Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva dobrovolníci Max a Albert souhlasí s nabídkou na otestování přístroje a nechají se na dobu tří let zmrazit. Místo v roce 1993 se ale probudí o padesát let později v podivném, sterilním světě bez mužů. Všude kolem nich jsou jen samé ženy, které žijí v podzemním městě, protože ovzduší na povrchu planety je kontaminováno. Max a Albert jsou proti své vůli považováni za primitivní archeologický nález a hrozí jim smrt, anebo násilná přeměna v ženy. Ženy převzaly vládu nad světem a naši hrdinové se stávají pokusnými králíky. Díky dívce jménem Lamia, která zcela nepropadla feministické propagandě, se mužům podaří uprchnout. Ukáže jim cestu na povrch a spolu s nimi se rozhodne i ona zemřít na zamořené planetě mimo svůj bezpečný podzemní domov. Jenže na zemi je vše jako kdysi, dokonce je tam i dům, ve kterém tajně bydlí šéfka podzemního ženského společenství. (TV Nova)

(více)

Recenze (501)

boshke 

všechny recenze uživatele

Zmaten názvem filmu, který ve mně evokoval americkou teenage-komedii á la Prci prci plnou vulgárního (rádoby)humoru, nic jsem od tohoto filmu neočekával. O to více jsem byl překvapen. V kladném slova smyslu... Tato futuristická polská sci-fi komedie, připomínající mi svým stylem, prostředím a humorem trochu Červeného trpaslíka, mne vskutku pobavila. Líčí katastrofický scénář, jak by to s námi jednou mohlo dopadnout. Dva přátelé, Max a Albert, se nechají pro pokrok vědy (a pro peníze) hybernovat. Jsou však probuzeni o více než padesát let později; probouzejí se do zcela nového světa. Ve válce byli všichni muži zahubeni, nyní Zemi obývají pouze ženy, respektive podzemí Země. Povrch je totiž zamořen jedovatým plynem. Po probuzení chtějí ženy oba dva samce naturalizovat, což jim samozřejmě není po chuti. Utíkají proto na povrch, aby naturalizaci unikli. Zde se ukazuje, že na povrchu to není takové, jak se z podzemí zdá... 90% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela vtipná polská sci-fi. Dnes už zřejmě klasika. Dva muži jsou v roce 1991 zmraženi a z hibernace jsou nedopatření probuzeni až o 53 let později. Ocitají ve světě plném žen, kde po velké válce už žádní muži nejsou a ženy žijí pouze pod zemí. I když se to na první pohled může zdát jako výhoda, vůbec to nemají jednoduché, protože jim ženy nedůvěřují. Snaží se proto zosnovat útěk a vypadnout z tohoto blázince. Konec mě docela překvapil. "Máte tu teda pěkný bordel!" :D ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

O mém dnešním hodnocení bylo už rozhodnutu dávno předem. Tenhle film jsem si včera připoměl po několika dlouhých letech a zapůsobil na mě, skoro, jako poprvé. Tak trošku se slzou v oku jsem si osvěžil tyhle chvíle, kdy jsem tenhle kousek viděl poprvé v roce 19........, raději nevzpomínat. Ale i po těch letech paráda a hlavně krásná, nostalgická vzpomínka, se skvělým mužským duem, proti feministické, ženské přesile. Spousta nesmrtelných hlášek a hlavně na svou dobu velmi odvážný film, na který se kdysi dávno stály dlouhatánské fronty.... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem tento v 80.letech vychvalovaný polský film viděl až dnes. A jsem překvapen, jak j to slabé, ani bych to nemohl nazvat komedií. Tak rád bych se zasmál, bohužel, ale nešlo to... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Jaké by to asi bylo, kdyby na zemi vymřeli muži a zůstali jen dva poslední exempláře? Pak by se asi hláška "..ani kdybys byl posledním chlapem na světě!" stala velmi aktuální. V podstatě je to celkem veselá záležitost a s přibývajícím množstvím poprsí a pubického ochlupení, které ve filmu uvidíte, se jistě vaše nálada postupně zlepšuje. Ovšem to je asi tak vše, co může film nabídnout. Pokud na se na to dívám jako na klasiku s pár dobrými hláškami je to jistě velmi zdařilý kus, nicméně v mých očích to zas tak extra nebylo. Takový lehký nadprůměr, ačkoliv ta poprsí ve filmu jsou vesměs nadprůměrných kvalit. Je vidět, že konkurz do komparzu byl přísný! 65% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pamätám si na rozruch, ktorý spôsobilo uvedenie Sexmisie v našich kinách. Nečudo, veď veľmi rýchlo sa rozkríklo, že vo filme je vidieť "všetko" slovom "všetko" a to bol signál aj pre tých, ktorí ani poriadne nevedeli, kde sa kino nachádza. Dnes je celý ten rozruch smiešnejší a neuveriteľnejší ako celá Sexmisia. Dnešná mladá generácia určite nie je schopná pochopiť Sexmisiu inak, než ako nie príliš vydarený sci-fi film s málo nosnou hlavnou myšlienkou. Málokto sa však aj dnes pri sledovaní Sexmisie naštve, pretože film je úsmevný a preto mu neutrálne tri hviezdičky patria. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Některé filmy prostě nestárnou a tohle jeden z nich. Komedie stejně svěží a zábavná jako před třiceti lety. Sice ztratila ten punc vyjímečnosti, který nás poprvé jako puberťáky táhl do kina, ale kupodivu jí to vůbec neublížilo a naopak to dalo vyniknout jejím dalším kvalitám. Originální námět, skvěle vystavěný scénář, kterému na koleni stlučené efekty a kulisy dodaly spefickou náladu. Inteligentní oddechovka se svižným tempem a přísunem humoru, který ani okamžik nepoleví. Nadsázka a v době svého vzniku i poměrně odvážná satira, která rozhodně nepere jen do řad zuřivých feministek, vyšperkovaná desítkami drobných nápadů, tunou hlášek a skvělými hereckými výkony, kterým s přehledem dominuje Jerzy Stuhr jako živelný Max. Od "Výměny dresů", přes "Polkni prášek" až po "Holky mě bijou" je to pořád stejná zábava, která se neokouká a je jedním z těch filmů, které člověk může vidět stále znovu. ----------- P.S.: Nikdy bych neřekl, že v roce 2020 bude tenhle film aktuálnější než kdy dříve a svým způsobem se nebezpečnou rychlostí začne blížit realitě. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Populární žánrovka 80. let nemusí vždy představovat zestárlý spektákl ve znamení odporného syntetického looku a dunivé hudby, může být někdy i zábavná od začátku do konce bez nechtěné srandy, ba dokonce vyvážena v jednotlivých prvcích. Ani moderní sci-fi nemusí být vždy jen pouhou přehlídkou vizuálních orgií a nejmodernějších počítačových triků, může mít i kvalitně napsaný příběh s chytrou zápletkou, dobře vyprofilovanými postavami, překvapivými pointami a může obsahovat i velmi nosnou myšlenku. Stačí jen, aby se vedle nápaditých výtvarníků a trikařů, režiséra a výborných herců podílel na filmu minimálně stejně výborný scenárista... a Pavel Hajný (jemuž se na domácí půdě s výjimkou Egyptologů nedostalo příliš kvalitních příležitostí) dokázal za hranicema v Polsku několikrát, že ním je! Sexmise se mi velmi dlouho vyhýbala, pak jsem se o ní dočetl a vyhýbal se jí dlouho pro změnu já (už jen ten název..), abych po dlouhé době opět spatřil jeden polský film, ke kterému se budu určitě rád vracet. Sexmise je totiž výtečná jako originální napínavá komedie, jako další filmová dystopická vize budoucnosti (po 451° Fahrenheita či Rollerballu) i jako podobenství o totalitní moci s několika překvapivými narážkami na dobu vzniku. Na některé scény jako např. ohnisko dekadence jen tak nezapomenu. Výhradu mám jenom k samotnému závěru... ne k pointě, ale k stylizaci: film sice doprovází po celý čas výrazný nadhled a humor, ale současně i jistá důstojnost a mohli ho tvůrci rozhodně zakončit jinak, než jedním hysterickým výkřikem a bizardním detailním záběrem v doprovodu fraškovitého hudebního motivu. Zbytečně tak na poslední chvíli přešel k prvoplánové frašce. Ale jde pouze o můj názor, s nímž samozřejmě nemusí jiní souhlasit. 90% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ale jo, nakonec teda jo. Po velmi rozpačitém úvodu to Olgierd Lukaszewicz a Jerzy Stuhr konečně pořádně rozjeli a nutno říct, že jim v tom pořádně pomohli v dabingu Václav Postránecký a Viktor Preiss, bez nichž by film nebyl ani z poloviny tak vtipný. Skoro škoda, že ta část "nahoře" neměla ještě nějaké pokračování (např. druhý díl). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nikdy som neprišiel tejto komédii na chuť. Síce sme videli pár poľských bobrov a fakt že huňatých, ale aj tak. Vtipná mi prišla možno tak každá štvrtá scénka. Zápletka mi prišla na začiatku ešte zaujímavá, ale potom sa to začína točiť v kruhu. Nápady došli pri prvom feministickom výkriku o nepotrebnosti mužov. Záver to ešte zarovnal podľa starých dobrých čias, ale inak film prekonáva len tie socialistické parametre. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Je pár filmů, kde konec je tak překvapivý a šokující, že staví všechno, co bylo předtím řečeno, do úplně jiného světla, a Sexmise je jedním z nich. Určitě taky není mnoho filmů, které by v tak ideálním poměru míchaly humor, napětí a myšlenku. Použití slova sex v názvu bylo v 80. letech a v socialistické zemi hodně odvážné a provokativní. A Koperník stejně byla žena. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší polská komedie, kterou jsem viděl:). Ženy vládnou světu, bojme se:o)), jakoby nestačilo, že vládnou nám!:D ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Polské komediální sci-fi. Neskutečná kombinace, která však vyšla a dokonce mile překvapila. Tak 2/3 filmu se tváří strašně feministicky, ale pak přijde závěr, který to celý otočí a potěší všechny nositele mužského pohlaví :-))) Opravdu jsem se tady dobře bavil a když k tomu přičtu závěrečné rozuzlení, tak mi z toho vyjdou krásné 4 hvězdičky. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie, kterou trochu kazí papundeklové kulisy a kostými 80.let. Ale skutečně jen trochu, protože je to celé tak bizardní, že se to nedá brát ani trochu vážně. Výsledek je pro mě naprosto fascinující, jelikož promněnil zápletku, za kerou by se nemuselo stydět invenčnější porno, v zábavu pro téměř celou rodinu. A Jerzy Stuhr je po tomhle dílku můj oblíbený poslký herec. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si dělá legraci ze socialismu a z feminismu, zejména z teorie, že kdyby vládly ženy, byl by svět lepším místem. Podle Jeržyho Machulského ne. K tomu si můžete přidat nějaké ty kozy, ale co bylo v roce 83 odvážné, to už dnes těžko někoho ohromí. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama