Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Recenze (184)

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpříjemnějších filmů oscarové sezóny. Nejde tady ani o gaye a lesby, jako spíše o to, jak se dokáží lidi semknout, když za něco bojují. Výborné postavy a dost mě překvapilo, že Ben Schnetzer je Američan. Ten přízvuk zvládl skvěle. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem spíše komedii, ale dostalo se mi poctivého dramatu. Ne těžkého, ale rozhodně silného. Svět se v něm smrskl na úzkou perspektivu několika skupin lidí sledujících nějaký zájem proti skoro až anonymnímu nepříteli, vládě. Ten byl ale mnohem větší a mocnější než oni, takže to bylo dobře. V prvé řadě to byl film o lidech, o idealistech a bláznech, prostě o lidech (a ztvárněných skvělými herci). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O solidaritě, překonávání předsudků a tak vůbec... 1) Nedejme se příliš ošálit. Markova sbírka pro horníky mi připadla spíš jako snaha se zviditelnit než snaha pomáhat (alespoň ve filmu). 2) Bez ohledu na Markovu motivaci cítíme, že jeho počínání bylo správné, pokud je vnímáme jako solidární pomoc v nouzi. Musíme však přijmout základní premisu příběhu, že odboráři byli v právu. 3) Skutečný aktivista Mark Ashton zemřel na AIDS necelé dva roky po ukončení stávky ve věku nedožitých 27 let. 4) Ani zde nechybí poučení: Every woman is a lesbian at heart! ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Určite je tento snímok velice silný a má určitú charizmu. Lenže mne tam vadilo veľa hluchých miest, pritom hudba bola počas filmu skvelá a teda ju mohli bacnúť aj tam :/. Neviem, som na váškach medzi 3 a 4 .. len dneska mám dajako pochmúrnu náladu ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Ne toliko o gayích, ne toliko o hornících, ne toliko o lesbičkách, více o tom, jak obyčejní lidé dokáží držet spolu. Komedie, která stojí za to:o) ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Pride je mi tematicky natolik vzdálený film (existenční problémy horníků v Anglii v 80. letech minulého století, hnutí za práva gayů a lesbiček, protesty obou těchto skupin), že mě nechal velice chladným. Není to špatně natočené, několik momentů se povedlo, ale jako celek mě to nijak neoslnilo. Ani ten humor mi úplně nesedl. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Příjemné retro z 80. let podle skutečné události. Úsměvné i dojemné, kostýmně i hudebně vydařené. Nejdříve happy, ale postupně přituhovalo. Taky jsem se trochu obávala těch rudých praporů a sepnutých pěstí, ale ono to je v tom anglickém podání docela jiné :-) Dobré herecké výkony a lidský příběh určitě na zamyšlení. Tragikomické ladění filmů mám moc ráda, přijde mi většinou dost ze života, takže za mne spokojenost. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

The thing is I'm actually from Bromley. Tento snímek se zdá se vymyká všemu, co jsem si jen představovala. Pride totiž přesně vyjadřuje, to co má. Lásku, víru ve spravedlnost, bojovnost všech přítomných, odvahu, snahu nevzdát se. A navrch ještě dostanete trošku těch třpitek, hornických pochodů a výborných hitů z osmdesátek. Ta doba byla zvláštní, svá a jedinečná. Plná paradoxů. Lidé se schovávali, a přesto byli neskonale hrdí na to, kým byli. Inspirace pro nás. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Ideologická a "agitační" komedie o solidaritě mezi potlačujícími menšinami ve společnosti. Chápu, že se film patrně nemůže úplně věrně držet skutečných reálií, přesto jsem byl z provedení spokojen a vznikl malý milý lidský film, který dokáže zároveň pobavit i chytnout za srdce. Čistá čtyřhvězda to sice není, ale nestydím se film pošoupnout výš. Komu se film s tímto tématem líbil, tak rozhodně doporučuji i podobnou "jugoslávskou" Paradu. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Fíha, o takom niečom som ani netušil, že sa udialo. Naozaj nevšedné spojenie homosexuálnych aktivistov a štrajkujúcich baníkov. A neuveriteľné, že ono to napokon aj fungovalo a vzájomná podpora sa ujala aj dlhodobejšie. Námetovo teda naozaj zaujímavý film. Ale musím priznať, že o týchto udalostiach a formovaní LGBT by bol určite vhodnejší dokument ako hraný film, ktorý v mnohých ohľadoch pôsobil dosť monotónne a bez poriadnej dejovej línie. Herecké výkony boli síce na vysokej úrovni, ale film ako celok by som naozaj radšej vymenil za dokumentárne spracovanie. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Místy trošku sentimentálnější, ale jinak zábavný pohled na zajímavou, ale dovolím si tvrdit, že v našich končinách než až tak známou událost z nepříliš hluboké historie. Herecké výkony jsou povedené, jak na straně "veteránů", tak "mlaďochů", i přes slušnou stopáž není film zdlouhavý, nesnaží se příliš moralizovat a příjemným bonusem je povedený soundtrack. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

77%? To je žart, alebo propagácia homosexuality? Vôbec nehodnotím o kom bol film a že to tam bolo plné homošov, ale ten film je dlhý, nudný a celý film som čakal na akciu, zápletku, alebo niečo, ale nedočkal som sa. Ak je to vymyslený dej, tak vyzneje nerealisticky a ak podľa skutočnej udalosti, tak je to fantastická ukážka ľudskej hlúposti. Homosexuáli zbierajú peniaze na ulici pre stávkujúcich baníkov. To vážne?? Prispieť môže len nevedomí, alebo naivný človek. Dávať peniaze niekomu kto nepracuje, škemrá a po večeroch slope pivo a žúruje?? To vypadá fakt na akútny nedostatok peňazí a potrebnú solidaritu. Samotní teplí sprostredkovatelia teda vypadali, že tie peniaze potrebujú viacej, ale oni ich len vyberajú a hádžu na flámy baníkov, čo ešte aj tých homíkov neznášajú :). Fakt ten žáner komédia tu nie je uvedený nadarmo. Je to komédia na ľudskú sprostosť. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Matthew Warchus je neznamy reziser, ktory natocil akurat tento Prajd - buzny chcu pomoct akymsi ludom, no ti sa zdrahaju - aby neboli obvineni zo sexualnych deviacii- a o tomto sa toci film. Plany film, dejova linia ani nejestvuje, Enspigl pise cosi o tom, ze je to udajne nejlepsi a nejzabavnejsi komedia aku rok 2014 vyplodil - no, asi tazko. Interstellar je podstatne vyssie, je aj vizualne nadherny, tu som bol svedkom pribehu dvoch odlisnych komunit....... a nic mi to nedalo, len vatovo plane plky a kopu nudy : 25 % ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Co je na tom, že je někdo teplej, černej nebo zhulenej. Docela jsem se filmem pobavil a zamyslel nad svojí homofóbií a vlastně nejsem, jen mi to přijde divný. Každopádně lidi by si měli pomáhat i přes všechny předsudky a svoje nesouhlasné postoje, jako se právě ve filmu tepláci a lízačky postavili za horníky. Nicméně založeno na pravdivé události, jen mě mírně zaráží, že se to nezfilmovalo už daleko dříve. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšila už od jeho zveřejnění, ale s filmy jsem byla malinko ve skluzu, takže Pride musel počkat. Nakonec jsem i malinko zklamaná, čekala jsem něco více zábavnějšího. Každopádně i tak se na film dalo koukat, místy mi sice přišel malinko zdlouhavý, takže jsem se nudila, ale největší aspektem filmu je, že je natočený podle skutečné události a závěrečná scéna, kdy LGBT komunita a horníci pochodují společně na podporu práv homosexuálů mi přišla nejhezčí z celého filmu a dojala mě. ()

zuzinka2 

všechny recenze uživatele

Výborná dojemná komedie s chytlavým tématem, zajímavými (výborně zahranými) postavami, skvělým soundtrackem a feelingem Billyho Elliota. Z mého pohledu jeden z nejlepších filmů, které v roce 2014 vznikly. 90% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Že bych byl nějak zvlášť nadšený, že jsem dvě hodiny koukal na buzeranty, se vážně říct nedá, ale ono to bylo tak správně britsky fajnové, že mi to nakonec vlastně ani nevadí. Bylo to smutnoveselé, milé a příjemně realistické, takže ve výsledku jsem spokojený i díky parádnímu obsazení. 85% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že hodně osudová záležitost především pro brity a na nás ostatní až tolik nedopadá. Víme, že gayové a lesbičky neměli na růžích ustláno nikde, ale v Pride je všechno zatraktivněno krizí horníků (a celé Británie) za působení Margaret Thatcher a to je na ostrovech velice citlivé téma. Navíc je všechno inspirováno skutečnými událostmi, kdy se skupina LGSM postavila za waleské horníky a ti pak posléze za ně. V obsazení máme plno skvělých britských herců doplněných o naše oblíbené seriálové hvězdičky. Co se tedy pokazilo ? V mých očích to je nejednoznačnost uchopení látky. Vtipných momentů není dost a pro drama zde chybí určitá osudovost a velké věci jsou zde zmíněny jen tak mimoděk. Bavilo mě se dívat na Pride, ale těžko se podívám znovu. ()

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama