Reklama

Reklama

VOD (1)

Osamělý švédský farmář se spřátelí se svým pomocníkem. Když si pak ale najme krásnou hospodyni, je z toho rázem milostný trojúhelník. (Netflix)

Recenze (54)

Marťulka 

všechny recenze uživatele

Ano, po tom, kdy přijela Ellen na statek, tušila jsem, jak to skončí. Ale i tak byl zážitek. Had "kamarád" Erik mi pil krev. Přála jsem si, aby mu to Olof více "natřel". Ale od takového dobráka, jako je Olof jsem to ani nečekala, typ člověka, který neubíží ani mouše, takový hromotluk, ale něžný a citlivý.... Kvalitní severské drama. Kvalita tkví v hereckém triu, hudbě a v prostředí, ve kterém je film natočený. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Olof se po smrti matky rozhodne, že nechce být sám a podá si inzerát s tím, že hledá hospodyni. Na inzerát odpovídá krásná Ellen, která pod slupkou hromotluckého a neohrabaného Olofa objevuje citlivého chlapíka, do kterého se zamiluje. Tohle všechno je ale čárou přes rozpočet jeho "kamaráda" Erika, který dobráckého Olofa využívá a vlastně mu strašně moc záleží na tom, aby se Ellen nikdy nedozvěděla, že Olof neumí číst a psát a jaké spolu uzavřeli obchody. Výkony ústředního trojlístku jsou skvělé - Olof je v podání Rolfa Lassgarda sice hromotluk, ale chvílemi máte potřebu ho chránit, strašně moc mu přejete, aby mu to s Ellen vyšlo, a zároveň máte vztek, že se tak hloupě nechá zneužívat Erikem. Klíčová byla pro mě scéna, kdy se Erikovi vlastně poprvé vzepře (Víš Eriku, neumím číst a psát, ale hlupák nejsem).Ellen v podání Heleny Bergstrom - krásná, éterická, jemná, vůbec nemusí mluvit, vlastně stačí, když je. Erik je prototyp parchanta, kterých bylo, je a bude bohužel na světě pořád dost. Vzhledem k tomu, že jsem chvílemi tuhle postavu opravdu nenáviděla, tak si myslím, že i Johan Widerberg odvedl skvělou práci. V hlavě mi utkvěla ještě drobná, ale podle mě podstatná role pracovnice inzertního oddělení místních novin v podání Gunilly Roor, která byla takovou dobrou Olofovou duší a vlastně "zavinila", že se s Ellen potkali. Každý její pohled, gesto byly výmluvné. Film jako celek je skvělý - nosný příběh, skvělá kamera, atmosféra švédského venkova 50. let, herecké výkony - všechno dohromady funguje. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Under solen ma prekvapil svojou úžasnou atmosférou a aj napriek pomalšiemu tempu, som pri filme ani nedýchal. Štylistické prostriedky tu nádherným spôsobom dotvárajú tento milostný príbeh. Nádherné zábery a hlavne skvelá muzika a to aj napriek tomu, že sa do Škandinávie moc nehodila. S napätím som čakal ako to dopadne s Olafom, prekrásnou Ellen a aj s jeho vychscaným kamarátom Erikom. Koniec ma príjemne pohladil na duši, nuž.... každý dostane to, čo si zaslúži. Niekedy to tak býva, že ten kto nevie dávať nedostane nič a ten kto rád z dobroty srdca rozdáva dostane potom od života viac ako čakal. Tak málo ľudí videlo tento snímok a pritom tak nádherná vec. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Po včerajšom romantickom The Notebook, kde som musel rozmýšľať, prečo sa to stalo romantickou klasikou a skôr som mal pocit, že ľudia asi viac ocenili štýl nad všetkým ostatným, som veľmi spokojný. "Under Solen" je presne to, čo by som chcel aby romantický film bol. Má sympatické postavy, nesústredí sa to len na romancu, všetko prichádza postupne a film voľne dýcha a má vlastnú atmosféru. Ellen aj Olof sú sami o sebe zaujímaví a aj spolu pôsobia veľmi nenútene, prirodzene a príjemne. Erik je tu síce len ako záporný hrdina a miestami vie film trošku otáčať nesprávnym smerom, ale som rád, že sa film sústredí na to, na čo sa sústrediť má, čo sú Ellen a Olof. Hudba je super, vizuálne je to pekné a trošku to ukazuje aj pekný život na vidieku. Som rád, že som film videl a myslím, že by som sa k nemu aj vrátil. Príjemná romantika v dobrom filme. Hodnotenie: A- ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Celkom má prekvapilo, že takýto kludný film, ma môže dostať, no stalo sa. Príbeh o prostom sedliakovi, ktorý svoj rutinný život chce konečne zmeniť a aj sa mu to podarí, hádam i viac než čakal. Je to milý príbeh, plný porozumenia, vášne, ale i bezočivosti, so strany jednej postavy. Je to krásne natočené, herecky užasne zahrane a hlavne postava Erika, tu mala svoj osobití ráz. Po celú dobu filmu, som si hovoril, že sa to určite skomplikuje a, že Ellen je tam len kvôli nejakému svojmu zámeru, ale mýlil som sa a to som veľmi rád. Nie je tu žiadna silná dramatická scéna a ani by sa sem, do tohoto radostného príbehu ani nehodila. Neznámy film, u ktorého nechapem prečo to tak je, ale hlavne, že som ho videl ja. ()

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v turistické destinaci Sjuntorp, která leží ve švédském městě Trollhättan v provincii Västergötland. (Trajektt)

Reklama

Reklama