Reklama

Reklama

Úspěchy 2. světové války

(seriál)
  • Česko Největší bitvy 2. světové války (více)
USA / Velká Británie, 2014, 6x48 min

Scénář:

Andy Papadopoulos

Kamera:

Jamie Hobbis

Hrají:

David Menkin
(další profese)

Obsahy(1)

Seznámíte se se zásadními bitvami 2. světové války a se statečnými spojeneckými vojáky, kteří riskovali všechno, aby porazili Hitlera. Připomenete si jejich největší úspěchy, jako byla invaze spojeneckých vojsk do Francie či útok na ludendorffský most, poslední vstupní bránu do srdce Třetí říše. (National Geographic)

Recenze (10)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po nějakém čase opět parádní válečná dokumentární série. National Geographic si vybral šestici známých, i když ne těch úplně nejprofláknutějších druhoválečných operací, jimž je společné v podstatě to, že sice pracovaly se zvláštními jednotkami, ale v na dnešní poměry dost nezvykle vysokých počtech mužů. A je to podívaná velmi působivá, protože kombinuje hrané záběry, založené na vyprávění skutečných účastníků jednotlivých bitev, s technicko-historickými vsuvkami odborníků (včetně ukázek dobových zbraní;)), a - podržte se - se soudobou zobrazovací technikou, tj. konečně vidíte třeba to, jak se Rangers plíží mezi zákopy, objektivem satelitní termokamery. A vypadá to dost cool;) O trochu míň cool už vypadají vyloženě CGI animačky, zachycující různé momenty boje, a to hlavně proto, že i když jde o sérii z roku 2014, je vidět určitá zastaralost použitého enginu. Není to sice první Medal Of Honor nebo nedej bože Flashpoint, ale už to zkrátka je zřetelně jinde než ta propracovaná satelitní sledovačka. A je to škoda, protože to narušuje jinak strhující zážitek. 80% a doufám, že nezůstane jen u jedné série. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorého kvalita ma skutočne prekvapila. Je rozdelený do 6 dielov. 1. diel Útok na Pointe du Hoc, nám približuje málo známu udalosť z operácie Overlord, útok na nedobytnú pevnosť na vrcholku útesu u kanálu La Manche. 2. diel Horský masaker, tu je nám predstavená špeciálna americko – kanadská jednotka, ktorá zásadne zasahovala iba v noci a preto sa im hovorilo Čierni diabli. 3. diel Hitlerov posledný most, v tomto dokumente ide o známu bojovú udalosť bitka o most u Remagenu, ktorý bol síce podmínovaný ale nemecký major Kruger ho nevyhodil do vzduchu. To nemôžme povedať o postupujúcich Američanoch, ktorý ho tak preťažili, že nakoniec most 17.3.1945 aj tak spadol a zahynulo 28 amerických vojakov. 4. diel Úder z oblohy, je o majorovi John Howardovi, ktorý viedol unikátny výsadok na klzákoch na francúzske územie obsadené Nemcami. Útok bol súčasťou operácie Overlord, mala názov Deadstick a výsadok musel obsadiť a odmínovať dva mosty medzi Béneuville a Ranville, úspech v tejto operácii bol životne dôležitý pre úspech celej operácie Deň D. 5. diel SAS verzus Rommel, je o šikovných príslušníkoch jednotky SAS, ktorí sa dostali hlboko do tylu Rommela a zničili mu na letisku v Líbyjskej púšti 37 lietadiel. No a v poslednom 6. diele Útok na Sant Nazaire, ide o útok na suchý dok ovládaný Nemcami, tu sa podarilo dostať Britom s torpédoborcom Campbeltownom, ktorý bol napchaný s výbušninami a po odpálení zničil celý dok, ktorý sa už nepodarilo opraviť do konca vojny. Straty na životoch boli obrovské z 611 britských námorníkov padlo 169 a 200 zranených padlo do zajatia. Z 18 lodí sa späť vrátili iba 4. V týchto dokumentoch ide o akcie, ktoré sú menej známe a pomocou počítačových animácii nám solídnym spôsobom dokumentačne rekonštruujú jednotlivé operácie. Pre bojarov informácia, v roku 2017 vyjde samostatný film o Operácii divoký pes pod názvom St. Nazaire. ()

Reklama

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Moderně zpracovaný dokument, takové dokumentární Call of Duty. Mám pocit, že některé dobové záběry jsem ještě neviděl, také informace o bojových akcích jsou poměrně detailní. Co mě ale na podobných dokumentech vadí, je "co všechno dnes uvidíte", "ještě uvidíte", vracečky po pauzách na reklamy, věty odborníků typu "dělostřelecká palba může být devastující" apod. Takže celkově průměr. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

6x speciální operace WWII v podání National Geographic. Fakticky precizní a přesné, ilustrované animací na úrovni PC her, podložené spoustou dobových záběrů a fotek, komentované specialisty na zbraně a vybavení. Chyběl mi tam trochu atribut napětí a vtáhnutí diváka do děje, ale po informační stránce bezchybné. Díly popisují obsazení mostů v Den D, zničení letecké základny v Sahaře, útok na posádky v italských horách, zničení děl při Dnu D, 2x zabrání mostů na konci války (St. Nazaire a Remagen). 89% ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Některé operace zobrazené v tomto docela solidním dokumentárně-rekonstrukčním cyklu, posloužily, co by ty reálné operace za 2. sv. války i jako isnpirace pro několik slavných válečných snímků. Připoměňme alespoň ty opravdu slavné, jako např. Ďábelská brigád, Most u Remagenu nebo Útok na Železné pobřeží (Operace Vzteklý pes), kdy posledně jmenovaný příběh by měl být přístí rok v novém zpracování pod názvem St. Nazaire. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama