Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Varšava roku 1934. Z vězení se vrací zpátky do života „renomovaný“ kasař Kvinto, který má nevyřízené účty s bývalým komplicem, nyní majitelem banky, jehož přičiněním se dostal za mříže. Skutečným důvodem Kvintovy pomsty se však stane záhadná smrt jeho přítele muzikanta, který patřil ke komplicovým věřitelům. Společně se třemi dalšími muži se rozhodne vykrást trezory samolibého bankéře, aby jej potrestal za porušení zlodějského „kodexu cti“. Celovečerní debut Julia Machulského připomene americkou kriminální komedii Podraz (George Roy Hill, 1973), s níž jej spojuje retrostylizace a zvláštní styl humoru. V hlavní roli se představí režisérův otec Jan, který postavě kasaře dodal ušlechtilou eleganci. (Febiofest)

(více)

Recenze (44)

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Vabank vs Podraz.. vjěčná votázka. CO je lepší, co je co, a kdo jsem já.. Původně jsem toto dílko toužil obohatit dávkou své genijality a vytvořit vopravdu doko recenzi, komentář řekl bych eňo ňuňo. Bohužel, dávka alkoholu vytlačila testosteronový doping mozgu, a tudíž ze mě vylézá pouhopouhí víýkřik: Vabang byl je bude super film, páč za pár kaček se udělal kopec legrace. Teda ne Kaček Kačko, ale Zlotúwek. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut Julia Machulského připomene americkou kriminální komedii Podraz (George Roy Hill, 1973), s níž jej spojuje retrostylizace a zvláštní styl humoru. Film získal na Polish Film Festival cenu za nejlepší režisérský debut. Scénář : Juliusz Machulski. Kamera : Jerzy Lukaszewicz. Hudba : Henryk Kuzniak ()

Reklama

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl někdy v polovině osmdesátých let a vůbec nebyl špatný. Nedávno jsem si ho stáhnul a ani po letech neztratil nic ze své působivosti. Elegantní kasař Kvinto, výborná hudba a i když film byl nízkorozpočtový, připadal jsem si jako ve třicátých letech. Prostě se povedl a dávám pět, protože jsem se bavil od začátku do konce. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

U polského Vabanku je zřejmá inspirace režiséra americkým Podrazem. Na to, že se jednalo před 34 lety o prvotinu mladého režiséra, je dílo více než vydařené. Jistě, dnes by se střihalo svižněji, ale jinak film nezestárl a stále dobře pobaví. Doporučuji i Vabank II. Pokračování si udrželo úroveň I. dílu. U nás je nejznámějším filmem režiséra Michulského Sexmise, kterou natočil hned po Vabanku. Doporučuji podívat se i na jeho film Kingsajz a další filmy. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

První věc, co musím na Vabanku vypíchnout, je zcela geniálně hravá (jazzová) doprovodná hudba Henryka Kuźniaka. Moc jsem si ji užil. Příjemně svěží je i celková zápletka s originální pomstou jednoho kasaře svému bývalému parťákovi. Jen ten rozjezd by mohl být trošku rychlejší. Ale jakmile se už spustila samotná akce s vyloupením banky a byly stále jasnější komtury toho „podrazu“, náramně jsem se bavil. I díky vtipně napsaným dialogům. A výbornému Janu Machulském v titulní roli Kvinty. Atmosféra této gangsterky mi jinak v lecčems připomínala film Podraz. Prostě celkově super. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (8)

  • Julius Machulski si odnesl ocenění za režijní debut. Cenu udělil Polský filmový festival roku 1981 ve Gdyni. (Terva)
  • Na mezinárodním festivalu Karlovy Vary byl snímku udělen diplom poroty. (Terva)
  • Film získal Zvláštní cenu na filmovém festivalu v Manile. (Terva)

Reklama

Reklama