Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva dobrovolníci Max a Albert souhlasí s nabídkou na otestování přístroje a nechají se na dobu tří let zmrazit. Místo v roce 1993 se ale probudí o padesát let později v podivném, sterilním světě bez mužů. Všude kolem nich jsou jen samé ženy, které žijí v podzemním městě, protože ovzduší na povrchu planety je kontaminováno. Max a Albert jsou proti své vůli považováni za primitivní archeologický nález a hrozí jim smrt, anebo násilná přeměna v ženy. Ženy převzaly vládu nad světem a naši hrdinové se stávají pokusnými králíky. Díky dívce jménem Lamia, která zcela nepropadla feministické propagandě, se mužům podaří uprchnout. Ukáže jim cestu na povrch a spolu s nimi se rozhodne i ona zemřít na zamořené planetě mimo svůj bezpečný podzemní domov. Jenže na zemi je vše jako kdysi, dokonce je tam i dům, ve kterém tajně bydlí šéfka podzemního ženského společenství. (TV Nova)

(více)

Recenze (500)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sexmise do našich kin zavítala ještě před nástupem Gorbačova k moci a dlouho předtím, než jeho perestrojka pomohla uvolnit kulturní atmosféru i u nás. K povolování otěží docházelo totiž dosti váhavě a ze strany státní moci s krajní nechutí a významnější změny přišly až v posledních dvou letech existence režimu. Dnes už se dá jen těžko vysvětlit, jaké oživení v programu českých film Sexmise svého času představovala. V tehdejší oficiální prudérii byla decentní nahota polských krásek přímo gejzírem erotiky, což se v dnešní době zdá úsměvné. Především ale obecenstvo snadno dešifrovalo filmový scénář jako podobenství diktatury reálného socialismu. Získat lístky na Sexmisi byl v polovině 80. let hodně velký oříšek a kdo ji neviděl, jako by nebyl. Kdo je dnes zlákaný titulem slibujícím pikantní podívanou, bude zklamaný, ale jako komedie nic neztratila na svém půvabu a dá se považovat za jízlivou satiru na radikální feminismus. Jerzy Stuhr v roli plebejského mužského šovinisty si získal u českého publika obrovskou popularitu a nejinak tomu bylo i v Polsku. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jako originální a odvážná socialistická sci-fi nahotina (s roztomile lacinou výpravou) dost dobré, ale jako komedie? Zasmál jsem se jen jednou a to když se hrdinové snažili nenápadně odplížit a jeden z nich šlápl do kovového kbelíku. Co k tomu říct? Snad jen, že Polky jsou dost ošklivé. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film. Ač je z roku 1984, je VELICE nadčasový. Je zde vytříbený humor, originální myšlenka, výborné herecké výkony 2 mužských hrdinů a OPRAVDU překvapivý konec. Nevím, jestli je potřeba nějak polemizovat o tom, jak by to tu vypadalo, kdyby byly jen ženy, snad jen, že by špatné lidské vlastnosti nevymizely. A pokud si snad NĚKDO myslí, že je tenhle film o "bobrech", tak ho opravdu nepochopil...;-) ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

tak tohle byl jeden z mála filmů socialistických filmů, na který bylo v kinech narváno.. Nejen kvůli na tu dobu odvážným záběrům (dnes k pousmání), ale hlavně proto, že ten film je dobrý... A vtipný... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kvalita a nadčasovost čas od času vznikají tam a tehdy, kde bychom to nečekali ani v nejrůžovějších snech. V tomto případě v pogdaňském Polsku osmdesátých let. Některá jména (Lukaszewicz, Stuhr, Stryjkówna) jsou u nás známa z jiných polských filmů slavnějších polských režisérů, ale ve svém souhrnu to reprezentuje kapky v moři. Na první pohled zcela nevinná crazykomedie je ve skutečnosti usměvavě nesmlouvavou satirou, která si šťastně střílí z obou pohlaví zhruba stejně, i když dobírání si zuřivých sufražetek - žen s mužským srdcem - má přece jen viditelný přesah. Zvlášť humorně působí kompetenční spory mezi policejním a výzkumným útvarem partenogenetického pouzeženského státu, za nimiž bez větších potíží vytušíme nesnáze neplánovaného chaosu plánované ekonomiky komunistického Polska. Typickou mužskou jízlivost skrývá i objev, že první žena je vlastně mužem a hlavním motivem její vedoucí úlohy je touha uhájit život. Přímo dojemně působí i halasná urputnost protimužské propagandy nebo objevy pohlavních funkcí ženského těla po útěku z vědomě uzavíraného dolu. Při všech těch scénách se vybavují trsy asociací na komunistickou éru s jejími neudržitelnými tabu, autocenzurami a dalším ideovým a hodnotovým harampádím. Návrat mužů-"lulánkových" nemluvňat v závěrečných sekvencích vyznívá do recese, která je blízká i českému humoru. Velkorysá výprava a nápaditý, hravý scénář obohacený o invenční režijní domýšlení vytvořily opravdu nezapomenutelnou komedii, která by měla být ordinována jako protijed všem fanatikům obou pohlaví. A pro ty ostatní by měla být vždy dostupná jako lék-elixír pro případ obtížnějších životních situací. Lék nad všechny dryáky. Takové je skutečné umění s velkým U. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je vidět pár bobrů, kuli čemuž jsem se také na film původně koukal (jako teenager), ale jinak je to šílená nuda. Nicméně oceňuji originalitu filmu, ale nedoporučuji. Slabších 50% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

"Ženský mě bijou! Mamííí pomoc!" ..... "Připadám si sakra, jako by mě vylučovali z Pionýra!" .... "Teď budu moct dokázat, že muži jsou chybějícím vývojovým článkem mezi námi a opicemi." :-)) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jerzy Stuhr na cestě do 21. století, ve kterém se mu nakonec nelíbilo. Dříve velice oblíbená satira, dnes poněkud méně úderná, leč pořád velice zábavná. Taková je podle všeho nejoblíbenější polská komedie v celém bývalém ČSR. Budoucnost plná žen, které emancipace zavedla až k naprostému eliminování mužů, má své jedinečné kouzlo, otázkou ale zůstává, jestli by podobný scénář byl i o několik desetiletí později řešen úplně stejně. Bylo by nutné nastolit stejnou revoluci a jen kradmo si užívat výdobytky života v domku se zahradou? V roce 2042 bude možné zřejmě cokoli. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Jistá "infekce atavismy" a vyčpělostí se příhodám dvou nedobrovolných sexmisionářů pochopitelně nevyhnula, ale jejich dekadence je i po letech hibernace v kolektivní kultovní paměti (a v mé filmotéce) docela příjemná. Někdy to však je souboj doslova na nože (viz šílená campová estetika či závěrečná mrtvolka). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Poláci vždycky uměli točit filmy, ale u nás se jich bohužel nikdy moc nepromítalo. Jednou ze světlých výjimek je Macourkovsky laděná crazy sci-fi komedie "Sexmise". V době svého natočení to byla velká odvaha tvůrců natočit takovouto satiru na totalitní společnost a ve velkých zástupech film plnil kina i u nás. Ovšem "Sexmise" nepůsobí v dnešní době nijak hloupě a fórky z ní a její poslání je nadčasové. Jerzy Stuhr a Olgierd Lukaszewicz byli ve svých rolích dvou posledních Mohykánů skvělí. Jejich kreace jsou velmi přirozené a nádherně komické (útěk s kýblem na noze). "Sexmise" je komedie plná lechtivosti, krásných žen (z těch mladých není ani jedna ošklivá) a legrace. A to legrace první třídy. P.S.: Vynikající je i český dabing (viz kometář canakja). Naštěstí jej vydali i na DVD. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

V žánrovém zařazení stojí sci-fi/komedie/dobrodružný. Možná by tam mohlo být i erotický, protože těch spoře oděných krásných žen je zde opravdu nepočítaně. Polská klasika, na které jsem na začátku 90. let vyrůstal. Stále výborná zábava. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

I po letech skvělá, originální zábava. Ale ta představa, že by se mi stalo něco podobnýho je hrozná. Chvilku bych si asi užíval, jenže s kym bych chodil na pivo? Kdo by hrál fotbal? Při této představě mi naskakuje husí kůže. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hodně rozporuplný film, který v původním znění není skoro vůbec vtipný. S dabingem Viktora Preisse a Václava Postráneckého už sice veseleji bylo, nicméně stále jsem se nemohl ubránit dojmu, že je to všechno strašně laciné a (kupodivu) i nepříliš nápadité. Průměr. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe som opäť zhliadol túto poľskú klasiku, naposledy to bolo ešte za komunistov. Aj z dnešného pohľadu je to stále nadčasová a príjemná zábava. Za komunistov to bol pre nás film plný erotiky, dnes tých pár holých báb rozruch v žiadnom prípade nespôsobí a o to viac môže divák oceniť sci-fi príbeh. 80%. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Film, který vznikl čtyři roky po Felliniho Městě žen s nápadně podobnou zápletkou... Machulského naprosto odlišné pojetí mě nadchlo již od prvních minut. Překvapila mě především nápaditost designu (občas, s jistou dávkou fantazie, alla Kubrickova 2001) , pohyby kamery, úhly záběrů, skvělá dynamika vyprávění, a s hlavními hrdiny jsem od začátku sympatizoval (jak jinak taky...). Sexmise se mi napoprvé tolik nelíbila, protože jsem ji tehdy viděl coby puberťák. Herci se mi zdáli toporní, ženy málo akční, a vůbec jsem očekával více toho, o čem vypovídá první slabika názvu filmu. Dnes, kdy erotika bez jakékoli fantazie kouká z kdejaké teenagerské komedie, či vedeoklipu slavných rapperů, tento druh humoru strašně oceňuji, a budu se za něj rvát do roztrhání těla! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dvaja muži sa po zmrazení zobúdzajú do budúcnosti, kde existujú iba ženy. Muži vyhynuli a pre tých, čo sa objavia, je prichystaný strašný osud. Tento poľský počin je presne tak bizarný, ako sľubuje názov a tento kratučký popis námetu. Vo svojom čase sa sci-fi komédia stala v krajinách za železnou oponou obrovským hitom a kultový status si drží doteraz. Okrem množstva humoru nechýba ani spoločenský presah. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Poláci mají svou vlastní verzi Planety opic. Zpočátku zajímavé, uprostřed nudnější a v závěru správně šokující. Člověk tomu musí leccos odpustit, ale díky povedenému dabingu (Postránecký vládne) je to docela pohoda. 70% ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama