Reklama

Reklama

Svéráz národního lovu

  • Rusko Osobennosti natsionalnoy okhoty (více)

Obsahy(1)

Mladý Fínsky mladík sa vyberie do Ruska na vysnívaný tradičný ruský lov. Zo sna však rýchlejšie vytriezve, ako z litrov ruskej vodky a samohonky ktorú dobrovoľne vypije lebo patrí k ruským zvykom. Partia, ktorá s zišla na love nemá asi v pláne uloviť nič živé, ale sa riadne spiť do nemoty. Nemožno sa preto čudovať, že i yetti sa zrazu stane skutočným. (andykovac)

(více)

Recenze (214)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně absurdní, ale taky hrozně moc zábavný film. Nečekala bych, že v Rusku můžou taky natočit komedii, na kterou se bude dát koukat a přece - na tuhle se nejen dá koukat, ale je dobrá! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Přípitek má být krátký - jako výstřel! Takže to taky vezmu zkrátka - místy neuvěřitelná, místy naprosto uvěřitelně ruská, ale přesto (nebo spíš díky tomu) výborná komedie. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Člověk by ani neřekl, že se v současném Rusku můžou točit i komedie. Ale točí se, a to skvělé. Svéráz národního lovu je velmi vydařená taškařice, která asi většinu diváků výborně pobaví a vylepší jim náladu na několik dní. Koneckonců, od toho komedie jsou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rusové stále mají co nabídnout a s touto komedií s lehkovážností dokazují, že i komedie pro ně nejsou cizí. Co já si pamatuju, tak jsem prvně viděl Svéráz národního rybolovu, ale věděl jsem, že existuje i právě lovu, jenže jsem se k němu neměl jak dostat až se nakonec zadařilo. Řekl bych to asi tak, že kvalitou se tento film dokáže rovnat jeho dalším pokračováním, ve kterém jsem si užil několik podle mě opravdu kultovních scén, jenže jsem si zase uvědomil, že to je stále v Ruské produkci a těch ruských filmů jsem viděl natolik, abych věděl, že je to všechno pro ně neskutečně prosté a jednoduché, tak proč se snažit víc, když stačí vytřískat to co právě vytřískáno jest... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ruská duše je široká a složitá... Nebo jednoduchá? Vždyť všechny filozofické hovory podivných lovců, kteří se vydávají vstříc kořisti do divočiny, končí tím samým: přípitkem generála Michalyče a mocným douškem vodky. Komedii, vedenou ve slovansky bodrém duchu, provázejí nejrůznější podivné jevy jako jsou dva Měsíce, kráva v bombardéru a medvídě ožrala. Že se to nemůže stát? A byli jste někdy v Rusku? Rogožkin natočil bezchybné pásmo absurdity made in Russia, čili poetiku Svérázu si s jinou nespletete. Jakožto beznadějný rusofil (nebojte, léčím se!) dávám téhle pošukanosti pět hvězdiček... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nezaměnitelná a ve své poetice absurdity krásná komedie výrazného ruského režiséra Aleksandra Rogožkina. Trochu podobná těm jihobalkánským, které točí třeba Emir Kusturica, ale oč méně akcentu klade na symbolickou rovinu oproti Kusturicovi, tím více je tu (pseudo)filosofických dialogů a situací vyvěrajících z bodrosti šíré ruské duše, které jsou ze středoevropského pohledu tak absurdní, že jde až hlava kolem a bránice nestačí pracovat... Konfrontace pohledu Západoevropana, v tomto případě finského studenta, který jede v rámci své diplomové práce studovat etiketu legendárního ruského způsobu lovu, a který je ale v praxi konfrontován s hektolitry vypité vodky a gubernátorskými praktikami prominentních lovců, kteří za celou dobu uloví leda tak obyčejnou krávu (ale ještě ji navíc stačí nezapomenutelným způsobem transportovat do jejího chlívku podzvukovým Migem) a většinu času stráví zpíváním (úžasných) ruských dumek a pokuřováním čibuků, s realitou současného ruského způsobu života je dokonalá. Nejlepší na tom celém ale je paradoxní poznání, že finský studentík, zprvu vystrašený a šokovaný, do celé téhle ,,picí" mašinerie a koloběhu absurdit bez problémů zapadne a prolomí všechny, i ty nejhlubší jazykové bariéry (neodolatelně roztomilé rusko-finské dialogy s mou kultovní postavou, s bodře svérázným Kuzmičem). Vždyť vodka (ať už ta finská či ruská) chutná všude na světě stejně... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Geniálna komédia o parte vodkových lovcov, pre ktorých nie sú podstatné kilá ale litre. Vynikajúco zostavenú ruskú partu dopĺňa fínsky študent Raivo, ktorý veľmi rýchlo vytriezvie zo svojich predstáv o ruskej poľovačke a veľmi pomaly triezvie z generálových prípitkov. Neskutočne absurdné scény ukazujú skutočný "svojráz" ruskej mentality i stavu krajiny. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ti Rusáci jsou drzí. Jezdí si tu opilí jako doma." V Rusku že se chlastá? Tak nějak nevím. Já si z toho moc nepamatuju. Ale jsem si jistej, že finskej vědec Raivo o zvláštnostech lovu zvířat v Rusku příliš relevantních poznatků nezíská. Po prvních nesmělých přiťuknutích se totiž začne lihovina nekontrolovaně prolívat všemi přítomnými hrdly a brzy je jasný, že jediná zvířata, se kterými se bude moci Raivo seznámit budou opice a bílý myši. V tu chvíli je třeba hodit studii daleko do Tajgy a využít jedinečnou možnost pobavit se při nekoordinovaných činnostech lovců, kteří si se strojovou pečlivostí udržují vysokou hladinu alkoholu v krvi. Mně se to podařilo i za střízliva. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Čekal jsem něco, u čeho se od srdce zasměju; salvy smíchu se však nekonaly. U některých absurdních scén jsem se zasmál, ale jinak se spíš nudil a čekal, kdy se to rozjede. Možná to bylo tím, že jsem při prvním zhlédnutí dostatečně nepřivykl stylu humoru (řekl bych hodně specifickému), takže tomu dám ještě časem šanci. Teď momentálně je to však jen za 3*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tradično-netradičná ruská poľovačka, hektolitre vodky, veľká porcia absurdných parodických hlášok a zábava ako sa patrí. Pod veľkou srandou sa však schováva aj akási krutá realistická pravda, ktorá tuzemským divákom určite nie je vzdialená. Proste naozaj jedinečný film, ktorý stojí za zhliadnutie. 80%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to zahraniční komedie všech dob! Bavila jsem se od začátku do konce, kdy jsem se nesmířila pouze s jedním zhlédnutím, ale několikerým v našem Minikině kavárna. Určitě doporučuji, ale jedině v původním znění s titulky. Český dabing je hrozný, víc si to užiju právě v ruštině. Kultovní hlášky jsou prostě nesmrtelné jako je generálův přípitek: "přípitek musí být krátký jako výstřel, jinak nezbude čas na rekreaci" nebo scénka s krávou v úložném prostoru pro bombu v bombardéru s hláškou "no co, taky by ses zapřel, kdyby Ti šlo o život" mě v kině napoprvé doslova smíchem složila pod sedadlo! Dávám deset hvězdiček z pěti! ;-) ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Možno som suchár, ale až tak masakrálne vtipné mi to neprišlo. Skôr som sa tak príjemne bavil a pousmieval. Čo ma však absolútne dostalo bola jedna fínska pesnička. Nieže by som rozumel textu, ale to prevedenie a autentizmus bol fakt neodolatelný :). (7/10) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl u svérázu děj podstatný, bylo by tu varování o spoilerech. Medvěd může být alkoholik, pokud je to ruský medvěd. Kráva se ve stíhačce necítí šťastná a Finové chlastají méně než Rusové. A dojičky krav umí stepovat. To byla jízda. Země není z Finska vidět a v křoví rostou ananasy, když tedy víte kam sáhnout a máte v sobě tak láhev vodky. Vlastně, v tomhle stavu můžete i řídit. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Môže tento film osloviť diváka, ktorý nepozná zvláštnu ruskú dušu a jej závislosť na vodke ? To bude asi ťažký oriešok .... Film plný surrealistických sitácií, ktoré sú možné jedine v Rusku .... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Že se bude chlastat vodka, vést řeči a nic se neuloví, to jsem čekala, aniž bych četla upoutávku. Že se ani jednou nezasměju jsem nečekala. Trojka z milosti. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

89% - Při této skvostné komedii jsem si uvědomil, jaký úpadek dnes zažívá kultura pití alkoholu. Jak málo známe přípitků. Jak málo spojujeme konzumaci lihovin s dobrodružnými činy. Ne, přátelé. Tento film není jen o pití vodky. Je to svým spůsobem i o duševní svobodě. No... a hlavně je to ohromná sranda..to snad víme všichni, že? ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Lepší díl než pozdější rybolov, přesto se zde najde spousta hluchých míst. Nejvíce mě potěšil medvěd, scény s ním se skutečně povedly. Jinak je to na můj vkus až moc ruské. Jinak řečeno pořád se pije a připíjí:) ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Svérázná ruská komedie, která sice nemusí sednout každému, ale když už sedne, tak to stojí za to. Když jdou lovci jednou v noci navštívit páreček nadržených dojiček a jeden se podívá ne nebe, uvidí tam planetu Zemi a pak sáhne do keře a utrhne tam ananas, máte opravdu dost. ()

Reklama

Reklama