Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Varšava roku 1934. Z vězení se vrací zpátky do života „renomovaný“ kasař Kvinto, který má nevyřízené účty s bývalým komplicem, nyní majitelem banky, jehož přičiněním se dostal za mříže. Skutečným důvodem Kvintovy pomsty se však stane záhadná smrt jeho přítele muzikanta, který patřil ke komplicovým věřitelům. Společně se třemi dalšími muži se rozhodne vykrást trezory samolibého bankéře, aby jej potrestal za porušení zlodějského „kodexu cti“. Celovečerní debut Julia Machulského připomene americkou kriminální komedii Podraz (George Roy Hill, 1973), s níž jej spojuje retrostylizace a zvláštní styl humoru. V hlavní roli se představí režisérův otec Jan, který postavě kasaře dodal ušlechtilou eleganci. (Febiofest)

(více)

Recenze (44)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příjemná atmosféra, nápad, nadhled, tím vším film disponuje od první do poslední minuty. Dost mě dostávaly i dialogy, oni působily celkem nenápadně, ale některé seky byly vysloveně exibiční. Filmařsky dokonale udělaná zábavně lupičská nenuda, která má styl a úroveň. Juliusz Machulski odstartoval svou tvůrčí kariéru opravdu velkolepě. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Až se jednou rozhodnu vykrást banku, tak o tom předem uvědomím jejího ředitele, bezpečnostní agenturu a všechny orgány činné v trestním řízení. Jinak by to nemělo pořádné grády a nestálo by to ani za náústek od trumpety. Naštěstí kasař Kvinta vlastní nejen trumpetu, ale i dost velké koule na to, aby podobnou akci provedl a přestože akci občas trošku schází tempo, tak nejeden luxusní kameňák řadí v mém pomyslném žebříčku tuto klasiku mezi nejlepší zlodějské filmy všech dob. No, to je možná trochu přehnané, ale určitě se vejde mezi TOP 100 krimi komedií natočených v Polsku v roce 1981. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Polská pecka. Primitivní příběh pěti ( ;-) ) Poláků - proti pistolníkům, peněžním podvodníkům... Uff.. Komentář od pé nevyšel. Ale vězte, že Vabank je tím nejskvelějším skloubením krimi a komedie jaký si dovedete představit. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

V době třídní propagandy a sovětizace duší zapůsobil tento film, stejně jako pozdější Machulského počiny, jako zjevení. Společná atmosféra s Podrazem a Prohnilými je patrná, originalitu a osobitost však tento debut nezapře ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečná krimi komedie, jaká se podaří jednou za mnoho let. Skutečně velmi připomíná Podraz, aniž je však plagiátem. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nenápadné, ale moc milé retro. Akce s přepadením banky je samozřejmě perfektní, stejně tak ostatní část plánu a dovětek. Jenom bych filmařům vytknul, že se jim nepovedlo tu osobní Kvintovu vendetu vystavět do silnějšího motivu, má to být ústřední myšlenka, ale hodně to splývá s menšími linkami a epizodkami v příběhu. Třeba v Tenkrát na západě je motiv odvety vším, a omáčka dělá atmosféru. Některé scény Vabanku připomenou vychytávky z Fešáka Huberta, pocitově jsme i ve filmu Smrt krásných srnců. Viděl jsem černocha se psem! Parádní původní dabing z Barrandova a pěkná Elzbieta Zajacówna. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco vykreslená atmosféra medzivojnovej Varšavy a skvelé dialógy zdobia tento poľský film Juliusza Machulskeho. Pripomína legendárny Podraz a predsa je originálny. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Vtipná krimi režiséra Juliusze Machulskiho, která zejména v posledních 20 minutách nabere neuvěřitelné obrátky. V hlavní roli Jan Machulski (otec Juliusze). // Febiofest 2006 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut Julia Machulského připomene americkou kriminální komedii Podraz (George Roy Hill, 1973), s níž jej spojuje retrostylizace a zvláštní styl humoru. Film získal na Polish Film Festival cenu za nejlepší režisérský debut. Scénář : Juliusz Machulski. Kamera : Jerzy Lukaszewicz. Hudba : Henryk Kuzniak ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Vabank jsou v podstatě polští Dannyho parťáci. Podobností mezi těmito filmy je tolik, že snad ani není možné, aby se zde američtí tvůrci neinspirovali. Machulski natočil klasický zlodějský film, který se svým neviditelným stylem podobá spíše americkým kriminálním filmům, než čemukoliv polskému, co jsem měl možnost prozatím zhlédnout. Hlavní hrdina Henryk Kwinto je typický drsňák skoupý na slovo, který se rozhodne pomstít chamtivému majiteli banky, jenž jej poslal za mříže. Konvenční příběh je natočen konvenčním stylem, i když občas Machulski překvapí a přijde s nějakým nečekaným nápadem. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jeden z velmi dobrých polských filmů. Vynikající výkony Jana MACHULSKÉHO a samozřejmě Leona NIEMCZYKA. Truchu mi to připomínalo americký film PODRAZ. Ale ten film měl švih. Rozhodně žádná nuda. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Polsku kinemtografiu celkovo nemusim, ale reziser Machulski je vynimka- talentovany reziser, ktory natocil vybornu komediu- o vykradani trezorov. Chvilu trva kym sa film rozjede, potom ale uz je to filmarina ako bic. Nuda nehrozi, dialogy vyborne ..... trochu malo akcie, ale tu skor hladam v poliziotteschi filmoch a nie v Polsku, ze jo . 89 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobry scenar, ale zpracovanim mi to prislo trochu televizni... Pomalejsi rozjezd, ale vyplati se pockat si na konec. ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Machulského režijní debut, který předcházel v Čechách tak populární Sexmisi, je neuvěřitelně vydařeným heist filmem, který v tom všem napětí, drsňáctví a poctivé krimi atmosféře, nepostrádá groteskní chvíle i herecké výkony, které jakoby v některých scénách vypadly z 30. let, kdy se děj odehrává, aniž by to působilo rušivě. Taťka Machulski zase téměř nehne brvou, jen mu sem tam skvěle cuknou koutky. Oceňuji výskyt stereoskopického Kaiserpanorama jakožto rekvizity, která je dodnes k vidění v Muzeu kinematografie v Lodži. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

První věc, co musím na Vabanku vypíchnout, je zcela geniálně hravá (jazzová) doprovodná hudba Henryka Kuźniaka. Moc jsem si ji užil. Příjemně svěží je i celková zápletka s originální pomstou jednoho kasaře svému bývalému parťákovi. Jen ten rozjezd by mohl být trošku rychlejší. Ale jakmile se už spustila samotná akce s vyloupením banky a byly stále jasnější komtury toho „podrazu“, náramně jsem se bavil. I díky vtipně napsaným dialogům. A výbornému Janu Machulském v titulní roli Kvinty. Atmosféra této gangsterky mi jinak v lecčems připomínala film Podraz. Prostě celkově super. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímeček jsem zhlédl v rámci výzkumu, během kterého jsem chtěl zjistit, zdali je polská kinematografie stejný šmejd jako polské máslo nebo nikoli. Můj švagřík (napůl Polák) říká, že Poláci umějí pro sebe výrabět výborné věci. A má pravdu. FIlm má skutečně vcelku solidní úroveň, a to i přes poněkud rozpačitý začátek. Jak už zde bylo mnohokrát řečeno, snímek připomíná do značné míry Podraz, dokonce bych řekl, že je i o něco lepší než americká předloha. Na druhou stranu oceňuji, že ve Vabanku neokopírovali samotný podvod (resp. krádež) tak, jak to udělali v britském seriálu Podfukáři. Některé drobné chyby (např. rozkošný panelák v záběru) lze tvůrcům odpustit. 80% ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Výborná retro komédia. Moc sa mi páči hudba v tomto filme. Len škoda, že sa tak málo polských filmov nakupovalo, na tento boli plné kiná......85%. ()

Reklama

Reklama