Reklama

Reklama

Třetí planeta

  • Sovětský svaz Treťja planeta (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Podle vlastního scénáře natočil v roce 1991 režisér ALEXANDR ROGOŽKIN (SVÉRÁZ NÁRODNÍHO LOVU, HLÍDKA, ČEKISTA) originální utopistické sci-fi. Snímek se snaží ukázat následky světa po ekologické katastrofě. Rogožkin se přitom nechal inspirovat událostmi jaderné havárie v Černobylu, která nastala pět let před natočením filmu. Hlavními hrdiny jsou životem unavený otec a jeho nemocná dcera, kterou může před smrtí zachránit snad jedině zázrak. Zázrak v podobě cesty do „Zóny“, mrtvého území, kde po nukleárním výbuchu přežívají jediní obyvatelé – podivní lidští mutanti s fascinujícími léčitelskými schopnostmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Nešikovně natočená béčková alegorie, rámující ekologicko-politickou tematiku antiutopií, těží z atmosféry Strugackých/Tarkovského Zóny. Nejnepříjemnější okamžiky mi připravila hudba a některé promluvy, zvláště ty z úst nemocné dívky. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Místy divné, místy ještě divnější, dialogy jako z intelektuálního asijského filmu, kamera strašná, kvalita obrazu jako u US filmu ze 20. let minulého století... Tohle byl ve všech směrech špatný výběr. :-( ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Třetí planetu nepovažuju za přitažlivý a kvalitní film, ale přesto jeho zhlédnutí není ztrátou času. Ukazuje ruskou kinematografii na přelomu mezi sovětskou érou a budoucností ruského filmu. Stopáž je vzhledem k ději přepálená, typicky sovětská a nedávná éra se v něm projevuje tradičním sklonem k lyričnosti, na druhou stranu se ve filmu objevuje nahota, která v oficiální sovětské prudérii neměla místo. Rogožkin s ní ještě neumí pracovat, je naroubovaná trochu násilně. Stejně tak se nově projevuje absence cenzury, takže hrdinové si neodpustí řadu výpadů na sovětskou minulost. Ve snímku se projevuje odkaz na Piknik u cesty bratří Strugackých a z něho vycházející Tarkovského slavný film Stalker, ale především je to pokus o vyrovnání se s černobylskou katastrofou. Výprava je chudičká a po pravdě řečeno, v Rusku počátku 90. let by se myslím našlo dostatek zdevastovaných lokalit, které by navodily temnější atmosféru než je běhání po lese Rogožkinových hrdinů. Podobnou atmosféru, kterou se snažil režisér vytvořit v dlouhometrážním snímku, u nás vytvořil v krátkometrážním Toxymoronu Jakub Hussar a myslím, že byl i úspěšnější. Jestli je v Rogožkinově snímku něčeho nadbytek a je v něčem působivý, je to množství vojenské techniky, kterou dnes shromáždit a zaplatit by byl husarský kousek. Celkový dojem: 40 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsem to neviděl v kině hned v roce 1991.... Dnes, po všech těch The Road, 28 dnech a týdnech poté, Knihách přežití ad... je to přeci jen dinosaurus ve svém žánru. Z děje jsem pochopil jen to, že otec s těžce nemocnou dcerou, které lékařská věda již nedává naději vyráží do zakázané radiací zamořené oblasti... Tam podle pověstí žijí lidé a jedinci nejen záření odolní, ale i s léčivými schopnostmi... Vstup do zóny je však zakázán a nikdo neví co na vstupujícícho uvnitř čeká... Místy to bylo opravdu hodně, hodně divné. Ale atmosféra stála za to.. Za originální námět (ve své době) a za zpracování krajiny dávám dvě hvězdy. * * ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok začne pomerne svižne a napínavo. Zoznamujeme sa s postavami, ich osudmi a ich cestou do Zóny, ktorá je výtvarne pomerne dobre spracovaná ( aj keď ide len o vhodne použité lokácie ). Avšak to, čo sa začne v spomínanej oblasti diať, má veľmi ďaleko k zaujímavému deju. Bombastická nuda. ()

Danula13 

všechny recenze uživatele

Komorně laděné a depresivní postapokalyptické sci-fi s absencí omračujících efektů a s originální atmosférou (ta nebyla špatná). Na snímku je vidět doba jeho vzniku a to nemluvím jen o množství odhalených ženských ňader. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Rogozkin neni Tarkovskij. Stejne tak tento film, prestoze se snazi vezt (jako mnoho dalsich) na vlne Stalkera, nema sebemensi sanci a proto nudi. To uz se radsi podivejte na Dopisy mrtveho muze, coz je prece jen o rady lepsi... ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavé, i když poněkud nepřesvědčivé. Pouť otce s dcerou do zářením promořené Zóny, kde snad žijí mutanti-léčitelé. Depresivně nasnímané jsou již Helsinky na začátku a film se v tomto duchu nese až do neveselého konce. Bohužel postavy mají sklony neustále komentovat situaci v Rusku a občas prostě mluví jako nějaký klasický charakter ruské literatury. Také chování mutantů a neustálá snaha o tajemnost poselství docela shazují. A tu a tam vypne i logika... Вот это Россия. ()

jacksax 

všechny recenze uživatele

Ruské sci-fi přesně takové, jak má být. Přestože zde pár chyb a nedokonalostí je, v celkovém hodnocení film vyznívá dobře. Změny tempa a nálad, udržování atmosféry a stylu - to všechno (podle mne) funguje a dělá ze snímku kvalitního zástupce sci-fi z doby politického zlomu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ruské utopistické sci-fi sice nebudí hrůzu ani děs, ale přesto vytváří strach. Strach z prostředí plné radiace a vzniklého dopadu na živé organismy. Ruský rukopis je na snímku znát a možná je to dobře. Značně se tím odlišuje a je tak daleko blíže k východnímu bloku. Vyobrazené prostředí je velice věrné a přesvědčivě depresivní. Místama může být značně nudný, ale vtom je to vizuální atmosferické kouzlo. Kouzlo dopadu jaderné katastrofy. Takhle to americká kinematografie rozhodně neumí. ()

VIETNAM20 

všechny recenze uživatele

Divný film. Jako že nějaký otec má dceru,která je vážně nemocná nevím čím( vypadalo to něco jako mezi epilepsií a hysterickým atakem, kolapsem). To jsem se nějak nedozvěděl. A hledají ženu která žije v zamořené oblasti radioaktivního záření a dokáže ji vyléčit s jejími schopnostmi? Ok ()

Ondrew 

všechny recenze uživatele

Podivnost, ktora sa vezie na stalkerovskej tematike. Obcas je film vcelku zaujimavy, ale vacsinu casu pocut od hercov akurat filozoficke komentare( (ktore na rozdiel od Stalkera vela zmyslu nedavaju). Vobec som nepochopil samotne putovanie po "Zone", kedy dvojica napr. lezie do podzemia, o par sekund dalej nasleduje strih a su na uplne inom mieste. Tieto "posuny" mi mimoriadne liezly na nervy. Stretnutie s "mutantami" je kapitola sama o sebe... Neviem, mam dojem, ze film ako celok prilis nefunguje (presnejsie -- je to fakt dost velky gulas). A atmosfera? Pche! Zatial co v Stalkerovi sa dala krajat, tu len vysumi do prazdna. 20%. ()

pájap 

všechny recenze uživatele

u mě jasnejch 5.ale chápu,že se to někomu i nelíbilo.já jsem z generace ,která něco o černobylu ví a žila v době kdy se to tam stalo.viděl jsem tuhle na nat geo dokument o přírodě kolem elektrárny v současnosti.z toho mrazí jako i z tohohle filmu.papa ()

mikruu odpad!

všechny recenze uživatele

V podstate o nicem. Dialogy jak z válečného ruského filmu. Uz jen soudruhovani chybelo. Dcerunka chytra jako radio Jerevan. ()

Jrk 

všechny recenze uživatele

Je na tom videt starsi kousek a to jeste navic z ruske kinematografie. Je to takove roztahane, ne zrovna idealni kamera a akcni, eroticke a jine sceny jsou trochu usmevne. V kazdem priapde se to ale da odkoukat a atmosfera prazdneho mesta, okoli je velmi pusobiva. Da se to odkoukat jen bych necekal zadny akcni trhak :-) ()

StarFsh 

všechny recenze uživatele

Potenciál tohoto filmu bol využitý iba čiastočne. Zabíja ho mizerný strih inak priemernej kamery a slabý scenár. Rogožkin nie je Tarkovski. Priemer - 2.5* ()

Reklama

Reklama