Reklama

Reklama

VOD (1)

Osamělý švédský farmář se spřátelí se svým pomocníkem. Když si pak ale najme krásnou hospodyni, je z toho rázem milostný trojúhelník. (Netflix)

Recenze (53)

emma53 

všechny recenze uživatele

.To, co bych chtěla napsat, už zde v komentářích hodně zaznívá, tak to zkusím trochu jinak. Všechny tři hlavní protagonisty v tomto filmu spojovala jedna věc - scházela jim pravá láska. Erikovi - egoista, který znal lásku, ale hlavně tu fyzickou, tvrdě se bránící té skutečné. Ellen - jak jsem postřehla, tak z jakési formy lásky utekla, aby hledala tu pravou, nenaplněnou jinde. Olaf - který ji znal pouze jako mateřskou, ale hledal jinou, manželskou, pravou a trvalou. Nádherný film. Těžko psát komentáře, když film ze mě ještě zcela nevyšuměl. Za hudbu uprostřed parketu bych dala hned pět hvězdiček - tak sladká, ale ona tam dokonale sedla. Není nic nového POD SLUNCEM, že život bez lásky je nenaplněný a prázdný . Možná to zní pateticky, ale není to snad pravda? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Osamělý sedlák, 39 let, s autem, hledá mladou ženu jako hospodyni.“ - „Můžete ještě jednou a trochu pomaleji?“ I tenhle film je pomalý, ubíhá si svým tempem při poměrně velkorysé stopáži. Přitom mě nestačil nudit ani chvilku. Hlavnímu (výborně zahranému) hrdinovi, nesmělému, dobrotivému, ale dost jednoduchému sedlákovi, fandíte a doufáte, že se na něj konečně usměje štěstí. A díky žárlivému „kamarádovi“, frajerovi, který si jako jediný Švéd potřásl rukou s Presleym, se vše jen komplikuje (podobně jako knězi, co „mlčí jako hrob“). Nesmělé sbližování Olofa a Ellen mě bavilo, od ranní „romantiky“ se společným vylíváním moči z nočníků přes „kultivované“ stolování (vypouštění plynů při jídle potom, co jste viděli useknutí hlavy vašemu obědu, člověku příliš nepřidá) až po ty niternější, čistě romantické chvilky. Navíc, švédský slunovrat zaručuje téměř pořád světlo, a tenhle film je díky výtečné kameře doslova zalitý sluncem, které hřeje. Pravda, vývoj není zrovna dramatický či nepředvídatelný, ale na slušné 4* to stačí. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Zřejmě už filmů s podobným námětem bylo hodně, ale Under Solen na mě zapůsobil. Prostě takovou záležitost si čas od času ráda dopřeju. Všechno, co tyhle filmy mají mít, tu stoprocentně funguje (zápletka, lokace, postavy, záporák, vývoj vztahů i konec). Navíc tady na mě oba hlavní herci působili neuvěřitelně sympaticky, od klasickýho osamělýho samorostlíka Olofa, k pro něj éterickému zjevení Ellen. A navíc ten venkov, taková nádhera! Přiznávám, že někomu se mu to může jevit krapet nasládle, možná i krapet víc, ale sorry, tentokrát si těch pět * prostě neodpustím. Je fajn mít podobnej film, kterým se člověk může nechat oblažovat... ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Pod pojmom "švédska romantika" si niekto možno predstaví len literárnu nadprodukciu Ingy Lindströmovej (v skutočnosti Nemky menom Christiane Sadlo... ehm). Toto je ale úplne iná liga, hoci zo začiatku to tak nevyzerá. 40-ročný negramotný tragédius Olof žije osamelo na svojej spustnutej farme. Zaľúbil by sa určite do každej a to aj vtedy, keby tam došla stará Kropáčková z Kameňákova. Takto to proste vyzerá, ak si zamilovaný pár jednoducho "zostane", lebo iné možnosti nie sú. Nevyhnutné sa stane skutočnosťou, z panica sa stane žrebec a šťastím je celý bez seba. Normálne tento typ filmov o dobráckych a jednoduchých mužoch nemusím, ale tu to predsa funguje. Zaujímavé prostredie, charaktery aj atmosféra. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Další severská krása. Jednoduchá zápletka, pomaloučké tempo, žádné atraktivní prostředí ani kostýmy - a přesto drama jako víno. Člověku je líto, i při této stopáži, že přijde konec. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Under solen ma prekvapil svojou úžasnou atmosférou a aj napriek pomalšiemu tempu, som pri filme ani nedýchal. Štylistické prostriedky tu nádherným spôsobom dotvárajú tento milostný príbeh. Nádherné zábery a hlavne skvelá muzika a to aj napriek tomu, že sa do Škandinávie moc nehodila. S napätím som čakal ako to dopadne s Olafom, prekrásnou Ellen a aj s jeho vychscaným kamarátom Erikom. Koniec ma príjemne pohladil na duši, nuž.... každý dostane to, čo si zaslúži. Niekedy to tak býva, že ten kto nevie dávať nedostane nič a ten kto rád z dobroty srdca rozdáva dostane potom od života viac ako čakal. Tak málo ľudí videlo tento snímok a pritom tak nádherná vec. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zistenie, že už sochoking objavil spojitosť tohto filmu so Želarmi zrazilo moje ego nižšie a nepomohol by som si ani paralelami s Leonom. Tento film mi celkom nesadol, aj keď som sa pri ňom nenudil. Ale filmy, ku ktorým nemám ani najmenší vzťah môžem ohodnotiť nanajvýš tromi hviezdičkami, čo mnohým môže pripadať ako neprimerané. O všeličom by sa v spojitosti s týmto filmom dalo písať, ale mňa v podstate trápi iba úloha stíhačky kvartálne prelietavajúcej cez obraz. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Po včerajšom romantickom The Notebook, kde som musel rozmýšľať, prečo sa to stalo romantickou klasikou a skôr som mal pocit, že ľudia asi viac ocenili štýl nad všetkým ostatným, som veľmi spokojný. "Under Solen" je presne to, čo by som chcel aby romantický film bol. Má sympatické postavy, nesústredí sa to len na romancu, všetko prichádza postupne a film voľne dýcha a má vlastnú atmosféru. Ellen aj Olof sú sami o sebe zaujímaví a aj spolu pôsobia veľmi nenútene, prirodzene a príjemne. Erik je tu síce len ako záporný hrdina a miestami vie film trošku otáčať nesprávnym smerom, ale som rád, že sa film sústredí na to, na čo sa sústrediť má, čo sú Ellen a Olof. Hudba je super, vizuálne je to pekné a trošku to ukazuje aj pekný život na vidieku. Som rád, že som film videl a myslím, že by som sa k nemu aj vrátil. Príjemná romantika v dobrom filme. Hodnotenie: A- ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nic nového pod sluncem, leč kouzlo venkova, kde všechno má svůj čas, dokonce i panictví sedláka Olofa, kterému se skromné přání zhmotní do podoby švédské Marylin, je tak upřímně natočeno, že mě na dvě hodiny vrátilo do léta a mimo jiné předvedlo, jaká krása se může skrývat v jednoduchosti... ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Pozvolné tempo poetického snímku dává divákovi možnost kochat se až překvapivě nádherným švédským létem. Při sledování jsem se dostal hlavním aktérům až pod kůži. Velké drama lze vybudovat i na dlouhých záběrech kamery a banální zápletce. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

"Osamělý sedlák, 39 let, s autem, hledá mladou ženu jako hospodyni." Inzerát. A od této chvíle se začne odvíjet nesmělý, něžný vztah Olofa a Ellen. On je po smrti matky na statku úplně sám a ona přijímá jeho nabídku práce. Jejich pozvolné poznávání a sbližování narušuje Erik, místní frajírek, který ještě nedospěl a kdo ví, zda vůbec někdy dospěje... Půvabná věcička, okouzlující, moc pěkně natočená, s velice příjemnou atmosférou a sympatickým obsazením, mně milým. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Celkom má prekvapilo, že takýto kludný film, ma môže dostať, no stalo sa. Príbeh o prostom sedliakovi, ktorý svoj rutinný život chce konečne zmeniť a aj sa mu to podarí, hádam i viac než čakal. Je to milý príbeh, plný porozumenia, vášne, ale i bezočivosti, so strany jednej postavy. Je to krásne natočené, herecky užasne zahrane a hlavne postava Erika, tu mala svoj osobití ráz. Po celú dobu filmu, som si hovoril, že sa to určite skomplikuje a, že Ellen je tam len kvôli nejakému svojmu zámeru, ale mýlil som sa a to som veľmi rád. Nie je tu žiadna silná dramatická scéna a ani by sa sem, do tohoto radostného príbehu ani nehodila. Neznámy film, u ktorého nechapem prečo to tak je, ale hlavne, že som ho videl ja. ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Olof, ktorý nevie čítať a písať, sa po smrti matky ocitne sám na farme. Pomáha mu len priateľ Erik, bývalý námorník. Olof si cez inzerát najme domácu Ellen, ktorá jeho život prevráti naruby a získa si jeho srdce. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Olof se po smrti matky rozhodne, že nechce být sám a podá si inzerát s tím, že hledá hospodyni. Na inzerát odpovídá krásná Ellen, která pod slupkou hromotluckého a neohrabaného Olofa objevuje citlivého chlapíka, do kterého se zamiluje. Tohle všechno je ale čárou přes rozpočet jeho "kamaráda" Erika, který dobráckého Olofa využívá a vlastně mu strašně moc záleží na tom, aby se Ellen nikdy nedozvěděla, že Olof neumí číst a psát a jaké spolu uzavřeli obchody. Výkony ústředního trojlístku jsou skvělé - Olof je v podání Rolfa Lassgarda sice hromotluk, ale chvílemi máte potřebu ho chránit, strašně moc mu přejete, aby mu to s Ellen vyšlo, a zároveň máte vztek, že se tak hloupě nechá zneužívat Erikem. Klíčová byla pro mě scéna, kdy se Erikovi vlastně poprvé vzepře (Víš Eriku, neumím číst a psát, ale hlupák nejsem).Ellen v podání Heleny Bergstrom - krásná, éterická, jemná, vůbec nemusí mluvit, vlastně stačí, když je. Erik je prototyp parchanta, kterých bylo, je a bude bohužel na světě pořád dost. Vzhledem k tomu, že jsem chvílemi tuhle postavu opravdu nenáviděla, tak si myslím, že i Johan Widerberg odvedl skvělou práci. V hlavě mi utkvěla ještě drobná, ale podle mě podstatná role pracovnice inzertního oddělení místních novin v podání Gunilly Roor, která byla takovou dobrou Olofovou duší a vlastně "zavinila", že se s Ellen potkali. Každý její pohled, gesto byly výmluvné. Film jako celek je skvělý - nosný příběh, skvělá kamera, atmosféra švédského venkova 50. let, herecké výkony - všechno dohromady funguje. ()

Reklama

Reklama