zaujala Jalu nadchla i mě. Co se dá dělat, spokojím se s další, je z čeho vybírat „V tom šílenství je metoda, jenže jaká?“ Naprosto úžasný Jerzy Stuhra, ve své zřejmě nejlepší roli a ten jeho proslov v sauně, když vysvětluje proč není možné dát trpaslíkům možnost si vybrat jestli jimi chtějí zůstat nebo ne. „ Vtip je v tom, že my je potřebujeme všechny, i ty co chtějí i ty co váhají“.Taky mě udivuje, že bylo možné film nejenom natočit (na tvorbě se podílelo i studio Barrandov ), ale i promítat. Důležité je, že se to podařilo, protože skoro dvě hodiny v Šuflandii stojí rozhodně za návštěvu a chytlavé písničky Anny Jurksztowitcz a hlavně „Zmysly precz“ zase za nákup soundtracku. Ke Kingsajzu, mám jedinou, ale zásadní výtku, jak je možné, že spodky diverzantů se zmenšily stejně jako jejich majitelé!!! To mi někdo vysvětlete, já se těšila, že dojde i na striptýz! A nic :- ). Tyhle hlášky si, ale neodpustím .„Dorazíme ho mýdlem“. Podej mi sicherhajsku, živého mě nedostanou“. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl spravne ujetej film. Prislo mi, ze trpaslici jsou lepe odvedeny nez ve filmu Pidilidi a tema mi prislo trochu podobne Matrixu, taky tu jsou agenti, "vyvoleny" a prechazeni z jednoho sveta do druhyho. Zapletka je hodne originalni, docela promakana (Az na zmenseni spodku sem si nevsim niceho nelogickeho.) a hlavne hodne vtipna. Navic tu je spousta skvelejch hlasek, super hudba a vynikajici polsky herci, se kterejma jsem se setkal asi poprve, ale fakt nemeli chybu. Hlavne Jerzy Stuhr a Jacek Chmielnik byli bezchybny, ale taky to bylo tim, ze dostavali nejvic prostoru. Navic i trikove to je odvedeny slusne. A zaver prekvapi. Nemam zadne vyhrady, ale na 5* bych to nevidel. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Když je ti vše malé, tak vyřeš to trikem, svůj rozměr změň a staň se trpaslíkem." Tak trochu Matrix, trochu Ať žijí duchové, trochu Franz Kafka a trochu Miloš Macourek. Juliusz Machulski se netají svou inspirací fantastickými komediemi Václava Vorlíčka, Oldřicha Lipského a spol. a v Kingsajzu používá mnohé patenty jejich kameramana-vynálezce Vladimíra Novotného. Ale málo se ví, že i polskou kinematografií se v 60. a 70. letech přehnala vlna absurdních komedií, kde do života znormalizovaných Poláků zasahovali superhrdinové a šílené vynálezy. Tyto filmy byly narozdíl od českých adresnou satirou na politický režim a Sexmise i Kingsajz na ně volně navazují. Teď, když jsem film viděl znovu asi po dvaceti letech, překvapilo mě, jak dobře mu slouží neuvěřitelně hnusná móda 80. let. Všechny ty dámské pudlí účesy, vulgární líčení, neforemné oděvy, které měly signalizovat zálibu nositele v nedbalé eleganci... To vše dnes vypadá jako bizarní futuretro, vymyšlené speciálně pro fiktivní svět této městské fantasy, i když šlo jen o kulminační bod tehdejších trendů v oblékání. Proto nakonec i ten "normální" svět mimo vybájenou Šuplandii upoutá divácké oko a pomůže překlenout některé nudnější scény. Kingsajz je možná zbytečně dlouhý, ale stále poměrně zábavný. Kde jinde uvidíte například strhující dramatickou scénu horolezení po záchodovém prkénku a visení na splachovadle, aniž by působila trapně? "Małe jest piękne." 80% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Když pominu, že je to největší zobrazení totalitární společnosti, jakou Machulski natočil, musím říct, že je to taky velká sranda. Smršť nápadů a vtípků, které tvůrci zakomponovali do příběhu (vůbec jen nápad, že v naší společnosti žije mnoho původně trpaslíků, že jediný způsob, jak můžou zůstat velcí je pít určitou limonádu, a potom ta trpasličí země Šuflandie a všechny ty drobnůstky jako oblečení, menu v hospodě v podobě vařené mouchy, obranný nástroj čili sichrhajska=zavírací špendlík, bydliště a život v Šuflandii, konec filmu atd), si zaslouží uctivé ticho. No a nesmím, jako starej prasák, zapomenout na nádherný erotický scény (a tohle je erotika, ne to soft porno, kterým nás krmí jisté televize). Je to jiskřivý, vzrušující a neznám chlapa (samozřejmě asi kromě teplejch, protože ti by chtěli pravděpodobně jinýho partnera), kterej by tohle nechtěl zažít. a Katarzyna Figura má sakra figuru. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zábavnost filmu částečně odvanula uplynulá léta, ale jako metafora totalitního režimu je jasně čitelný dodnes. Jak něco takového tehdy mohlo projít? Každopádně scéna, kdy hlavní hrdina v trpasličí velikosti šplhá po těle krásné nahé hrdinky, se mi vryla do paměti už jako děcku a moc se mi líbí i dnes... :o) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kingsajz jsem viděl už koncem 80. let a v paměti mi tenhle kousek utkvěl jako silně nadprůměrná záležitost, nicméně jsem měl pocit, že to je jeden z filmů, které jsou úspěšné jen v určitém historickém kontextu a s odstupem doby bude ten film nezbytně stárnout. Viděl jsem ho po řadě let znovu a byl jsem překvapený, jak dobře funguje i po tak dlouhé době. Výrazně lepší ovšem je v originále než s českým dabingem. Už výtvarná podoba filmu je velice zajímavá a řada hlášek a ztřeštěných situací dodává ingredience k filmové lahůdce. Machulski několikrát úmyslně připomíná některými replikami a jednou postavou svou slavnou Sexmisi. Použité rekvizity jako vězení v cedníku nebo malá baterie coby nastražená past s vysokým napětím fungují jako vtipy před dvaceti lety i dnes. Celkový dojem: 90 %. Největší hvězdou je pochopitelně Jerzy Stuhr, který i na relativně malém prostoru exceluje coby vysoký funkcionář trpasličího totalitního státu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poněkud jiného druhu, než Sexmise, je další populární film Machulského. Je Kingsajz sci-fi? Utopií? Satirou? Ideální jako 2pack se Sexmisí (pro případné nové vydání na DVD jako 2x Jerzy Stuhr - edice, kterou máte rádi)? Těžko říct. Na každý pád není vhodné ubírat Polákům otevřenou mysl a odvahu ztvárnit všechny extrémy lidské povahy v trpasličím hávu. Prospěcháři budou vždy mezi námi a na ty je nutné si vždycky ukázat a vyhnat z našeho středu. Na svou dobu disponuje Kingsajz velice zajímavými barrandovskými triky, které umocňují zážitek z chytře vrstveného scénáře. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Na mě občas až moc velký úlet, ale pobavil jsem se dost, to zase jo. Určitě bych vyzdvihnul parádního Jerzyho Stuhra, který je snad ještě lepší než v Sexmisi. Triky jsou dokonalé a i na dnešní dobu velmi působivé. Ale nejvíc mě dostala hudba(samozřejmě orchestrální, ne ty polský 80´s hrůzy), ale pochybuju, že by se dal někde zrovna takový soundtrack sehnat. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Stanu se menším a ještě menším, až budu nejmenším na celém světě .. chtělo by se napsat, jenže chyba lávky. V Kingsajzu se naopak trpaslíci touží oprostit od své malosti a nejspíš i konečně zasunout, protože vy jste snad někdy viděli trpaslici? Já taky ne, takže jejich potřeby moc dobře chápu a schvaluju, jen je potřeba počítat s odporem (a pokud to budu brát i jako alegorii socialistického Polska roku 1987 tak i odborem - Solidaritou) .. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film - jakoby zvláštní obdoba Sexmise o zmenšených lidech žijících v Szuflandii, což je podzemní prostor pod Institutem pro výzkum čtvrtého prostoru, kde žijí v šuplatech kartoték a v tomto prostoru jsou despoticky drženi. Dosti silně satirický film na tehdejší dobu,divím se, že mohl být natočen, asi v Polsku byla politcká situace trochu měkčí než u nás. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Bláznivina první třídy, kterou jsem poprvé viděl coby nerozumné malé děcko a z které jsem si pamatoval jedinou scénu - když Olgierd Jedlina přijde v Šuflandii do restaurace a vidí, jak si jeden host objedná k obědu mouchu... A pak mi skoro dvacet let trvalo, než jsem zjistil, co to vlastně bylo za film... Teď jsem to konečně zjistil, znovu jsem se nechal pobavit krásně praštěným příběhem o trpaslících a kingsajzu a navíc již poučen věkem jsem si vychutnal efektní reflexi totalitární společnosti, v jejímž čele je bezesporu vynikající Jerzy Stuhr. Jelikož režisérem tohoto snímku je Juliusz Machulski, přímo se nabízí srovnání se Sexmisí, a to je myslím ten hlavní kámen úrazu... Kingsajz je oproti tomuto filmu místy až moc překombinovaný a trpí některými nedůslednostmi... to by se možná dalo přehlédnout, vždyť je to crazy komedie...co mi však šlo neskutečným způsobem na nervy, byla ta příšerná muzika, která film doprovázela už od úvodních titulků... Už jen kvůli tomu nemůžu dát víc než 3* ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Originální bláznivá polská komedie, která zaujme už jen samotným ztvárněním Šuflandie. Kromě toho je tu i řada podařených hlášek, vtipných satirických situací plynoucích z námětu a parádní tyranský diktátor. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 2/10 Děj 1/10 Hudba 1/10 Efekty 4/10/// +jediné co bylo pozitivní, tak ta postelová scéna s tou mařkou, jo a taky originální myšlenka -jinak bohužel bláznivé, hodně podivné, docela silně nudné/// Hodně dlouho, skoro až do konce filmu mi trvalo, než jsem se začal trošku bavit. Navíc otřesná hudba a rychlé zastarání snímku taky moc nepomohlo. Trošičku jsem se vyžíval ve zpracovnání a v dosti dokonalejch detajlech, ale to opravdu nestačí./// Celkem 17%/// ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neškodná rozprávočka pre dospelých, ktorú už trocha nahlodal zub času. Bláznivý príbeh s cielenou politicko-spoločenskou satirou a názornou ukážkou ako funguje priemerný totalitný štát. To všetko s humorom, nadhľadom a štipkou erotiky. 70/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Reklama

Reklama