Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Recenze (184)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Ostrovy mají spoustu ohromně sympatických tváří a já mám hodně rád tyhle "potkávačky", kdy se větší množství těch nejsympatičtějších nahustí do jednoho příběhu (Boat that rocked, Calvary). Pride má eso v podobě Andrewa Scotta a nostalgické pomrknutí po tom největším a nejfrajerštějším zmetkovi z Misfits. Jenže asi to na nějakou trvalku a hlubší dojem není dost. Stejně jako třeba u americké The Help je to film o odvaze bez vlastní odvahy. Příliš obroušené hrany značí nikterak hluboce zakouslý výsledek...s tím rozdílem, že u Pride mě to mrzí dvojnásob tolik. Post scriptum ještě přisypu pár plusových bodů filmu a sobě popel - o těhle událostech jsem do včerejška neměl ani ponětí. Shame on me. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ptačí klec a tohle. Skvělý, vymakaný film, který má potenciál elegantně, s lehkostí vysvětlit a přiblížit mnohé i tomu nejzabednějšímu ignorantovi, který se cítí příšerně ohrožen a hlasitě bazíruje na rodinných hodnotách. Často bývá rozveden, záletník, nebo latentní homosexuál, ale co už. Pro mě LBGT není tématem, odkdy znám Freddieho Mercuryho, Eltona a Lindu Perry. Od doby, kdy lékař pode zákona nesměl podat informace starému pánovi u dveří intenzivky, co jeho životnímu partnerovi je a jestli vůbec dýchá. Naštěstí zvítězil zdravý rozum, lékař nebyl debil a ačkoli tehdy neexistovalo ani registrované partnerství, všichni srazili podpatky, informace se poskytovaly, návštěvy se povolily a nakonec se ten nejsmutnější telegram poslal tam, kam se morálně a eticky poslat měl. Rovná práva a povinnosti a žít a nechat žít.  Perfektně obsazené, napsané, zahrané. Vtipné, inteligentní, dojemné, anglické a sympaticky edukativní. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších good feeling filmů, co jsem mohl za poslední dobu vidět. A ač jsou mi homosexuálové v zásadě celkem ukradení, pokud nemají choutky se nějak veřejně předvádět, tak tady jsem jim ohromně fandil a soucítil s nima. Opravdu není jednoduché být homosexuálem, nebylo to jednoduché ani v 80. letech a nebude to jednoduché ani za 20 let. Kromě perfektně zvolených herců bych vyzdvihl fantastický soundtrack, úplně mi to připomnělo soundtracky k filmům Richarda Curtise, který to má taky v malíčku. Celkově parádní film, který by si zasloužil snad jen trochu lepší vysvětlení hornické krize... ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Okrem výbornej nálady mi tento film dal ešte aj nádej. Nádej, že aj to naše nezmyselné referendum zostane len akýmsi výkrikom do prázdna a že tak, ako u ľudí v Británii pred 30 rokmi zvíťazil zdravý rozum, tomu tak bude aj u nás. Síce je to o niečom inom, ale základ je rovnaký. Teda odložiť to zabehané a pohodlné čierno-biele videnie a skúsiť sa na chvíľu na svet a ľudí okolo seba dívať ružovými či v tomto prípade dúhovými okuliarmi. Napriek tomu, že si uvedomujem, že Pride nie je úplne dokonalý film a dalo by sa mu, kdečo vyčítať, v zmysle myšlienky že "každá žena je v srdci lesba" a preto, že bol pre mňa neskutočne dobre padnúcim balzamom, túto kritiku prenechám "povolanejším znalcom" filmu a histórie, ktorých je na tejto stránke neúrekom a udeľujem bez mihnutia oka 5*. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pride je velice silný snímek, jehož bezprostřední síla tkví zejména v příběhu, který je založen na skutečných událostech, a dále v přesvědčivých hereckých výkonech. Film nepostrádá jak silné momenty, tak vyloženě odlehčující a úsměvné scény, přičemž vše je použito účelně. Z herců bych vyzdvihnul zejména naprosto úžasnou Imeldu Staunton a Billa Nighyho, kteří na mě zapůsobili nejvíce, ale i ostatní členové hereckého ansámblu hráli přesvědčivě. Zkrátka velice dobře natočený film s úžasným obsazením, který je skvělou směsicí komedie a dramatu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dvě komunity, které nemají společného nic, kromě toho, že patří k ohroženým. Vyčerpaným stávkujícím horníkům dochází peníze, gaye a lesby v polovině osmdesátých let stále většina společnosti vnímá jako divné a zvrácené tvory, kteří by se neměli ukazovat na světle. Spojenectví proti nepříteli pak obě skupiny logicky sblíží, i když se na sebe zprvu vesničtí horníci a městští gayové a lesby dívají nedůvěřivě. ___ Film je moc hezkou ukázkou vzájemné podpory, která pomohla odstranit předsudky. Až na to, že je celé vyprávění zaměřené právě jen na to, aby v divákovi vzbudilo příjemný pocit, jak se rozdílní lidé nakonec sbratří. Všechno jde jak po másle, náznaky odporu proti homo-hornické koalici jsou nevýrazné, a tak se ze všech stanou za pár chvil /ne/teplí bratří a sestry. _____ Faleš tohoto filmu je sirupózní, tak sladká, až z ní trnou zuby. Postavy nemají vykreslené charaktery, jsou to jen univerzální typy. _____ Zbytečně promrhaný reálný příběh na snímek, jehož ambicí je pohladit diváka po duši a odvyprávět mu pohádku. /17. 2. 15./ ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Trošku klišoidní, ale jinak docela fajn filmeček o tom, že nejen být gej je oukej, ale že to v těch pohnutých letech thatcherovských měli jak homo tak horníci podobně složité, každý jinak. BBC točit špatné dobové filmy snad ani neumí, žel Pride jede v těžce zaběhnutých šablonách, ničím nepřekvapí, neurazí... což ale nemusí být nutně zle. Herectvo kategorie numero uno, soundtrack perfektní (hlavně ta mírně pozměněná verze Waterfall od Stone Roses), nálada chvíli, ehm, teploušká a chvíli zas mrazivá. Jen by to chtělo příště víc do hloubky- ano, pořád píšu o náladě a ději filmu :-) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

... Our lives shall not be sweated from birth until life closes... Hearts starve as well as bodies; give us bread, but give us roses! No kdo by se k nim v tu chvíli nepřidal? Já teda okamžitě. --- Existujou mraky feel-good filmů. Jistě se najdou i nějaké ty ryze feel-bad výtvory. A pak je tu Pride - oba (sub)žánry elegantně propojené feel-proud můstkem. --- V některých pasážích vysloveně dechberoucí kadence přiléhavě trapných, tabu mydlících situací; výrazný, energií přímo napěchovaný soundtrack; a konečně taky řada vedlejších postav, na kterých vám bez výjimky záleží, a které se vesměs všechny do jednoho dočkají svého velkého, leč třeba v zásadě skromného "okamžiku slávy" (moje soukromá favoritka: Jessica Gunning aka Sian) - zpravidla v duchu jedné z více silných replik snímku: "And there's nothing worse than a lost cause". --- Všechno zkrátka funguje, jak má. A why on earth would we have found that weird? *raises an eyebrow* --- P.S. Ve filmu nevystupujou žádné "lesbičky", ale lesby. Stejně jako v něm nevystupujou žádní "gayíčkové", ale gayové... že ano? :) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Rozhodně mi nevadila komediální odlehčená stránka, ale myslím si, že to odlehčili aż moc a vše vypadalo tak neuvěřitelně pohodově, že se to za drama ani nedá považovat. Těžký život homosexuálů i horníků je tu jen naznačen a vesměs to vypadá spíš jako sranda. Každopádně jinak velmi povedené, kdyby se tam autorům podařilo zakombinovat ukázky většího odporu proti nim a to jak těžko to snášejí, jdu na 5*. A také to bylo kvůli velkému počtu postav až moc roztříštěné a všichni jsou nastíněni jen povrchově. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Proč by měli gayové jako já podporovat horníky?" "Protože horníci těží uhlí, které produkuje energii, a ta umožňuje gayům, jako jsi ty, tancovat na Bananarama do tří do rána." Lidi jsou opravdu banda hovad. Naštěstí se mezi nimi vyskytuje pár jedinců, dokazujících, že i ta hovada přísluší k lidské rase. A přesně o tomhle ten film je. Hodil mě tak dvacet let zpátky v čase. Cítil jsem mrazení, naskakovala mi husí kůže, ježily se chlupy. Při prvním proslovu v gay baru se mi hrnuly slzy do očí. Herectví v něm zmizelo, zůstali jen lidi. Bavil jsem se, dojímal, brečel, opět se zase cítil jako človek. A to se povede málokterému filmu. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Je to přesně mezi 3-4*, ale nakonec spíš tři... Pride je takový ten typ filmu, který se tváří "podle skutečné události", ale nemusíte být ani znalci události, abyste z toho jasně nevycítili, že je to silně přitažené za vlasy... :) Opravdu mi to v mnoha momentech připadalo na míle vzdálené realitě, každopádně, že je to příjemný film se sympatickými hereckými výkony a plyne jako voda, o tom žádná. Celkový dojem tedy určitě fajn, ačkoli přesah to mohlo mít větší. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nudilo mě to. Štve mě i dvouhodinová stopáž, protože příběh a charaktery se podle toho nevyvíjí. Stále se to točí dokola. Celou první hodinu tam jen křičí "za gaye a lesby".. nebo "jsem lesba a feministka!".. A co s tím? Zmírní to hladomor, sucho nebo požáry? Pak tu jsou zbytečně petetické dialogy, které ve mě měly vzbudit pocit viny za to, že já jsem hetero? S tímto filmem si nerozumíme. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Ňuňu, zase jeden z těch filmů, po jehož zhlédnutí vám má být tak nějak pěkně, život není úplně zlej a někteří lidi jsou dobří, tedy až na Železnou lady, která škrtala ve veřejných výdajích jak sirka ze Sušice. Naštěstí tady lesby a gayové nejsou stereotypně prezentováni jako sladké pusinky, co si večer dávaj sprchu flitrů, dokonce i horníci se docela drží a na tancování v rytmu diska se dostane asi jen sedmkrát. Ale jinak dobrý, Bill Nighy je pořád láska mýho srdce a snímek, kde použijou song od The Smith nemůže bejt už z principu úplně špatnej, aspoň ty dvě tři minuty, v nichž to Morrissey roztáčí, budou vždycky nadprůměrný. ()

mad_ness 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi očakávaný kúsok roku 2014 a že som to do jeho konca stihla! Adrew Scott, Bill Nighy a ich fejkový Welšský prízvuk sa spojili s ama-fucking-mazing soundtrackom a ukázali svetu skutočný príbeh o vzájomnej podpore a otvorených mysliach bez predsudkov. Bless them. Adept na topku. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který má také historicky vypovídací hodnotu. Vůbec jsem netušil, že se v Británii tenkrát něco takového dělo. Komedie má místy prvky i jiného žánru, ale vše do sebe krásně zapadá a celkový dojem je opravdu báječný. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Pride je jako celek plný optimismu i když se to tak nemusí zdát. Takový ten film, který má jasné poselství, že i malými skutky můžete dosáhnout velkého vítězství. ()

erased 

všechny recenze uživatele

LGTBMS (čert aby se v těch zkratkách vyznal...) zase trochu jinak, samozřejmě sice s typicky sladkobolným nádechem, ale tentokrát hlavně s trochou zapomenuté historie. Přestože mě na film nejvíce nalákala známá herecká jména, jmenovitě Joseph Gilgun, Andrew Scott, Dominic West a Bill Nighy (leč jen poslední dva z nich dostáli očekáváním), nakonec to jsou především velšští kopáči a jejich proměna ze zatrpklých buranů, kteří mě na Pride oslovili nejvíc, a kteří jako jediný ten titulní pocit dokázali vzbudit. Jejich ulítlých babiček nakonec ve filmu není tolik, jak by se z traileru mohlo zdát, a humor, o který se z velké části starají ony tak není nijak křečovitý a k propíranému tématu tak akorát pasuje. Jen ty dvě hodiny jsou na tak přímočarý film až příliš. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

3,5* Porad jsem tenhle kousek odkladala, protoze jsem si riklala, ze to bude hrozna nuda... 80leta a stret bandy gayu s konzertativni bandou horniku, co je nebudou chtit prijmout, ale protoze o tom lide mluvili, tak jsem do toho sla.... A vzhledem k soucasne situaci s uprchliky v Evrope a nasi neuveřitelnou českou xenofobnosti jsem opravdu rada za to, ze mi zase nejaky film ukazal, ze lide si maji a musi pomahat. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem vůbec nevěděl, co od toho filmu čekat, a musím říct, že pokud jsem něco čekal, tak to nebylo tohle. Lidské drama, místy celkem komediální, o tom, jak se lesbičky a gayové pokusily pomoct stávkujícím horníkům. Ty postavy jsou prostě výborné a skvěle si to s nimi prožijete. Padají zde filmové homosexuální stereotypy, což je hodně fajn. ()

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama