Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Varšava roku 1934. Z vězení se vrací zpátky do života „renomovaný“ kasař Kvinto, který má nevyřízené účty s bývalým komplicem, nyní majitelem banky, jehož přičiněním se dostal za mříže. Skutečným důvodem Kvintovy pomsty se však stane záhadná smrt jeho přítele muzikanta, který patřil ke komplicovým věřitelům. Společně se třemi dalšími muži se rozhodne vykrást trezory samolibého bankéře, aby jej potrestal za porušení zlodějského „kodexu cti“. Celovečerní debut Julia Machulského připomene americkou kriminální komedii Podraz (George Roy Hill, 1973), s níž jej spojuje retrostylizace a zvláštní styl humoru. V hlavní roli se představí režisérův otec Jan, který postavě kasaře dodal ušlechtilou eleganci. (Febiofest)

(více)

Recenze (44)

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Vabank vs Podraz.. vjěčná votázka. CO je lepší, co je co, a kdo jsem já.. Původně jsem toto dílko toužil obohatit dávkou své genijality a vytvořit vopravdu doko recenzi, komentář řekl bych eňo ňuňo. Bohužel, dávka alkoholu vytlačila testosteronový doping mozgu, a tudíž ze mě vylézá pouhopouhí víýkřik: Vabang byl je bude super film, páč za pár kaček se udělal kopec legrace. Teda ne Kaček Kačko, ale Zlotúwek. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Polsku kinemtografiu celkovo nemusim, ale reziser Machulski je vynimka- talentovany reziser, ktory natocil vybornu komediu- o vykradani trezorov. Chvilu trva kym sa film rozjede, potom ale uz je to filmarina ako bic. Nuda nehrozi, dialogy vyborne ..... trochu malo akcie, ale tu skor hladam v poliziotteschi filmoch a nie v Polsku, ze jo . 89 % ()

Reklama

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímeček jsem zhlédl v rámci výzkumu, během kterého jsem chtěl zjistit, zdali je polská kinematografie stejný šmejd jako polské máslo nebo nikoli. Můj švagřík (napůl Polák) říká, že Poláci umějí pro sebe výrabět výborné věci. A má pravdu. FIlm má skutečně vcelku solidní úroveň, a to i přes poněkud rozpačitý začátek. Jak už zde bylo mnohokrát řečeno, snímek připomíná do značné míry Podraz, dokonce bych řekl, že je i o něco lepší než americká předloha. Na druhou stranu oceňuji, že ve Vabanku neokopírovali samotný podvod (resp. krádež) tak, jak to udělali v britském seriálu Podfukáři. Některé drobné chyby (např. rozkošný panelák v záběru) lze tvůrcům odpustit. 80% ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

U polského Vabanku je zřejmá inspirace režiséra americkým Podrazem. Na to, že se jednalo před 34 lety o prvotinu mladého režiséra, je dílo více než vydařené. Jistě, dnes by se střihalo svižněji, ale jinak film nezestárl a stále dobře pobaví. Doporučuji i Vabank II. Pokračování si udrželo úroveň I. dílu. U nás je nejznámějším filmem režiséra Michulského Sexmise, kterou natočil hned po Vabanku. Doporučuji podívat se i na jeho film Kingsajz a další filmy. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

V době, kdy se tento film promítal v kinech, jsem v některém polském časopise vyčetl, že jde o styl filmu „Podraz“, nebo „Charleston“. Nechal jsem se nalákat a zabědoval. Pamatuji se, jak jsem se nudil… Nyní po letech jsem se ke snímku vrátil. Předpokládal jsem, že absence závěrečné rvačky jako v „Charlestonovi“, mne tentokrát nechá chladným. No, nechala, ale pocit nudy zůstal. Naprosto tomu chybí švih, je to prostě statické nic o ničem. Je sice pravda, že režisérův otec jako hlavní hrdina tou dává zvláštní punc. Řekl bych punc alá Jean Gabin. Ovšem to je také vše. V podstatě se celý film nic neděje, jen se plánuje, kecá a kecá. Nezajímá mne hodnocené všeobecné, pro mě je to prostě film, který mne nemá čím zaujmout a hodnotím jej dle svého.2015021010232/10436 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (8)

  • Na mezinárodním festivalu Karlovy Vary byl snímku udělen diplom poroty. (Terva)
  • Film získal Zvláštní cenu na filmovém festivalu v Manile. (Terva)
  • Julius Machulski si odnesl ocenění za režijní debut. Cenu udělil Polský filmový festival roku 1981 ve Gdyni. (Terva)

Reklama

Reklama