Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva dobrovolníci Max a Albert souhlasí s nabídkou na otestování přístroje a nechají se na dobu tří let zmrazit. Místo v roce 1993 se ale probudí o padesát let později v podivném, sterilním světě bez mužů. Všude kolem nich jsou jen samé ženy, které žijí v podzemním městě, protože ovzduší na povrchu planety je kontaminováno. Max a Albert jsou proti své vůli považováni za primitivní archeologický nález a hrozí jim smrt, anebo násilná přeměna v ženy. Ženy převzaly vládu nad světem a naši hrdinové se stávají pokusnými králíky. Díky dívce jménem Lamia, která zcela nepropadla feministické propagandě, se mužům podaří uprchnout. Ukáže jim cestu na povrch a spolu s nimi se rozhodne i ona zemřít na zamořené planetě mimo svůj bezpečný podzemní domov. Jenže na zemi je vše jako kdysi, dokonce je tam i dům, ve kterém tajně bydlí šéfka podzemního ženského společenství. (TV Nova)

(více)

Recenze (501)

LuckyK 

všechny recenze uživatele

Klasika, stále svěží, s nesmrtelnýma hláškama, které používáme od dětství dodnes jako např. "vem si prášek" nebo "ženská, mě bije". ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Tahle komedie se mi líbí pro svůj specifický humor, který dokáží posoudit pouze chlapi. Přestože byla natočena před více než 25-ti lety, stále má svým příběhem a poselstvím co říci i současné generaci. Upřímně řečeno ze světa feministek mi naskakuje husí kůže a nechtěl bych být v roli Maxe a Alberta. Pochválit musím i český dabing, který je excelentní i co se týče hlasových dispozicí herců. Neopovrhnu ani originálním jazykem, jelikož jsem vyrůstal v polském příhraničí a tudíž mi polština není vůbec cizí a rozumím. Výborný film. ()

wocicko 

všechny recenze uživatele

Je to velice dobrý film, s dobrým nápadem, ale je tu jedno velké ALE. Musí se brát prostě jako vymyšlený film, s vymyšlenou zápletkou, asi tak, jako kdyby byl film o tom, jak zemi ovládnou gumoví medvídci - mohou být zlí, nebo hodní, vždycky to bude jen fikce. Obávám se, že tohle je ten nejvíc šovinistický - jakkoli je tohle slovo zatíženo - film vůbec, právě proto, že je tak nebezpečně jednoduše možné ho brát vážně. Chudáci muži proti krvežížnivým ženám, kterým stejně vládne muž, jinak by to nezvládly... A pak to spasí tím, že z emancipovaných vědkyní udělají uchechtané puberťačky tím, že je milostivě přefiknou... když vidím, jak se o to většina populace mužské - přirozeně a ženské - bohužel, opírá, je to, promiňte mi, na zblití. Pro mě vždycky bude mít větší váhu tubus s diplomem, než nějaký falus - vítězí už od pohledu rozměry, občas si říkám, že jde jen o ty centimetry jistých partií... ()

ovec.ka. 

všechny recenze uživatele

"Zblaznily jste se protože jste už dlouho neměly chlapa!Potřebujete chlapa!" "Co to je mít chlapa?" "Pravděpodobně jde o domácí mužskou službu velmi rozšířenou ve 20.století." :-D ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Film jsem s kamarádem shlédl (v pracovní době) v rámci filmového festivalu pracujících, protože jako tehdejší pozorný čtenář polského Filmu (na který jsme vždycky vystál frontu ve velkotrafice na rohu Slovanského domu v ulici na Příkopech) jsem nějak tak pochopil, že ta na svou dobu až neuvěřitelná záplava koz a občas i nějaký ten bobr, co film provázela je jenom clona. Když film v nabitém kině na Václaváku skončil, konstatovali jsme s kamarádem, že tohle přece bolševik nemůže pustit do volné distribuce...když je to snad nejzdařilejší satira na něj. Snad žádný film si tak nestřílí z toho, jak podobné režimy fungují (že tady jsou to náhodou militatní feministky je úplně jedno...) - tvrzení, že Beethoven byl(a) žena nebo praktická ukázka, k čemu používal "samec" vývrtku na lahve nebo břitvu jsou jenom dvě drobné perličky z dlouhé řady a scéna na povrchu, včetně "příjezdu" a "odhalení" nejvyšší sestry byly největším kalibrem filmu, který pobaví sice i dneska, ale ve své době to byla pecka neuvěřitelná. Co je ale stejně neuvěřitelné je, že jen menšina lidí dospěla k chápání filmu jako parodie na totalitní režim (v našem případě hlavně onoho reálného komunizmu, ve kterém jsme žili) a jak v jednom z pozdějších rozhovorů uvedl sám Machulski, film takto zamýšlen samozřejmně byl, nicméně byli to spíš Češi, než Poláci, kteří film takhle přijali a v zásadě i "pochopili". Takže bych tady nakonec rád připomněl i účast scénaristy Pavla Hajného. Díky tomu, že jsem byl "při tom", ve správné době a na správném místě - 100% a vůbec mi nevadí, že mladší diváci to už vidí jinak. Paradoxně, film bolševik do kin pustil úplně bez problému, buď mu nedošlo, o co jde a nebo dělal, že mu to nedošlo. Nicméně nejděsivější je pro mně v současnosti (tzn. pár let nazad), že se toto dílo z "osmdesátek" dostalo do hledáčku jakési americké feministické organizace, která se snad i domáhala jeho "vymazání"...Takže mladší diváky (alespoň ty přemýšlivější) tímto upřímně varuji - ona jakákoliv totalita, kterou tento film tak zdařile karikuje, by se od té komunistické nebo hitlerovské nijak nelišila a je jedno jestli by to bylo ve jménu totální feminismu, absolutních lidských práv či "zeleného" dobra. Nakonec - Orwell to odhadl velice přesně a až zlověstně. Bohužel. ()

calculus 

všechny recenze uživatele

Moc dobré i teď. Za komárů museli lidi čumět:-) Dost se divím, že se tak jasný vzkaz totalitním papalášům tehdy vůbec dostal do kin. Od prosince 1981 do července 1983 byl v Polsku vyhlášen výjimečný stav, soudruzi se báli polského hnutí Solidarita. Film vznikl v roce 1984 ... ()

Jarlaxle 

všechny recenze uživatele

Minimálně heslo rozhodně pobaví! :-) Zbytek filmu taky, ale nějak úplně nenadchne. Aspoň ne tolik jako tomu určitě bylo před třiceti lety... ()

mr.ratus 

všechny recenze uživatele

K čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky, aby se pěkně usmály na toho, kdo je malinký. Pokud si to přečtu ještě v roce 2042, bude asi všechno v pořádku;) ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Komedie mého mládí, takovéto dílo bylo nejenže objevné svou satirou, ale svým novátorským přístupem k problematice vztahů mužů a žen!!! ()

Jackdaniel.c 

všechny recenze uživatele

Dystopie, ze které srdce jásá. Komedie kombinovaná se sci-fi vždy potěší, stejně jako Allenův „Spáč“. Vážné poselství ztráty poloviny z ženy je vzácně kombinováno s politickou satirou osmdesátých let 20. století. Jestliže nám Allenův humor odkrývá absurditu západní politiky, pak Sexmise přináší absurdní humor socialistického Východu. Jen namátkou: „Začíná to vypadat vážně! - - - To je asi nějaká organizace“, „Nemyslete si, že vám pomohu utéci. Jsem přece loajální státní zaměstnankyně!“, „Co to děláš? Já jsem přece funkcionářka...!“. Parafráze na Armstrongův slavný výrok mise Apollo 11 je jedním z vrcholů filmu, byť ho závěrečná pointa lehce zastíní... (85 %) ()

Eire 

všechny recenze uživatele

Ked by ste sa ma spytali na Polsku komediu spomeniem si len na tuto... a tusim este jednu: Vabank. Asi tak 75% ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Říkáte si, co je Sexmise? Inu coby. Je to planeta opic po Polski. Ne vážně, jedná se o báječnou komedii a jeden z nejlepších filmů, co Poláci stvořili. Dva poslední muži, tedy opravdu poslední? Spousta kobět, bardzo fajných, které žijí pod zemí. Nahoře je vše zanořeno a jen prý poušť. Opravdu to tak je? No a stejně s momentem překvapeni na závěr, stejně jako v Planetě opic. Ach ty ženy, neví o co příchazí bez nás, mužů. ()

Parabot 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější polská satirická dystopie, jejíž věhlas nepřekoná ani Ida či Studená válka. Východní odpověď na Lucasovo THX 1138. Po mnoha letech jsem se na ni podíval a bavila mě jako kdysi poprvé, zkraje devadesátých let. Ale jiným způsobem. V prvním plánu je Sexmise sci-fi komedií. V tomto případě ovšem zaúřadoval zub času. Humor působí stejně lacině jak celé prostředí a kulisy. Druhá rovina - dynamika vztahů mezi muži a ženami je už zajímavější motiv. Tady tvůrce nepřichází z ničím extra originálním, kromě obecných příměrů, že všeho moc škodí a když je symetrie narušena, vznikají vážné problémy. Nejzajímavější mě ovšem tentokrát přišla třetí úroveň námětu - totalitní společnost. Rok před orwellovským datem, kdy Solidarita byla ještě v plenkách, pustili Poláci do světa film, který obsahuje motivy jeho slavného 1984. Třeba to, že kdo ovládá minulost, ovládá přítomnost. Lži, cenzura, normalizace, institucializované násilí, ilegální undergound. A vzhledem k tomu, že je pro dnešní dobu charakteristická krize mužské identity (třeba viz. Zimbardo), gender jako téma diskuse do které jsou zataženi všichni bez ohledu, zda chtějí či nikoli, různé proudy feminismu s nichž některé jsou radikální a až absurdní, fake-news a opětovné bujení totalitních systémů, hlavně těch východních, dostává Sexmise nový, čtvrtý rozměr. Přes toto vše se mě nelíbí konec filmu. Zamyšlení pro mužskou část populace. Opravdu se dokážeme vybudit k něčemu pouze v případě krize? Opravdu se z nás v klidu a bezpečí stávají polodementní arogantní tupá zvířátka? - To, v co se změní 2 hlavní aktéři za oponou lži? Řada psychologů říká, že bohužel ano. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama