Reklama

Reklama

Shane Delia a jeho cesta za kořením

(pořad)
  • Česko Shane Delia a jeho cesta za kořením Turecka (více)
TV spot
Dokumentární / Reality-TV
Austrálie, 2013, 30 min

Režie:

Max Bourke

Scénář:

Max Bourke

Obsahy(1)

1. série: Těžko najdete jiného šéfkuchaře, který si vzal k srdci ideu pohostinnosti víc než Shane, a dokonce si nechal toto slovo vytetovat na předloktí. Tohle tetování Fortis et Hospitalis, tedy Síla a pohostinnost, není jen uměním, je to také motto rodiny Deliových, které přinesl do Austrálie Shaneův otec, když se sem přistěhoval v roce 1970 z Malty. Touto zásadou se Shane řídí ve svém profesionálním i osobním životě. Rodina je pro Shanea ústředním bodem jeho existence, a jeho cenami ověnčená restaurace v Melbourne se jmenuje po jeho manželce Maha. Zde kombinuje kulinářské znalosti z Malty, které převzal od své rodiny, s libanonskou kuchyní, kterou se zase naučil od rodičů své manželky, a přetvořil svým vysoce výstředním talentem. Než by ale seděl na vavřínech, zkouší Shane objevovat a zkoušet nové možnosti. A tak se vydává do Malty, Libanonu, Íránu a Turecka na kulinářskou pouť po nejstarších receptech, jaké se ve světě dochovaly. Hledá inspiraci ve venkovských a regionálních současných kuchyních lidí, s nimiž se setká, a pak se Shane vrátí zpět do Melbourne, aby tyto nejstarší světové a významné kulinářské tradice přetvořil do unikátní podoby.

2. série: Shane Delia se vrací na druhou fázi své odysey po Středním východu, když se vydá do exotického Turecka. Prozkoumá jak historickou, tak kulturní stránku této úchvatné země, a navíc se Shane podívá také na současné změny v chuti tureckých obyvatel. Při cestování krajinou zjistí Shane více o lokální kuchyni včetně mořských produktů z poloostrova Bodrum, plantáže pistácií v Gaziantep, plantáží smaragdově zeleného čaje v Ordu nebo pouličního jídla v Besiktas Carsi.

3. série: Shane Delia má vášeň pro objevování dávných kulinářských receptů a využívá je jako inspiraci pro své vlastní výtvory pro zákazníky vlastní slavné restaurace Maha. V této sérii se Shane vydá na cestu za kořením od Maroka do jižního Španělska a objevuje starobylou kuchyni Maurů, kteří obsadili Španělsko na skoro 800 let. Navštíví restaurace, pouliční stánky a rodinné kuchyně, aby odhalil nejchutnější jídla, jež do Španělska přinesli Maurové. S těmito unikátními chutěmi a historickými kulinářskými tradicemi se Shane vrátí do Austrálie, kde některé z těchto tisíce let starých receptů přepracuje inovativním způsobem na delikátní jídla pro menu své vlastní restaurace. (Travel Channel)

(více)

Reklama

Reklama