Reklama

Reklama

Venkov proti městu

  • USA A Romance of Happy Valley
všechny plakáty

Obsahy(1)

Ve své autobiografii „Film, pan Griffith a já“ řadí Lillian Gishová toto drama z venkovského prostředí k malým poemám, k drobným drahokamům velkého Griffitha. Věrna svému typu, představuje zde Gishová zosobnění prostých ctností – farmářskou dívku, která věrně čeká sedm let na návrat svého chlapce z města, kam se vydal na rok za výdělkem. (NFA)

(více)

Recenze (2)

Kass 

všechny recenze uživatele

Děj z venkovského prostředí je zasazen do Griffithova rodného Kentucky. Pro šikovného Johna se prostředí rodinné farmy stává příliš všedním a těsným a touží po štěstí ve velkoměstě. Jeho ambice neukočíruje ani láska jeho milé Jennie. Přečká jejich vzájemné platonické pouto několikaleté odloučení? Sentimentální a přímočaré melodrama, jež doplácí na přílišnou vykonstruovanost, která působí v závěru až křečovitě. Lillian Gish a Robert Harron patřili k jedněm z nejhezčích stálých filmových párů z počátků kinematografie. Bohužel toho spolu už mnoho nenatočili, z důvodu Bobbyho předčasného skonu v roce následujícím. PS: film byl přes padesát let považován za ztracený, než ho objevili soudruzi ze Sovětského svazu ve svých filmových archivech. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Majster réžie, D. W. Griffith, natočil jedny z najvýznamnejších a komerčne najúspešnejších filmov nemej éry. V romantike taktiež nebol amatér ( BROKEN BLOSSOMS, TRUE HEART SUZIE ). V tomto prípade sa ale varí z vody, ako sa zvykne vravieť a emócie nie sú pretavené v scénach, ktoré to vyžadujú. Láska až za hrob, je tu podaná strnulo a bez šťavy. Viem, že Griffith dokázal pracovať s citmi a náležite tým diváka obšťastnil, ale v tomto prípade, to tvrdiť nemôžem. ()

Reklama

Reklama