Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva dobrovolníci Max a Albert souhlasí s nabídkou na otestování přístroje a nechají se na dobu tří let zmrazit. Místo v roce 1993 se ale probudí o padesát let později v podivném, sterilním světě bez mužů. Všude kolem nich jsou jen samé ženy, které žijí v podzemním městě, protože ovzduší na povrchu planety je kontaminováno. Max a Albert jsou proti své vůli považováni za primitivní archeologický nález a hrozí jim smrt, anebo násilná přeměna v ženy. Ženy převzaly vládu nad světem a naši hrdinové se stávají pokusnými králíky. Díky dívce jménem Lamia, která zcela nepropadla feministické propagandě, se mužům podaří uprchnout. Ukáže jim cestu na povrch a spolu s nimi se rozhodne i ona zemřít na zamořené planetě mimo svůj bezpečný podzemní domov. Jenže na zemi je vše jako kdysi, dokonce je tam i dům, ve kterém tajně bydlí šéfka podzemního ženského společenství. (TV Nova)

(více)

Recenze (499)

boshke 

všechny recenze uživatele

Zmaten názvem filmu, který ve mně evokoval americkou teenage-komedii á la Prci prci plnou vulgárního (rádoby)humoru, nic jsem od tohoto filmu neočekával. O to více jsem byl překvapen. V kladném slova smyslu... Tato futuristická polská sci-fi komedie, připomínající mi svým stylem, prostředím a humorem trochu Červeného trpaslíka, mne vskutku pobavila. Líčí katastrofický scénář, jak by to s námi jednou mohlo dopadnout. Dva přátelé, Max a Albert, se nechají pro pokrok vědy (a pro peníze) hybernovat. Jsou však probuzeni o více než padesát let později; probouzejí se do zcela nového světa. Ve válce byli všichni muži zahubeni, nyní Zemi obývají pouze ženy, respektive podzemí Země. Povrch je totiž zamořen jedovatým plynem. Po probuzení chtějí ženy oba dva samce naturalizovat, což jim samozřejmě není po chuti. Utíkají proto na povrch, aby naturalizaci unikli. Zde se ukazuje, že na povrchu to není takové, jak se z podzemí zdá... 90% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Polské komediální sci-fi. Neskutečná kombinace, která však vyšla a dokonce mile překvapila. Tak 2/3 filmu se tváří strašně feministicky, ale pak přijde závěr, který to celý otočí a potěší všechny nositele mužského pohlaví :-))) Opravdu jsem se tady dobře bavil a když k tomu přičtu závěrečné rozuzlení, tak mi z toho vyjdou krásné 4 hvězdičky. ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem a čekal a čekal. A nedočkal jsem se. Podle zdejších reakcí jsem předpokládal polskou obdobu italských komedií typu Fantozziho, ale dvě hodiny (příšerně dlouhé! příšerně!!) uběhly a já jsem se nezasmál ani jednou. Ne že by vtipné situace nebyly vtipné, ony tam totiž žádné takové scénky ani nebyly, takže se nebylo čemu smát. Tohle mi fakt nesedlo. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Milé polské překvapení. Velmi zajímavé vidět tento starý snímek v dnešní odpudivé době nesmyslných ústupků, které nás jako lidstvo vedou přímou cestou do prdele. Nepředpokládám, že v roce 1983 byly na pořadu dne podobné otázky, které řeší tento snímek. Je to ovšem téma dokonale aktuální k dnešním problémům. Moc hezká antiutopická vize jediné horší věci na světě, než je důkladně vedený komunistický režim - důkladně vedený komunistický režim ženami, který přímo páchne feminismem. Protipólem je zapřísáhlý bohémský šovinista v hlavní roli, a tak dochází k očekávanému střetu zájmů Humor ani po dlouhých letech neztratil své kouzlo. Oba kluci jsou sympatičtí, jen moc krásy nepobrali, jak už to ostatně v Polsku bývá, tudíž se žaludek tu a tam otočí, když sledujete, jak hlavní hrdina oblizuje polské číče. Naopak hlavní hrdinka je k nakousnutí a rozhodně by se nejeden divák rád ujal jejího zasvěcení do tajů lásky. Příběh se zaobírá zajímavou tématikou, leč sám o sobě úplně neoplývá úžasností. Během 2hodinové stopáže bych si toho přál vidět podstatně víc, než dva muže trpící v komůrce a konstantní snahu o útěk. Jistou útěchou může být divákům to, že se slečny herečky zrovna nestydí poodhalovat světu svá těla, takže na své si přijdou i milovníci malých či velkých. Lepší 3 kousky. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Některé filmy prostě nestárnou a tohle jeden z nich. Komedie stejně svěží a zábavná jako před třiceti lety. Sice ztratila ten punc vyjímečnosti, který nás poprvé jako puberťáky táhl do kina, ale kupodivu jí to vůbec neublížilo a naopak to dalo vyniknout jejím dalším kvalitám. Originální námět, skvěle vystavěný scénář, kterému na koleni stlučené efekty a kulisy dodaly spefickou náladu. Inteligentní oddechovka se svižným tempem a přísunem humoru, který ani okamžik nepoleví. Nadsázka a v době svého vzniku i poměrně odvážná satira, která rozhodně nepere jen do řad zuřivých feministek, vyšperkovaná desítkami drobných nápadů, tunou hlášek a skvělými hereckými výkony, kterým s přehledem dominuje Jerzy Stuhr jako živelný Max. Od "Výměny dresů", přes "Polkni prášek" až po "Holky mě bijou" je to pořád stejná zábava, která se neokouká a je jedním z těch filmů, které člověk může vidět stále znovu. ----------- P.S.: Nikdy bych neřekl, že v roce 2020 bude tenhle film aktuálnější než kdy dříve a svým způsobem se nebezpečnou rychlostí začne blížit realitě. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Maks (Jerzy Stuhr) na začátku zdraví kamery dvěma vztyčenými prsty ve tvaru písmene V, což byl pozdrav hnutí Solidarita. (gjjm)
  • Film se z velké části natáčel v solném dole Wieliczka nedaleko Krakova, který fungoval nepřetřžitě od 13. století až do roku 1996 a patří do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. (gjjm)
  • Ve scéně, kde se hlasuje o „naturalizaci samců“, je na displeji výsledek 153:154. V českém dabingu ale žena hlásí výsledek 155:154 pro naturalizaci. (sebesta)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama