Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šuflandia je legendární trpasličí země, takový malý stát ve státě velkých lidí schovaný v nepoužívané části jakéhosi státního úřadu. Nejsou tam ženy, alkohol a největší pochoutka, kterou si můžete dát v byfé na rohu je čerstvě grilovaná moucha. Těm nejlepším pracovníkům je umožněno za odměnu žít ve světě lidí dávkou látky zvané Kingsajz. Olgierd Jedlina (Jacek Chmielnik) je také zasloužilý pracant, ale stejně jako mnoho jiných v lidském světě emigruje a snaží se o záchranu svých utlačovaných přátel z područí tyranského vládce Nadšiškovníka Kilkujadeka (Jerzy Stuhr), jenž udělá vše, aby jeho utopickou totalitu nikdo nerozvrátil. A když se Olgierdovu příteli podaří vytvořit dosud režimem pečlivě utajovaný Kingsajz, Nadšiškovník začíná jednat. (monolog)

(více)

Recenze (84)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo fakt originální. Líbil se mi ten nápad s trpaslíkama a jejich šuplíkovým světem a dost často se dalo krásně smát (tak, jak to u novodobých komedií už moc nejde). Bylo tam hodně detailů dovedených k dokonalosti (např. vytetovaná muchomůrka na hrudi, vysoké napětí v baterii nebo lázeň v čajové konvici, chch) a co si budeme povídat - triky sice analogové, ale není to lepší, než ty hnusné digitální? "Nekopej toho pána, ještě se zpotíš." Bavil jsem se náramně a ksicht Jerzyho Stuhra, to je bod navíc. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Opravdu nehrozí, že Kingsajz někdy bude jeden z mých nejoblíbenějších filmů - přecejenom jsem viděla Sexmisi (kterou jsem zbožňovala už od nějakých 6 let) a neubráním se srovnávání. Myšlenka je ale hezká (i když ne tak dotažená, jako právě u přechozího filmu režiséra) a vůbec je to celé strašně milé. A postava Nadšiškovníka je prostě boží. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poněkud jiného druhu, než Sexmise, je další populární film Machulského. Je Kingsajz sci-fi? Utopií? Satirou? Ideální jako 2pack se Sexmisí (pro případné nové vydání na DVD jako 2x Jerzy Stuhr - edice, kterou máte rádi)? Těžko říct. Na každý pád není vhodné ubírat Polákům otevřenou mysl a odvahu ztvárnit všechny extrémy lidské povahy v trpasličím hávu. Prospěcháři budou vždy mezi námi a na ty je nutné si vždycky ukázat a vyhnat z našeho středu. Na svou dobu disponuje Kingsajz velice zajímavými barrandovskými triky, které umocňují zážitek z chytře vrstveného scénáře. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Osobně si myslím, že po Sexmisi je to nejlepší polský film co jsem viděl. Machulského vize šuplíkové totalitní společnosti je vtipná, nadčasová, vizuálně dokonalá. Navíc se dokáže vysmát sama sobě, což většinou tyhle filmy neumí a berou to vážně. Výborně jsem se pobavil. Ta spousta nápadů s různými předměty- cedník jako vězení, gramofon mučící nástroj atd. Paráda. Český dabing je na slušné úrovni a neubírá na kvalitě filmu. 85% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zabavna a nadcasova komedie, kterou oceni hlavne ti divaci, kteri osmdesata leta u nas nebo v Polsku zazili. Atraktivni prostredi, hezke zeny, auta a blazniva komedie jde ruku v ruce s uspechem tohoto filmu v celem vychodnim bloku. Na me uz trochu moc blaznive, ale je tam cela rada zabavnych scenek. Celkove to ma dobrou atmosferu a slusne herecke vykony. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Juliusz Machulski do tohoto filmu opět obsadil nejen svého otce Jana Machulského, ale i Leonarda Pietraszaka a Witolda Pyrkosze, se kterými už předtím natočil oba díly své krimikomedie Vabank (1981). (DavidHodan)
  • Ve filmu se krátce objeví dvě nafukovací žirafy z českého podniku Fatra Napajedla. (efenberger)
  • O speciální efekty se postaralo československé Filmové studio Barrandov, konkrétněJiří Šimůnek, Boris Masník a Boris Moravec. (Ganglion)

Reklama

Reklama