Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Umělecké až naturalisticky věrné zpracovaní praktik jedné služebny čeky, kde jsou na denním pořádku popravy (ve filmu vidíme opravdu vše - zabíjení krys před popravou, svlékání odsouzených do naha, smývání krve po popravě, pouštění revolučního pochodu, vytahování mrtvol, odvoz náklaďákem, černý humor popravčích) bez slitování (dotknou se i pracovníků čeky, na něž praskne erotický vztah - mající až sado-masochistický nádech - v pracovní době) a porady jejího vedení. Velitel - navzdory vlastní tvrdosti (i k vlastní rodině) a intelektuálnímu ztotožnění se se svým údělem - psychicky úkol nezvládne a po neúspěšném pokusu nechat se zabít při jedné z poprav končí v psychiatrické léčebně. (raroh)

(více)

Recenze (51)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,REVOLUCE NENÍ IDEA. JE TO ŽIVÝ ORGANISMUS...“ /// Ze života čekisty, jejichž posláním byla likvidace škůdců revoluce. Nečekejte pestrobarevnou mozaiku příběhů. Spíš neveselý a fádní vyprávění o sovětským gestapu. Popravy. Ideologie. Naplnit sklepní kóje. Vyprázdnit sklepní kóje. Naplnit kóje… Revoluce je totiž hladová šelma toužící po krvi. Nečekejte ovšem utrpení druhejch. Sovětskej člověk byl naučen umírat s hrdostí. ¾ filmu popravy. A přesto (nebo právě proto) vylejzá na povrch víc než jen zrůdnost ideologie. Nakonec jde přece jen o člověka… Hodnotit tohle je těžký. Vobyčejnýmu člověku totiž nemá co nabídnout. Ovšem já vím, že такова жизнь, ничего не поделаешь… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nechápu, proč Rusko ještě není přelidněný. 2.) Kukačky mi kukaj Internacionálu. 3.) Koukám jen na filmy s víc jak litrem mrtvejch . 4.) Thx za titule ,,boysetsfire“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Koukám že tady spousta lidí zase nezná pravá historická fakta, takže zde opět padají řečí o vině Sovětů a další podobné nesmysle, takže já jen dodám že příslušníci této odporné organizace byli vesměs židochazaři stejně jako později u NKVD. Pod jejich krvavými prackami zahynuly milióny Rusů – šlechta, inteligence i prostý lid. Židochazar nemá historii, ale pouze kriminalní rekord až do dnešních dnů! Naďa Savčenko měla pravdu když mluvila o "židácích' v souvislosti s děním na Ukrajině, prozřela a zaplatila, místo slibné kariéry skončila v base! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rusi vždy stavali kolektívne nad jednotlivé. Tam ako indivídum máš zmysel len ako poslušné koliesko mnoho miliónového organizmu. A ten, vďaka komu mechanizmus čo len škripne, ten ide jednoducho z kola von. Sofistikované riešenia Rusom nikdy nešli a tak na masové porevolučné vyvražďovanie opozície použili mechanickú hrubú silu. Včerpávajúci a únavný kolovrátok popráv sa neustále krúti dokola a tým vytvára akoby dokumentárny záznam práce v prostredí prevlhnutých pivníc, slúžiacich ako väzenia súdy aj miesta výkonu trestu v jednom. A trest za všetky protiboľševické skutky bol jediný: Razstreľ! Zastreliť. V tejto do detailov vykreslenej no predsa sa opakujúcej nude trochu zaniká príbeh vodcu čekistov, niekdajšieho intelektuála, zúčastňujúceho sa bohémskeho života v kaviarňach. Zrejme podľahol revolučnej propagande a teraz, poznávajúc pravú povahu revolúcie, hľadá v myšlienkach filozofov a v rozhovoroch s kolegami ospravedlnenie odpudzujúcej krvavej mašinérie, v ktorej on sám plní len úlohu spomenutého poslušného kolieska v stroji. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle je maso, škoda slov. Každopádně díky manonfireovi za to, že byl včera ve dvě ráno onlajn a na profilu tohohle filmu, jinak bych ho asi neobjevil (funkce přítomní uživatelé se občas hodí) a taky chápu jeho hodnocení i komentář. I mě tady chybělo trochu lepší propracování postav a uznávám, že děj časem prostoupí do stereotypu (rozsudek, poprava, odvoz těl a tak furt dokola) ale na druhou stranu jednak při té délce na to nebyl čas a jednak to není úplně záměrem filmu. Spíš mě tu fascinuje to zobrazení téhle kruté mašinérie a masových poprav jako běžný denní prácičky a rutiny po bleskově vyneseným rozsudku takzvanou trojkou (soudní tribunál Čeky který podléhá jen sám sobě) na toto téma mám leccos nastudováno a tak jak je to tu zobrazeno to opravdu celkem odpovídá. Žádnej Hitler ani Stalin ani Pinochet, nacisti či jiní diktátoři nemají na největší masové vrahy 20 století a těmi Čeka bezesporu je. Mrazivý, depresivní a bezvýchodný film který vám náladu opravdu nezvedne. Možná tu nadhodnocuji formu nad obsahem, ale mě to rozstřelilo.95% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Len pre silnejšie povahy. Komunizmus a prejavy moci v tej najhoršej podobe. Tento film ponúka dookola opakujúce sa hrôzy, akoby chcel u diváka dosiahnuť ten pocit rutiny, ktorú z toho popravčia čata očividne má. Práca ako práca. Sme svedkami množstva odsúdených na smrť ako nepriateľov revolúcie a ešte väčšieho počtu drsných popráv. Nahota popravených obetí surovosť týchto udalostí ešte umocňuje a odhadujem, že dobrá polovica filmu sú brutálne zábery popráv, nakladanie a odvážanie mŕtvol a čistenie popraviska. Niet tu miesto pre nejaké sympatie, poniektorým môže prísť zle, všetci do jedného sú to pravé komunistické svine. Nič krásneho na filme nehľadajte, tu ide iba o drsnú výpoveď a ukážku krutosti doby a ako píše uživateľ Big Bear na konci to treba spláchnuť pol litrom vodky...80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Čekista Andrej Pavlovic Srubov: ,,K potlačení chaosu je zapotřebí výkonné moci, i kruté. Proto máme sklepy, ne jako Francouzi. Ve Francii to byla gilotina. Vězeň je jako herec v divadle. Zapůsobí na diváky a dá jim morální sílu k boji. Nicméně, provedení ve sklepě, v tajnosti, bez odvolání, beze stopy, morálně ničí jednotlivce. Po jeho smrti, nic nezůstává. Ani tělo, ani hrob nebo detaily o smrti. Ani jejich pěkné široké krky! " - Evgenij Kovalov Petrovic -oficiální koncese zlata, schovával dokumenty společnosti. -Rozsudek.-Zastřelit. Ignat Usljabin Karlovic, usedlík, pomáhal měšťákům v jejich hnutích. -Rozsudek. -Zastřelit. Varlam Kirilnikov Ivanovik, kněz, spoluúčast na spiknutí. -Zastřelit. Viktorov Ivan Ivanovic šlechtic, jeho děti slouží u Kutepového armády. -Bez pochyb.-Popravčí četa. Anatolij Sergej Ivanov - zastřelit, Nina Pavlovna Salynska - zastřelit, Tichon Polujan Jurevic, vlastník obchodu, spolu účastnil se na agitacích farmářů. -Ke zdi zastřelit, zastřelit, zastřelit.........vinen, vina, vinen, zastřelit.... I přes v uvozovkách pozitivní konec filmu, kdy svědomí a pochyby začnou rozežírat hlavního hrdinu, divák zůstane nutně otřesen... ....... / / / / Skutečně se podařilo natočit čirý a přitom nekrvavý hnus. Pro diváka šílenější o to více, že tak to v porevolučním Rusku skutečně bylo. Čeka, jedna z prvních tajných Leninových služeb má na svědomí za svoji pěti-letou existenci smrt odhadem 300-500 000 lidí... Nechápu tu odvahu, jak tohle mohl v Rusku už v roce 1992 někdo natočit... Tam bych si prostě nebyl jistý nikdy, ani dnes. Pokud někým otřásl Wajdův film Katyň, tak na sledování tohohle ať rovnou zapomene... Brrrrrrr. Krystalická podoba primitivismu a zla v rudém hávu. Jdu si dát panáka. * * * * * ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Chekist aneb jak se ze Srubova stal vymačkanej citron. Celkem pěkně je vše popsáno ve zdejším obsahu. Myslím si ale, že toho obsah divákovi prozrazuje zbytečně mnoho v podstatě vše. Každopádně je to síla. Vše umocňuje celkem reálný zpracování. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Rusové vždy byli a budou agresivním národem lačnícím po krvi. Tudíž ta odporná zvěrstva, která se před divákem (s knedlíkem v krku) odehrávají mě ani nezaskočila. Celkem by mě zajímalo, jestli by tento film prošel současnou cenzurkou soudruha "všemocného" Vladimira. Odpovím si rovnou - nikoliv. Odporný film se zhruba tisícem prostřelených hlav, lidské krve a v ní se koupajících krys a obnažených mrtvých mužských i ženských! těl házených na valník bez sebemenšího respektu. Ale hlavně o pohledu do hlavy jednoho uvědomělého zmrdečka, jehož exekuční rozsudky, prováděné s rutinou konzumace vodky, přivedly do spárů šílenství. Film, při jehož sledování se člověk málem stydí, že je člověkem. Naštěstí nejsem Rusem. ()

faana21 

všechny recenze uživatele

Brrr, to byl ale hnus! Tady by toho ke komentování bylo tolik, že raději volím jediné slovo - hnus... aneb Impossible is nothing - bohužel. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologická sonda do duše člověka, který se nechal ovlivnit zrůdnou ideologií. Tento film není o bolševismu ani o komunismu. Je o zlu a nenávisti, které "někdo" cíleně šíří a zlákal i další do svých spárů. Čeka, čekisté pod různými názvy působí ve všech revolucích, převratech a genocidách. Každá ideologie vyžaduje teror a krveprolití, aby si strachem podrobila většinu. Každá ideologie vyžaduje přisluhovače z řad občanů, kteří budou ostatní špehovat, udávat, mučit, vraždit tak dlouho, než je samotné někdo udá, zradí, umučí, zavraždí. Čekisté jsou lidé z masa a kostí, žijí mezi námi a bude stačit málo, aby se přidali k hlasatelům teroru. Pátrejme po tom, kdo ideologie šíří mezi lidi, kdo stále hledá nesváry, nepřátele, kdo rozeštvává lidi mezi sebou. Ten je totiž hlavním viníkem miliónů nevinných zavražděných ve jménu jakékoli revoluce. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tolik poprav (stovky) jsem ve filmu ještě neviděl. Naturalistické ztvárnění tajné policie Čeky je opravdu nechutně vyobrazeno. Popravy na denním pořádku, stísněné cely popravčí místnosti, vytahování a odvážení mrtvol, to je v podstatě celá náplň tohoto snímku. Čeka byla první tajnou policií v Rusku po roce 1917 a co se tam odehrávalo je fakt prasárna nejtěžšího kalibru. Srovnatelné s Gestapem, ne-li ještě horší. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Dokument to není. Předpokládám, že když někdo natočí hraný film na takové téma, usiluje o umělecké sdělení něčeho. V tomto případě se povedlo nesdělit nic, což je pozoruhodné. --- Film je obecně vysoko hodnocený, ale domnívám se, že to je záměna v předmětu. Lidé nadělují hvězdičky námětu, nikoli jeho uměleckému ztvárnění. --- Neodpustím si poznámku, že Dzeržinskij, tehdejší šéf Čeky, má dnes, tedy v roce 2015, v Rusku hromadu soch a běžně se po něm jmenují ulice. Čili to co vidíme v tomto filmu mohlo docela dobře být míněno jako pocta těm, kteří stáli v první linii obtížného boje proti kontrarevoluci. A oni to skutečně neměli lehké... ostatně i kolega Eichmann před izraelským soudem vzpomínal, že to byla vyčerpávající dřina. Akorát že Eichmann nemá v Německu sochy. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

......nechápem vysoké hodnotenie...možno za odvahu-na počiatku 90-tych rokov nakrútiť v Rusku film o čekistoch....asi len preto,lebo....stále dokola to isté:kancelária:zadanie mena,niečo o ňom,rozsudok-vinný-vinná-zastreliť....vyzlečenie donaha...strela do zatylku...odnesenie na vozíku...vyťahovanie nahých tiel na nákladné auto.......a tak dokola - celý film....jó a na konci v rámci nejakej bližšej myšlienky.....spoiler:veliteľ sa zblázni.....pre mňa stačilo 1x pozrieť. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Na tento film sa nedá zabudnúť do smrti.Takmer celý film sa odohráva kdesi v podzemí.Červená genocída skoro ako v priamom prenose.Dej filmu kdesi v rokoch 1918-1921 v ZSSR.Poprava za popravou,pekne po šiestich a potom znova a znova a znova,stále dookola.Vyzliecť donaha,tvárou k múru,guľka do tyla,naložiť mŕtvych na vozík,odviezť,ostriekať krv hadicou a môže sa začať odznova.Ženy,muži,starý,mladý,všetko jedno.Vrátane mladých pekných dievčat,koho by to zaujímalo.Niekedy mi film pripomínal jatky,hlavne pri vyťahovaní mŕtvol z podzemia na povrch,lano,kladka,a šúp na korbu auta,odviezť k jame,vyklopiť a späť po ďalší tovar.Popravčia čata to všetko vykonáva ako rutinu,cigaretka,vodka,guľka do hlavy a môžeme začať od znova.Taká bola krvavá tvar ruskej revolúcie.Veľmi smutný pohľad na ľudí,ktorý takto pokorne prijali svoj osud.Žiadny súd,žiadne milosrdenstvo,nič také.Najhoršie na tomto filme je,že je natočený neuveriteľné realistický.Ak budete vidieť ten film,spomienka bude vo vás dokonca života. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak v prvom rade obrovska vdaka ludom ako Wacoslav1 a Manonfire, ktorych profily som si nahodou prechadzal a nasiel som, ze hodnotili tento rusky film. Fuckt sa oplati obcas poprezerat profily uzivatelov. Reziser Rogozkyn mi sice nic nehovori /poznam z Ruska Tarkovskeho, Michalkovova, Popogrebskeho, Ejzenstajna a prorezimnych Bondarcuka s Ozerovovom/, no ale tento rejza mi teda fakt nic nehovori. Takze moj prvy film s nim, a to dost schematicky film. Ide to vo vychodenych kolajach - vrazdy v podzemi - rokovanie - vrazdy -rokovanie -vrazdy .... Vrazdy som si neuzival, nebavia ma a zijem moralnym zivotom a rokovania boli tiez suchoparne : meno XY : razstrelit, meno XY razstrelit a stale v tom istom duchu. Dejova linia prakticky nejestvuje, a to, ze sa diali masakre za cias ranneho ZSSR rokov 1918 - 38 viem a je mi luto tych obeti. Ovsem, mrtvym patri ucta a keby som si mal len 1 minutou ticha uctit kazdeho jedneho cloveka z 8 holokaustov, co prebehli /nigerijska Biafra 1967 -70, Rwanda 1994, darfur, Congo Free State 1865 - 1905, rezim hrozy v Kambodzi, Ukrajinsky Hladomor 1932 - 33, Vychodny Timor + ten klasicky zidovsky holokaust, tak by som 11 rokov nesmel ani vyslovit ani hlasku. Z technickych pricin je to nemozne. 80 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Srubov je součástí Čeki, která má za úkol zlikvidovat nepřítele státu, strany, komunismu. Rozjetý stroj na zabíjení lidí se už nedá přibrzdit ani zastavit. Sám Srubov je přesvědčen, že revoluce a zabíjení musí tak být, aby se národ očistil. Jeho myšlení už je tak přesvědčeno, že zapomněl na soucit, strach, lásku. Na ničem jiném nezáleží, bolest musí provázet ušlechtilou cestu bolševismu. Revoluce tu není kvůli němu, ale on kvůli revoluci. Musí sloužit a denně systematicky popravovat lidi - je to tak dobře, tak to má být. Ztratil veškeré lidské chování. Kdo se jednou dostane do sklepa, tak ví, že už nikdy nevyjde živý. Srubov je svědkem masových poprav, ale je přesvědčen, že jedině tato cesta je správná. Přestává býti člověkem, ale strojem, ale i jeho se revoluce dotkne. Nikdo není nedotknutelný pro revoluci. Všichni se provinili svou existencí, chováním i myšlením. Trest smrti se stal spravedlností a očistou pro nevěřící, stal se novým náboženstvím. Individualita je nebezpečná a myšlení je tím největším prohřeškem. Ale lidskost se nedá potlačit, najdou se zde malé projevy u odsouzených i Čekistů: vtipy, hra s plechovkou, zpěv, křižování = to se nikdy nevymítí! Šílený proces prováděn bez citu, promyšleně, systematicky. Nikdo se neschová. ()

Reklama

Reklama