Reklama

Reklama

Black Mountain Side

Trailer

Obsahy(1)

Keď skupinka archeológov v severnej časti Kanady objaví neznámu mimozemskú štruktúru, datujúcu sa do obdobia desať tisíc rokov pred naším letopočtom, zdá sa, že všetci budú stáť pri zrode svetovej senzácie. Keď však z ničoho nič začnú prepadať pocitom úzkosti či rôznym vidinám, nepotrvá dlho, aby jeden po druhom nadobudli presvedčenie, že sú sami pre seba nebezpečnejší, než sa pôvodne domnievali. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (56)

POMO 

všechny recenze uživatele

Televízne vyzerajúci odtieň Carpenterovej Veci bez špeciálnych efektov, hudby a áčkového rozpočtu. Hrajúci akože na psychologickú nôtu. Mysteriózny rozmer filmu, ktorý začne naberať na obrátkach po zdĺhavom ničdianí, má niečo do seba. Ale celková ťažkopádnosť rozprávania a nedôveryhodné herectvo navyše nesympatického obsadenia to zabíjajú. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Black Mountain Side rozhodně není žádný zázračný hororový game-changer, ani film, který by se zapsal do zlatého fondu, ale je první letošní žánrovkou, která je u mě na doporučení. Výhra je už v námětu - parta výzkumníků se v nezalidněné oblasti setká se starobylým zlem, to já můžu. V první polovině je BMS možná až příliš pomalý a nenabízí mnoho zajímavého, ale po první (a vzhledem k dosavadnímu vývoji dost nečekané) gore scéně atmosféra houstne přímo před očima, celé se to výrazně ztemní, zparanoidní a dospěje k poměrně bizarnímu transcendentálnímu finále, což jsem zpočátku teda fakt nečekal. Dejme tomu 7/10 a pro celkovou sympatičnost zaokrouhluju nahoru. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Takže čo robíte po zvyšných 19 hodín?“ – „Chlastáme.“ Snežná výprava megaodľahlého miesta mohla byť síce ešte prepracovanejšia a vizuálne lákavejšia, ale aj napriek tomu je Black Mountain Side skvelá hororová záležitosť. Samozrejme, všetci tu skloňujú legendárnu Carpenterovu Vec a majú pravdu, ale Black Mountain Side si ide svojou vlastnou cestou. Obsahuje nechutné fyzické veci, ale ide skôr o detaily, ktoré tvorcovia dávkujú len veľmi opatrne, nečasto. Snímka je ladená skôr do psychologickej roviny, no aj tak je to poriadne solídny nervák (z finálneho „strieľania“ ma doteraz mrazí). Postavy sa mi páčili, neboli nejako extra prepracované, ale šlo o sympaťákov, ktorým sa dali držať palce. Mojím favoritom sa stal herec Michael Dickson, ktorý mi strašne pripomínal môjho bývalého šéfa Borisa K. zo závodu na výrobu kŕmnych zmesí, skombinovaného s Ľubošom Filkorom z druhej a siedmej série markizáckej Farmy. Absurdný dojem som potom mal z veliteľa stanice (v podaní Shanea Twerduna), ktorý sa v scénach, v ktorých mal nasadené slnečné okuliare, neskutočne podobal na Jona Bernthala. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtovej sci-fi horůrek, v jehož první půlce se neděje téměř nic, aby se v tý druhý dostala ke slovu odseknutá ruka, solidní paranoia a mluvící jelen. Ta absence prašulí jde celkem znát, protože když má dojít na větší fajrák nebo rovnou vyhazov do povětří, jde to mimo kameru. Je ale fakt, že místy to vykouzlí zajímavou atmošku - obzvlášť ke konci, kde se postavy začnou samy redukovat. Takže úplně blbý to neni, ale odvařenej z toho taky nejsem. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Ďalšia z malých (a tých lepších) variácií na neprekonateľný Carpenterov "The Thing" predstavuje skupinku výskumníkov, ktorí v odľahlej, zasneženej kanadskej oblasti objavia starodávne nálezisko. Skôr než sa však s objavom stihnú pochváliť do sveta, ocitajú sa v psycho prúsere... Tvorcovia to pojali skôr komorne a charakterovo, takže namiesto nejakej akcie a efektov tu máme v prvom rade klaustro/izolačný slow-burn horor, ktorého krvavé mystérium ostáva po väčšinu času mimo zrak diváka. Čo je ale trochu škoda, pretože napriek citeľnej atmosfére a mrazivosti film postupne padá do monotónnosti a bolo by asi vhodnejšie, keby tu bola kratšia stopáž. Temné finále ale stojí za to, až som pri ňom zabudol aj na tých pár nudnejších chvíľ. Každopádne - konečne dobrá hororová novinka. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Canadian Hands Cutter Challenge :) Black Mountain Side funguje spíše na principu psychologického hororu, než na viditelném stylu ála "Vetřelci a Věci se nám rozutekly po baráku." Minimalisticky natočený snímek klade důraz na tísnivou atmosféru "stucked in the middle of nowhere." Zasněžená, mrazivá krajina, nález starobylého artefaktu spustí lavinu podivných změn v chování místních osadníků. Byla skutečně probuzena nějaká pradávná, mocná síla, nebo jde jen o ponorkovou nemoc? U všech se dostavují různé vize, halucinace, paranoia stoupá úměrně s napětím, které vzrůstá mezi skupinou. Snímek nabídne pár velice gore scén, zbytek děje se odehrává pod psychologickým tlakem, kdy postavy ani divák nevědí, jestli to, co se děje, je vlastně skutečné. Podstata jelena mi připomínala "Stag Mana", coby Willovu imaginaci Nemesis z Hannibala. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Presne takéto horory ma na prvý pohľad zaujmú najviac, skvelé prostredie divočiny ďaleko od civilizácie, v tomto prípade najsevernejšia výskumná stanica Aljašky, skupina vedcov a nejaké to tajomné zlo, ktoré sa odkrýva len pomaly. Preto ma to hlavne spočiatku dosť bavilo, film má výbornú tajomnú atmosféru a postupne pribúdajú rôzne podivné udalosti a momenty, len to prostredie základne mohlo byť zaujímavejšie, aby sa tam dalo aj niečo robiť, pretože pokiaľ sa práve nedeje niečo dôležité, tak sa dá sledovať len to, ako postavy hrajú karty alebo niečo podobné, čo je predsa len pre diváka trochu nuda a tiež nemusel dej zaberať taký dlhý časový úsek, mnohé zaujímavé scény sú strihnuté a dej sa presunie o niekoľko dní neskôr, keď sa to už vôbec nerieši. Ale ako rozbehová fáza, ktorá si pripravuje základy pre údernejšiu druhú polovicu je to viac, než slušné. Lenže problém je, že tá údernejšia druhá polovica nepríde, film sa stále nesie v pomalšom tempe a síce tých hororovo ladených scén a momentov pribudne, ale obmedzí sa to len na nenápaditú paranoiu a jeden mysteriózny prvok. Táto časť mi trochu pripomenula nedávny horor Witch, ale ten to podal podstatne kvalitnejšie a nápaditejšie. Ale predsa len ani táto druhá polovica nie je zlá, ten mysteriózny prvok sa mi páčil a všetky scény s ním boli zaujímavé a aj mimo toho sa niečo nájde. Chcelo by to ale lepšie obsadenie, nikto mi tu neprekážal, ale o nejakej charizme nemôže byť ani reči, tu nie je ani jeden prirodzený leader, ktorý by to ťahal, akoby film nemal hlavného hrdinu a spoľahol sa len na vedľajšie postavy. Celkom zaujme aj hororová stránka, ale skôr svojou netradičnosťou, keďže na jednej strane film vsádza na atmosféru a pritom občas prekvapí nejakým slušne drsným momentom, ktorý sa ale nedal predvídať. A aj tá vyvražďovacia sekvencia mala niečo do seba. A režijne môžem len chváliť, vizuálna stránka je výborná, nielen využívaním prostredia, ale veľmi sa mi páčila aj kamera, ktorá zaujímavo sleduje lokácie a vystačí si s minimom strihov, takže film ponúkne aj viacero zaujímavých sekvencií bez strihu. A k tomu tá spomínaná atmosféra. Takže nakoniec je Black mountain side predsa len trochu sklamaním, keďže od druhej polovice som čakal určite viac, ale aj tak to nebola strata času, kladov je tu dosť a od režiséra by som si rád ešte niečo pozrel, ale radšej, nech scenár prenechá niekomu inému. 64% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď skupinka archeológov v severnej časti Kanady objaví neznámu mimozemskú štruktúru, dátujúcu do obdobia desať tisíc rokov pred naším letopočtom, zdá sa, že všetci budú stáť pri zrode svetovej senzácie. Keď však z ničoho nič začnú prepadať pocitom úzkosti či rôznym vidinám, nepotrvá dlho, aby jeden po druhom nadobudli presvedčenie, že sú sami pre seba viac nebezpečný, ako sa pôvodne domnievali. Prvá polhodina ma pomerne solídne nudila, no chvála bohu, po prvom zlome vo vývoji deja sa samotný snímok konečne začal uberať tým správnym smerom. Najmä vďaka myšlienke sa skutočne jedná o lacnejšiu "atrapu" The Thing, no nič to nemení na veci, že "Black Mountain Side" je solídny scifi horor s pár prekvapivo slušne spracovanými gore zábermi či "finally" dostatočne nápaditým, aj keď za vlasy pritiahnutým záverom, zahaleným do rúška tajomstva, z čoho že to tým naším robošom v horách úplne jeblo. Kto očakáva mimozemšťana v striebornom plášti, či príšeru z Marsu, klope na nesprávne dvere. Tvorcovia sa pre tento krát rozhodli uberať smerom psychologickej story, kedy jednotlivci kompletne prepadnú ilúzií - 55% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Občas až směšně levně vypadající horor, který ale stejnou měrou působí jaksi půvabně, to když se urputně snaží odvyprávět artové mysteriozní drama v zasněžených kulisách odlehlé Kanady. Fanoušci Akt X a Věci naštvaní rozhodně nebudou. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Tohle mohlo být hodně dobré, kdyby někdo lépe napsal i obsadil role. Nejedná se o úplný průser, na postavách koneckonců film stojí, mysteriózní sněhovou paranoiu ale nejvíc rozbíjí náhlé a nevěrohodné hysterické výlevy. Skoro jako by se některé scény natočily na první dobrou a nehledělo se ani na to, že se bijou s předchozí scenáristickou průpravou. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Minimalistická variace na Věc, i když není vůbec jisté, zda podivná stavba, jejíž část skupina archeologů za pomoci domorodců odkryla, je mimozemského původu. Teorie o bakterii spící pod ledem, halucinace, stres, vyčerpání, nespavost, příchozí z hvězd - stačí, když si divák vybere, ale mluvící jelen mu v tom moc nepomůže. A pokud se někdo rozhodne odejít či utéci, pak nejbližší civilizace je pouhých 90 mil na jih. Jen je třeba dávat pozor na medvědí pasti! Pomalé tempo asi nesedne každému, konverzační drama by se dalo odbýt i na divadelních prknech. Nevadí mi nedostatek trikových efektů nebo strohá výprava, vadí mi, že i s minimálním rozpočtem nebyla plně využita tamější příroda, jelikož ta sama má tajemné kouzlo, kterým dokáže uhranout. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Atmosféricko psychologickej bizár, přesně jak to mám rád. Místy je znát slabej rozpočet, ale šak taky zlatem neplatím. Nic.....Szostakiwskyj, ať je to kdokoliv, zřejmě bude stát za pozornost, protože některé scény byly přímo kouzelné. Spokojenost. 75% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

V Kanadě se skvěle žije,“ libuje si bakterie.“ No opravdu, z temného kouta na vědce mluví bakterie z doby ledové, o velikosti vykrmeného polárního sysla. Má hluboký hlas, je obdařená hlavou jelena s losím parožím, chytrá jak Darwinova opice a trpí utkvělou představou, že je Stvořitelka Vesmíru. To nevymyslíš. Scénář? Nick. Režie? Nick. Zábava? Nic. Věc-nost? Ani náhodou. A co mortalita? Desetinásobek covidové. Ze stovky diváků film přežijí dva, max. tři. ZAMRZLÉ OKÉNKO: [][] Jaké strašidelné příběhy si u ohniště v jurtě, při okusování pečených medvědích tlap, vypráví Dogribové? Ϡ O bezrukém střihači a zamrzlém režisérovi. Ϡ O bílém muži zvracejícím černý hnus. Ϡ O černém muži bílém vzteky. Ϡ O pravěké Sněhurce a sedmi infikovaných trpaslících. [][] Byli to: Prófa. Se specializací na bakteriální archeologii a broukpytlíkismus. Rejpal.Došla vajíčka, došlo mlíko!Kejchal. Pak i blil. Štístko. Naštěstí si včas usekl ruku. Stydlín. Ten s kamerou, nejzajímavější události vůbec nezabíral. Dřímal. Já u filmu taky, několikrát. Brumla. Na medvědí pasti zapomněl, při útěku pak na jednu šlápnul, blbec, čímž předčasně ukončil sebe i film. Typický kanadský žertík. Zaplaťpánbůh. Už mi z toho hrabání v permafrostu taky začínalo hrabat. Jednu bakterii z dovozu, pro režiséra z Calgary. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Holduji divným filmům, mám je rád. Takže když se v první polovině nic nestane, načež přijde jelen, který si myslí, že je bůh, nastane brutální redukce osob a začnou se krátit končetiny, to pomalejší tempo v oné první polovině neježe mi nevadí, ale dává i vcelku smysl. Minimalističnost a snaha z "ničeho" vykřesat "něco" navíc buduje slušnou atmosféru, která spolu s kamerou tvoří vcelku snesitelnou "věc". ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

No tady si někdo po večerech, hrál s Lovecraftem a sledoval u toho Věc, od Carpentera. I tohle, je čistě chlapská záležitost, takže tady nejsou žádné ženy, které by je akorát rozptylovali. A ono to funguje a byť je zde, minimální rozpočet, tak pár slušných scén se tady najde, jako je useknutá ruka. Atmosféra je vynikající, sníh, něco co chodí kolem kempu, paranoia a nedůvěra, která se stupňuje až do krvavého závěru. Bylo by to sice na čtyři, ale takových filmů, je fakt málo, takže tu pátou si film zaslouží. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Ok, dokázal bych odpustit, že je to totální kopie Thing, akorát bez charismatických postav, dobrých dialogu, super triků.. ale že to bude takova táhla nuda, plná nezajímavých keců nějakých zálesáku, kde se stane maximálně to, že asi dvacekrát stejná scéna, kde týpek dostane záchvat jak v Alienovi a ke konci se jakože něco začne dít? Ne díky, tohle tolerovat nebudu a ani mě to nebavilo. Zálesáci v chalupě mě neoslovili. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový horor, který zaujme občasnými záblesky atmosféry, ale rozpočet a nezkušenost tvůrců i herců je až moc viditelná. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

To byla ale blbost! Hvězdička za prostředí hor, ale jinak... ukecané, se zdlouhavými záběry, aby se ta historka o ničem pěkně natáhla, a v závěru je z toho ještě protiboží agitka, ach jo. Artefakt je kus šutru čouhajícího ze zmrzlé země, u kterého se vedou další nekonečné debaty, jestli 11 nebo 14 tisíc let a který lid odkud kam a proč. Gore efekty tak nějak ušly, ale si to snaží hrát na původní Carpenterovu Věc, bez atmosféry, bez napětí, kromě cákanců krve a chlapa v jelení kůži v podstatě bez triku. Navíc se nic nevysvětlí, jen se nakousnou sice zajímavé, ale jen otázky, a končí to tak nějak nijak. ()

Reklama

Reklama