Reklama

Reklama

Ruská verze slavného Kubrickova filmu Olověná vesta – tak bývá označováno válečné drama s absurdními prvky, pod kterým je podepsán tvůrce kultovní komedie Svéráz národního lovu, Alexandr Rogožkin. Příběh se odehrává kdesi na Severním Kavkaze, kam je za trest poslána skupina vojáků, aby zde chránila odlehlé kontrolní stanoviště. Každodenní rutinu jim zpestřují mladá dívka se svou slaboduchou sestrou, návštěva francouzských novinářů s velícím generálem, ale také fanatický „neviditelný“ sniper, který se vyžívá v každodenním ostřelování jejich pozic. V pozadí navíc zuří válka s čečenskými teroristy, a tak mají hlavní hrdinové k nudě skutečně daleko. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Srovnávat jej však s Full Metal Jacket je ale mimo realitu. Identitu snipera jsem tušil hned od počátku. Film se sice odehrává kdesi v čečně, válečných momentů a bojových scén mnoho nenabídne. Divák má tak spíše možnost poznat život u předsunuté jednotky na hraničním checkpointu, kde se kromě nahodilých útoků vzdáleného snipera nic moc neděje a kde se dá nuda krátit všelijak. Kdo chce najde si v tom možná něco víc na téma, proč tam byli, za co umírali atd... Pro mne tam toho bylo málo. O ohnivých hřibech a vrtulnícíchc z dvd coveru si nechte jen zdát! Beru to jako takovou žánrovku zajímavou spíše prostředím. Tři růže. * * * ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečný film od tvůrce kultovních snímků Svéráz národního lovu a rybolovu. Zde, i když se o ni tvůrce pokouší, jde komediálnost stranou. Ve vlastním příběhu se setkáváme s hrstkou vojáků, kteří jsou díky nechtěnému incidentu převeleni na hraniční čáru na Severním Kavkaze. Společnost jim dělá vodka, hluchoněmá prostitutka, místní sniper, který každý den hlavní hrdiny lehce pokropí a politická špína, která dolehne i na toto bohem zapomenuté kontrolní stanoviště. Dny ubíhají a dohodnuté vztahy s místní vesnicí se začínají vyhrocovat a ve společnosti stínu z incidentu, který sem vojáky přivedl, směřují k nevyhnutelné tragédii. Tvůrce vybral kvalitní herce a dokázal vytvořit zvláštní atmosféru, která se plíží divákovi pod kůži celých osmdesát pět minut, i když se nic převratného zrovna neděje. V celkovém dojmu se jedná o nenápadný, leč na filmový zážitek velmi bohatý válečně laděný kousek, který dozajista ocení i běžný divák neujíždějící na válečné kinematografii. Já oceňuji čtyřmi hvězdami. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skoda, ze jsem film videl v ceskem zneni, ktery byl dost spatny. Presto mi Hranicni prechod moc dramaticky neprisel. Rogozkinuv rukopis je celkem citelny a nema daleko k absurdnosti, ktery vsak tomuto filmu spise skodi. Par dobrych scen se ale ve filmu najde (sestry, zaver) a prostredi Kavkazu je velmi atraktivni. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Navzdory vtípkům, svébytné poetice a humpoláckým charakterům je to ve skutečnosti dost syrový film o těžkém údělu ruských vojáků za Čečenské války. Připadalo mi to skoro jako Tatarská poušť říznutá Svérázem národního rybolovu. Vzhledem k osobě režiséra se druhá inklinace dala předpokládat, jenže takovou hutnou atmosféru absurdity, prodchnutou bezprostřední hrozbou smrtelného nebezpečí jsem tedy nečekal. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Neprilis zdarile natoceny film. Navic jsem (bohuzel) videl dabovanou verzi, coz filmu ubralo dalsi bodiky...neni nutno videt. Cele mi to prislo takove nejake divne...pribeh dost pruhledny, rekl bych...postavy nesympaticke. Nejlepsi byla asi ta hlucha holka, te mi bylo lito. Jinak zadna emoce. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Vcelku rozporuplný snímek, který se složitě někam zařazuje. Příběh o skupince ruských vojáků kdesi na Severním Kavkaze, kde se pořád něco děje a kde je stále něco nejisté. I když se občas ze zbraně vystřelí, k válečnému filmu to má seksakramensky daleko a jako drama je to docela ponuré. Každodenní rutina je součástí a tak se chlapy snaží zkrátka nějak vyžít. Syrový příběh, který si na nic nehraje a který může být i chvílemi nudný. Ze snímku trochu vyniká absurdnost všeho dění. Inu, určité poselství tu je, ale když výsledek moc nezaujme, je to všechno houby platné. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Beznaděj ve svých mnoha podobách. Vojáci, kteří hlídají přechod na silnici, co vede na hřbitov. Jejich primitivní život, z hlediska obyčejného maníka, jako výřez neznámé a divné války. Vynikající film. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ poznáte Rogožkinovu tvorbu, tak poznáte i jeho vnímanie sveta - je to javisko plné hier, bizardných postavičiek a tragikomických situácii. Tak to je aj v tomto filme, nič nie je vnímané natoľko vážne, aby sa to nedalo zľahčiť, upraviť či mystifikovať. Pre mňa osobne zatiaľ to najlepšie z Rogožkina. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní film, který je natočen bez příkras... Muselo to být pro obyčejné vojáky děsivé místo pro základní vojenskou službu... ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší mnou shlédnutý film A.Rogožkina . Svérázům to nesahá ani po kotníky. Každý si zřejmě musí vybrat slabou chvilku a rejžovi se to stalo u tohoto dramatu. ()

Reklama

Reklama